Košarka

Slovenske košarkarice dobre priprave potrdile še z zmago nad Slovakinjami

Škofja Loka, 14. 06. 2019 19.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenske košarkarice so na predzadnji pripravljalni tekmi prepričljivo premagale tudi reprezentanco Slovaške. Varovanke Damirja Grgića so slavile s 83:57. To je bila zadnja odprta tekma (sledi še sobotni obračun s Slovakinjami za zaprtimi vrati) pred odhodom v Srbijo, kjer jih v Nišu čaka začetek evropskega prvenstva. To se začne 27. junija, prenose tekem pa si boste lahko ogledali na Kanalu A.

Grgić je lahko zadovoljen s prikazanim njegovih varovank.
Grgić je lahko zadovoljen s prikazanim njegovih varovank. FOTO: Damjan Žibert

V dvorani Poden so bile Slovakinje boljše le na začetku; vodile so še z 11:9, potem pa so vajeti prevzele domače košarkarice in niso več popuščale. Prvo četrtino so dobile za pet točk, v drugi pa so prednost povečale že na + 12 (36:24). Že pred tekmo je selektor Damir Grgić opozoril na Slovakinje, ki so kljub neuvrstitvi na EP v evropskem vrhu. Sam pa je današnjo tekmo, tako kot bo tudi jutrišnjo, izkoristil za uigravanje napadalnih različic.

Današnja tekma je bila nekaj posebnega tudi za Tejo Oblak, ki je po daljšem času zaigrala v domačem mestu pred prijatelji. Oddolžila se jim je z 12 točkami, bila je ena od petih v slovenski zasedbi, ki so dosegle več kot deset točk. Slovakinje so se Slovenk še držale v tretji četrtini, po kateri so domače zadržale prednost po polčasu, toda zadnji del je bil spet slovenski. Domače so ga dobile kar s 26:12, niso popuščale do zadnjih sekund in prav na koncu tudi dosegle najvišjo prednost na tekmi, +26 (83:57).

Poleg Oblakove so izstopale še Shante Marie Evans z 11 točkami, Eva Lisec jih je dodala 12 (in še 11 skokov za dvojni dvojček), Anamaria Prezelj 17, najboljša strelka tekme je bila z 18 Zala Friškovec. Slovenke so večji del tekme igrale brez kapetanke Nike Barič, ki je že po dobrih petih minutah preventivno zapustila igrišče zaradi bolečin v kolenu. A po koncu tekme ni imela več težav, zato zdravniška ekipa meni, da ni nič resnega. Lažja pa je tudi poškodba Tine Jakovine, ki je v tretji četrtini tekmo končala po zvinu gležnja.

Slovenke so prikazale odlično igro na tekmi s Slovakinjami.
Slovenke so prikazale odlično igro na tekmi s Slovakinjami. FOTO: Damjan Žibert

"Čestitke igralkam za visoko in zasluženo zmago. Zahvala tudi škofjeloškemu občinstvu za podporo, ki smo jo dobili na zadnji tekmi pred našimi navijači. Zadovoljen sem s prikazanim, vse gre po načrtih, zdaj bomo delali predvsem za to, da ohranimo potrebno svežino pred odhodom na prvenstvo," je dvoboj s Slovakinjami ocenil selektor Grgić.

Slovenke so pred tekmo s Slovakinjami premagale Veliko Britanijo, Švedsko in Češko, izgubile pa so obračun s Hrvaticami. Zdaj Grgićeva dekleta čaka sklepni del priprav na Srbijo: v soboto še tekma s Slovaško za zaprtimi vrati v Stožicah, priprave pa bo končala v Rigi, kjer se bo Slovenija pomerila s Kitajsko in Latvijo. Slovenke bodo na EP v Nišu igrale v skupini z Madžarsko, Turčijo in Italijo. Prva tekma jih čaka 27. junija.

Na tekmi v Škofji Loki je bilo še posebej slavnostno. Za slovensko reprezentanco so namreč pesti stiskale nekdanje reprezentantke Maja Erkič, Sandra Piršič in Živa Zdolšek, ki so s trenutnim mladim reprezentančnim rodom postavile kar nekaj mejnikov in pred dvema letoma slovensko žensko člansko košarko prvič v njeni zgodovini popeljale na evropsko prvenstvo. Košarkarska zveza Slovenije se je nekdanji reprezentančni trojici med prvo in drugo četrtino zahvalila za njihov bogat doprinos slovenski ženski košarki.

Izid:
Slovenija – Slovaška 83:57 (19:14, 17:10, 21:21, 26:12)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.