Košarka

Španski mediji nostalgični: takšno reprezentanco bi imela Jugoslavija danes

Ljubljana/Zagreb/Beograd, 07. 04. 2021 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Pred razpadom leta 1991 je bila Jugoslavija ena najbolj dominantnih košarkarskih reprezentanc," so športno zgodbo začeli pri španskem časniku AS. Spomnili so se, da je bila jugoslovanska reprezentanca sestavljena iz reprezentantov BiH, Hrvaške, Slovenije, Makedonije, Črne gore in Srbije. Vprašali pa so se tudi, kako bi bila jugoslovanska reprezentanca videti v današnjih časih.

Goran Dragić
Goran Dragić FOTO: AP

Novinar Jose Ignacio Pinilla se je ozrl po danes izjemno vročih košarkarskih imenih, ki zaznamujejo svetovno in evropsko košarko in izhajajo z območja nekdanje Jugoslavije. In na prvo mesto seznama 15 igralcev je postavil prav Slovenca – Gorana Dragića, ki sicer brani barve Miami Heat. "Slovenski branilec že 13 let igra v ligi NBA, zadnjih šest v Miamiju, ki se je prebil v finale pretekle sezone. Je genij, inteligenten z žogo in dober strelec," je med drugim zapisal Pinilla v svoji športni zgodbi. 

Sledila sta še dva branilca, srbska košarkarja, virtuoz in čarovnik z žogo Miloš Teodosić (Virtus Bologna) ter Vasilije Micić (Anadolu Efes), nato pa še en Slovenec na seznamu branilcev – Luka Dončić. "Za seboj ima že tri sezone v ligi NBA, kjer dokazuje svojo kvaliteto. Ne gre zgolj za kvaliteto doseganja košev in podaj, pač pa tudi neracionalno zrelost, da poveljuje ekipi Dallas Mavericks z vsega 22 pomladi. Gre za enega tistih otrok, ki se rodijo enkrat na vsake toliko časa," je med drugim Slovencu, ki ga zelo cenijo (in spremljajo) tudi v Španiji, polaskal Pinilla. 

Luka Dončić
Luka Dončić FOTO: AP

Bogdan Bogdanović (Atlanta Hawks). "Gre za čisto kakovost. Zadeva in poveljuje. Zna reševati ključne trenutke, ne da bi se mu pri tem zatresla roka. V Sacramentu mu ni uspelo priti v končnico, pri Atlanti ima to priložnost," je zapisal avtor zgodbe. Sledila sta hrvaška košarkarja Mario Hezonja (Panathinaikos) in Bojan Bogdanović. "V Španiji je ostal brez lovorike, toda drugače je bilo pri Fenerbahčeju, iz katerega se je izstrelil v ligo NBA. Ima izjemen met za tri točke z 39-odstotno uspešnostjo," je o Bojanu Bogdanoviću, članu Utaha, zapisal Pinilla. Sledila sta Nikola Kalinić (Valencia) in Dario Šarić (Phoenix Suns), ki že pet let domuje v ligi NBA, lahko pa igra na položajih tri in štiri.  

Nikola Jokić. O Jokiću kakopak ne gre izgubljati besed. Neverjeten napredek Jokića v zadnjih letih, letos je morda celo glavni kandidat za naziv MVP-ja, to je izpostavil tudi avtor zgodbe. "Srbski center je ena redkih ptic, ki je eksplodirala v ligi NBA. Lahko igra kot branilec, lahko je videti kot branilec, lahko pride po žogo kot branilec. Njegove telesne predispozicije mu niso preprečile, da bi vladal v nasprotnikovi polovici in bil poveljnik ekipe Denver Nuggets, ki so ga v ekipi izbrali 'šele' kot 41., v drugi rundi nabora 2014," se je spomnil Pinilla. Jasno pa je, da Jokićev razcvet v ligi NBA bolj kot ne 'čudo', če vemo, da se je s košarko resneje začel ukvarjati šele pri 15 letih (treniral je že od 10. do 13. leta, a se nato odločil, da se bo raje posvetil kasaškim dirkam). Toda v kratkem času je dokazal, da (nekdanji voznik kasačev iz Sombora) premore precej občutka za šport, jasne pa so mu tudi taktične zamisli, obenem pa ima prirojen pregled nad igro, kar ga dela tudi izvrstnega podajalca. 

Nikola Jokić in Favors
Nikola Jokić in Favors FOTO: AP

Nikola Mirotić (za nekatere morda celo najboljši košarkar, ki ne igra v ligi NBA). "Še eden od številnih draguljev, ki jih je vzgojil Real Madrid," pišejo pri AS-u, kjer seveda poudarjajo, da ima Mirotić špansko državljanstvo, a vendarle gre za naturalizirani potni list, Mirotić izhaja iz Črne gore. Sledila je predstavitev Nemanje Bjelice, za katerega Pinilla piše, da se je proslavil z igrami v Evropi, medtem ko v ligi NBA nikoli ni zablestel v takšnem sijaju. Trenutno je soigralec Gorana Dragića pri Miamiju.

