Zmage

Sani Bečirović: Klic iz Stožic me je 'udaril' kot strela z jasnega

Ljubljana, 03. 08. 2019 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Športni direktor KK Cedevita Olimpija Sani Bečirović verjame, da je z združitvijo dveh uglednih košarkarskih sredin iz Ljubljane in Zagreba nastal klub, ki bo v ponos ljubiteljem košarke v slovenski prestolnici. Moštvo, ki bo v novi sezoni svoje tekme igralo v ljubljanskih Stožicah, je bolj ali manj že sestavljeno. Skrita želja nekdaj izvrstnega košarkarja, danes pa ambicioznega funkcionarja, je četrtfinale Eurocupa.

O Saniju Bečiroviću ni treba izgubljati besed. Še ne tako dolgo nazaj je v številnih uglednih evropskih klubih blestel pod košarkarskimi obroči, po končani uspešni karieri pa se je lotil novih izzivov. Preden je sprejel ponudbo za prevzem položaja športnega direktorja pri Cedeviti Olimpiji, se je 38-letni Mariborčan sprva posvetil trenerski vlogi. 

Na povabilo selektorja srbske izbrane vrste in trenerja Aleksandra Đorđevića je namreč sprejel izziv pri velikanu evropske klubske košarke, grškemu Panathinaikosu, kjer je bil v sezoni 2015/16 pomočnik nekdanjega izvrstnega organizatorja igre. Po koncu grške 'avanture' je nekaj časa deloval kot košarkarski agent in bil obenem močno vpet v delovanje svoje košarkarske šole v Mariboru in Slovenski Bistrici. Na prehojeno pot, ki je bila v njegovem primeru vse prej kot lahka, je Sani ponosen, da ne bi mogel biti bolj.

"Če pogledava na vse okoliščine in dogodke, ki so me spremljali skozi celotno igralsko kariero, sem lahko na doseženo več kot ponosen. Še več, na nek način se počutim privilegiranega, da mi je kljub številnim poškodbam in težkim obdobjem uspela zavidanja vredna kariera poklicnega športnika. Za svoj daleč največji dosežek pa štejem dejstvo, da sem se v nekem trenutku sploh uspel vrniti na košarkarski parket. In da sem ga lahko delil s številnim eminentnimi košarkarji ter da so me v klubih, v katerih sem igral, vodili izjemni košarkarski strokovnjaki," je v pogovoru za 24ur.com uvodoma dejal športni direktor zmajev Sani Bečirović, ki priznava, da je bil ob klicu iz stožiških pisarn sprva zelo presenečen. 

Klubsko vodstvo KK Cedevita Olimpija Ljubljana (od leve proti desni: direktor Davor Užbinec, predsednik Tomaž Berločnik, podpredsednik Emil Tedeschi in športni direktor Sani Bečirović).
Klubsko vodstvo KK Cedevita Olimpija Ljubljana (od leve proti desni: direktor Davor Užbinec, predsednik Tomaž Berločnik, podpredsednik Emil Tedeschi in športni direktor Sani Bečirović). FOTO: Družbeni mediji KK Cedevita Olimpija Ljubljana

'Udaril' ga je kot strela z jasnega
"Povsem iskreno povedano je bil klic iz Stožic zame veliko presenečenje. Lahko bi dejal, da me je 'udaril' kot strela z jasnega. Obenem pa moram priznati, da sem si po koncu igralske kariere tovrstnega izziva, kjer koli bi se ga lotil, zelo želel. Še najlepše pa je, če se takšnega izziva lotiš doma, v klubu, kjer si pustil določen pečat. Če malce pogledava tudi ostale športe z žogo, so na tem položaju (športnega direktorja, op. p.) pretežno osebe z bogatimi igralskimi izkušnjami, ki poznajo koncept in celoten ustroj delovanja moštva. V primeru Cedevite Olimpije je najpomembneje, da imam kot športni direktor jasno razdelano vizijo, kako izpeljati najpomembnejše naloge, povezane s sestavo članskega moštva. Tisto, kar me je najbolj prepričalo, da sem sprejel ta izziv, je bilo spoznanje, da so odgovorni možje v meni prepoznali osebo, ki bo v sodelovanju z glavnim trenerjem Slavenom Rimcem, direktorjem Davorjem Užbincem in ostalimi zaposlenimi v klubu zmožna izpeljati omenjeni projekt. Zato nam ne preostane drugega, kot da zavihamo rokave in s trdim delom postavimo zdrave temelje za prihodnost kluba," Sani ne skriva zadovoljstva ob odločitvi, da se je lotil nadvse zanimivega projekta. 

