Košarka

Slovenija je v Tokiu! Dončić, Čančar in druščina potopili še Litvo

Kaunas, 04. 07. 2021 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.V., J.B., Ž.K.
Komentarji
588

Sloveniji je uspelo – prvič v zgodovini se je košarkarska reprezentanca prebila na olimpijske igre! Za konec kvalifikacijskega turnirja je pred 11 tisoč navijači padla še domačinka Litva s 96:85. Luka Dončić je z 31 točkami, 13 podajami in 11 skoki pokazal, zakaj sodi med najboljše na svetu. Izjemen je bil tudi Vlatko Čančar z 18 točkami, dve manj je dodal Jaka Blažič. Pohvale za prikazano pa si zaslužijo prav vsi, vključno s strokovnim štabom, ki je v Kaunasu opravil sijajno delo.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Slovenija – Litva
    06:58
    Vrhunci tekme Slovenija – Litva
  • Vrhunci izjemne predstave Luke Dončića proti Litvi
    01:09
    Vrhunci izjemne predstave Luke Dončića proti Litvi
  • Selektor Aleksander Sekulić po zmagi nad Litvo
    01:33
    Selektor Aleksander Sekulić po zmagi nad Litvo
  • Luka Dončić po napredovanju v Tokio
    00:32
    Luka Dončić po napredovanju v Tokio
  • Slovenija si je priborila olimpijsko vozovnico
    03:08
    Slovenija si je priborila olimpijsko vozovnico

Srečanje je sijajno odprl Zoran Dragić, ki je izkoristil dober skok Tobeyja na sredini in po vsega treh sekundah igre vpisal prvi dve točki. Jonas Valančiunas je v naslednjem napadu izenačil, s polaganjem pa je odgovoril Dragić po prvi asistenci Dončića. Litovska obramba se je – tako kot v soboto venezuelska – osredotočala predvsem nanj, kar je naš prvi zvezdnik izkoriščal z razigravanjem soigralcev. Že v prvi četrtini je zbral štiri asistence, Slovenija pa je na ta račun večino časa preživela v vodstvu. 

Slovenija je tekmo začela v peterki, ki smo je od Aleksandra Sekulića že vajeni: Luka Dončić, Jaka Blažič, Zoran Dragić, Vlatko Čančar in Mike Tobey.

Uvodoma je bil najbolj razpoložen Blažič, ki je v prvih desetih minutah zabeležil prav toliko točk, zadel je tudi dve trojki. Največ je Sekulićeva četa vodila za deset (18:28), po zahtevnem metu Dončića, v zadnjih dveh minutah pa so Litovci stopili na plin in do prvega odmora znižali na 24:28. Pri domačinih je blestel Valančiunas, ki je bil iz igre nezaustavljiv in je v prvi četrtini prav tako dosegel deset točk. Mike Tobey je nad njim hitro storil dve osebni napaki, zaradi česar je moral na klop. Nadomestil ga je Žiga Dimec, ki je proti Valančiunasu zaigral agresivneje, na našo srečo pa zvezdnik lige NBA na črti za proste mete ni bil najbolj razpoložen, v prvi četrtini je zadel le dva od šestih poskusov. 

Litva se je vrnila, ko je bil Dončić na klopi
Ob koncu prvega dela se je na klop prvič usedel Dončić, ki je s strani pospremil tudi začetek druge četrtine. Litovci so to izkoristili in z delnim izidom 11:0 znova prišli v vodstvo. Sekulić je nato odreagiral in v 13. minuti je prav Dončić z metom za dve Slovenijo spet popeljal v vodstvo, ko je bilo 34:33. Nadaljevalo se je izjemno izenačeno, reprezentanci sta se večkrat izmenjali v prednosti, Litvi pa je stekel predvsem mete za tri. A tudi Dončić se je v tem delu igre razigral, zadel je nekaj zahtevnih polaganj in ob tem pridno izkoriščal tudi proste mete. Tri sekunde pred koncem druge četrtine je Mantas Kalnietis zadel trojko, s katero je postavil izid polčasa 52:52. 

V ponedeljek bomo v živo prenašali vrnitev košarkarskih junakov v domovino. Na Brnik naj bi prileteli okoli 15. ure.

Dončić je imel po 20 minutah na svojem kontu že 21 točk, šest skokov in pet podaj. Blažič pa je bil naš drugi najboljši strelec z desetimi točkami. Valančiunas jih je imel na drugi strani 10, a sta ga Tobey in Dimec zelo dobro omejila. Enako velja za Domantasa Sabonisa, ki je v prvih 20 minutah zmogel vsega sedem točk. 

