Košarka

Sloveniji ni uspelo: Avstralci prvič v zgodovini do bronaste medalje

Tokio, 07. 08. 2021 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič, Aljoša Vekić
Komentarji
1845

Slovenski košarkarji so osvojili končno četrto mesto na olimpijskih igrah v Tokiu. Avstralci so bili boljši s 107:93, potem ko so od druge četrtine naprej vseskozi vodili. Prvi junak avstralske zmage je bil Patty Mills z 42 točkami, Luka Dončić jih je na drugi strani dosegel 22.

Aleksander Sekulić se je v primerjavi s prejšnjimi tekmami odločil za spremembo v prvi peterki, saj je Aleksej Nikolić nadomestil Jako Blažiča. A kljub temu so naši košarkarji srečanje začeli zelo zaspano. Poznala se jim je utrujenost, saj smo v prvih minutah videli kar nekaj napak in izgubljenih žog. Prvi točki je po lepi kombinaciji Luke Dončića, Mika Tobeyja in Zorana Dragića z enostavnim polaganjem dosegel slednji za zmanjšanje prednosti nasprotnikov na 2:4. Dončiću na začetku ni steklo, izgubil je dve žogi, prvi poskus za tri pa je grdo zgrešil. A nato ga je sprovociral Dante Exum, Dončić pa mu je v slogu največjih vrnil s košem za dve, pri katerem je izsilil še dodatno osebno napako za tretjo točko. Slovenija je prvič povedla pri 15:13, ko je lepo zadel Tobey, Avstralcem pa se je v zadnjih minutah prvega dela uspelo vrniti v vodstvo. Po desetih minutah je bilo 20:19 v njihovo korist, Dončić je bil naš najboljši strelec s šestimi točkami. 

Avstralci pred koncem polčasa povedli za 8, Slovenijo teple izgubljene žoge
V drugo četrtino so Slovenci vstopili odločneje. Predvsem je igro poživil Žiga Dimec pod obema obročema. In ko je v 13. minuti dosegel koš za svojo četrto točko, je avstralska klop odreagirala s prvo minuto odmora, bilo je 28:25 v našo korist. Po premoru pa se je razigral Patty Mills, za katerega ni bilo pravega odgovora. Kar dvakrat je pri metu za tri izsilil osebno napako za tri proste mete, zadeval pa je iz praktično vseh položajev. Po ukradeni žogi in polaganju za 45:35 v avstralsko korist je bil že pri 25 točkah, a na srečo je Slovenija znala odgovoriti. Dončić je naprej lepo zaposlil Prepeliča za dve točki, nato pa je 22-letnik zadel svojo prvo trojko na tekmi in razlika je bila zopet le pet točk. V zadnji minuti prvega polčasa je bilo le še – 3, ko je uspešno polagal Blažič, a je do konca polčasa Matisse Thybulle kar dvakrat atraktivno zabil, ob tem pa uspešno izvedel še dodaten prosti met po prekršku Eda Murića, tako da so Avstralci ob polčasu vodili za osem (53:45).

Luka Dončić je bil po 20 minutah naš najboljši strelec z devetimi točkami, imel je tudi pet skokov in dve podaji, a je izgubil kar štiri žoge in napravil še tehnično napako. Jaka Blažič in Klemen Prepelič sta dodala po sedem točk. Na drugi strani je Mills blestel s 26, zadel je tudi štiri mete za tri, Jock Landale mu je pomagal z desetimi. Reprezentanci sta bili pri metu iz igre skoraj poravnani, razliko pa so predstavljale predvsem izgubljene žoge, saj jih je Slovenija izgubila 11, Avstralija pa le pet. 