Nikola Vučević. "Še en Črnogorec, čeprav rojen v Švici, je eden najboljših centrov v ligi NBA. Potem ko je skoraj vso kariero igral za Orlando, je zdaj oblekel majico Chicaga. Njegov napredek je izjemen. Potem ko je v debitantski sezoni zadel le osem trojk, jih je v tej sezoni že 309. In to z 39-% uspešnostjo," je izpostavil Pinilla. Nadaljeval je s še enim izjemnim centrom, ki sliši na ime Jusuf Nurkić. "Našel je svoj dom v Portlandu. Je orjak, ki dominira v raketi, žal pa so njegovo kariero v zadnjem času močno zaznamovale poškodbe," piše avtor zgodbe. Mi pa lahko dodamo, da je lahko močno hvaležen Sloveniji, da mu je omogočila košarkarske začetke, saj se je Nurkić šele pri 14 letih resneje začel ukvarjati s košarko, ko ga je v Slovenijo, natančneje v Zlatorog Laško, pripeljal menedžer Enes Trnovčević.

Boban Marjanović. Gre za koristnega košarkarja, ki se prilagodi ekipi, mnogi pa so prepričani, da ga trenerji v ligi NBA niso izkoristili tako zelo, kot bi ga lahko. "Njegova pot v ZDA ni stabilna, zbral je že pet ekip v šestih sezonah, obenem pa je zbral tudi malo minut," je med drugim zapisal avtor zgodbe. 

Seznam AS-a  
BranilciKrilni košarkarjiCentri
Goran Dragić
Miloš Teodosić
Vasilije Micić
Luka Dončić
 
Bogdan Bogdanović
Mario Hezonja
Bojan Bogdanović
Nikola Kalinić
Dario Šarić
Nikola Jokić
Nikola Mirotić
Nemanja Bjelica
Nikola Vučević
Jusuf Nurkić
Boban Marjanović