Dončić podajal, ostali zadevali
V tretjo četrtino so Slovenci vstopili naravnost sanjsko. Najprej je za tri po podaji Dončića zadel Vlatko Čančar, v naslednjem napadu pa je vajo ponovil še Tobey in prednost Slovenije je bila hitro šest točk. Litva na drugi strani ni našla odgovora na zbrano slovensko obrambo, Valančiunas je neuspešno poskušal pod obročem, na drugi strani parketa pa je trojko še enkrat zadel Čančar za +9. Tobey je v 24. minuti postregel z atraktivnim zabijanjem, po katerem je bila prednost že dvomestna (71:59). Nato so domačini znova ujeli ritem in pripravili še en delni izid (10:0), po trojki Roaksa Giedraitisa so se približali na vsega dve točki. Litva je bila v naletu, a jo je z novo trojko preko roke nasprotnega branilca zaustavil Čančar. Zatem je bil natančen z razdalje še Blažič in prednost je bila znova nekoliko večja. Pred zadnjimi desetimi minutami je Slovenija vodila za enajst, potem ko je Blažič v zadnjem napadu izsilil še tri proste mete, od katerih je zadel dva. 

Statistika tekme Litva - Slovenija
Statistika tekme Litva - Slovenija FOTO: Sofascore.com

Čančar potopil zadnje litovske upe na zmago
Dončić je bil na začetku zadnje četrtine na klopi, kar pa se, za razliko od prvega polčasa, ni poznalo. Čančar je na hitro dosegel še pet točk, svojo prvo trojko je dodal Aleksej Nikolić in prednost je kar naenkrat znašala že 16 točk. Nato se je na parket zvrnil naš prvi zvezdnik, ki je v svojem slogu narekoval ritem igre, dosegal pomembne točke in skrbel, da so tudi soigralci ostali vroči. Do konca domačini niso uspeli priti na manj kot deset točk in v zadnji minuti so Slovenci zasluženo proslavljali že na parketu. 

'Takšne kemije drugod ni'
Prvi junak zmage Luka Dončić, ki je 31 točkam dodal še 13 podaj in 11 skokov, je pred mikrofonom naše novinarke Sanje Modrić po koncu tekme povedal: "Brez besed sem. To je bila zelo, zelo zahtevna tekma, Litva ima izjemno ekipo. Vsi smo si želeli to. To je bil naš cilj in zdaj bomo proslavljali." Na vprašanje, kaj ima naša reprezentanca, česar druge nimajo, je odgovoril: "Takšne kemije drugod ni. Imamo zelo dobre igralce. Vsi se borimo, na parketu damo vse od sebe. To je to. Vsi pustijo vse na igrišču. Tukaj sem prišel, da zmagamo. Olimpijske igre se ti zgodijo enkrat v življenju, vsi smo si jih želeli."

Drugi junak naše reprezentance je bil zagotovo Čančar, ki se je razigral v drugem polčasu in skupno dosegel kar 18 točk. Od tega je zadel štiri od šestih metov za tri, s katerimi je skrbel, da se Litva ni uspela vrniti v srečanje. Zbral je tudi pet skokov in dve ukradeni žogi. Jaka Blažič je dosegel 16 točk, tri manj pa Mike Tobey, ki je sicer v drugem polčasu hitro zašel v težave z osebnimi napakami, tako da je večino zadnje četrtine preživel na klopi. Zoran Dragić je k zmagi dodal devet točk ob 50-odstotnem metu iz igre, sedem pa jih je vpisal še Klemen Prepelič. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Olimpijski kvalifikacijski turnir (Kaunas), finale, izid:
Litva - Slovenija 85:96 (24:28, 28:24, 17:28, 16:16)

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.39

FIBA čestitala v slovenskem jeziku

Tudi pri Mednarodni košarkarski zvezi (FIBA) so se poklonili uspehu slovenske košarkarske reprezentance. Ni kaj, Tokio prihajamo!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
40'

Sijajna slovenska predstava za rapsodijo sredi Kaunasa (85:96)

Norišnica v Kaunasu po zadnjem pisku sirene. Slovenska reprezentanca se je z zmago v finalu kvalifikacijskega turnirja nad gostiteljico Litvo prvič v zgodovini uvrstila na olimpijske igre. Vsa čast, fantje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
36'

Poigravanje Dončića

Po novih dveh točkah prvega zvezdnika slovenske reprezentance Slovenija ušla na +14 (78:92).

35'

Borbeni Tobey

Po skoku v napadu je žogo skozi litovski obroč lepo položil Mike Tobey za +13 Slovenije (74:87).

32'

Litovci brez prave ideje v napadu

Čančar je z novo trojko Slovenijo popeljal že do 16 točk naskoka (69:85).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (588)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