Statistika tekme Slovenija – Avstralija
Statistika tekme Slovenija – Avstralija FOTO: Sofascore.com

V drugem polčasu je Patty Mills nadaljeval svojo simultanko. Nekaj minut ga je sicer uspešno pokrival Zoran Dragić, a je izkušeni Avstralec tudi zanj našel rešitev. Razlika se je vseskozi gibala okoli 10 točk, po Tobeyjevi trojki v 24. minuti je sicer znašala sedem, a je Avstralija po Millsovem košu za dve in Inglesovi trojki hitro povedla za 12. Pred koncem tretjega dela igre je izjemno pomembno trojko zadel Klemen Prepelič, ob tem je bil tudi pod prekrškom, tako da je v enem napadu prišel do kar štirih točk. A zopet so imeli tokrat zelo razpoloženi Avstralci pripravljen odgovor, Mills je dvakrat zadel s polrazdalje za novo dvomestno prednost. Pred zadnjimi desetimi minutami je Slovenija zaostajala za 11. 

Jaka Blažič umiril Millsa, a si nato privoščil neumnost
Na začetku četrte četrtine se je za nekaj časa na klop usedel Mills, kar so Sekulićevi varovanci hitro izkoristili. Prepelič je znižal na – 6, v naslednjem napadu pa je dosegel še trojko za – 5. Sledila je dobra obramba, Dončić pa je nato s potrpežljivim napadom prišel do odprtega meta za dve, po katerem je bil izid 80:83. Kazalo je odlično, Blažič je za nekaj napadov povsem nevtraliziral Millsa, a kaj, ko si je v naslednjem privoščil veliko neumnost. Po storjeni osebni napaki je organizatorja avstralske igre odrinil, sodniki pa so mu brez razmišljanja prisodili nešportno osebno napako. Mills je zadel oba prosta meta, Dante Exum pa je s trojko v naslednjem napadu razliko vrnil na osem točk. Do konca je bilo še pet minut, a se Slovencem ni več uspelo vrniti. Pomagali nista niti dve trojki Luke Dončića z velike razdalje, saj so bili tudi Avstralci na drugi strani zelo razpoloženi. V zadnjih dveh minutah je Sekulić tvegal vse, tako da se je razlika občutno povečala, a ta nikakor ne pove vsega. Slovenija je bila 35 minut še kako v igri za bronasto medaljo, ki pa je na koncu – prvič v zgodovini – pripadla Avstralcem.

Mills junak tekme, Dončić naš najboljši strelec
Dončič je bil na koncu naš najboljši strelec z 22 točkami, dosegel je tri trojke in imel še osem skokov ter sedem podaj. Klemen Prepelič je vpisal 18 točk, pet več od Mika Tobeyja in šest več od Jake Blažiča. Na drugi strani ni bilo dvoma, kdo je najzaslužnejši za zmago. Patty Mills je na koš vrgel kar 31-krat in pri tem vpisal 42 točk. Joe Ingles jih je imel 16, Jock Landale 14, Dante Exum pa 12. 

Tekma za tretje mesto, OI: 

Slovenija – Avstralija 93:107 (19:20, 26:33, 22:25, 26:29)

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

15.03

Statistika obračuna Slovenija - Avstralija

14.49

Kapetan Murić: "To je dobra šola za vse nas!"

Kapetan slovenskih košarkarjev Edo Murić je po tekmi z Avstralijo prvi stopil pred novinarje in takole ocenil boj za bronasto odličje: "Fantje smo dali vse od sebe, a tokrat nismo bili pravi. Na drugi strani pa so naši tekmeci zadeli vse mete, ki so jih vrgli proti našemu obroču. Ni kaj, treba je priznati, da so bili Avstralci tokrat boljši. Avstralija je na zadnjih treh olimpijskih igrah vselej naskakovala kolajno, a ji na koncu ni uspelo. Zato moramo te igre sprejeti kot dobro šolo za naprej. Obljubim, da bo naslednjič konec drugačen."

40'

Avstralcem zasluženo bronasta medalja

Slovenska izbrana vrsta je po slabi igri v tekmi za 3. mesto na olimpijskem košarkarskem turnirju izgubila proti razpoloženi Avstraliji s 93:107. Najučinkovitejši posameznik na tekmi je bil neustavljivi avstralski organizator igre Patty Mills, ki je dosegel 42 točk.

