Košarka

Sani Bečirović o krstni sezoni: Bilo je veliko stresnih trenutkov, a naučil sem se potrpežljivosti

Ljubljana, 24. 03. 2020 06.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Športni direktor Košarkarskega kluba Cedevita Olimpija Sani Bečirović je v intervjuju za našo spletno stran priznal, da si težjega krsta v novi vlogi ni mogel zamisliti. Verjame pa, da bo pridobljene izkušnje znal bogato unovčiti za načrtovanje prihodnje sezone, v kateri tekmovalni cilji ne bodo nič drugačni od letošnjih.

Naučil sem se potrpežljivosti in spoznal, da se morajo nekatere stvari pač odviti same od sebe. Za mano je 10 mesecev trdega in nemalokrat zelo stresnega dela, v katerem pa ni minil niti en trenutek, da ne bi užival.    Sani Bečirović, športni direktor košarkarske Olimpije, o novih spoznanjih

Za nekdanjim izvrstnim branilcem je zelo razgibana in obenem zahtevna uvodna sezona v vlogi glavnega snovalca kadrovske politike pri novoustanovljeni Cedeviti Olimpiji, kjer je med minulo sezono - to lahko zdaj z gotovostjo zapišemo - prišlo do določenih igralskih in tudi trenerskih sprememb.

Da je funkcionarski kruh v vrhunskem športu vse prej kot preprosto delo, se je 38-letni Bečirović prepričal v zadnjih devetih mesecih, ki so mu, kot sam pravi, prinesli številna nova in koristna spoznanja. "Po pravici povedano sem nekako pričakoval vse to. Bilo je težko, če se samo spomnim lanskih začetkov, ko je bilo potrebno prevetriti praktično celoten igralski kader in hkrati poskrbeti za čim manj poslovne škode pri prekinitvah obstoječih pogodb košarkarjev, na katere klub ni več računal. Bili so zelo stresni trenutki, a sem se tudi veliko naučil. Med sezono pa je klubsko vodstvo na drugi strani poskrbelo za nemoteno oziroma finančno stabilno poslovanje," je v pogovoru za 24ur.com uvodoma dejal Sani Bečirović, ki je v nadaljevanju podal oceno (ne)uspešnosti tekmovalnega dela.

Športni direktor košarkarjev Cedevite Olimpije Sani Bečirović se je v svoji krstni sezoni v novi vlogi ogromno naučil.
Športni direktor košarkarjev Cedevite Olimpije Sani Bečirović se je v svoji krstni sezoni v novi vlogi ogromno naučil. FOTO: Aljoša Kravanja

Po tekmovalni plati bi lahko bilo boljše
"Jasno je, da bi lahko bilo boljše. V oči bode predvsem zelo slab vstop v evropsko sezono, ko smo v evropskem pokalu doživeli uvodnih pet porazov. Nato smo se s tremi zaporednimi zmagami uspeli nekako zopet vključiti v igro za kaj več, a pri tem porabili ogromno energije in moči, kar se je na drugi strani poznalo pri nekoliko slabših predstavah v regionalni ligi ABA. Tu smo doživeli nekaj nepričakovanih porazov, ki so nas pahnili v neugoden položaj, obenem pa je prišlo še do trenerske zamenjave. Namesto Slavena Rimca, ki se mu tudi ob tej priložnosti vnovič zahvaljujem za njegov velik doprinos, je prišel Jurica Golemac. Po mojem mnenju eden od najbolj nadarjenih trenerjev ne le pri nas, temveč tudi širše. Ko so se igralci uspeli dobro povezati z Jurico, kar ne nazadnje potrjujejo tudi zadnji rezultati in predvsem vse boljše igre, pa nas je ohromil ta zloglasni koronavirus."

Vedno bi lahko bilo bolje. V oči bode predvsem zelo slab vstop v evropskem pokalu, kjer smo se z nekaj zmagami v nadaljevanju sezone uspeli vrniti v igro za še kaj več, a pri tem porabili ogromno energije. Posledično smo v regionalni ligi ABA doživeli nekaj nepričakovanih porazov, ki so nas pahnili v neugoden položaj. Sani Bečirović o (ne)uspešnosti tekmovalnega dela

