Košarka

Prvi zvezdnik nabora povzroča skrbi: že zdaj drugi najtežji v ligi NBA

New Orleans, 28. 07. 2019 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Že več mesecev pred tem, ko so kot prvega na letošnjem naboru lige NBA New Orleans Pelicansi izbrali Ziona Williamsona, so se okoli 19-letnega košarkarja ustvarila velika pričakovanja. Dobra dva metra višine in 129 kilogramov telesne teže nekdanjemu študentu univerze Duke omogočajo občutno prevlado pod košem, a po trditvah iz novega kluba njegovega razvoja še zdaleč ni konec.

Okoli Williamsona (na fotografiji) je vedno veliko medijskega trušča, ki ga bodo v svoj prid zdaj poskušali unovčiti tudi pri njegovih novih delodajalcih iz New Orleansa.
Okoli Williamsona (na fotografiji) je vedno veliko medijskega trušča, ki ga bodo v svoj prid zdaj poskušali unovčiti tudi pri njegovih novih delodajalcih iz New Orleansa. FOTO: AP

Generalni menedžer New Orleans Pelicansov David Griffin je v pogovoru za The Athletic pojasnil, da s sodelavci še sam točno ne ve, kako se bo v naslednjih letih razvijalo telo Ziona Williamsona, ki so ga Pelikani kot prvega izbrali na letošnjem naboru. Williamsonu so že dolgo pred slavnostnim dogodkom napovedovali najboljšo uvrstitev in ni bilo presenečenje, da je ekipa, ki je nato izgubila prvega zvezdnika Anthonyja Davisa, svoj "pick" namenila nekdanjemu košarkarju slovite ekipe univerze Duke.

PELICANS

Z 2,01 metra višine in vsaj 129 kilogrami telesne teže Williamson občutno ne odstopa od vrstnikov, če seveda ne upoštevamo dejstva, da njegovo telo še zdaleč ni tako izklesano, kot bi to lahko od vrhunskega športnika morda pričakovali. Po mnenju nekaterih bolj spominja na rekreativca kot na nekoga, od katerega pričakujejo, da bo nosilec generacije novincev 2019.

Nekdanji član Pelicansov Kendrick Perkins je na družbenih omrežjih bivšim delodajalcem postregel z jasnim nasvetom. "Bolje za Pelicanse, da kar zaklenejo Ziona v hišo, ker lahko že kar slišim tiste dobre ljudi v New Orleansu, kako govorijo: 'Hej, bejbi, želiš malo ocvrtega krokodila, bejbi?' Povem vam, igral sem za Pelicanse in HRANA je povsod!" pravi nekdanji center Perkins.

Griffin: Še vedno raste
"Ne vem, če bi že lahko določili (idealno igralno, op. a.) težo zanj. Zion še raste," je za The Athletic razkril Griffin. "Ena od reči, na katero se pozabi v vsem tem procesu, je to, da kot denimo (19-letni center Pelicansov, op. a.) Jaxson Hayes še vedno raste. Nismo točno prepričani, kako bo videti na koncu. Tako da iščeš težo za igro. Želiš si  vrhunsko pripravljenost, da imaš 'core' moč in stabilnost, ki ju potrebuješ za nadzor vsega tistega neverjetnega navora, ki ga lahko proizvedejo njegove atletske sposobnosti ..." dodaja Griffin.

"Zion je eden tistih fantičev, kot LeBron (James), ki ne bo dvigoval uteži, ker bi tako hitro dobil na mišični masi in teži. Zato moraš z njim delati na tem, da daš vse od sebe z vidika 'cora' in stabilnosti, in da mu s tem daš več spospobnosti za nadziranje tistega, kar že ima v smislu moči in hitrosti."

Ko je Williamson še igral za univerzo Duke, je močno odmevala njegova poškodba, ki jo je utrpel po tem, ko mu je košarkarski čevelj med tekmo enostavno "počil". Med letošnjo poletno ligo je bilo spet veliko govora o njegovi pripravljenosti in telesnih sposobnostih, dodatno težavo pa bi v prihodnjih letih lahko predstavljajo kulinarično zelo pestro okolje, v katerega prihaja. 