38'

Dve napaki in znova +11 za Avstralce

Po dveh napakah v napadu Slovenije so tekmeci znova ušli na +11 (86:97).

37'

Dončićevi vezani trojki

Po dveh zaporednih trojkah Dončića je Slovenija znižala na -6 (86:92).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1845)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andro69
08. 08. 2021 17.05
+1
Sploh ne vem zakaj smo igrali ti dve tekmi ce smo tako zadovoljni z cetrtim mestom....
Boža18
08. 08. 2021 12.58
-4
Think Pink
08. 08. 2021 12.42
+5
Že to, da so šli na OI, je gromozanski uspeh.
oježeš
08. 08. 2021 15.03
Tako je in ni jim kaj očitati. Borili so se, vedno pa se ne izide po željah. Imajo še čas in možnost, da ponovijo tekmo in dosežejo kakšno medaljo.
Victorinox
08. 08. 2021 12.39
+4
Vse čestitke našim za lep uspeh. Kljub temu ne razumem reakcij, da je potrebno dobivati tehnične, ali namerne osebne napake. Sodniki ne bodo spreminjali odločitev, na koncu pa celotna ekipa plača.
Skunk Works
08. 08. 2021 12.14
+6
Mislim, da bi morali malo počasi s prstom pokazati tudi na medije, ki v bistvu ustvarjajo javno mnenje, namesto, da bi v prvi vrsti realno informirali ljudi....Zadnje tedne (in mesece) so gonili dončič-manijo, kot da gre za supermana iz drugega planeta, iz druge galaksije, da se cel svet čudi in s katerim bomo delali čudeže, kot po tekočem traku, in nihče na planetu nam ne bo mogel blizu..Potem je bila tu še mama tega supermana, in naredil se je vtis, kot da je medalja zgolj le še manjša formalnost, in da je zlato komaj dovolj dobro za našega čudežnega dečka in njegovo ekipo....In pod takšnimi pričakovanji in pritiski, se je potem zgodilo, kar se je zgodilo, in ljudje pod vtisom nerealnih pričakovanj sedaj celo pljuvajo po zgodovinskem uspehu slovenske košarke. Podobno oziroma še 100 huje je v politiki, ko mediji krojijo javno mnenje, nam rišejo diktaturo in ne vem kaj še vse od to desno vlado, oz, če ni leve vlade, pa ni nihče zaprt, ubit in preganjan, gre nam zelo dobro, na cestah novi vozi park, da samo gledaš, ko se pa voziš po Sloveniji pa v zadnjem letu in pol na novo asfaltiranih cest, kot da je asfalt zastonj, in toliko popravljenih cest ni bilo že zadnjih 20 let. Vidiš ogromno krasnih luksuznih novih hiš in standard ljudi, kot da smo v Švici in ne na balkanu. In spet dolge vrste lepih avtomobilov in gužva za na morje....Glede na medije in njihovo slikanje realnosti, bi morali gledati pa diktaturo, posiljevanje z madžarskim jezikom in preganjane in prestrašene revne, razcapane, lačne ljudi....Ja mediji vedno bolj norijo ljudi, namesto da bi opravljali svoje poslanstvo, to pa je kvalitetno informiranje prebivalstva z realno sliko sveta in ne pranje njihovih možganov.
Skunk Works
08. 08. 2021 13.29
+1
