Košarka

Slovenec na naboru lige NBA z majhnimi možnostmi, Olimpijin Šamanić kotira visoko

New York, 19. 06. 2019 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V nasprotju z lanskim naborom lige NBA, ki je bil negotov zaradi izenačenosti igralcev na vrhu in zaradi prisotnosti Luke Dončića zanimiv tudi za Slovence, je letošnji predvidljivejši. Prvi izbor, ki ga ima v rokah New Orleans, bo po napovedih 18-letni Zion Williamson, med prijavljenimi pa tudi 24-letni Slovenec Martin Krampelj.

V primerjavi z lanskim naborom lige NBA, ki je bil negotov zaradi izenačenosti igralcev na vrhu in zaradi prisotnosti Luke Dončića zanimiv tudi za Slovence, je letošnji predvidljivejši. Prvi izbor, ki ga ima v rokah New Orleans, bo po napovedih 18-letni Zion Williamson, med prijavljenimi pa tudi 24-letni Slovenec Martin Krampelj.

Zion Williamson
Zion Williamson FOTO: AP

Krampelj, ki je letos dokončal študij na univerzi Creighton, za katero je v tej sezoni v ameriški univerzitetni ligi NCAA odigral 35 tekem in imel povprečje 13,5 točke in 6,9 skoka, po napovedih strokovnjakov nima možnosti, da bi ga 20. junija katera ekipa izbrala v prvem ali drugem krogu oziroma med šestdesetimi igralci, ki bodo izbrani na letošnjem naboru.

Krilni igralec iz Velike Račne pri Grosupljem, ki je leta 2012 igral za slovensko reprezentanco do 18 let in je že nekaj časa tudi kandidat za slovensko člansko selekcijo, pravi, da je igranje v ligi NBA zanj življenjski cilj. Njegova največja prednost je natančen met – v ligi NCAA je imel 60,2-odstoten met iz igre – največja slabost pa dejstvo, da je imel že trikrat strgane kolenske vezi. "Od nekdaj so bile moje sanje, da bi bil izbran na naboru. Že kot otrok sem se zbudil sredi noči in gledal nabor lige NBA, zato sem se letos prijavil in po preverjanju možnosti tudi ostal na naboru. Navajen sem se dokazovati in naredil bom vse, da postanem igralec v ligi NBA," je pred nekaj dnevi v pogovoru za spletno stran hoopshd povedal Krampelj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Do letos je bilo na naborih NBA izbranih dvanajst slovenskih košarkarjev. Ledino je leta 1997 oral Marko Milić, ki je zasedel 33. mesto in bil izbor Philadelphie 76-ers. Zadnji in hkrati najvišje uvrščen pa je bil lani Luka Dončić. Na tretjem mestu ga je izbralo moštvo Atlanta Hawks in ga nato v menjavi igralcev poslalo k Dallas Mavericks. Za slovenske ljubitelje košarke bo tokrat zanimivo spremljati razplet okoli 19-letnega Hrvata Luke Šamanića, ki je letos nastopal za Petrol Olimpijo. Po zadnjih predvidevanjih naj bi bil celo izbran v prvem krogu; strokovnjaki ga uvrščajo okoli 25. mesta.

Luka Šamanić
Luka Šamanić FOTO: Damjan Žibert

Od evropskih igralcev imata mesti v prvem krogu oziroma med prvimi tridesetimi igralci še 18-letni Francoz Sekou Doumbouya in Gruzijec Goga Bitadze (212 cm), ki je v zadnji sezoni igral za Budućnost. Medtem ko se lani do zadnjega trenutka ni natančno vedelo, kako bodo razvrščeni prvi trije kandidati – na koncu je bil prvi izbor DeAndre Ayton (Phoenix Suns), drugi pa Marvin Bagley III (Sacramento Kings), je letos vsem praktično jasno, kdo je številka ena. To je 201 centimeter visoki in 129 kilogramov težki Zion Williamson iz univerze Duke (v NCAA je v edini odigrani sezoni dosegel povprečje 22,6 točke in 8,9 skoka), ki mu poznavalci napovedujejo blestečo kariero v ligi NBA. Zaradi izjemnih fizičnih lastnosti, odlične telesne koordinacije, visokega košarkarskega IQ in zmagovalne miselnosti naj bi že v prvi sezoni postal eden vodilnih igralcev v ligi NBA.

Po projekcijah mu sledita ameriški organizator igre Ja Morant (Murray St.) ter Williamsonov soigralec na univerzi Duke, kanadski branilec R. J. Barrett. Kot drugi bo v dvorani Barclays Center v Brooklynu izbiral Memphis, tretji New York, četrti bodo znova na vrsti pelikani iz New Orleansa, ki so izbor dobili kot del menjave zvezdnika Anthonyja Davisa z Los Angeles Lakers, in peti Cleveland. Miami, katerega član za zdaj ostaja Goran Dragić, bo izbiral kot trinajsti, Dallas Luke Dončića pa je svoje deseto mesto po lanskem dogovoru prepustil Atlanti in ne bo izbiral v prvem krogu. Na vrsto bo prišel šele kot sedemintrideseti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragan krstic
19. 06. 2019 13.49
+2
Če bo slučajno dobil priložnost dobiti mesto v ekipi NBA, ne bo niti klopi grel. Zgodilo se mu bo še slabše kot Miliču. 2 leti ga bodo podajali en drugemu, potem pa nazaj v Evropo. Izgubil bo ta leta ko je najboljši čas za napredovanje. Tudi nogtometašu Stevanoviću se je zgodilo nekaj podobnega ko je iz Dmžal prestopil v prevelike čevlje pri Athleticu.
Trembalajek
19. 06. 2019 12.49
+1
Mnogi "strokovnjaki" ste nas podučevali, da je Dallas drugo polovico prejšnje sezone namerno izgubljal zaradi čim boljšega izhodišča za letošnji nabor. Rezultat tega tankanja pa je: deseti izbor prepuščen Atlanti, ostane jim sedemintrideseti izbor. Verjetno bodo našli kakšnega eksota, ki zanje ne bo nikoli zaigral.
francosy1
19. 06. 2019 12.05
+8
Šamanićeve številke v Olimpiji ne smejo nikogar zavesti. Talenta ima preko glave, to možje v Ameriki opazijo. Mislim, da bo naredil dobro kariero preko luže. Malo me spominja na Kurucsa, ki v Evropi ni pokazal nič več kot Šamanić, v NBA pa igra odlično. Kar se pa Kramplja tiče... Fant je odličen krilni center. Sta pa njegova največja problema starost (24 let) in vrsta poškodb. Dvomim, da bo izbran. Upam, da se vrne v Evropo in recimo v Olimpiji pokaže svoje znanje. Za reprezentanco bi bilo to super.
Ramloc223
19. 06. 2019 12.44
+1
V kolikor bi americani prepoznali talent bi bil luka prvi izbor! Sportne direktorje je bolj strah neuspeha kot morebitnega uspeha kosarkarja, ki ne prihaja iz Amerike. Stephen a Smith, sicer novinar je pameten da bi lahko pičil kačo:). Marketing je vse kar steje! AD sigurno ne sel v Lakerse ce bi bil marketinsko dovolj pokrit. Sploh pa ce pomislis sedaj ko bi dobil 2 najtezjega igralca v celotni ligi:)
CrnaLuknja123
19. 06. 2019 11.59
+8
Povprečje 6 točk v Slovenski ligi in on hoče v NBA. Upam da mu rata...