Tekmovalno in značajsko trdno moštvo
Ko beseda nanese na sestavo članskega moštva Cedevite Olimpije, naš tokratni sogovornik izrazi zadovoljstvo z doseženim v tako kratkem času. "Da ne bi zvenelo prepotentno ali kakor koli drugače, menim, da smo lahko zelo zadovoljni s sestavo moštva za prihodnjo sezono. Še posebej moram izpostaviti in hkrati pohvaliti prav vse zaposlene v klubu, ki mi od prvega trenutka, prvega dne nesebično stojijo ob strani in so mi v neizmerno pomoč. V zadnjem mesecu in pol smo opravili izjemno delo, še veliko le-tega pa nas čaka v prihodnjih dneh, tednih in mesecih. Čeprav garamo od jutra do večera, verjamem, da se bo na koncu trdo delo obrestovalo. Kar je potrebno poudariti, je, da smo pri sestavi moštva ubrali nekoliko drugačen koncept od ustaljenega. In sicer, da smo v Stožice pripeljali košarkarje, ki so že igrali skupaj. Vse to smo delali v želji, da bi bila prilagoditev na novo okolje, soigralce, trenerski štab in dvorano čim krajša," pravi Sani, ki se v nadaljevanju loti podrobnejšega 'seciranja' igralskega kadra.

"Na eni strani imamo Eda Murića, Andrijo Stipanovića in Filipa Krušlina, ki so v minuli sezoni igrali v Cedeviti. Potem sta tu Mirko Mulalić, sicer povratnik v Ljubljano, in Mikael Hopkins, ki sta si delila garderobo v Bolgariji. Ne gre pozabiti niti na navezo Jaka BlažičMarko Simonović, ki sta pred leti imela pomembni vlogi pri beograjski Crveni Zvezdi. Prav tako sem vesel vrnitve izkušenega Saše Zagorca v zmajevo gnezdo, da o kakovosti obeh organizatorjev igre Codija Millerja-McIntyreja in Ryana Jamarja Boatrighta niti ne govorim. Pod koši nam bo v veliko pomoč tudi naš košarkar Martin Krampelj, ki si je v zadnjih štirih sezonah pod ameriškimi obroči nabral kar nekaj prepotrebnih izkušenj.Torej, če potegnem črto pod sestavo zasedbe, ugotovim, da imamo zelo tekmovalno in značajsko trdno moštvo, ki se bo vsake tekme, ne glede za katero vrsto tekmovanja gre, lotilo z veliko željo po zmagi. Kaj pa nam bo to prineslo v rezultatskem smislu, bo potrebno počakati na zaključek sezone. Obenem ne bežim od dejstva, da bodo že prve uradne tekme pokazale, na katerih igralnih položajih smo zadeli v polno in na katerih nismo bili preveč uspešni."

Sani Bečirović: "Prihod Jake Blažiča bo zagotovo magnet za ljubljansko občinstvo."
Sani Bečirović: "Prihod Jake Blažiča bo zagotovo magnet za ljubljansko občinstvo." FOTO: Družbeni mediji KK Cedevita Olimpija Ljubljana

Skrita želja je četrtfinale Eurocupa, ABA liga zelo močna
Ljubljančani bodo v prihodnji sezoni nastopili na treh frontah. V ospredju bosta pričakovano regionalna ABA liga in morda nikdar močnejši Eurocup, katerega žreb je Cedeviti Olimpiji v predtekmovalni skupini C prinesel nekaj izjemno atraktivnih tekmecev. "Na tej točki je potrebno poudariti, da govoriva o Evroligi B. Se pravi, v naslednji sezoni bo Eurocup še močnejši, kot je bil v prejšnjih letih. Če pogledamo samo imena moštev oziroma njihov igralski kader, boste hitro ugotovili, da so nekatere zasedbe sestavljene za evroligaško raven. Naša skupina je zagotovo atraktivna, ni najtežja niti najlažja. Naša skrita želja je četrtfinale, parket pa bo kmalu razkril, ali so naše želje in ambicije realne ali ne," se nastopov v vse močnejšem Eurocupu veseli športni direktor Cedevite Olimpije. 

Tudi ABA liga bo ne glede na neljube dogodke, ki so se zgodili v zadnji finalni seriji med Crveno Zvezdo in Budućnostjo, v naslednji sezoni še močnejša. "Proračun aktualnega prvaka ABA lige, torej Crvene Zvezde, je daleč najvišji med vsemi udeleženci lige. Znova so sestavili izjemno močno zasedbo, ki bo konkurenčna tudi v Evroligi. Partizan se po manjši stagnaciji, predvsem finančni, v zadnjih letih počasi vrača na stare tirnice in bo v novi sezoni prav tako eden od pretendentov za najvišja mesta. Da ne govorim o črnogorskima predstavnikoma, predvsem Mornarju, ki je v svoje vrste zvabil nekaj zvenečih imen, kot sta organizator igre Jacob Pullen in naš center Mirza Begić ... Budućnost bo z novim trenerjem, prekaljenim Slobodanom Subotićem, vnovič v igri za nastop v končnici. Tudi druga moštva bodo sila neugodna, gostovanja so v tej ligi še posebej zahtevna, zato nas čaka zares izjemno zanimiva sezona," se pomembnosti nastopov v regionalni košarkarski ligi zaveda Bečirović, ki v isti sapi razkrije domet svojega kluba v omenjenem tekmovanju. 

