Košarka

Slovenske košarkarice na EP z Belgijo, Turčijo ter Bosno in Hercegovino

Valencia, 08. 03. 2021 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Valencii so opravili žreb skupin za evropsko prvenstvo v košarki za ženske (od 17. do 27. junija), na katerem bo nastopila tudi slovenska izbrana vrsta. Ples kroglic je določil, da bodo varovanke selektorja Damirja Grgića ob reprezentancah Belgije, Turčije ter Bosne in Hercegovine skupinski del tekmovanja odigrale v skupini C v Strasbourgu.

Slovenska ženska članska košarkarska izbrana vrsta bo na evropskem prvenstvu zaigrala tretjič zapored, potem ko je na svojem krstnem prvenstvu stare celine leta 2017 na Češkem tekmovanje končala v skupinskem delu, dve leti pozneje pa si je v Srbiji že priigrala repasaž za uvrstitev v četrtfinale, v katerem je po srditem boju na koncu morala priznati premoč reprezentanci Belgije.

'"Zagotovo smo dobili zahtevne nasprotnice. Smo v skupini, v kateri lahko vsak premaga vsakogar, a se s tekmicami, ki so vsekakor vrhunske, ne bomo obremenjevali. Verjamem, da bomo s sodelavci pripravili kakovosten načrt priprav in se na evropsko prvenstvo dobro pripravili. Upam, da se bomo zbrali zdravi in EP pričakali v kar najboljšem stanju. Naredili bomo vse, da izboljšamo rezultat s prejšnjega prvenstva v Srbiji. Dekletom popolnoma zaupam in se že veselim reprezentančne akcije, ki je pred nami." Damir Grgić, selektor slovenskih košarkaric, o nasprotnicah na EP

In prav Belgijke bodo znova nasprotnice Slovenk na letošnjem eurobasketu, ki ga bosta med 17. in 27. junijem gostila španska Valencia in francoski Strasbourg. Ples kroglic v Valencii je določil, da bodo varovanke selektorja Damirja Grgića predtekmovalni del odigrale v Strasbourgu v skupini C, v kateri bosta poleg že omenjenih Slovenije in Belgije nastopili še izbrani vrsti Turčije ter Bosne in Hercegovine. Tako Turčija kot Bosna in Hercegovina sta si nastop na evropskem prvenstvu zagotovili kot dve od skupno petih najboljših drugouvrščenih reprezentanc v prejšnjih kvalifikacijah. Belgijke pa so upravičile vlogo favoritinj in svojo kvalifikacijsko skupino enako kot slovenske košarkarice zaključile na prvem mestu brez poraza.   

Slovenske košarkarice se bodo na letošnjem evropskem prvenstvu v skupinskem delu v Strasbourgu v okviru skupine C pomerile z reprezentancami Belgije, Turčije ter Bosne in Hercegovine.
Slovenske košarkarice se bodo na letošnjem evropskem prvenstvu v skupinskem delu v Strasbourgu v okviru skupine C pomerile z reprezentancami Belgije, Turčije ter Bosne in Hercegovine. FOTO: Fiba

Naslednji cilj: četrtfinale
Slovenke se na EP podajajo v vlogi ene od reprezentanc, ki bi v primerjavi s predhodnima prvenstvoma stare celine v Pragi in Nišu lahko storile korak naprej in se enakovredno borile za uvrstitev v izločilne boje. To je ne nazadnje velika želja strokovnega vodstva z uspešnim selektorjem Damirjem Grgićem na čelu. A že zdaj je jasno, da bo treba biti zelo previden, saj predtekmovalna skupina C, v kateri ob Bosni Hercegovini, ki se vrača na veliko sceno po sušnih 22 letih (nazadnje je na EP nastopila leta 1999, op. p.), nastopata še velesili Belgija in Turčija, predstavlja veliko nevarnost. Slovenija je sicer favorizirane Turkinje, ki so se kolajne nazadnje razveselile pred osmimi leti, premagala pred dvema letoma v skupinskem delu EP-ja v Nišu, Belgijke pa so dodobra namučile v že omenjenem repasažu za četrtfinale na istem turnirju v Beogradu.

Razlogov je torej več kot dovolj, da z nestrpnostjo pričakujemo novo priložnost za izjemno generacijo slovenskih košarkaric, ki zagotovo premorejo več kot dovolj kakovosti za nov rezultatski presežek. Če gre soditi po krivulji uspehov v zadnjih letih in dejstvu, da so Slovenke kvalifikacije za letošnji eurobasket zaključile brez praske, je naslednji logični korak potegovanje za uvrstitev med osem najboljših reprezentanc na stari celini. A gremo lepo po vrsti: najprej je treba skočiti in nato reči "hop" ...

Žreb skupin za evropsko prvenstvo:
– skupina A (Valencia): Španija, Švedska, Belorusija in Slovaška.

– skupina B (Valencia): Srbija, Italija, Črna gora in Grčija.

– skupina C (Strasbourg): Belgija, Slovenija, Turčija ter Bosna in Hercegovina.

– skupina D (Strasbourg): Francija, Rusija, Češka in Hrvaška.   

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.