Košarka

Selektorjev izbor za Špance in Črnogorce: Randolpha ni na seznamu, Dončić pod vprašajem

Ljubljana, 22. 06. 2018 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J./T.V./J.K./STA
Komentarji
10

Selektor košarkarske reprezentance Rado Trifunović je razkril seznam igralcev za kvalifikacijski tekmi za SP proti Španiji in Črni gori, ki sta na sporedu naslednji teden. Med izbranci ni Anthonyja Randolpha, je pa na spisku Luka Dončić, ki bo v prihodnji dneh po pogovoru z novimi delodajalci iz Dallasa sporočil, ali bo lahko prišel v Ljubljano.

Več videovsebin
  • Selektor Rado Trifunović na novinarski konferenci
    01:33
    Selektor Rado Trifunović na novinarski konferenci
  • Edo Murić na novinarski konferenci pred zadnjim reprezentančnim ciklusom sezone
    00:44
    Edo Murić na novinarski konferenci pred zadnjim reprezentančnim ciklusom sezone
  • Izjava Rada Trifunovića pred tekmama s Španijo in Črno goro
    00:31
    Izjava Rada Trifunovića pred tekmama s Španijo in Črno goro
  • Iz 24UR: Evropski prvaki nestrpno pričakujejo obračuna s Španci in Črnogorci
    01:55
    Iz 24UR: Evropski prvaki nestrpno pričakujejo obračuna s Španci in Črnogorci
Na seznamu so Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Žiga Dimec, Luka Dončić, Gregor Hrovat, Miha Lapornik, Blaž Mesiček, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Matic Rebec, Luka Rupnik, Žan Mark Šiško, Gašper Vidmar in Saša Zagorac.

Slovenska moška članska reprezentanca bo v ponedeljek začela s pripravami na tretji cikel kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Nasprotnici izbrane vrste aktualnih evropskih prvakov v tretjem ciklu bosta reprezentanci Španije in Črne gore. Slovenija je po štirih tekmah v skupini A na drugem mestu z dvema zmagama in porazoma.

Izbrance Rada Trifunovića v četrtek, 28. junija, čaka obračun s Španijo, v nedeljo, 1. julija, pa bo v Stožicah gostovala še reprezentanca Črne gore. Španci s štirimi zmagami zasedajo vrh skupine, Črnogorci so tretji z razmerjem 1:3. Selektor Trifunović je na ožji seznam uvrstil 15 košarkarjev, tudi Luko Dončića, ki je bil danes ponoči kot tretji izbran na naboru lige NBA s strani Atlanta Hawks, nato pa je moštvo opravilo menjavo in Luko poslalo v Dallas Mavericks.

Rado Trifunović
Rado Trifunović FOTO: Aljoša Kravanja

Priložnost za prvi nastop Nikolića, Mesička in Dončića
V primerjavi s širšim seznamom je spisek krajši za šest imen. Luka Vončina, Jan Kosi, Blaž Mahkovic in Tadej Ferme se bodo v juliju s člansko B-reprezentanco udeležili turnirja na Kitajskem, Jurij Macura se s slovensko reprezentanco pripravlja na nastop na evropskem prvenstvu divizije B za fante do 20 let, poleg omenjenih pa na seznamu ni tudi novopečenega španskega državnega prvaka Anthonyja Randolpha. Slovenski dres bodo lahko v kvalifikacijah za SP 2019 prvič oblekli Aleksej Nikolić, Blaž Mesiček in Luka Dončić.

Matej Erjavec
Matej Erjavec FOTO: Aljoša Kravanja

Prihod slednjega bo znan v prihodnjih dneh. Spomnimo, v drugi del kvalifikacij za SP se uvrstijo prve tri reprezentance iz vsake od osmih skupin. "Tako košarkarji kot strokovni štab komaj čakamo, da se začne tretji cikel kvalifikacij za SP. Na spisek za tekmi proti Španiji in Črni gori smo uvrstili 15 košarkarjev. Naša želja sta zmagi na obeh tekmah. Na seznamu ni Anthonyja Randolpha, ki je imel v tej sezoni dve težji poškodbi, med sezono je moral celo na operacijo. V končnici španskega prvenstva je izpustil kar nekaj tekem. Je v obdobju sanacije in vračanja, hkrati pa je po dolgi sezoni izčrpan. Odločili smo se, da Randolpha tokrat ne uvrstimo na seznam, saj želimo, da poškodbo sanira in se pripravi na septembrski cikel," pravi selektor moške članske reprezentance Trifunović.