"Cedevita Olimpija je tu nekje, blizu omenjeni četverici, ki si je v zadnjih letih s kakovostjo igralskega kadra priigrala določen status, ki ga, jasno, ne želi izpustiti iz rok. Mi bomo storili vse, kar je v naših močeh, da se na vsaki tekmi prikažemo v najboljši možni luči. Kot sem že dejal, za nas je prihajajoča sezona prehodnega značaja, saj želimo klub kot celoto postaviti na trdne temelje, iz katerih bomo črpali ideje in koncepte za postopno rast. Nastavki so izjemni, potencial prav tako, malo katero moštvo se namreč lahko pohvali s takšnimi pogoji za delo. Stožice nam nudijo prav vse potrebne pogoje za nemoteno in kakovostno delo. Na košarkarjih pa je, da te vrhunske pogoje maksimalno izkoristijo. Povsem jasno je, da od svojih ciljev in ambicij ne bomo odstopali niti za milimeter," je jasen Bečirović.

Sani Bečirović je prav tako zelo vesel vrnitve izkušenega dvojca Saša Zagorac - Mirko Mulalić.
Sani Bečirović je prav tako zelo vesel vrnitve izkušenega dvojca Saša Zagorac - Mirko Mulalić. FOTO: Družbeni mediji KK Cedevita Olimpija Ljubljana

Svetovno prvenstvo prava poslastica
Ob koncu zelo zanimivega pogovora smo se s Sanijem Bečirovićem dotaknili še bližajočega se svetovnega prvenstva na Kitajskem, kjer pa zaradi že dalj časa znanih razlogov ne bo nastopila slovenska izbrana vrsta.
"Uživali bomo v vrhunski košarki, brez dileme. Ko človek tako na hitro preleti sezname igralskega kadra nastopajočih reprezentanc, hitro ugotovi, da nas čaka izjemno zanimivo in obenem izenačeno prvenstvo. Za najvišja mesta bo konkuriralo najmanj deset reprezentanc. O imenih le-teh ne bi izgubljal odvečnih besed, saj pravi ljubitelji košarke že vedo, katere reprezentance razpolagajo z vrhunskimi košarkarji. Če že moram izpostaviti katero od reprezentanc ob nespornemu favoritu za zlato odličje, izbrani vrsti ZDA, je to zagotovo Srbija. Slednja premore izjemno širino igralskega kadra, na vsakem položaju ima namreč moj prijatelj in odlični trener Aleksandar Đorđević najmanj po dva vrhunska košarkarja. Jasno pa je, da obstaja še lepo število drugih zasedb, ki bodo na Kitajsko prišle s svojo računico. Verjamem, da bomo košarkarski navdušenci prišli na svoj račun," je zaključil športni direktor zmajev.           
     

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikson1402
05. 08. 2019 10.34
Jaz pa upam da bo nekaj iz vsega tega, ker sem nekoč zelo rad pogledal Olimpijo, recimo dokler jo je vodil Zmago..in tudi zdaj si želim ponovitve teh lepih časov...
Malo_sutra
04. 08. 2019 12.28
-1
Dajmo združit še nk olimpija z nk dinamo zagreb? Haha kam gre ta svet. Združevanje klubov iz dveh prestolnic?! Če niso sposobni delovat posamezno pol
Malo_sutra
04. 08. 2019 12.29
-1
Pa kaj
03. 08. 2019 17.38
+2
tle so vsi mal preveč veseli...upam, da ne guzne vse skup ..
Primula1
03. 08. 2019 12.26
-3
Dajmo najprej rezultate počakat, potem je pa lahko zaradi mene 5 člankov vsak dan o tem nenaravnem hibridu
hektorxxl
03. 08. 2019 12.16
+6
A Nosov ni zraven?
scorpio1255
03. 08. 2019 12.10
-3
iz tega nebo nič in še enkrat nič ......
Uporabnik1408352
03. 08. 2019 11.54
-4
Želim jim vse najboljše samo tale Sani mi nikoli ni deloval kot zanesljivi člen. Bomo videli...
Borut Stari
03. 08. 2019 11.47
+0
Iz te moke nebo kruha.
brat od Pepeta
03. 08. 2019 10.43
-8
A Sani ne no igral? Pa Doncic? Saso...
Komendator
03. 08. 2019 11.01
+4
Verjetno bo v prvi postavi samo Ivo Daneu....
športnik66
03. 08. 2019 09.39
-2
Še Marka Milića in Raša Nesterovića vrnejo na parket, pa bo ekipa veteranov odlična za ABA B ligo...
Umberto
03. 08. 2019 09.48
+5
Cesar Millan - Vodja krdela
03. 08. 2019 09.54
+9
Vani Murko
03. 08. 2019 08.51
+13
mpotec86, res si omejen!
pokercat912
03. 08. 2019 09.10
+3
mpotec86
03. 08. 2019 08.46
-6
kako ni pametnejsiga sponzorja? enkrat bo sam kk banjalucki cevapi olimpija