Zmage

Spomini na eurobasket 2017: Od Poljske do Srbije in vse do zlata!

Ljubljana, 17. 09. 2019 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenija je pred dvema letoma osvojila naslov evropskega košarkarskega prvaka z devetimi zaporednimi zmagami. Začelo se je točno opoldne s Poljsko v Helsinkih in končalo nekaj pred polnočjo s Srbijo v Carigradu. Vmes so morale zasedbi Igorja Kokoškova čestitati Finska, Grčija, Islandija, Francija, Ukrajina, Latvija in Španija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Igor Kokoškov je Slovenijo popeljal do evropskega zlata.
Igor Kokoškov je Slovenijo popeljal do evropskega zlata. FOTO: Miro Majcen

Slovenski košarkarji so si udeležbo na jubilejnem 40. evropskem prvenstvu zagotovili preko kvalifikacij. Zanesljivo so dobili vseh šest srečanj v skupini z Bolgarijo, Kosovom in Ukrajino. Priprave so imeli skoraj mesec in pol, od osmih prijateljskih tekem pa so tri izgubili; proti Hrvaški v Opatiji ter z Izraelom in Turčijo v Tel Avivu.

Rado Trifunović je reprezentanco prevzel po odhodu Igorja Kokoškova. Brez uspeha.
Rado Trifunović je reprezentanco prevzel po odhodu Igorja Kokoškova. Brez uspeha. FOTO: Miro Majcen
Goran Dragić, Luka Dončić, Aleksej Nikolić, Matic Rebec, Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Edo Murić, Vlatko Čančar, Saša Zagorac, Anthony Randolph, Gašper Vidmar in Žiga Dimec so v Helsinke poleteli 28. avgusta 2017. 
Košarkarska mrzlica je tresla Slovenijo. Ljudje so se v Istanbul odpravili z avtobusi, avtomobili, letali, malo je manjkalo, da se niso vkrcali celo na ladje in balone, kot so v šali predlagali nekateri. Na finalu je bilo 7000 Slovencev, ostali pa so trepetali na trgih, lokalih in pred televizijskimi ekrani v Sloveniji.
Slovenska tiskovna agencija je naslednji dan objavila napovedno vest z naslovom EP brez izrazitega favorita, Slovenija med kandidati za odličja. Kot se je izkazalo dobra dva tedna kasneje, je Sloveniji pripadla čast, da odigra prvo in zadnjo tekmo eurobasketa. Čeprav finala 17. septembra zaradi poškodb nista končala ne Luka Dončić ne Goran Dragić, je Slovenija zmagala s 93:85. Dragić je postal MVP prvenstva, Dončić pa član prve peterke. "Ti fantje so res pravi, ponosen sem, da sem del te ekipe in tega praznika slovenskega športa," je tedaj dejal selektor Igor Kokoškov, ki ga je po odhodu zamenjal Rado Trifunović. Od evropskega prvenstva pa slovenska reprezentančna košarka le še drsi ...
V kvalifikacijah za SP je bila Slovenija, sicer kadrovsko močno oslabljena, le še bleda senca evropskih prvakov iz Turčije ...
V kvalifikacijah za SP je bila Slovenija, sicer kadrovsko močno oslabljena, le še bleda senca evropskih prvakov iz Turčije ... FOTO: Damjan Žibert
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
18. 09. 2019 12.35
Spomini so sicer sladki a od njih se živeti ne da.
blazter
17. 09. 2019 21.23
+3
Vrhunsko. In žalostno. Ampak bomo pa prvaki kar nekaj časa...
ehjaehja
17. 09. 2019 20.14
+5
zgodovinski uspeh,nikoli pozabljeno.
AtleticoSLO
17. 09. 2019 15.56
+7
Gullit ...čista resnica....že to je ne logično da prvak EP ni atomatično uverščen...pa neglede nato s kako močno reprezantanco pride...tja.... Na SP pa bi morale vse lige ustaviti če to ne bi bilo med poletjem.
gullit
17. 09. 2019 16.10
+3
Sj zato pa na žalost košarka caplja za nogometom(razen Nba ki je svet zase in se mu tudi Fiba podreja).
štajerc65
17. 09. 2019 13.43
-12
Pred dvema letoma ja! Pol pa so se prodali v dobre klube in smo šli na dno ker nima nobeden več časa da igra za reprezentanco.
gullit
17. 09. 2019 14.02
+15
Ni res da niso igrali ker niso imeli časa ampak niso smeli igrati ker na ta isti dan so se igrale tekme v Nba ter evroligi v katerih nastopajo najboljši. Kriva je Fiba ki jo je cajt povozil. Zamislite si kvalifikacije v nogometu pa za repko ne bi smeli igrati igralci iz lige prvakov ter lige evropa. Težave bi imele skoraj vse reprezentance da bi se kvalificirale na prvenstva.
DonaldMAGA
17. 09. 2019 17.49
+0
Štajerc, že videno v fuzbalu in košarki, nič novega...