In sam Dončić, poba je še mlad, komaj 22 let, služi stotine milijonov, na vrhu sveta, cel svet ga pozna, in vse to mora prenašati psiha zelo mladega človeka, praktično še brez nekih večjih življenskih iskušenj, modrosti in kilometrine, ki pride z leti, s časom, in predvsem s porazi in težkimi trenutki......Pritiski na takega človeka so enormni, marsikdo je že podlegel tolikšni energiji denarja, moči in slave, sploh pri teh letih....In potem še mediji slikajo svoje praljice....En tak primer je Šarec, ki je preveč verjel medijem kakšen superman slovenske politike da je, da samo odstopi, pa ga bodo izvolili z večino, pometel bo z vsemi in srečno vladal do konca svojih dni.... No, potem se je pa vse skupaj klavrno končalo kot smo videli.... eklatanten primer zavajanja medijev ...
KOdOvce
08. 08. 2021 14.09
+2
Skunk vse super in prav, ampak malo narobe si ti predstavljaš vse to kar se tiče življenja slovencev, se vidi da nimaš nekih skrbi ali odgovornosti za denar, verjetno starši in tam tud živiš...Življenje je enako kot je bilo 2 leti nazaj, lepih in novih avtov je bilo polno tudi prej, hiše so se tudi prej gradile...trenutno plačujemo čisto vse, ampak čisto čisto vse dražje kot pred 2 leti. Samo gradbeni material je preko 100% svoje cene. Preveri. Je pa lepo da pohvališ, ampak vse skupaj na pamet .D
Rok Spegel Cestnik
08. 08. 2021 11.37
+5
Škoda k je konc zmagovalnega niza. Lepo je blo gledat dokler je trajal.
Betuul
08. 08. 2021 11.32
+0
🏀So pa tudi druge lepote košarke naOI. Recimo naša ekipa čist belopoltna 🏀ko igra z ekipo črnopoltih! Ta lepota da pridih vrhunskih tekem na OI 🏀zdaj si to videl! Te llepote dolgo ne boš več videl !
kombajn66
08. 08. 2021 11.27
-1
En kup napihovanja kosarkarjev in novinarjev,a trda tla so vendarle nekaj drugega.
Betuul
08. 08. 2021 11.22
+2
🏀Sloveniji je uspelo! In to več od pričakovanega! To da si 4.na OI” kajti pravila upoštevajo 4.mesto “to je fiatalno! Je pa nobl se postavit na OI na 4.mesto! Pahor naj pripravi nagrado s tisto nesrečno 1Piko pa Merkator pika! 🏀Pa kaj ste gledal tekmo viole: agrostroj !
Betuul
08. 08. 2021 11.25
+2
🏀Gledal ste vrhunsko tekmo ! Konec koncev gresta dve zmagi v evropo kot EU! In to 🏀francija in 🏀slovenija!
MojsterSplinter
08. 08. 2021 10.40
+3
Avstralija je bila pač boljša, našim pa ni šlo. Za ta poraz mi ni tako žal kot za tistega proti Franciji, kjer smo do zadnjih sekund dejansko imeli možnost za zmago.
Levji
08. 08. 2021 10.32
+5
Bravo in vse čestitke našim športnikom na OI. Odlično in veličastno so zastopali našo malo lepo domovino Slovenijo. Po uspehih v športu smo pa največjimi med nauspešnejšimi državami. Cilji morajo biti vedno visoko zastavljeni in čisto vsi so se borili po svojih največjih močeh. Še enkrat, vsaka čast veliko ste naredili za promocijo Slovenije.
Mitra
08. 08. 2021 09.28
+9
Tako kot v soli ta ocena ni odlicna ampak zadostna ;)
pojtrarara
08. 08. 2021 09.17
-3
Čestitke za dosežen rezultat so še kako na mestu fantje! Čestitke od ponosnih Slovencev!
Optimiran
08. 08. 2021 09.07
+1
Žuriranje z alkoholom in kajenjem pač ne gre skupaj z olimpijsko medaljo. Dali so vse od sebe in so četrti, realno pa so sedmi čeprav s tako igro bi izgubili tudi proti Nemčiji. Dvomim, da bo Dončič še član prve ekipe NBA.