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

coldplay1
08. 04. 2021 14.27
+9
Ja eno tekmo bi bilo potrebno organizirati: ZDA : ex Jugoslavija ali pa ostali svet
Samotnjak999
08. 04. 2021 12.29
-3
V hiši lahko živi samo ena družina! Dva brata ali dve sestre ne moreta in ne smeta živeti v istem gospodinjstvu, ker preprosto ne funkcionira, ker sta na različni miselno-duhovni stopnici, še manj, da bi v istem domu živeli bratranci sestrične, mrzli strici, tete itd. Srbi in Hrvati so potomci alansko-iranskih plemen, ki so prišli v Evropo iz Kavkaza preko Ukrajine v 6-7 veku. Bili so, surovi, temnopolti, bojeviti, . Sloven(c )i, smo v srednji Evropi že nekaj tisočletij in smo večinsko bili svetlolasi in svetlih oči. Skozi stoletja so se narodi, morili ropali, osvajali, podjarmljali, zasužnjevali... Sedaj smo tako izmešani med seboj, da poti nazaj ni. Denar(Mamon), je povsem zasužnil ljudi in jim spremenil genetsko - kozmični genom. Vsak nsrod je, kot posamičen organ v telesu in organi(narodi) se ne smejo mešati med seboj, temveč sodelovati in si pomagat v smislu(Ne dajaj mu ribe, ampak ribiško palico in ga nauči lovit ribe, ker ko ti bo samemu zmanjkalo rib, bo tebe okrivil, da nima več rib in je lačen. Yuga je bila dober primer zapisanega.
športnik66
08. 04. 2021 11.56
+4
Yuga je bila vedno močna v igrah z žogo - košarka, vaterpolo, rokomet, nogomet,... Košarkaška šola YU je bila najmočnejša v Evropi, ki je gradila zlasti na obrambi. Malo katera tekma se je končala z več kot 100 točkami na ekipo, v NBA se igra čisto druga košarka-jo sploh ne maram gledat, ker so to strelske vaje... Ja, glede športa bi bilo v yugi zagotovo super. Za gospodarstvo pa ne - bi še danes denar v Beograd in Prištino hodil - pomoč nerazvitim. Za nas je bolje tako, kot je.
gamoto
08. 04. 2021 10.37
+2
Pa še vsaj Milutinova iz csk je v tem rangu.
Darko Klein
08. 04. 2021 09.42
+3
ČE BI BILA SEDANJA JUGOSLAVIJA BI BILO MOGOČE DA BI LAHKO PREMAGALA NAJBOLJŠO REPREZENTANCO ZDA NBA ZVEZDNIKOV. 24 UR PREDLAGAM NAREDITE EKSIBICIJSKO TEKMO NOVA REPREZENTANCA BIVŠE JUGOSLAVIJE IN NAJBOLJŠI REPREZENTANCA NBA ZDA. TO BI BIL PRVOVRSTNI IN SVETOVNI DOGODEK. IN MISLIM DA BI TUDI POP TV IN SLO TV IN TUDI DRUGE TELEVIZIJE BIVŠE JUGOSLAVIJE TO PODPRLE SLOVENIJA IN VSE BIVŠE JUGOSLOVANSKE REPUBLIKE PA BI POKAZALE KAKO BI BILA MOČNA JUGOSLOVANSKA REPREZENTANCA, KI BI BILA NASPROTNIK NBA ZVEZDNIKOV.
JAZsemTI
08. 04. 2021 14.11
+4
To bi bil res dober dogodek a mislim, da ameri ne bi pristali, ker obstaj velika verjetnost, da bi dream team izgubil bogovski status...
Definbahija
08. 04. 2021 18.43
+1
in exlizivne pravice za prenos tekme bi imla Nova24
flamengo
08. 04. 2021 09.34
-4
Hvala Bogu, Pučniku, Janši, Bavčarju, Peterletu, Krkoviču in ostalim zaslužnim za osamosvojitev, predvsem pa padlim v osamosvojitveni vojni, da juge ni več...
BARCA 2014
09. 04. 2021 17.18
+1
BARCA 2014
09. 04. 2021 17.20
+1
Pa najbolj zaslužna si izpustil; Kučana in Drnovška.
procesoid
07. 04. 2021 21.58
+1
Kdo bi premagal to reprezentanco USA 1. petorka: LEBRON, DURANT, CP3, DAVIS, CURRY, 2. petorka: IRVING, HARDEN, KAWHI, LILLARD, ZION, 3. peterka CONLEY, MITCHELL, HOWARD, TATUM, GREEN, itd...
David Rak
08. 04. 2021 12.16
+1
Samo,da si pozabil,da jim naš stil ne odgovarja,so počasni in ne igrajo nobene obrambe.Proti tako močni reprezentanci bi oni imeli na koncu največ 60 pik,ne pa 100+.
Hellsrael
07. 04. 2021 21.52
-10
Slovenci ? So vsaj v rezervi ?
Girobakin
07. 04. 2021 21.52
-1
Sami mekani c
YUGO45
07. 04. 2021 21.44
+3
V vseh športih bi pobrali zlato..zato pa smo razpadli..Slovenija bi največ prispevala v zimskih sportih,odbojko,kosarko,rokometu...
Bogo30
07. 04. 2021 21.36
-5
Slovenca pa nobenega...
JAZsemTI
08. 04. 2021 14.13
+2
Najprej preveri, kdo vse se je valjal po tvojih prednicah potem pa bodi "purist"😂
Philips Samsung
07. 04. 2021 21.27
+6
procesoid
07. 04. 2021 21.27
+2
Jaz pa mislim, da proti ZDA še vedno ne bi imeli za burek... Kdo od Yugosov bi pa igral resno obrambo?
procesoid
07. 04. 2021 21.20
-1
kako bi bili šele močni v športih nasploh, če bi obstala avstro-ogrska??
VAREN
07. 04. 2021 21.17
+0
Juga je še danes v vseh športih pa ni nobene koristi, dokler obstajajo ekonomski migranti.
EINZATZGRUPPEN A
07. 04. 2021 21.12
+4
Zakon ko bi le
JAZsemTI
07. 04. 2021 21.07
+14
Yuga bi bila na vrhu v fuzbalu, rokometu, košarki, odbojki, vaterpolu in bi "nas" kdo lahko ruknil samo na slab dan😀
VAREN
07. 04. 2021 20.55
-7
Videti bi bila taka, kot je današnja reprezentanca. Polna ekonomskih migrantov, ki jih briga košarka doma.
slovenka62
07. 04. 2021 20.59
+9
Tebi pa tut ni nič všeč. Če nisi tega doživel ne kritiziraj!
PejtGaPogledatBrane
07. 04. 2021 20.42
+13
Se strinjam, košarkarska reprezentanca bi bila sijajna. Kaj pa nogometna? Ja adijo pamet. Pfffffffff. Res pa je, da bi od Slovencev igral le Oblak.
konstruktor
07. 04. 2021 20.39
+20
pa ne pozabit, še vedno smo Slovenci evropski prvaki!! Pa nobeden (verjetno) to ne bo več celih pet let 😊....