Košarka

Saša Dončić: Za Luko je na prvem mestu ekipa, osebna statistika je drugotnega pomena

Ljubljana, 20. 10. 2021 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
7

V noči na petek bodo v novo sezone lige NBA zakorakali košarkarji Dallasa. Pred začetkom smo se pogovarjali s Sašem Dončićem, ki pravi, da Luka o nagradi MVP ne razmišlja in bo zopet vse podredil ekipnemu uspehu. Nekdanji reprezentant z izbranimi besedami govori tudi o Kristapsu Porzingisu in prepričan je, da bodo pri Dallasu v primerjavi z zadnjima dvema sezonama letos storili korak naprej. Jasona Kidda in Igorja Kokoškova pa vidi kot veliki okrepitvi.

Luka Dončić je v očeh stavnic prvi favorit za naziv najkoristnejšega igralca rednega dela sezone, a Saša Dončić je prepričan, da se bo bolj posvečal ekipnemu uspehu.
Luka Dončić je v očeh stavnic prvi favorit za naziv najkoristnejšega igralca rednega dela sezone, a Saša Dončić je prepričan, da se bo bolj posvečal ekipnemu uspehu. FOTO: AP

Čeprav je Luka Dončić po oceni stavnic prvi favorit za nagrado MVP, se s tem po mnenju njegovega očeta ne bo obremenjeval. "Luka je iz teh prostorov, kjer igralcem zmaga pomeni veliko več od individualne statistike. Zanj je na prvem mestu ekipa oziroma zmaga, osebna statistika pa je sekundarnega pomena," pravi Saša Dončić in dodaja: "On je najsrečnejši, najzadovoljnejši, če njegova ekipa zmaga, ne glede na to, kako odigra."

Za franšizo iz Teksasa sta dva zaporedna izpada v prvem krogu končnice – obakrat so bili boljši Los Angeles Clippers. Da bi v letu 2022 storili še korak naprej, so se poleti odločili za spremembo na mestu glavnega trenerja. Ricka Carlisla je po 13 letih zamenjal Jason Kidd. Dončić starejši zanj upa, da bo bogate izkušnje znal prenesti na svoje varovance.

"Vsak trener mora biti tudi mentor svojim košarkarjem. Dejstvo je, da je bil Jason Kidd vrhunski organizator igre, imel je odlično kariero. Njegove izkušnje lahko pomagajo ne samo Luki, ampak tudi celotni ekipi, kar se je že poznalo na prijateljskih tekmah." Prvič v zgodovini se je namreč zgodilo, da je Dallas zmagal na vseh pripravljalnih tekmah pred začetkom sezone. 

Kiddov pečat se je doslej odrazil predvsem v hitrosti igre Dallasa, ki se je v pripravljalnih tekmah bistveno bolj zanašal na "tranzicijsko" igro. V povprečju so iz protinapadov dosegali 20,5 točke na tekmo, medtem ko so jih lani v rednem delu dosegali le nekaj več kot 11, v pripravljalnih tekmah pa celo manj kot deset. Saša Dončića pa ne skrbi, da bi nekoliko spremenjeni slog igre vplival na Lukove predstave: "Najbolje je, da to ustreza vsem in da kot ekipa dobro igrajo. Luka pa je igralec, ki se izredno hitro prilagaja. Zato ne vidim problema, ali mu bo ta slog igre ustrezal ali ne."

Rick Carlisle je bil glavni trener Dallasa vse od leta 2008. Pred desetletjem je z ekipo, v kateri je blestel Dirk Nowitzki, osvojil tudi šampionski prstan.
Rick Carlisle je bil glavni trener Dallasa vse od leta 2008. Pred desetletjem je z ekipo, v kateri je blestel Dirk Nowitzki, osvojil tudi šampionski prstan. FOTO: AP

O Kokoškovu ne gre izgubljati besed, v Porzingisa še naprej verjame
Strokovni štab je poleti okrepil tudi nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov, ki je z Dončićem več kot uspešno sodeloval na "zlatem" evropskem prvenstvu 2017. Trener ljubljanske Ilirije ne dvomi, da je Dallas s prihodom srbskega strokovnjaka naredil pomemben korak v pravo smer, in dodaja, "da o njegovi kvaliteti nimamo kaj razglabljati".

V pisarnah dvorane American Airlines Center so bile poleti uvedene številne spremembe, bistveno manj pa jih je bilo na parketu. Ogrodje ekipe je ostalo nespremenjeno, pa čeprav so si mnogi navijači želeli, da bi se Luki Dončiću kot zamenjava za Kristapsa Porzingisa pridružil nov zvezdnik. 221 centimetrov visoki center je imel namreč tudi lani številne težave s poškodbami, v končnici pa je na sedmih tekmah dosegal le 13 točk, kar je bistveno manj od njegovega povprečja. A Saša Dončić verjame, da lahko Latvijec še poveča svoj prispevek k ekipnemu uspehu. Po njegovem mnenju pa je Porzingis na udaru kritikov pogosto tudi zaradi izjemnih Lukovih predstav. 