Betuul
08. 08. 2021 10.35
+0
KOdOvce
08. 08. 2021 14.11
pal?ek1
08. 08. 2021 08.12
-3
Bravo fantje,ampak kaj dela ta klovn CANCAR v Nba,pa res ne razumem!!!!
cakra
08. 08. 2021 08.30
+6
Za poraz z Avstralijo je najmanj kriv Čančar, .
pal?ek1
08. 08. 2021 08.43
-1
Haha,se vidi,da nisi gledal tekme.Brez obrambe,brez skoka,razen ce stejes skok ko ti zoga prileti v roke...celi napad stoji na 3 in caka zogo.Ce mene vprasas je najsibkejsi clen....
-5
Take svetovne bruke nam ni bilo potrebne.Če bi ekipa bila sestavljena iz čistokrvnih slovencev bi garantirano odnesli zlato medaljo.Donćić je v ekipi sama odvečna zguba kot sem navajal vedno.Balkan exspes je vedno pri vseh deloval enako.Najprej krompirjeva sreča katera v trenutku mine večina so se pa prodali in bili na škodo ekipam.Kjer so bili sami slovenci so padale zmage za zmago potem se je pa z križanjem končalo rezultati so pa vidni.
manucao
07. 08. 2021 21.18
+5
Žal ni nič od navedenega res in to so samo floskule. Brez teh katerih ti navajaš ne bi bili praktično nikjer, verjetno nekako zbrisani.
Mitra
07. 08. 2021 20.24
+1
A Zlatko se je ze cepil?
Levicarjikmeee
07. 08. 2021 21.24
+2
INŠTITUT 1.APRIL
07. 08. 2021 21.42
+2
Ugovor vesti 133.člen
07. 08. 2021 19.52
+10
Zgolj v razmislek. Ingles ima doma 3 otroke, a vseeno je vse podredil reprezentanci, njegova sezona je bila napornejša od Dragićeve, ki je kar nekaj tekem izpustil ob verjetno najmanjši minutaži v zadnjih 10 letih. Nihče ne bo rekel, da je 5 mesecev igranja košarke za 20 milijončkov preutrujajoče. Žal so na koncu prevladale izkušnje in večji izbor igralcev. Avstralija je odlična ekipa, škoda, da jim je igra proti USA razpadla v 3. četrtini. Tudi Durantu in ostalim USA igralcem, celo 3 finalistom NBA, ni bilo (pre)teško nastopiti na OI. Pravzaprav bi bil Goran Dragić najbolj spočiti igralec od skoraj vseh NBA udeležencev na OI. Ne kritiziram ga, ampak po uspehu v Turčiji, bi vseeno lahko "požrl" predčasno slovo od reprezentance. Vseeno bo Gogi ostal zapisan z zlatimi črkami v našem spominu. Nikoli pa ne bomo vedeli, če bi bil zraven kaj bi bilo! Olimpiada se ne izpušča.
Dildoslav
07. 08. 2021 20.22
-3
Gogi je prinesel zlato na evropskem, in šel, kot godpod. Star je 35. Vsska mi cast.
manucao
07. 08. 2021 21.21
+2
Vsekakor ga ne bi bilo "konec" če bi en dober mesec potrpel in se malce reaktiviral. Če je to lahko naredil Ibrahimovič pri 40 lahko bi samo začasno tudi Dragič. Tako se je sprehajal in "španciral" v Guci trenirki in korakal od enega do drugega studija ter čakal kdaj ga bodo "nagnali" iz Miamija.
INŠTITUT 1.APRIL
07. 08. 2021 21.43
-1
un njegov nesposobni brat pa kar še vztraja
marjanpapou
07. 08. 2021 21.56
+2
Levicarjikmeee
07. 08. 2021 19.52
+8
Izpadli smo LUZERJI kot jugoslavija
Kritik1900
07. 08. 2021 19.48
+0
dosadni ste že s to košarko
Levicarjikmeee
07. 08. 2021 19.51
+5
Boljs to kot so da so obsedeni z Janšo kar bodo spet ko pridejo z dopustov levaki