Košarka

Sekulić: Fantje so bili po napornih kvalifikacijah čustveno in fizično prazni

Bled, 10. 07. 2021 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Juvan, Izidor Kordič
Komentarji
19

Selektor košarkarjev Aleksander Sekulić je po nekaj dneh počitka zbral reprezentančno zasedbo, ki je pred dnevi v Kaunasu Sloveniji priigrala zgodovinsko uvrstitev na olimpijske igre. Uvodni sobotni trening sta sicer izpustila Zoran Dragić in Gregor Hrovat, Luka Dončić se bo reprezentanci prav tako pridružil na sobotnem večernem treningu, Mike Tobey pa bo z reprezentanco znova vadil v ponedeljek.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Priprave na olimpijske igre
    02:08
    Iz 24UR: Priprave na olimpijske igre
  • Pogovor s selektorjem Aleksandrom Sekulićem
    06:47
    Pogovor s selektorjem Aleksandrom Sekulićem
  • Iz SVETA: Slovenija na olimpijskih igrah
    02:04
    Iz SVETA: Slovenija na olimpijskih igrah
  • Je Vilfan pričakoval zmago na odločilni tekmi z Litvo?
    00:26
    Je Vilfan pričakoval zmago na odločilni tekmi z Litvo?
  • Vrhunci tekme Slovenija – Litva
    06:58
    Vrhunci tekme Slovenija – Litva
  • Slovenija si je priborila olimpijsko vozovnico
    03:08
    Slovenija si je priborila olimpijsko vozovnico
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Košarkarji, ki bodo po rokometaših druga slovenska reprezentanca na poletnih olimpijskih igrah, bodo do srede trenirali na Gorenjskem, kjer so se pripravljali že na kvalifikacijski turnir. 

Slovenija bo na svojih prvih olimpijskih igrah igrala v skupini C skupaj z Argentino, Japonsko in Španijo. Moški košarkarski turnir se bo v Tokiu začel 25. julija, dva dni po slovesnem odprtju iger, in bo potekal do 7. avgusta. Slovenska reprezentanca bo 26. julija ob 6.40 po slovenskem času igrala proti Argentini, 29. julija ob isti uri proti Japonski in 1. avgusta ob 10.20 še proti Španiji.

V petek v zgodnjih jutranjih urah bo reprezentanca z Benetk poletela v japonski Fukui, kjer bo pred prihodom v olimpijsko vas (21. julija) opravila še krajši pripravljalni kamp. "Počitek je vsem skupaj dobro del. Fantje so bili po napornih kvalifikacijah čustveno in fizično prazni. Sedaj z velikim veseljem in užitkom začenjamo projekt Tokio. Po krajšem premoru je najprej treba fante v dnevu ali dveh vrniti v običajen ritem in proces treninga, nato pa nadaljujemo s polno paro naprej. Poleg naše igre trenerski štab že spremlja tudi pripravljalne tekme nasprotnikov in prepričan sem, da bomo vsi skupaj opravili dobro delo," je za uradno spletno stran KZS dejal selektor Aleksander Sekulić. Košarkarski turnir na olimpijskih igrah je rezerviran le za dvanajst izbrancev. Sedem udeležencev olimpijskega turnirja je bilo znanih po svetovnem prvenstvu 2019 na Kitajskem, Japonska nastopa kot gostiteljica, preostala štiri mesta pa so zapolnili zmagovalci kvalifikacijskih turnirjev. Poleg Španije in Francije, ki sta si mesto na OI zagotovili kot svetovna prvakinja in tretjeuvrščena na Kitajskem, bodo Evropo v Tokiu zastopali še zmagovalci kvalifikacijskih turnirjev – Slovenija, Italija, Nemčija in Češka. Afriko bo zastopala Nigerija, iz Amerike prihajata Argentina in ZDA, Azijo bosta zastopala Japonska in Iran, Oceanijo pa Avstralija.

Aleksander Sekulić
Aleksander Sekulić FOTO: Fiba

Slovenija bo na svojih prvih olimpijskih igrah igrala v skupini C skupaj z Argentino, Japonsko in Španijo. 