"Porzingis je imel lani mogoče malo slabšo sezono, ampak še vedno je vrhunski igralec, kot še marsikdo v Dallasu. Ne smemo pozabiti, da so v končnici naleteli na ekipo, ki je kotirala zelo visoko. Je pa res, da je Luka to letvico dvignil tako visoko, da takrat, ko da Porzingis 'samo' 20 točk, vsi pravijo, kako slabo je igral. Mogoče bi lahko ostali kdaj dali tudi več, a mislim, da so imeli lani ne glede na vse dobro, uspešno sezono. Verjamem pa, da bodo letos šli še korak naprej," meni 47-letnik.

Igor Kokoškov je septembra 2017 kot selektor pomagal spisati eno najodmevnejših poglavij slovenskega športa, sedaj pa bo Luki Dončiću pomagal še v klubskih barvah.
Igor Kokoškov je septembra 2017 kot selektor pomagal spisati eno najodmevnejših poglavij slovenskega športa, sedaj pa bo Luki Dončiću pomagal še v klubskih barvah. FOTO: AP

'To, da so leto izkušenejši, je lahko velika prednost'
Čeprav so si navijači želeli okrepitev, Dončić opozarja, da je lahko nespremenjena ekipa tudi prednost v primerjavi s konkurenco. "Govorimo o mladi ekipi in to, da so leto izkušenejši, je lahko velika prednost. Tudi nosilci so ostali isti, tako da se jim ne bo treba šele spoznavati. Ne bodo potrebovali dveh, treh mesecev, da se ujamejo. Je pa tu še veliko faktorjev, na katere ne bodo imeli vpliva, recimo koliko poškodb bo."

Ne skrbi pa ga, da bi njegov sin podlegel pritiskom, ki jih za seboj prinaša poleti podpisana maksimalna pogodba. "Povedal bom samo to: Luka igra košarko zaradi ljubezni, ne denarja. Denar je bil posledica njegovega odrekanja, treningov, dobrih iger. Mislim, da zaradi tega dodatnih pritiskov ne bo."

Vse kadrovske spremembe pri Dallas Mavericksih v predsezoni: 

 

Josh Richardson je bil v zamenjavi poslan v Boston, namesto njega je prišel 22-letni center Moses Brown. Reggie Bullock je bil prost košarkar in je podpisal triletno pogodbo za 26 milijonov evrov, Sterling Brown in Frank Ntilikina pa sta se Mavsom zaobljubila za dve sezoni. Prišla sta tudi Eugene Omoruyi in JaQuori McLaughlin na dvostranskih pogodbah, za katera se pričakuje, da ne bosta imela pomembnejših vlog. 

 

Poleg Richardsona so odšli še J. J. Redick, Tyler Bey in Nicolo Melli ter Tyrell Terry. Od košarkarjev, ki so bili v ekipi že lani, so nove pogodbe podpisali Dončić (176 milijonov za pet sezon), Tim Hardaway mlajši (66 milijonov za štiri sezone) in Boban Marjanović (šest milijonov za dve sezoni). 

 

Vodjo košarkarskih operacij Donnieja Nelsona je nadomestil Nico Harrison. Jason Kidd je na mesto glavnega trenerja prišel kot zamenjava za Ricka Carlisla. Igor Kokoškov je bil dodan kot eden od pomočnikov, legendarni Dirk Nowitzki pa kot "posebni svetovalec".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rajko povše
23. 10. 2021 08.52
Mislim da se motite. Tud za Ronalda in Messija je prvo ekipa .Onadva sta sicer v zatonu in to ni pomembno ,ko sta bila na vrhuncu sta s svojo statistiko nosila ekipo. Nevarno ,zelo nevarno .Luka je tip Messija ,žal
Vap0
20. 10. 2021 09.37
+0
Niti približno ni prvi favorit za MVP.
titomeni
20. 10. 2021 10.16
+0
V primeru da dallasu uspe priti dlje v koncnici mislim da s svojo vsestransko igro absolutno je favorit. Ni pa to toliko od njega odvisno kot je od vse ekipe
titomeni
20. 10. 2021 09.05
+0
Jaz ze komaj cakam zacetek sezone in neprespane noci
ninili
20. 10. 2021 08.56
-3
Ne govor gluposti ce ne ves tocno kaj je bilo za 4mi zidovi. Da ga ni mogoce sosed naredu pa je dobil od njega talent? Da mu ni mogoce sosed financiru sportne poti, da ni slucajno mama vse to financirala dej dej bre razmisl kaj govoris.
Walter Pravicek
20. 10. 2021 08.19
+7
Ti Saša pa kar tiho bod!Odšel si od družine,ko te je sin najbolj potreboval.Sedaj te ne,le njegov denar ti diši!" Pusto si sina in ženo,imaš drugo familijo.,Pa se za svoje malo dete brigaj.Bre!
rajko povše
23. 10. 2021 08.54
kwa ma to veze???? Saša mu je dal tisto kar mu mama nikoli ne bi ...talent in ljubezen do košarke. Sicer bi bil v reality showu na kmetiji