Košarka

Samar: Na treningih bom pozoren na vsak detajl Dončićeve igre

Ljubljana, 26. 07. 2022 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska košarkarska reprezentanca je po krajšem odmoru, čas je bil namenjen počitku, v Kranjski Gori začela priprave na evropsko prvenstvo 2022, kjer bo branila naslov iz leta 2017. V dobrem mesecu dni varovance Aleksandra Sekulića čaka vsaj osem tekem, kar je dobra podlaga za pripravo izbrane vrste. Slovencem se obeta pestro košarkarsko poletje. Slednje je letos sila specifično, saj si bosta drug za drugim sledili kar dve različni tekmovanji. Pred začetkom septembrskega EuroBasketa reprezentance namreč čakata še prvi dve tekmi drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2023.

Žiga Samar
Žiga Samar FOTO: Fiba

Selektor Aleksander Sekulić bo imel tokrat dovolj časa, da do EP pripravi ekipo in uigra nekatere taktične različice, za katere sicer ne bo časa, ter da preizkusi prav vse vabljene na reprezentančni zbor. 

Na uvodnih treningih bo strokovni štab pogrešal igralce iz lige NBA, Klemen Prepelič, Hrovat in trije člani reprezentance do 20 let se bodo moštvu pridružili z dnevom zamude, nekaj dodatnega oddiha pa je prejel tudi Mike Tobey.

Slovenijo v avgustu čakajo domače prijateljske tekme z Nizozemsko, Črno goro, Srbijo in Hrvaško, vmes pa še nastop na turnirju v Istanbulu, kar bo tudi priložnost, da se dokažejo nekateri mladi, ki enakovredno kandidirajo za državni dres na prvenstvu stare celine. Tik pred EP se nadaljujejo tudi kvalifikacijske tekme za svetovno prvenstvo 2023, ki ga bodo skupaj gostili Filipini, Indonezija in Japonska. Slovenci bodo zato zadnji tekmi pred EP že odigrali zares, kvalifikacijska tekmeca za SP pa bosta Estonija in Nemčija. 

Vsekakor pa ekipo v pripravah čaka veliko dela, saj so reprezentanti nazadnje kazali veliko nihanje - blesteli v kvalifikacijah za SP proti Hrvaški, nato pa na gostovanju na Švedskem potrdili, da je padcev v igri preveč, če želijo na EP poseči res visoko. "Vpoklic v reprezentanco mi veliko pomeni. Zagotovo je velik uspeh, če te selektor pokliče v izbrano vrsto. Vesel sem, da sem lahko z ekipo na pripravah in preživim lepo poletje. Moja naloga bo, da reprezentanci čim bolj pomagam, se dokazujem iz dneva v dan, kam me bo to pripeljalo ob koncu priprav, pa bomo seveda še videli," ob debiju v reprezentanci med drugim pravi 21-letni Žiga Samar.

Na letošnji izbor mladih košarkarjev v Brooklynu se je prijavil tudi Samar, ki je minulo sezono igral v španski ligi za Funelabrado, vendar mu letos ni uspelo. Do zdaj je bilo na naboru severnoameriške lige NBA izbranih 12 Slovencev; nazadnje je bil na naboru leta 2018 uspešen danes eden prvih zvezdnikov lige NBA, Luka Dončić, ki blesti v dresu Dallas Mavericks.

Na seznamu selektorja Sekulića so Jaka Blažič, Saša Ciani, Vlatko Čančar, Jakob Lovrenc Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Robert Jurković, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Žiga Samar, Luka Ščuka in Mike Tobey.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marjank
26. 07. 2022 13.35
+2
Upam,da ne bo igral Luka Rupnik,že ime pove,da je rupa.Priložnost mora dobiti SAMAR!
barconis
26. 07. 2022 09.09
+1
Kaj to pomeni da bo Goran igral?