"Kot ste dejali ni lahko živeti in jesti v New Orleansu za 19-letnega otroka in lahko dobesedno ješ, karkoli želiš. Lahko bi ga kaj zamikalo, zato ga bomo gotovo poskušali postaviti v položaj, ko bo obkrožen z več dobrimi odločitvami. A v večjem delu ne vemo, kako bo videti na koncu, saj še raste. Ko je prišel na Duke, je bil očitno nižji od (soigralca, op. a .) R. J. Barretta, mislim pa, da ste videli, da je bil zdaj očitno višji od R. J. Barretta. Zato bo zanimivo videti, v katero smer bo šel."

Košarkar, ki je šele nedavno dopolnil 19 let, je sicer že pred prvim nastopom v ligi NBA drugi najtežji v konkurenci, težji od njega je le najnovejši soigralec Luka Dončića pri Dallas Mavericksih, srbski center Boban Marjanović, ki ima 131 kg, a je tudi za 20 cm višji. Skupaj s še enim članom Mavsov Latvijcem Kristapsom Porzingisom je Marjanović tudi najvišji košarkar v ligi, a kdo ve ‒ morda bo "naslov" najtežjega že kmalu izgubil ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekinar
29. 07. 2019 21.11
+2
Nič še ni določeno,kdo bo najtežji in najvišji v prihajajoči sezoni ,če se Tacko Fall izkaže na pripravah Celticsov ,bo z 141 kg in 231 cm najtežji in najvišji košarkar v NBA.Gre sicer za 23-letnega morebitnega novinca iz Senegala,ki ni bil izbran na draftu.
resnicaosvobaja
29. 07. 2019 14.17
+3
Ko pa pogledaš 10 najboljših potez Ziona, je bil Deandre Ayton videti precej bolj vsestranski in bolši. Tu pa med 10 najboljšimi ne veš ali je med tekmo ali v tekmovanju za zabijanje
Uporabnik1552103
28. 07. 2019 21.10
+0
Ja ce je lesnik in ne bo pazil na tezo ne bo nic. Je pa kar osvezitev s svojo energijo.
procesoid
28. 07. 2019 20.28
+18
mnogi strokovnjaki NBA so mnenja, da bo glede na videno do zdaj, Zion izgledal zelo nebogljeno na vrtiljaku Dončić-Porzingis-Marjanović...
procesoid
28. 07. 2019 20.15
+41
Dejstvu, da naj bi bil Zion eden največjih potencialov za NBA in da ga vidijo kot naslednika Lebrona, se lahko le pošteno nasmeješ, saj do zdaj poleg zabijanja na prazen koš brez obrambe ni pokazal še ničesar. Fantu manjka ogromno košarkarskega IQ-ja, katerega Lebronu ni nikoli primanjkovalo in si niti ne zasluži primerjanja z njim. Še Dončić je v košarkarskem IQ-ju 3 razrede pred Zionom. Z igranjem v NBA proti branilci, ki so najmanj za 2 razreda boljši od branilcev na ameriških univerzah, se bo pokazal Zionov potencial, ki pa z dosedajšnjim hypom zaradi postave oz. teže in višine nima nič skupnega. Na youtubu npr. ne najdeš Zionovih highlightsov, kjer bi lahko opazil njegov bbiq, zabijanje na prazen koš zame ni košarka. Košarka je mnogo več od tega...
awontuwej
29. 07. 2019 10.36
+6
Ni res, da ni highlightsov, imaš jih pod Zion Williamson Official Highlights. Je pa res, da je največ zabijanja in blokad. Atlet je vsekakor izreden ter verjetno zato odstopa od svojih vrstnikov, ki ob njemu res izpadejo nebogljeni. Tipicna igra na moč, kar je Američanom všeč. Ostalo pa bomo kmalu videli, če bo kaj videti seveda.
resnicaosvobaja
28. 07. 2019 19.58
+3
No nekaj pa imata z Dončičem skupnega. Raje jih bodo nosili kot hranili
tv1206802
28. 07. 2019 19.07
+12
Zion je eden največjih potencialov v NBA in velika večina ga vidi kot naslednika Jamesa. So pa tudi takšni, ki pravijo, da je pretežak in brez kondicije ( spominja na A. Bennett ). Jaz mislim, da je okoli njega trenutno toliko denarja in ga bodo našopali z vsem kar je na voljo.
User416781
28. 07. 2019 20.18
+4
Čas bo pokazal, kakšen je res njegov potencial. Menim, sicer da vsi pričakujejo nekoliko preveč od tega fanta, če mu lahko tako rečem.
janezpodre
28. 07. 2019 18.54
+11
Ne se delat blesave - seveda raste, saj ga šopate z GH ko teleta.
Haralmaan
28. 07. 2019 19.04
-4