Košarka

Dončić je kraljeval, Jokić sledil, a zmaga je po podaljšku ostala doma

Ljubljana, 17. 08. 2022 22.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
115

Slovenija se je v polnih Stožicah na pripravljalni tekmi soočila s Srbijo. Prva zvezdnika obeh moštev Luka Dončić (34 točk) in Nikola Jokić (26 točk) sta vodila svoji moštvi na tekmi, ki je bila prijateljska zgolj na papirju, saj je kljub petim letom, ki so minila od Eurobasketa leta 2017, še vedno zelo svež spomin na nepozabno zmago Slovencev v Istanbulu. Po prvi četrtini so z 21:17 vodili Srbi, na polčas pa so se z vodstvom 45:42 odpravili Slovenci. Izenačena igra se je nadaljevala v tretji četrtini, kjer je kraljeval slovenski super zvezdnik. Odločitev o zmagovalcu ni padla v zadnji minuti rednega dela, saj je zadnji met na tekmi zgrešil Dončić. V podaljških so Slovenci stopili na plin in na koncu zmagali 97:92. Goran Dragić je na tekmi igral zgolj pet minut in pol.

Na letošnjem Eurobasketu se bodo v dresih svojih reprezentanc za zlato medaljo borili dvakratna MVP-ja rednega dela lige NBA Giannis Antetokounmpo in Nikola Jokić ter po mnenju številnih ameriških strokovnjakov bodoči lastnik tega laskavega naziva Luka Dončić. Vsi trije niso zgolj ključni igralci svojih klubov, ampak zvezde, okoli katerih se vse vrti. Enak status imajo razumljivo tudi v svojih reprezentancah. Ljubljanske Stožice so imele to čast, da so gostile dva od najbolj zveneče trojice košarkarjev v evropski košarki trenutno, mogoče celo zgodovini.

Luka Dončić na treningu pred prijateljsko tekmo s Srbijo.
Luka Dončić na treningu pred prijateljsko tekmo s Srbijo. FOTO: Luka Kotnik

Srbi brez Teodosića in Bogdanovića

Za Srbe je bila to prva uradna pripravljalna tekma pred gledalci pred Eurobasketom. Nedavno so sicer podobno kot Slovenci premagali Črnogorce, vendar je ta tekma bila odigrana za zaprtimi vrati. V tekmo s Slovenijo so Srbi vstopili z Jokićem, ki bo reprezentančni dres oblekel prvič po letu 2019, ko je na svetovnem prvenstvu Srbija izpadla v četrtfinalu. Takrat je bil Jokić drugi igralec reprezentance za trenutno poškodovanim Bogdanom Bogdanovićem, v povprečju pa je dosegal 11,5 točke in 7,5 skoka na tekmo.

V Ljubljani pa ni bilo igralca, ki je Srbe v zadnjih 15 letih vodil na položaju organizatorja igre. Miloša Teodosića je selektor Svetislav Pešić po enem tednu priprav poslal domov z razlago, da bo Vasilije Micić prvi organizator igre reprezentance in Teodosića ni videl v vlogi rezervnega igralca. Ta odločitev je razburila srbsko javnost, ki bo izkušenega trenerja hitro okrivila za potencialen neuspeh na Eurobasketu. Dejstvo je, da so Srbi zadnjo zlato medaljo na velikih tekmovanjih osvojili prav pod vodstvom Pešića na svetovnem prvenstvu leta 2002 in verjetno je edini strokovnjak, ki si je lahko privoščil tako pomembno odločitev mesec dni pred Eurobasketom.

Slovenci s polnimi močmi

Slovenski tabor je na drugi strani pravo nasprotje. Sodelovanje Luke Dončića v reprezentančnem dresu je postalo samoumevno, Goran Dragić pa predstavlja zrcalno sliko afere Teodosić. Po letih neigranja v reprezentančnem dresu se je leto starejši igralec od srbskega organizatorja vrnil na zadnji ples v slovenskih barvah.

