Košarka

Slovenija pred očmi Gorana Dragića premagala Nizozemce

Celje, 04. 08. 2022 20.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
14

Zadnji ciklus priprav pred Eurobasketom 2022 se je začel z zmago Slovenije na pripravljalni tekmi proti Nizozemski (83:76). Slovenski košarkarji, ki se merijo z Nizozemci, sicer ob sebi niso imeli Luke Dončića, ampak morebitna vesela novica je to, da jih je s tribun spremljal njihov nekdanji kapetan Goran Dragić. Vsi čakamo njegovo dokončno odločitev o ponovnem nastopu na velikem tekmovanju. Je njegova prisotnost znak, da bo njegova odločitev le razveselila slovenske navijače?

Začelo se je, znova, bi lahko rekli. Drugi ciklus priprav na Eurobasket 2022 so slovenski košarkarji uradno začeli s prijateljsko tekmo proti Nizozemski. Dvorana Zlatorog v Celju ni pokala po šivih, kot so Stožice ob "slovesu" Gorana Dragića, ki vendarle, vsaj za zdaj, ni bil dokončni "zbogom" kapetana evropskih prvakov leta 2017. Odločitev Gogija, ali bo zaigral na svojem, zdaj pa zares zadnjem Eurobasketu, je ena najbolj nestrpno pričakovanih v zgodovini slovenskega športa. Dejstvo je, da slovenska reprezentanca tudi s starejšim in ne ravno 100-odstotnim Goranom Dragićem v očeh nasprotnikov deluje veliko bolj nevarno kot brez njega. 

Goran Dragić je s tribun spodbujal svoje "nekdanje" soigralce. Je to znak, da bo vendarle slovensko košarkarsko javnost razveselil z dobro novico?
Goran Dragić je s tribun spodbujal svoje "nekdanje" soigralce. Je to znak, da bo vendarle slovensko košarkarsko javnost razveselil z dobro novico? FOTO: Luka Kotnik

Zato je prisotnost novopečenega igralca Chicaga na tribunah celjske dvorane zagotovo spremenila vzdušje med maloštevilnimi, a zelo glasnimi domačimi navijači, ki bi v njegovi prisotnosti lahko videli znak, da bo njegova težko pričakovana odločitev le razveselila slovenske ljubitelje košarke. V primeru, da bi veteran zaigral na tekmi, bi bil verjetno zapolnjen kakšen sedež več. Če bi nastopal Luka Dončić, pa bi bila dvorana zagotovo polna. Tako pač je vsakič, ko eden najboljših igralcev na svetu obleče košarkarski dres. Poleg njega sta bila odsotna tudi Vlatko Čančar in Mike Tobey.

Tekma je bila torej dobra priložnost, da selektor Aleksander Sekulić preizkusi mlajše in manj slavne reprezentante. Dober primer sta bratranca Prepelič. Tekme ni začel sicer veliko bolj izkušeni Klemen Prepelič, ampak njegov devet let mlajši bratranec Bine Prepelič, ki je v prvi peterki članske reprezentance zaigral dan pred svojim 22. rojstnim dnem.

Odločni Nizozemci

Čeprav imena na ozadju njihovih tradicionalno oranžnih dresov niso ravno najbolj bleščeča, se gostje niso ustrašili izziva. Po petih minutah so namreč vodili s sedmimi točkami razlike, za kar je bil kriv predvsem odličen met z razdalje (5/10 za tri po prvi četrtini). Slovenci so na drugi strani veliko prodirali pod koš in izsilili številne prekrške nasprotnikov (11/12 met s prostih metov po prvi četrtini). Med strelce se je pri Sloveniji po prvih desetih minutah vpisalo osem košarkarjev. Na odmor med polčasoma so se Nizozemci odpravili s prednostjo treh točk. Kljub prijateljskemu značaju tekme pa je bilo jasno, da Slovence septembra čaka zelo pomembna naloga, in požrtvovalnost domačih igralcev je nekajkrat navdušila zbrane navijače.