Selektor Aleksander Sekulić je pojasnil, da so si želeli domače pripravljalne tekme v Stožicah, a ker si v teh časih nobena reprezentanca ne želi dodatnih potovanj, te ni bilo mogoče organizirati.

Moški košarkarski turnir se bo v Tokiu začel 25. julija, dva dni po slovesnem odprtju iger, in bo potekal do 7. avgusta. Slovenska reprezentanca bo 26. julija ob 6.40 po slovenskem času igrala proti Argentini, 29. julija ob isti uri proti Japonski in 1. avgusta ob 10.20 še proti Španiji. V skupini A bodo igrali Iran, ZDA, Francija in Češka, v skupini B pa Avstralija, Nigerija, Nemčija in Italija. V četrtfinale se bosta uvrstili najboljši dve reprezentanci vsake skupine ter dve najboljši tretjeuvrščeni ekipi. Po odigranem skupinskem delu, ki bo potekal med 25. julijem in 1. avgustom, bodo štiri četrtfinalne tekme na sporedu v torek, 3. avgusta. Pari četrtfinala bodo določeni z žrebom, ki bo izveden po vseh odigranih tekmah skupinskega dela. Polfinale sledi v četrtek, 5. avgusta, tekmi za tretje mesto in finale pa v soboto, 7. avgusta. Zlato medaljo iz Ria de Janeira bodo branili Američani, ki so bili tam v finalu boljši od Srbije s 96:66, bron je po zmagi nad Avstralijo z 89:88 osvojila Španija.

Gregor Hrovat in Žiga Dimec v objemu po zmagi nad Litvo.
Gregor Hrovat in Žiga Dimec v objemu po zmagi nad Litvo. FOTO: Fiba

Hrovat še naprej v Franciji, po novem za Elan Bearnais
Na zbor moške članske reprezentance je odlično razpoložen prišel Gregor Hrovat. Primorec, ki se najbolje znajde na igralnih položajih dve in tri, je namreč na dan zbora rešil klubski status za prihajajočo sezono. Hrovat bo, kot piše na uradni spletni strani KZS, še naprej igral v Franciji, a bo dres Choleta zamenjal za barve kluba Elan Bearnais iz Pauja, ki domuje nekaj deset kilometrov stran od znamenitega romarskega središča Lourdes. Po odlični klubski sezoni v Franciji je branilec, ki bo 18. avgusta praznoval 27 let, blestel tudi na olimpijskih kvalifikacijah v Kaunasu. Selektor Sekulić ga je na parket poslal na vseh štirih tekmah. Poleg nepopustljive igre v obrambi se je izkazal tudi v napadu, saj je v povprečju v dobrih enajstih minutah dosegal 7,8 točke in zbral 2,3 skoka.

Čebašek se vrača v Belgijo
Jakob Čebašek, ki se te dni s slovensko izbrano vrsto pripravlja na nastop na olimpijskih igrah v Tokiu,  ima nov klub. Tridesetletni košarkar zapušča romunski Dinamo Bukarešta in se vrača v Belgijo, kjer je v preteklosti že zaigral za Liege Basket in Kangoeroes Basket Mechelen. V novi sezoni bo igral za Leuven. Dva metra visoki košarkar je lansko sezono pri Dinamu iz Bukarešte na trinajstih tekmah dosegal povprečje 13,1 točke in 7 skokov. V dresu reprezentance je na olimpijskih kvalifikacijah v Kaunasu na parket stopil na treh tekmah, na igrišču v povprečju prebil osem minut ter dosegel 5,3 točke na tekmo.

