Košarka

Slovenija v boj za svetovno prvenstvo

Ljubljana, 23. 11. 2021 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija je ena od 80 reprezentanc sveta, ki se bo potegovala za nastop na 19. svetovnem prvenstvu v košarki. Kot četrta ekipa na lestvici Mednarodne košarkarske zveze (FIBA) in druga v Evropi bo v naslednjih petnajstih mesecih odigrala dvanajst tekem. Prvi dve jo čakata ta teden v Zagrebu proti Hrvaški in v Kopru proti Švedski.

Na svetovnem prvenstvu, ki ga bodo od 25. avgusta do 10. septembra 2023 gostile Indonezija, Japonska in Filipini, bo nastopilo dvaintrideset reprezentanc, dvanajst iz Evrope.

Na Stari celini bo v kvalifikacijah sodelovalo dvaintrideset ekip, razdeljenih v osem skupin. V prvem delu bo vsaka odigrala šest tekem, v nadaljevanje kvalifikacij pa se bodo uvrstile po tri najboljše ekipe iz vsake skupine. Po nadaljnjih šestih tekmah se bo na prvenstvo uvrstilo dvanajst reprezentanc oziroma prve tri iz vsake od štirih novonastalih skupin. Izidi iz prvega dela se bodo upoštevali v drugem.

Po novembrskem terminu sta naslednji dve tekmi februarja 2022, zaključek prvega dela pa je na sporedu junija in julija 2022. Drugi del se bo začel konec avgusta 2022, nadaljeval novembra 2022 in končal februarja 2023.

Zbor košarkarske reprezentance pred kvalifikacijami za SP
Zbor košarkarske reprezentance pred kvalifikacijami za SP FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenija v skupini C

Slovenija bo v prvem delu igrala v skupini C skupaj s Hrvaško, Finsko in Švedsko, v nadaljevanju pa se njena skupina križa z Izraelom, Nemčijo, Estonijo in Poljsko. Na žrebu v Miesu ob Ženevskem jezeru konec avgusta 2021 je bila Slovenija kot četrta reprezentanca na svetu po lestvici FIBA uvrščena v prvi kakovostni boben skupaj s Španijo, Francijo in Srbijo.

Iz Evrope so bili na lestvici FIBA pred Slovenijo le Španci na drugem mestu. Tretja je bila Avstralija, prva pa ZDA. Prvi tekmec Slovenije, Hrvaška, je bila na žrebu v četrtem kakovostnem bobnu (21. na lestvici FIBA), Finska v petem (34.) in Švedska v zadnjem (57.).

Slovenija je doslej trikrat nastopila na SP. Leta 2006 na Japonskem je zasedla deveto mesto, 2010 v Turčiji osmo, pred sedmimi leti v Španiji pa sedmo. Kvalifikacije za SP 2023 bo Slovenija začela v četrtek v dvorani Dražena Petrovića v Zagrebu proti Hrvaški, nato pa jo v prvem ciklusu čaka še obračun s Švedsko v Kopru v nedeljo, 28. novembra.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brez Dončića in Čančarja

Ob odsotnosti članov olimpijske reprezentance Luke Dončića, Vlatka Čančarja, Mikea Tobeyja, Zorana Dragića in Gregorja Hrovata bodo barve Slovenije zastopali Jaka Blažič, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Blaž Habot, Alen Hodžić, Jan Kosi, Luka Lapornik, Miha Lapornik, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Matic Rebec in Luka Rupnik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svetovno prvenstvo 2023 bo prvo, ki bo potekalo v različnih državah. Na Filipinih je bilo SP že 1978, na Japonskem 2006, Indonezija pa doslej še ni gostila najboljših košarkarjev na svetu. Naslov s SP na Kitajskem 2019 bo branila Španija, ki je v svojem drugem finalu na SP premagala Argentino s 95:75. Bron je osvojila Francija po zmagi nad Avstralijo s 67:59.

Svetovno prvenstvo 2023 bo hkrati kvalifikacijsko sito za olimpijske igre 2024. V Pariz se bosta uvrstili po dve najboljši ekipi iz Amerike in Evrope ter po ena iz Afrike, Azije in Oceanije. Francija ima kot gostiteljica že zagotovljeno mesto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.