9°C

Poraz za slovo od kvalifikacij: obrambni lapsus v zadnji četrtini usoden proti Ukrajincem

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
A.V. /J.B. /
KOMENTARJI
28
Slovenski košarkarji so za konec sicer uspešnih kvalifikacij za EuroBasket 2022 v Kijevu izgubili proti domači Ukrajini. Po tesni končnici je bil izid 70:65. Najboljši strelec pri varovancih Aleksandra Sekulića je bil Luka Rupnik z 18 točkami. Kljub porazu Slovenija napreduje na EP prihodnje leto, ni pa še povsem jasno, ali bo v svoji skupini zasedla končno prvo mesto.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:09

Vrhunci drugega polčasa med Ukrajino in Slovenijo

01:26

Vrhunci prvega polčasa tekme Ukrajina – Slovenija

 

Slovenski selektorAleksander Sekulić je v prvo peterko poslal naslednje košarkarje: Luka Rupnika, Jaka Blažiča, Eda Murića, Luka Lapornika,Žiga Dimca. V prvih akcijah Sloveniji v napadu ni steklo. Prva meta je zgrešil Blažič, je pa po njegovi asistenci kot prvi za našo izbrano vrsto zadel kapetan Murić, ki je s trojko izenačil na 3:3. Naši so zatem povedli za štiri (3:7). Ukrajinci so v prvih petih minutah dosegli le en koš iz igre, a so se nato le nekoliko zbudili inOleksandr Mišula je s trojko znižal na 8:9, nato je Sekulić odgovoril s prvo minuto odmora na srečanju. Tudi po odmoru se je na obeh straneh nadaljevala raztrgana igra. Domači so do konca prve četrtine zmogli zgolj točko, Slovenija pa je dve dosegla po košu Jurija Macure. Po prvih desetih minutah je tako bilo 9:11. 

Strelski mrk na začetku srečanja je trajal skoraj tri minute, le nekaj sekund krajši pa je bil na začetku druge četrtine. Z iznajdljivim polaganjem ga je prekinil Dimec za 9:13. Center Cedevite Olimpije je nato dosegel še en koš, tokrat po lepi podaji klubskega soigralca Alena Hodžića. Lapornik je v 16. minuti dosegel enega redkih slovenskih košev z razdalje v prvem polčasu, s katerim je Slovenija povišala prednost na +4, so pa domačini že v naslednjem napadu odgovorili s košem pod osebno napako in znova je bil izid skoraj poravnan (19:20). Po še enem uspešno izvedenem prostem mestu so Ukrajinci po dolgem času izenačili na 20:20, še pred minuto odmora pa je Blažič z lepo zadetim metom s polrazdalje aktualne evropske prvake spet vrnil v vodstvo. Po premoru je Slovenija povedla za +5 (22:27), do konca prvega dela pa so domači dosegli še en koš. Izid ob polčasu je bil 24:27. 

Statistika tekme Ukrajina – Koper
Statistika tekme Ukrajina – KoperFOTO: Fiba

Drugi polčas je sijajno odprl Rupnik, ki je najprej zadel za dve, nato pa še dvakrat za tri, s čimer je Slovenijo še naprej držal v vodstvu. Gregor Hrovat je pri izidu 30:35 uspešno realiziral polaganje za prednost +7, domača klop pa je zato zahtevala minuto odmora. Ukrajinci so po prekinitvi pokazali drugačen obraz in po sedmih zaporednih točkah izenačili, medtem ko Sloveniji v tem delu igra v napadu nikakor ni več stekla tako kot na začetku tretje četrtine. Nekajminutni strelski mrk je s trojko iz zahtevnega položaja prekinil Macura, ki je zadel za novo prednost (37:40), do konca tretjega dela pa je za Slovenijo dve točki vpisal zgolj še Blaž Mahkovic. Ukrajinci so imeli v zadnjem napadu priložnost izenačiti, kar jim ni uspelo, je pa Dzherom Dzherri Rendl s polaganjem znižal na 41:42. 

V zadnji četrtini pa je žal sledil padec zbranosti v obrambi, ki je Slovenijo v prvih 30 minutah vseskozi držala v rahli prednosti. Rendl je s trojko za 46:44 že kmalu nakazal, v kakšno smer bo šla tekma. Luka Lapornik je nato z dvema prostima metoma in asistenco za zabijanje Macure znova poskrbel za prednost Slovenije, ki pa ni trajala dolgo. Sledilo je novo izenačenje in trojka Bodgana Bliznjuka za 51:48. Ukrajina pa odtlej prednosti ni več izpustila iz rok. Sekulićeva četa se ji je še najbolj približala dobro minuto in pol pred koncem, ko je bilo po Hodžićevi trojki 60:59. Zmagovalca je dokončno odločil naturalizirani Američan v vrstah domačih Rendl, ki je s trojko iz zahtevne pozicije povišal na 65:61. Na koncu pa je bilo 70:65.

Prav Rendl je bil s 24 točkami daleč najboljši posameznik obračuna, k zmagi Ukrajine pa je občutno pripomogel še Serhij Pavlov, ki je bil z desetimi točkami drugi dvomesten pri domačih. V naši izbrani vrsti je mejo desetih točk presegel le Luka Rupnik, ki jih je dosegel 18, devet sta jih dodala Jaka Blažič in Žiga Dimec, sedem pa Jurij Macura. Ali bo Slovenija zasedla prvo mesto v svoji kvalifikacijski skupini, bo odvisno od obračuna med Ukrajinci in Madžari, ki imajo kot edini zgolj en poraz. 

Na tekmi tudi gledalci
Ukrajinska vlada je pred dnevi sprejela odlok, da so na športnih prireditvah v Ukrajini od četrtka, sicer v omejenem številu polovične zasedenosti objekta, znova lahko prisotni gledalci. Organizator kijevskega mehurčka je tako v prodajo dal omejeno število vstopnic za zgornji ring tribune Palače športov, v kateri se je za tokratni obračun zbralo nekaj sto domačih navijačev.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

6. krog kvalifikacij za EP: 
Ukrajina – Slovenija 70:65 (9:11, 24:27, 41:42)

Koronavirus pasica november

PREGLED DOGAJANJA V ŽIVO

16:55

Končna statistika

40'

Konec tekme: drugi poraz Slovenije (70:65)

Slovenskim košarkarjem torej ni uspelo nadaljevati zmagovitega niza in tako kvalifikacije za EP 2022 zaključujejo s porazom proti Ukrajini, ki je bila boljša s 70:65.
39'

Ukrajinci blizu zmage

Pri vodstvu Ukrajine s 66:61 je imel Jaka Blažič na voljo tri proste mete, od katerih je izkoristil le enega za najverjetneje drugi poraz Slovenije v teh kvalifikacijah (66:62).
38'

Tehnični napaki Rupnika in Blažiča

Po prodoru Jake Blažiča je Jusuf Sanon storil očitno osebno napako nad branilcem Cedevite Olimpije, ki pa je sodniška trojka 'ni videla'. Po ugovarjanju sta tako Blažič kot nekaj trenutkov pozneje še Rupnik prejela tehnični napaki, ki pa jo na srečo naših košarkarjev tekmeci niso v popolnosti izkoristili.
37'

Dve zaporedni slovenski trojki

Ko se je že zdelo, da se je našim košarkarjem v napadu povsem ustavilo, sta dve zaporedni trojki dosegla Luka Rupnik in Alen Hodžić za znova povsem odprto tekmo (60:59).