Do nove sredine tudi Lapornik in Mesiček
Novega delodajalca sta si v zadnjih dneh našla tudi Miha Lapornik in Blaž Mesiček. Lapornik, ki je bil del skupine #MojTim v pripravah na olimpijske kvalifikacije v Kaunasu, bo v prihodnji sezoni igral na Madžarskem za tamkajšnji Debreceni Egyetem. 194 cm visoki branilec je v pretekli sezoni igral za nizozemski Heroes Den Bosch, ko je v povprečju dosegal 16,5 točke, 2,5 skoka in 3,2 podaje na tekmo. Občasni slovenski reprezentant Blaž Mesiček pa je obljubil zvestobo grškemu klubu Kolossos Rodou B.C. Mesiček je nazadnje igral v Splitu in bil pomemben člen ekipe.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EEgon
11. 07. 2021 20.05
napornih kvalifikacijah čustveno in fizično prazni ??? Kakšen komentar trenerja??? Potem boste pa bolj bogi na OI v Tokiu. Zakaj trener raje ne pove kako so sedaj še močnejši in željni kolajne. Zakaj vedno po uspehu vse komentiramo s pesimizmom in strahom kaj šele pride. Kdaj bodo SLO športniki dobili zmagovalo mentaliteto kot jo imajo Srbi (Lako čemo samo još neznamo kako)?? ki naredi že pol koraka k cilju?
Levicarjikmeee
10. 07. 2021 21.28
+1
Ne kakaj, brez Donćića ste v rangu Angole zdaj pa glumiš nekega strokovnjaka tu
PPP1000
10. 07. 2021 21.05
+1
Zmagajte Aleksander. Ekipa ste huda.
FamousFancyFukish
10. 07. 2021 18.35
-2
Sekulič lutka. tako vrhunsko reprezentanco bi znal vodit tudi Mario Gaylonič.
Pjanček
10. 07. 2021 15.05
+1
pepček, prit na 2 deci.
Sentis
10. 07. 2021 14.28
+0
Neposrečena izjava. Naporne kvalifikacije? Od tega je bil edini resni tekmec Litva, ostalo se je pričakovalo da bo šlo gladko skozi.
Geniusslo
10. 07. 2021 15.30
-6
Si kdaj igral ekipni šport na tej ravni? Ali pač lupaš kot kauč poznavalec?
Sentis
10. 07. 2021 15.36
+6
Oprosti, fantje so profesionalci. Nekateri so celo evropski prvaki. Zato se od njih pričakuje, da jih ena resna tekma ne more čustveno izprazniti.
alma10
10. 07. 2021 17.13
-1
Ne pozabit , da je bila Poljska 8 na svtovnem prvenstvu.
klizter
10. 07. 2021 17.55
+0
Ti si neposrečeno rojstvo!....ne štekaš nič
Uporabnik2068339
10. 07. 2021 14.26
-2
Kajjjj, čustveno prazni? Ob zmagi in uvrstitvi si čustveno prazen? To je možno samo, če igraš za reprezentanco, kateri zares ne pripadaš!
klizter
10. 07. 2021 17.56
EEgon
11. 07. 2021 20.08
Jaz150 se strinjam s tvojim komentarjem. Vedno prisoten pesimizem pri SLo šprtnikih. Morda pričakujejo sočustvovanje?? Če jih te zmage tako onesposobijo bi bilo bolj da izgubijo, ni vse v zmagi.
PE PE BOLCEV
10. 07. 2021 14.18
-5
Bedasti pijancek in njegovo poznavanje sporta in psihologije. Na zdravje!
Pjanček
10. 07. 2021 14.06
+1
tale izjava je pa skrajno bedasta. če so bili naši košarkaši čustveno prazni, potem pa res ne razumem ničesar več.
Geniusslo
10. 07. 2021 15.31
-2
Hahha. Če ti ne za stopiš kaj to pomeni... Potem bodi raj tiho :)
Pjanček
10. 07. 2021 17.10
oprosti, ampak res ne zastopim. mi pojasniš? mimogrede, zastopi se piše skupaj, vsaj med pismenimi. genijalec.
klizter
10. 07. 2021 17.57
Definbahija
10. 07. 2021 14.03
+7
Ko gledam Dončića in Pogačar se mi zdi da oba uživata in se igrata v tem kar počneta. Za niju je košarka/kolesarjenje igra.