Prepolne Stožice tokrat za razliko od nedavne nogometne tekme med istima državama niso bile obarvane v rdeči barvi. Vzdušje med slovenskimi navijači je že pred tekmo bilo odlično. Prvi žvižg so dočakali na nogah. Z navdušenjem pa so pozdravili tudi srbskega teniškega asa Novaka Đokovića, ki je bil prisoten v dvorani.

Tudi Novak Đoković je bil prisoten v Stožicah.
Tudi Novak Đoković je bil prisoten v Stožicah. FOTO: Luka Kotnik

Razigrana prva četrina in vodstvo Srbov

Slovenija je tekmo začela s peterko Goran (kapetan) in Zoran Dragić, Luka Dončić, Vlatko Čančar in Mike Tobey. Nasproti so jim stali Vasilije Micić, Vanja Marinković, Vladimir Lučić (kapetan), Nikola Kalinić in Nikola Jokić. Za pokrivanje Dončića je pri Srbih bil zadolžen predvsem Marinković, Jokića se je v obrambi lotil Tobey.

Obe reprezentanci sta bili na začetku razigrani. Luka Dončić je odigral 9 minut in 20 sekund v prvi četrtini in v njej dosegel največ točk, devet. Pri Srbih je največ točk dosegel Dušan Ristić, ki zanimivo za organizatorje dogodka očitno ni bil dovolj pomemben, da bi se pojavil na semaforju v dvorani. Jokić jih je po prvi četrtini zbral pet. Srbi so po prvih desetih minutah igre vodili z 21:17.

Druga četrtina je bila bolj izenačena, ples po notah Dončića in Jokića

Slovenija je drugo četrtino začela z Dončićem na klopi, kljub temu pa hitro povedla. Jaka Blažič je v tem času dosegel šest točk. Natanko na polovici četrtine pa je Boriša Simanić s trojko rezultat izenačil na 30:30. Sledile so minute obeh zvezdnikov. Najprej je Jokić z dvema lepima akcijama Srbe povedel v vodstvo, Luka Dončić na drugi strani ni počival in je Sloveniji ponovno zagotovil vodstvo 37:34. Na vsaki akciji ob zaključku polčasa sta svoje prstne odtise pustila prva zvezdnika moštev, ki sta navduševala s točkami in podajami. 

Vzdušje na tribunah tudi ni pojenjalo in tekma je potekala v resnično tekmovalnem vzdušju. To je vsekakor bila najboljša priprava za slovenske reprezentante pred prihajajočima tekmama v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in tekme na Eurobasketu. Borbeno vzdušje na parketu je najbolj povzel dogodek 36 sekund pred koncem polčasa, ko je tehnično napako prejel trener gostov Pešić, ki se z odločitvami sodnikov ni strinjal. Polčas pa je za Srbe odlično zaključil Micić, ki je zadel trojko ob prekršku in posledični prosti met. S tem je rezultat deset sekund pred koncem polčasa izenačil na 42:42. Najboljši odgovor pa mu je dal Klemen Prepelič, ki je v svojem slogu zadel met za tri in postavil končni izid polčasa 45:42.

Luka Dončić znova ni razočaral domačih navijačev
Luka Dončić znova ni razočaral domačih navijačev FOTO: Luka Kotnik

Dragić s kapo na glavi s klopi spremljal Dončićev ples

Drugi polčas so Srbi začeli podobno kot prvega. Njihova igra je v glavnem tekla preko rok centra Jokića, v organizaciji napada pa je organizator igre Micić igral sekundarno vlogo. Srbi so najprej povedli za pet točk, nato pa sta Luka Dončić in mladi Žiga Samar odgovorila in izid ponovno izenačila. Samar je v drugem polčasu prevzel bolj pomembno vlogo kot v prvem, saj je Goran Dragić slekel športno opremo in soigralce bodril s klopi.

Tudi v nadaljevanju se igralci in trenerji niso strinjali z odločitvami sodnikov. Po novem prekršku Luke Dončića v obrambi je tokrat tehnično napako prejel slovenski selektor Aleksander Sekulić. A odločitve sodnikov so slovenskega zvezdnika zgolj podžgale. Čudovite akcije Dallasovega igralca so si redno sledile, vse niti igre je imel v svojih spretnih rokah. Dve minuti pred koncem predzadnje četrtine je Ljubljančan na klop sedel s 30 točkami v žepu.

