Košarka

Slovenski košarkarji pred SP še trikrat pred domačimi navijači

Ljubljana, 30. 05. 2023 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znani so tekmeci slovenske moške članske reprezentance v pripravah na svetovno prvenstvo, ki bo od 25. avgusta do 10. septembra potekalo na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Poleg dveh dvobojev z Grčijo ter obračunov s Španijo in Združenimi državami Amerike se bodo Slovenci na domačem parketu pomeril še s Kitajsko in Hrvaško.

Reprezentanca bo s pripravami predvidoma začela 17. julija. Za uvod se bodo Slovenci 25. julija v celjskem Zlatorogu pomerili s Kitajci,  2. avgusta bodo v Stožicah gostili Grke ter se dva dni kasneje proti istim tekmecem pomerili še v Atenah. 

Iz Grčije se bo reprezentančna zasedba vrnila v Stožice, kjer se bo 8. avgusta srečala s Hrvaško, nato pa bo sledil nastop na zvezdniškem turnirju v Malagi. V okviru praznovanja stote obletnice delovanja španske košarkarske zveze se bosta v petek, 11. avgusta pomerili Slovenija in Španija, dan kasneje pa se bodo Slovenci pomerili še z Združenimi državami Amerike. Po vrnitvi v domovino bo slovenska izbrana vrsta kaj kmalu poletela na Japonsko, kjer bo opravila zaključni del priprav pred začetkom prvenstva.

V skupinskem delu SP proti Venezueli, Gruziji in Zelenortskim otokom

Kot nosilci skupine F se bodo Slovenci na japonskem otoku Okinawa pomerili proti reprezentancam Venezuele, Gruzije in Zelenortskih otokov. V skupini E, ki se v nadaljevanju prvenstva združi s slovensko skupino, bodo Nemčija, Finska, Avstralija in Japonska. V prvem delu tekmovanja bo med 25. in 30. avgustom vsaka izmed reprezentanc odigrala tri tekme skupinskega dela. V soboto, 26. avgusta se bo Slovenija pomerila z Venezuelo, v ponedeljek, 28. avgusta z Gruzijo ter za konec uvodnega skupinskega dela v sredo, 30. avgusta še z Zelenortskimi otoki.

Skupine letošnjega svetovnega prvenstva v košarki

Ekipe, ki se ne bodo prebile v drugi del ali nadaljevalni skupinski del, se bodo potegovale za razvrstitev od 17. do 32. mesta, moštva, ki ne bodo napredovala iz drugega dela, pa čaka boj od 9. do 16. mesta.

V drugem delu od 31. avgusta do 3. septembra bo vsaka ekipa odigrala še dve tekmi. Četrtfinala so na sporedu 5. in 6. septembra, polfinalna obračuna 8. septembra, tekma za tretje mesto in veliki finale pa 10. septembra.

Pomembne bodo tudi tekme za razvrstitev od 5. do 8 mesta, ki bodo na sporedu 7. in 9. septembra. Na olimpijske igre v Parizu 2024 se bo poleg gostiteljice Francije s SP uvrstilo še sedem reprezentanc. In sicer glede na končno lestvico po dve najboljši ekipi iz Amerike in Evrope ter po ena iz Afrike, Azije in Oceanije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preostali štirje udeleženci OI bodo znani po dveh krogih kvalifikacijskih turnirjev. V drugem bo igralo 24 reprezentanc. Poleg petih iz prvega kvalifikacijska kroga še 19 reprezentanc s SP (naslednja najboljša reprezentanca iz Afrike, Amerike in Azije ter nadaljnjih 16 najbolje uvrščenih reprezentanc na SP).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

melhijad1
30. 05. 2023 19.03
+1
zamenjajte že tega sekulica
zmerni pesimist
30. 05. 2023 17.17
+4
Pa menda ja ne z sekulićem na trenerske stolu recept za polom
Amor Fati
30. 05. 2023 17.25
+0