Košarka

Slovenske košarkarje čaka prva v nizu šestih pripravljalnih tekem

Celje, 04. 08. 2022 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ž.K.
Komentarji
5

Slovenska košarkarska reprezentanca bo v celjski dvorani Zlatorog odigrala prvo prijateljsko tekmo v okviru priprav na septembrsko evropsko prvenstvo v Nemčiji. Njen tekmec bo izbrana vrsta Nizozemske. Za izbrance selektorja Aleksandra Sekulića, ki na voljo še nima najmočnejših orožij, bo to prva izmed šestih pripravljalnih tekem.

Selektor Aleksander Sekulić bo imel na voljo igralce, ki so začeli priprave in ki so se v prvem delu v Kranjski Gori posvetili fizični kondiciji. Od ponedeljka je teh šestnajst košarkarjev zbranih v Laškem, danes pa se jim bosta pridružila še Vlatko Čančar in Mike Tobey. Luka Dončić se bo reprezentanci pridružil naslednji teden, Goran Dragić, ki še ni sporočil svoje odločitve o nadaljevanju reprezentančne kariere, pa se bo iz ZDA, kjer je v torek uradno podpisal pogodbo z novim delodajalcem, ekipo Chicago Bulls, vrnil v prihodnjih dneh.

Slovenskemu selektorju so tako za prvo izmed pripravljalnih tekem na voljo: Jaka Blažič, Saša Ciani, Jakob Lovrenc Čebašek, Žiga Dimec, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Robert Jurković, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Žiga Samar in Luka Ščuka.

Fantje so se zadnji teden pripravljali v Kranjski Gori.
Fantje so se zadnji teden pripravljali v Kranjski Gori. FOTO: Luka Kotnik

Predvsem je za Sekulića vzpodbudna vrnitev enega izmed nosilcev igre Klemna Prepeliča, ki se je letos spopadel s hudo poškodbo roke. Kot je dejal 29-letni član Valencie, je roka zdaj pripravljena na najtežje napore, zato komaj čaka nove tekme v slovenskem dresu: "Veselim se vsakega treninga posebej, kaj šele tekem. V času rehabilitacije mi je bilo zelo hudo, sploh ko sem gledal spektakel proti Hrvaški v Stožicah. Zame je bilo igranje za reprezentanco vedno najlepša izkušnja, še zdaj se spominjam besed, ki nam jih je pred prvenstvom 2017 dejal Igor Kokoškov: Reprezentanca je najboljša ekipa, v kateri boste igrali."

Slovenija bo v pripravah na Eurobasket in dveh kvalifikacijskih tekmah za SP 2023 odigrala šest prijateljskih tekem. Poleg tekme z Nizozemsko se bo v soboto prav tako v Celju pomerila še s Črno goro. Naslednji teden se bodo nato Slovenci na turnirju v Istanbulu 12. in 13. avgusta srečali s Turčijo in Ukrajino, 17. avgusta pa bodo v prijateljskem duhu ponovili finale evropskega prvenstva iz leta 2017, ko bo v Stožicah gostovala Srbija. Zadnjo pripravljalno tekmo bodo slovenski košarkarji v Celju odigrali 20. avgusta, ko jim bo na drugi strani igrišča stala Hrvaška.

Slovenija je konec junija Hrvaško v Stožicah ugnala s 97:69.
Slovenija je konec junija Hrvaško v Stožicah ugnala s 97:69. FOTO: Damjan Žibert

Slovenijo uvodna tekma na evropskem prvenstvu v Kölnu čaka 1. septembra proti Litvi, pred tem pa bo 25. avgusta v Celju gostila Estonijo v kvalifikacijah za SP in se 28. avgusta v Münchnu pomerila še z Nemčijo. To bosta prvi dve tekmi nadaljnjega skupinskega dela, kjer so se prve tri reprezentance iz skupine C in D združile v skupino J. Slovenija je v drugi del kvalifikacij prenesla 10 točk, kar zaenkrat zadošča za tretje mesto, ki je tudi zadnje, ki neposredno vodi na SP. To bo na sporedu med 25. avgustom in 10. septembrom 2023, gostili pa ga bodo Indonezija (Džakarta), Japonska (Okinava) in Filipini (Manila).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
04. 08. 2022 16.53
Upam na dobro igro nasih
tolovajmataj
04. 08. 2022 14.37
+1
kaj če bi tale mojster novinar napisal, da so fantje u18 v košarki premagali Francoze in se uvrstili med 4 najboljše ekipe v Evropi in na svetovno prvenstvo. Zmagalo jer srce!
AbrA0_KadaBRa
04. 08. 2022 14.31
+2
Jagoda1
04. 08. 2022 11.22
-8
kako dolgo se bomo gledali tega nesposobnega Blazica??
Maxx365
28. 08. 2022 15.58
Mene bolj skrbijo centri, ki jih praktično nimamo.