Nikola Jokić je dokazal zakaj je aktualni MVP lige NBA
Nikola Jokić je dokazal zakaj je aktualni MVP lige NBA FOTO: Luka Kotnik

Vzorec se je nadaljeval v zadnji četrtini

Tudi na začetku zadnje četrtine so se Srbi z akratek čas približali Slovencem, a znova je Dončić, tokrat z odličnimi podajami, poskrbel za vodstvo Slovenije. A Jokić, ki mu je sledil s podajami, če ne že s številom točk. Srbi so znova izenačili štiri minute pred koncem, ko je semafor v dvorani kazal izid 79:79. Po tem, ko ga je Dončić "hranil" s podajami, se je zbudil tudi Tobey, ki je s svojo 16. točko na tekmi Slovence povedel v vodstvo 82:79. Prišel je čas, ko je vsaka točka bila ključna in žoga je vse pogosteje udobno sedela v rokah Jokića in Dončića. Vsak sodnikov žvižg so pospremili ali žvižgi navijačev, ali pritožbe košarkarjev. Da, to resnično ni bila več prijateljska tekma.

Misić je v zadnjih minutah le pokazal zakaj je MVP finala Evrolige. S 17. točko je odgovoril napadu Luke Dončića in v zadnjo minuto smo vstopili z minimalnim vodstvom gostov 85:84. Dončić je izsilil prekršek Srbov in uspešno izvedel oba prosta meta, sledil je peti prekršek Tobeya nad Jokićem. Srb je zgrešil prvega, drugega pa zadel. Semafor je kazal 86:86. Žogo je v roke vzel kdo drug kot Dončić, a njegov met ni našel dna mrežice in Stožice so dočakale podaljške.

Statistika prijateljske tekme med Slovenijo in Srbijo
Statistika prijateljske tekme med Slovenijo in Srbijo FOTO:

V podaljških znova ista zgodba

Po odhodu Tobeya na klop, je vlogo Jokićevega čuvaja prevzel njegov klubski soigralec Čančar. Srbi so zaradi fizične premoči Jokića razumljivo vse pogosteje igrali preko svojega zvezdnika, a Čančar mu ni ostal dolžan in 50 sekund pred koncem je s trojko Slovenijo popeljal v vodstvo 94:92. Tokrat je po uspešni obrambi Slovenije Dončić na drugo stran parketa žogo vodil z vodstvom v rokavu in žogo podal Edu Muriču, ki je po prekršku Srbov zadel en prosti met. Zgrešeni met ni bil usoden, saj so vztrajni Slovenci znova prišli do žoge in po prekršku na Prepeličem in uspešno izvedenima prostima metoma je bila tekma odločena. Slovenija je zmagala. Po tekmi sta se pozdravila tudi zvezdnika košarke in tenisa Luka Dončić in Novak Đoković.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pripravljalna tekma:

Slovenija - Srbija 97:92

Slovenija: Samar 6 (1:2), Nikolić 2, Prepelič 16 (10:10), Murić 6 (1:2), Tobey 16 (2:2), Blažič 8, Dimec 2, Čančar 7, Dončić 34 (9:14).