podalpski
05. 07. 2021 14.22
-2
oh, ko bi imeli tako dobre tujce z Kosova in iz Bosne še fuzbalerje kje bi nam bil konec....
nominator13
05. 07. 2021 13.52
-2
Kje je Goran Dragič?
podalpski
05. 07. 2021 14.23
-3
alen behek
05. 07. 2021 12.59
-1
Slovenija do Tokija
podalpski
05. 07. 2021 14.23
-1
awontuwej
05. 07. 2021 12.30
-1
Odlična tekma, Luka klasično superioren, ugodno je presenetil Čančar, razočaral pa Prepelič...
riss
05. 07. 2021 12.23
-3
Z Luko Dončićem dokazujemo, da je majhen narod lahko tudi velik, narod zmagovalcev. Luka je osvojil vse, le NBA še ne, zaradi škrtega lastnika in nesposobnega trenerja. Tudi to se spreminja. Sedaj lahko spoznava Cuban, kaj je 2 leti že zamudil (Luki je bilo že 1 leto dovolj, da se je vpeljal v NVA). Ampak medalja na Olimpiadi ni nedosegljiva, z Dončićem je omejitev samo nebo. To je rekel za sina njegov oče Saša in veseli me, da sta se "našla" (pristni objem v Kaunasu je to potrdil) in spoznala, da je na eni strani samo eden oče, na drugi strani pa, da je ravno on dal sinu gene, višino, ljubezen do košarke in verjamem, da mu Luka pomeni,..., kar samo on ve.
pomlad14
05. 07. 2021 13.42
+0
evanderkane
05. 07. 2021 11.05
+2
Noro, biti na turnirju z samo dvanajstimi ekipami; in manj kot polovica jih je evropskih, je preprosto dosežek, ki ima posebno mesto v slovenskem športu. Čestitke! Skupina z Španijo, Argentino in Japonsko je pa tudi povsem odprta; saj lahko premagamo tako Španijo kot Argentino. Na olimpijskih se lahko zagotovo borimo za medalje, če se ne bomo seveda takoj križali z američani.
medusa
05. 07. 2021 10.38
+0
Bravo naši !!!! Na zmago!!!
Apostol1
05. 07. 2021 10.34
+3
Ker tule spodaj nekateri še vedno ne morejo brez politike namesto , da bi čestitali Luki in fantom in omenjajo Janšo in Hojsa , bom uporabil kar Hojsov umotvor. " Ne mešaj biserov med svinje " Kdo so pa svinje pa ne smem napisati ,sta pa dve opciji Hojs in Janša ali Luka in ostali fantje in Luka in ostali fantje so zame biseri kot jih Slovenija premore predvsem v narodu oziroma med tistimi , ki jim je politika povsem nekaj s čimer si ne bodo nikoli mazali rok
riss
05. 07. 2021 12.27
+0
Apostol1: o sebi si povedal vse, primerjal si zlate fante z eno stranjo politike, namesto, da bi v njihov kontekst dal svoje tardeče. Ne mešaj svinje s športom, če jih pa že, pa naštej vse. Politika je k.r.a!
minnaema@yahoo.com
05. 07. 2021 10.24
+0
KAPO DOL bravo fantje od prvega do zadnjega ste ODLIČNI. Upam, da bo tudi država Slovenija kaj dnarja prispevala za vašo abundanco in uspehe, saj tudi promovirate državo Slovenijo in v vsem bi se moralo poklapati sinergično- tudi pri denarju-kajne in lp
Styria
05. 07. 2021 09.36
+4
Bravo dečki, ponosen sem na vas, ker našo malo Slovenijo predstavljate sirnemu svetu kot odlični ambasadorji. Leta 2017 sem bil v Carigradu v finalu in mislim/upam, da bom letos tudi v Tokiu.
m123451
05. 07. 2021 09.34
-1
Pekoč golaž sram te je lahko.
Mađioničar
05. 07. 2021 09.31
+1
Za vse, ki ne razumete košarkw in pravite, da igra samo Luka. A vi bi igrali na najboljšega ali najslabšega igralca?
Mađioničar
05. 07. 2021 09.29
+3
Novinarji, Slovenija NI v Tokiu ampak BO v Tokiu....razumete?
m123451
05. 07. 2021 09.20
+4
Bravo fantje mi smo ponosni na vas.čestitke iz srca.
m123451
05. 07. 2021 09.16
+2
Kaj so nekateri pametni,če bi pa svojega otroka gledal tkole bi bil pa tiho kot bubica.
James Bond
05. 07. 2021 09.12
+6
....lepo,edini iz področja bivše države.....tudi to pove o kakovosti te ekipe....
StarWars
05. 07. 2021 09.02
-14
Zelo vesel, da so šli naprej, vendar če misli le Doncic igrati, potem bolje, da ostanejo doma.
dule100
05. 07. 2021 08.59
-12
In to se je moralo zgoditi, ravno pod Janševo vlado! Res smola za levake! 👏👏👏
mišnica
05. 07. 2021 09.11
+9
Si pa primitivec , ne mešaj športa s politiko
Rophton
05. 07. 2021 09.42
+0
KladivoSi
05. 07. 2021 10.17
+3
Trol pač, nima za bur3k , če ne meša dreka.
Zrcalo
05. 07. 2021 08.26
+12
Globok poklon fantje in predvsem Luka Dončič, ki je itak car !!!!
NoExit
05. 07. 2021 08.24
+18
Edina svetla točka Slovenije je Šport in naše okolje.. Politiki so pa čisto nasprotje.. Šport nas združuje, medtem ko slednji živijo na račun razdvajanja nas...bravo naši športniki!! Politika pa pfuj..