Na začetku drugega polčasa se je zaiskrilo med centroma obeh moštev Mattom Haamsom in Žigo Dimcem, saj je slovenski velikan za malo bolj odločen prekršek prejel tehnično napako. Njegov nasprotnik pa je bil prejemnik gorečega pogleda Celjana, ki s pristopom Nizozemca v obrambi vsekakor ni bil zadovoljen. Po treh četrtinah je sicer najbolj izstopal Nizozemski kapetan Worthy de Jong, ki je po 30 minutah igre zbral kar 24 točk. Slovenci pa so končno povedli, saj sta se moštvi v zadnjih deset minut igre podali z rezultatom 59:57.

Na sceno je vstopil Žiga Samar, pomagal mu je Klemen Prepelič

V zadnjo četrtino je selektor Sekulič vstopil s pisano zasedbo in izenačena igra se je nadaljevala, do sredine zadnje četrtine. Takrat je Žiga Samar s svojo mladostno energijo pospešil ritem slovenske igre, bratranca Pepelič pa sta s trojko in uspešnim metom pod košem končno malo umirila goste. Slovenska obramba je tudi ohladila prej vroče Nizozemce in Samar je po ukradeni žogi ter hitrem protinapadu končno vpisal zasluženi prvi točki na tekmi. Ob njegovem odhodu z igrišča je vajeti slovenske igre v svoje roke vzel Klemen Prepelič.

Statistika tekme Slovenija - Nizozemska
Statistika tekme Slovenija - Nizozemska FOTO: Sofascore.com

Zadnje minute so po tem, ko je slovenska reprezentanca končno "stopila na plin", bile bolj revialne narave, saj so domači košarkarji po trojki Alekseja Nikolića povedli za deset točk. Končen rezultat 83:76 so po novi trojki postavili Nizozemci in prva pripravljalna tekma v drugem ciklusu priprav se je zaključila uspešno tudi brez zvenečih slovenskih imen. Vsi pa še vedno čakamo na zgolj eno novico.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123Colnago
04. 08. 2022 21.58
+6
Ne morem verjeti, kaksni pritiski s strani medijev do Gorana Dragiča, si sportnik res zasluzi taksen odnos. Goran je pripeljal Slovenijo do naslova Evropskih prvakov zgodba je bila končana na najlepsi mozen nacin, kaj bi pa sedaj radi da si potrga krizne vezi in konca karireo ljudje niste normalni. Spostujte sportnikove odlocitve njihovo je telo sami najbolje vedo
biser2011
06. 08. 2022 08.38
Upajmo, da bo selektor izbiral dovolj modro , kdaj poslati koga na parket.
Pepo Bolcev
04. 08. 2022 21.55
+0
Odlicna tema za telenovelo!
Apoteka
04. 08. 2022 21.42
+2
Ni dosti za videti..
Prebivalec Zemlje
04. 08. 2022 21.40
+1
In še zmeraj ne morem gledat! Kr neki kr nej ima telemah vse svoje pravice. Pač ne bom gledal. Zgleda da bom pred radiom kot v starih časih. Banda pokvarjena. In vse telemahove storitve bom prekinil. Marš.
arapayma
05. 08. 2022 08.02
+3
Imaš Telemahove storitve in ne moreš gledat????
bobiv
05. 08. 2022 09.53
+0
Ni telemach kriv, da si RTV ne more privoščit prenosa! Žal je tako, da kdor plača, ta melje!
Zverinjak
05. 08. 2022 12.08
+2
A res? In od kje Šport klubu pravica do prenosov, katerih nima niti 30% prebivalcev Slovenije kar eksplicitno pomeni, da nebi smeli dobiti prenosa košarkaških tekem Slovenske reprezentance...No hvala bogu je to šlo naprej pod drobnogled tako da obstaja velika verjetnost, da bo šport klub še pred pričetkom EP v Košarki izgubil prenos tekem, saj kakor sem napisal, ne izpolnjujejo pogojev, da bi imelo več kot 30% ljudi V Sloveniji Telemahove storitve!!
Mekenzi
04. 08. 2022 21.32
+6
Brez Gorana Dragiča in Dončiča sodi reprezentanca v drugi kakovostni razred..
kren29
04. 08. 2022 21.13
-3
kren29
04. 08. 2022 21.44
-3
da biste razumeli, ob zacetku je v uvodu pisalo “svi čakamo”
Nimasmisla
04. 08. 2022 21.10
-3
In zakaj ni dončiča
bububu123
04. 08. 2022 21.08
+5
Komentator987
04. 08. 2022 21.11
+4