Srbija: Davidovac 9, Marinković 6, Kalinić 12 (3:6), Lučić 3, Dobrić 7 (2:2), Ristić 9 (1:2), Jokić 26 (12:19), Nedović 3 (1:1), Micić 17 (3:5).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Eva14
18. 08. 2022 12.14
+4
Bravo mi. Doncic ti si kralj. Ostali sledijo.
sanisani2
18. 08. 2022 15.44
serumresnice
18. 08. 2022 11.03
-9
Ali je NOLE plačal karto? Samo vprašam.
solo33
18. 08. 2022 12.08
+2
Pjanček
18. 08. 2022 12.24
+1
ti je očitno nisi dobil, zato si bil doma
Suna darms
18. 08. 2022 10.04
-10
ne gledam tega... srbečico dobim.
sanisani2
18. 08. 2022 15.45
Kairos22
18. 08. 2022 08.40
+2
Preprodaja nelegalna, prazni zeleni sedeži! Bravo res. Karta od 60 do 90€
Optimisty
18. 08. 2022 09.15
+5
ljudje ki si dobili sponzorske karte pač niso prišli..
Pajo_36
18. 08. 2022 11.41
+1
Ja ddd a veš kok fimr dobi karte, toj ultra biznis, to smo zmerja delala, za basket tekme. Marketing roka roko umije in tako dalje. Sam pol se bogati gospodi ne da pridet al pa je dretje zarad mulcev itak al pa kej tazga.
Kairos22
18. 08. 2022 08.39
+5
Polne stožice? Ne vem če
titomeni
18. 08. 2022 08.47
+9
Razprodane ze, polne ne. Je vrjetno kdo minus nardil ko jih je mislil za visoke denarje prodajat
oježeš
18. 08. 2022 10.10
+1
Kakšen preprodajalec, ki se je uštel v zaslužku.
gappy666
18. 08. 2022 08.39
+9
Spektakel v pravem pomenu besede...
Anonymouse
18. 08. 2022 08.37
+6
Jaz sem gledal live stream na youtubu, ne rabim TVja.
Think Pink
18. 08. 2022 08.34
+10
Sodnike bi pa morali poslati na preverjanje znanja.
Domino76
18. 08. 2022 09.33
+2
Jaz sem pa mislil da so hrvatom vse skozi krivi sodniki pa sem se motil ;)
Stevo Vidakovi?
18. 08. 2022 15.27
Sodniki so bili Slovenci edino to bi lahko bilo drugače. Je res da je tekma prijateljska ampak vseeno
na22mor
18. 08. 2022 08.32
+1
ne može nam niko ništa
AlexReal
18. 08. 2022 08.30
+10
Čestitke tistemu modelu, ki je pred tekmo napovedal 96 : 92 !
bohinj je zakon
18. 08. 2022 08.01
-13
Z nekaj sreče bi lahko zmagali z 30 razlike.
nivampomo?i
17. 08. 2022 21.58
+1
Eno skupinsko tožbo si zaslužijo zaradi tega srjna z Telemachom.
gappy666
18. 08. 2022 08.38
+7
In kaj ima telemach pri zakupu pravic tv-hiš?
Loty
18. 08. 2022 09.22
+2
Če si odjemalec Telemacha in imaš Eon lahko vse tekme in ostalo gledaš na SK1 HD ali SK2 HD. Dobro, da sem na Telemachu.
User792410
18. 08. 2022 11.45
+2
Ne rabiš nobenega Telemacha, ampak lahko preko spleta gledaš na RD Live, kjer ne rabiš nobene registracije, le komentiranja nimaš v slovenščini...
ILLY
17. 08. 2022 21.58
+0
Cela reprezentanca Srbov na obeh straneh
bombon4u
18. 08. 2022 08.15
+3
haha to sem tut jaz pomislila, pa nic u slabem smislu hehe
janimir
18. 08. 2022 11.32
+2
Ti si verjetno čistokrven "od stoljeća sedmog". Torej zate so fantje tukaj rojeni iz mešanega zakona Srbi.
mojcd
17. 08. 2022 21.54
+4
A te zeleni stoli v polnih stozicah so rezervirani al kako
Zgleden drzavljan
17. 08. 2022 21.54
+1
Ta 24ur in rtvslo niti rezultatu ne moreta slediti al kaj? Kok casa bo se 58:58
tomekkk
17. 08. 2022 21.54
-4
Dimec, pojdi raje za influencerja kot tvoja zena
Pjanček
17. 08. 2022 21.51
-14
Prepelič nula od nule
tinitoni
17. 08. 2022 21.49
-5
Prenos tekme nova tv.
Boris Kavčič
18. 08. 2022 10.23
-1
17. 08. 2022 21.48
+8
prenos doma prek wifi-ja in podatkov..dosti ceneje ko RTV!BRAVO RES!
Oilchecker
17. 08. 2022 21.46
+15
RTV spet nič, a?
Boris Kavčič
18. 08. 2022 10.23
+2