Košarka

Selektor Grgić pred začetkom mundiala: Upam, da bomo čimprej zraven

Celje, 22. 09. 2018 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
0

Selektor slovenske ženske košarkarske reprezentance Damir Grgić verjame, da se začenja eno najboljših svetovnih prvenstev zadnjega desetletja, po drugi strani pa upa, da mu bo skupaj s Slovenijo uspeli narediti naslednji razvojni korak, da bi Slovenke po evropskem prvenstvu, v prihodnje zaigrala tudi na svetovnem.

Damir Grgić (na fotografiji) je selektor slovenske ženske reprezentance.
Damir Grgić (na fotografiji) je selektor slovenske ženske reprezentance. FOTO: Damjan Žibert

Svetovni košarkarski prestol se zdi, da je rezerviran za Američanke. Ji lahko sploh kakšna evropska reprezentanca skozi svetovno prvenstvo prekriža načrte?
Mislim, da lahko. V prvi vrsti reprezentanca Španije, ki igra na domačih tleh, ki ima v svoji zasedbi nekaj izjemnih košarkaric. Igrajo v praktično najmočnejši možni postavi, selektor Lucas Modelo je velik strokovnjak, ima tudi izkušnje z olimpijskih iger, tako, da Špankam pripisujem lepe možnosti za vrhunski dosežek. Verjamem, da iščejo formulo, s katero bi lahko presenetili na tisti glavni tekmi, verjamem, da bo to finale svetovnega prvenstva.

Torej ste mnenja, da bomo v finalu videli Američanke in gostiteljice prvenstva. Komu bo po vašem prepričanju pripadel bron?
Na tako velikih turnirjih, kot je svetovno prvenstvo, je favorite vselej nehvaležno napovedovati. A menim, da Američanke odstopajo, potem pa kot sem že omenil Španke in izvrstna Avstralija, z Liz Cambage, za katero je izjemna sezona. Vsekakor moramo računati tudi s Francozinjami, ki kljub nekaterim minimalnim spremembam v izbrani vrsti, premore izjemno zasedbo.

Francija? Tista reprezentanca, ki ji je takrat zdesetkana Slovenija, v Celju pripravila pravi pekel in poskrbela za senzacionalno zmago v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo?
Točno tista Francija. Žal nas ni zraven na svetovnem prvenstvu, a stvari se spreminjajo, tisti, ki so spremljali evropsko prvenstvo v Pragi vedo, da nam ni prav veliko manjkalo, da bi se prebili iz skupine, potem pa bi bilo vse mogoče. Na evropskem prvenstvu smo bili takrat zares blizu zmagi nad Francozinjami, takrat še z legendarno Celine Dumerc, a se ni izšlo. Kot se je izkazalo ob koncu skupinskega dela turnirja bi se s tisto zmago za nas marsikaj spremenilo.

A Slovenija, ko govorimo o ženski košarki, šele dela prve pomembne korake. Zaigrali boste na naslednjem evropskem prvenstvu, izbrana vrsta je skozi kvalifikacije dobila na širini.
Imamo veliko igralk, ki igrajo vidne vloge v tujini, v velikih evropskih klubih, tudi na evroligaški ravni. Imamo veliko mladih igralk, generacijo evropskih podprvakinj, ki so zaigrale v finalu turnirja do 20 let, ki smo jih priključili članski reprezentanci. Članice so uvrščene na evropsko prvenstvo, a tu se ne mislimo zaustaviti. Pomladitev nam je uspela zelo dobro in naredili bomo vse, da v prihodnjih letih doživimo svetovno prvenstvo, mogoče olimpijske igre.

Vrniva se k svetovnemu prvenstvu. Ko govorimo o največjih zvezdnicah, ne smemo pozabiti, da imamo Slovenki, ki vsak dan trenirajo in igrajo izjemno zahtevne tekme v družbi najboljših. Je to eden pokazateljev, da se v Sloveniji igra izjemno dobra ženska košarka?
Nika Barić igra v neki All-Star ekipi svetovne košarke. Z Diano Taurasi, za katero lahko rečemo, da je ženski Michael Jordan in ima v Ameriki tudi takšen status. Pa ne samo ona, mislim, da je treba zraven šteti najboljšega centra generacije Brittney Griner in Španko Albo Torrens, Emmo Messemman in druge. Pa ne le Nika, tudi Eva Lisec denimo ima soigralke, ki sodijo v najvišji kakovostni razred. Pri Familii Schio igra Sandrine Gruda.

Kdaj Slovenija na SP?
Upam, da čimprej!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.