Košarka

Slovenke kljub čudnem terminu dopinškega testa v dramatični končnici premagale še Latvijo

Riga, 22. 06. 2019 19.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je na zadnji pripravljalni tekmi pred pričetkom evropskega prvenstva v Rigi premagala zasedbo Latvije (80:79), ki je v pripravljalnem obdobju kazala zelo dobre igre. In to kljub temu, da selektor Damir Grgić tokrat ni računal na evroligašico Tejo Oblak. Ne pozabite: tekme Slovenk na EP si boste lahko ekskluzivno ogledali na Kanalu A in VOYO.

Na osmih pripravljanjih tekmah so slovenske reprezentantke zabeležile šest zmag in le dva poraza.

"Čestitke igralkam, čeprav nismo igrali v popolni postavi, saj Teja Oblak (počitek, op. p.) ni nastopila. Kljub temu smo pokazali, da imamo karakter. Ta ekipa ima karakter in že drugič v končnici je zasluženo zmagala," je po tekmi pojasnil selektor Damir Grgić. Samo pripravo na tekmo v slovenskem taboru je sicer ob presenetljivem terminu zmotila Fibina protidopinška agencija. Ta je reprezentanco v hotelu obiskala sredi počitka, le dobro uro in pol pred odhodom v dvorano. Dopinški test je moralo opraviti pet košarkaric, ki tako ogrevanja za tekmo niso mogle izvesti po običajni rutini.

Slovenke so vodile skorajda celotno tekmo. V prvem polčasu so se uspele odlepiti v zadnjih dveh minutah. Povedle so že z osmimi točkami razlike, na odmor pa odšle s prednostjo 43:37. Na začetku tretje četrtine so se Latvijke vrnile v igro in povedle z 49:47, nato pa so Slovenke na krilih Baričeve in Prezljeve znova prevzele pobudo ter na odmor pred zadnjo četrtino odšle s petimi točkami prednosti (63:58). Vodstvo so Grgićeve varovanke uspešno držale vse do zadnjih 24 sekund tekme, ko je Latvijkam izid po zaslugi Ieve Pulvere uspelo poravnati na 78:78. V tesni končnici je 13 sekund do konca nato dva prosta meta zadela Baričeva, na drugi strani pa se je roka zatresla Karline Pilabere, ki je bila s črte prostih metov natančna le enkrat, Latvijke pa so tako ostale brez možnosti za podaljšek.

Najboljša strelka v slovenski reprezentanci Eva Lisec se je zaustavila pri 16 točkah in šestih skokih. Annamaria Prezelj je dodala 14 točk, kapetanka Nika Barič se je zaustavila pri 12 točkah, a je ob tem dobro razigravala ekipo, saj je vpisala kar osem podaj. Latvija je v pripravljalnem obdobju sicer pokazala zelo dobre igre. V uvodu je sicer izgubila proti Franciji in Turčiji, nato pa premagala Bosno in Hercegovino, Češko ter dvakrat Madžarsko in na zadnji tekmi še Kitajsko s 74:56.

Eva Lisec je bila najbolj razpoložena v slovenski reprezentanci.
Eva Lisec je bila najbolj razpoložena v slovenski reprezentanci. FOTO: Damjan Žibert

"Z dvema zmagama smo zaključili zadnji ciklus priprav. Mislim, da smo dobro delali skozi celotne priprave, da se nahajamo v solidni formi in da sedaj že komaj čakamo, da pridemo na prizorišče EP, kjer nas čakajo tudi zelo težke tekme," se je Grgić uzrl proti Nišu, kjer bodo Slovenke 27. junija začele prvenstvo s tekmo proti Madžarski (prenos na Kanalu A in VOYO ob 15.50). 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.