Slovenija bo v četrtek, 28. junija, ob 20. uri v Stožicah gostila Črno goro, v nedeljo, 1. julija, pa se bo prav tako v Stožicah pomerila še s Španijo. Obe tekmi bomo prenašali na Kanalu A.

Murić: Domač teren bo vsekakor prednost
"Pred nami je zadnji cikel v prvem delu kvalifikacij. Pred nami sta dva najtežja nasprotnika v skupini, naša prednost pa bo vsekakor domač teren. Vesel sem, da bom po dolgem času zaigral pred domačo publiko. Vsi že komaj čakamo, da se ponovno zberemo in zaigramo pred polnimi Stožicami. Zavedamo se, da sta pred nami zahtevni tekmi, vendar si želimo dveh zmag. Dokazali smo, da se lahko kosamo z vsemi reprezentancami," je povedal Edo Murić, ki v prvem ciklusu ni sodeloval. Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije, ne beži od konkretnih ciljev pred zadnjim letošnjim reprezentančnim ciklusom: "Prva naloga članske reprezentance je uvrstitev na svetovno prvenstvo."

Kar se tiče ostalih igralcev so po besedah Trifunovića zdravi in komaj čakajo na tekmi s Črno goro v četrtek, 28. junija, ob 20. uri v Stožicah ter tri dni kasneje prav tako v Ljubljani proti Španiji. Prenos obeh tekem boste lahko spremljali na Kanalu A in VOYO. Igralci, ki so sezono končali že pred mesecem ali dvema, zadnjih štirinajst dni vadijo po individualnih programih, tako da ohranjajo telesno kondicijo in stik z žogo. Selektor je prepričan, da so vsi v dobri formi in da bodo dali vse od sebe, saj je zaradi tekmovalnega sistema vsaka tekma ključna.

Slovenija je v dosedanjih štirih tekmah zabeležila dve zmagi in dva poraza. V drugem delu, ki se bo začel septembra, jo čaka novih šest tekem, vse točke iz prvega dela pa bodo štele tudi v nadaljevanju. Zaenkrat kaže, da bodo ti novi tekmeci Turčija, Latvija in Ukrajina. Košarkarska zveza Slovenije je današnjo novinarsko konferenco izkoristila za podaljšanje pogodbe s Telemachom, ki ostaja glavni pokrovitelj članske reprezentance, hkrati pa jo v ponedeljek čaka še eno prijetno opravilo. Predsednik Slovenije Borut Pahor bo na dan državnosti zlatim slovenskim košarkarjem izročil Zlati red za zasluge.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
23. 06. 2018 12.49
Odkrito? Preboj na SP bo težak, ampak verjamem v naše košarkarje!
murate
22. 06. 2018 17.42
+3
RANDOLF bi si zaslužil vpoklic,pa čimveč minutaže
kominterna
22. 06. 2018 13.21
+8
a ni 28. španija, 1. pa črna gora?
Primula1
22. 06. 2018 13.48
+7
Miran Bregar 1
22. 06. 2018 13.09
-34
Randolph v Realu praktično sploh ne igra in res ne vem zakaj bi ga selektor sploh vabil?
murate
22. 06. 2018 17.43
+1
Diva15
22. 06. 2018 12.52
+34
Dončič. Odličen košarkar. AS. Vsa čast. Ampak uredniki bog vam pomagaj, do 13. ure je to že 7. članek o njem. Kaj še obstaja kaj drugega? Pa ne prosim princ Wiliam, Kate, in ostali angleški dvor. Ljudem lazite v njihova življenja nam pa jih nabijate, kot da so samo oni na tem planetu.
Pal?ek Smuk
22. 06. 2018 14.45
+5
Pazi da te Admin ne izbrise...to je specialnost 24ur.com
Diva15
22. 06. 2018 16.09
-3
Me je že večkrat pri političnih komentarjih.
murkecc
22. 06. 2018 17.29
+2