... ki bo, to morava priznati, marsikaj postavil na glavo tudi v obdobju, ko naj bi se sestavljal igralski mozaik Cedevite Olimpije za sezono 2020/21. "Na trenutno stanje gledam podobno kot cel svet. Zavedati se moramo, da bo imela pandemija s koronavirusom dolgoročne posledice za svetovno gospodarstvo, kar pa na žalost ne obšlo vrhunskega športa. To pač tako je. Zdaj ni čas za šport, ki naj bi prinašal veselje, zadovoljstvo, zabavo, sprostitev in na splošno nekaj pozitivnega, lepega, če želite. Trenutno morajo biti vse misli usmerjene v našo zdravstveno varnost in ob tej priložnosti bi apeliral prav na vsakega posameznika in posameznico, da na kakršen koli način izkaže veliko spoštovanje do skupin ljudi, ki v zadnjih dneh in tednih opravljajo zelo zahtevno in odgovorno delo z namenom najboljše mogoče zaščite prebivalstva. Zdravstveni delavci, gasilci, varuhi reda in miru, prostovoljci, ki pomagajo socialno šibkejšim, si zaslužijo enormno pohvalo in zahvalo. Dolžnost vsakega od nas pa je, da v prvi vrsti poskrbimo za dosledno upoštevanje in izvajanje ukrepov, s katerimi bomo - v to sem prepričan - lažje in predvsem hitreje prebrodili to velikansko zdravstveno krizo," je prepričan nekdanji slovenski reprezentant, ki z optimizmom gleda v bližnjo prihodnost.

Sani Bečirović se zaveda razsežnosti ene od največjih zdravstvenih kriz v zgodovini človeštva in bolečih posledic za svetovno gospodarstvo ter vrhunski šport.
Sani Bečirović se zaveda razsežnosti ene od največjih zdravstvenih kriz v zgodovini človeštva in bolečih posledic za svetovno gospodarstvo ter vrhunski šport. FOTO: Kanal A

Vzpostavil stike z določenimi košarkarji
"Tudi meni bo veliko lažje delovati v prihodnjih mesecih, kajti kot sem že poudaril bom na novo pridobljene izkušnje znal unovčiti predvsem pri sestavi igralskega kadra za novo sezono. Kar je nenazadnje moja primarna naloga. Kljub zelo zahtevni situaciji, v kateri se je znašel ves svet, smo že pred časom začeli vzpostavljati stike z zastopniki določenih košarkarjev, ki si jih želimo imeti v svojih vrstah v naslednji ali več sezonah. Ne glede na to, kako se bo končala letošnja sezona, saj trenutno ne vemo, ali se bo zaključila na način, kot ga vsi poznamo, smo lahko s tekmovalne plati zadovoljni. Naša glavna cilja pred začetkom sezone sta bila uvrstitev med najboljša štiri moštva v ligi ABA, kar smo krog pred koncem uspeli doseči, in osvojitev naslova slovenskega državnega prvaka. Slednje, kot veste, ni uresničljivo, saj je Košarkarska zveza Slovenije pred nekaj dnevi sprejela odločitev o predčasnem zaključku vseh klubskih tekmovanj pod njenim okriljem. Kar se finančno-poslovnega dela tiče, je vodstvo kluba že pred časom poskrbelo za stabilne temelje. Zato v bližnjo prihodnost gledam z optimizmom, a si po drugi strani ne zatiskam oči, da bo pandemija s koronavirusom močno ohromila delovanje velikega števila športnih kolektivov in nacionalnih zvez, saj bo finančni izpad za svetovno gospodarstvo enormen," se razsežnosti ene od največjih zdravstvenih kriz v zgodovini človeštva zaveda športni direktor ljubljanskih košarkarjev in je ob koncu pogovora sklenil:

"Naučil sem se potrpežljivosti in spoznal, da se morajo nekatere stvari pač odviti same od sebe. Za mano je 10 mesecev trdega in nemalokrat zelo stresnega dela, v katerem pa ni minil niti en trenutek, da ne bi užival."          

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trembalajek
24. 03. 2020 12.46
+8
V Eurokupu so bili najslabši v skupini, v pokalu jih je premagala druga postava obubožane Primorske, januarja so izgubili vse tekme, v ABA niso v play offu, Sani pa pravi, da "ni minil niti en trenutek, da ne bi užival." Čestitke Sani, očitno si z malim zadovoljen. Da ste krog pred koncem med najboljšimi štirimi v ABA pa ne bo držalo, saj vas je Mornar obakrat premagal in je on četrti, vi pa peti. Še večji uživant kot ti je Zdovc, ki ga še kar plačujete, čeprav nič ne dela. Povej nam še kaj o tem, da bomo skupaj uživali.
SHDS
24. 03. 2020 08.37
-7
SLABŠ K NČ SRAMOTA ZA LJUBLJANO
Styria
24. 03. 2020 09.00
+9
''SLABŠ K NČ SRAMOTA ZA LJUBLJANO''......HAHAHAH, PA KDO JE TEBE PISATI UČIL :) SEDI, ENEGA :):):)