Košarka

Stackhouse priznal: Jordana bi bolj občudoval, če z njim ne bi igral

Charlotte, 10. 04. 2020 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Legendarni košarkar Michael Jordan je zadnjo tekmo v ligi NBA odigral leta 2003, potem ko se je še drugič vrnil iz pokoja in oblekel dres Washington Wizardsov. Svojim najbližjim naj bi več kot enkrat potožil, da je bila to njegova največja napaka, s tem pa se strinja tudi njegov nekdanji soigralec Jerry Stackhouse.

Stackhouse (na fotografiji desno) ob Michaelu Jordanu med obračunom z Los Angeles Lakersi v Washingtonu novembra 2002.
Stackhouse (na fotografiji desno) ob Michaelu Jordanu med obračunom z Los Angeles Lakersi v Washingtonu novembra 2002. FOTO: AP

Michael Jordan je leta 1998 z odločilnim metom za zmago na šesti tekmi finala lige NBA prinesel tretji zaporedni in skupno šesti naslov Chicago Bullsom. Po obračunu z ekipo Utah Jazz v Salt Lake Cityju se je poslovil in vstopil v poslovne vode, nato pa se je leta 2001 vrnil kot član Washington Wizardsov, kjer je sicer prej opravljal direktorsko službo.

Legendarni ameriški nogometaš Ray Lewis, ki je dolga leta branil barve Baltimore Ravensov, je v nedavnem pogovoru dejal, da mu je Jordan zaupal, da v svoji karieri obžaluje le to potezo. Z 38 leti kot član Čarovnikov seveda ni bil več v najboljši formi, razočaral pa je tudi nekatere soigralce, ki so ga prej častili kot boga. Med njimi je (bil) tudi Jerry Stackhouse, ki je tako kot Jordan odraščal v Severni Karolini in obiskoval isto univerzo, nato pa z njim nepričakovano združil moči v prestolnici Združenih držav Amerike.

'V tistem trenutku sem bil boljši kot on'
"Če sem povsem iskren ... Ko vsaj nikoli ne bi igral pri Wizardsih," je v pogovoru za ESPN dejal Stackhouse. "Bil sem v Detroitu, v ekipi, ki se je izboljševala, ko pa se je zdelo, da bi nam lahko uspelo kaj velikega, so me poslali v Washington," se spominja Stackhouse. "Težko je bilo igrati z nekom, ki ti je bil idol, a ki v tistem trenutku ni bil boljši od tebe. V tistem trenutku sem bil boljši kot on. Igra pa je potekala prek njega." 

Jordan je kot športni direktor na mesto trenerja tik pred svojim povratkom ustoličil svojega nekdanjega sodelavca iz Chicaga Douga Collinsa, zavzel pa se je, da bo svojo plačo nakazoval v dobrodelne namene, potem ko se je tik pred začetkom sezone 2001/02 zgodil teroristični napad na newyorški stolpnici World Trade Centra in Pentagon. 

"Nič nimam proti Collinsu, ravno nasprotno, poskušal je popraviti nekatere reči, za katere je morda mislil, da mu z Jordanom v Chicagu niso uspele. Tako smo bolj kot ne počeli tisto, kar si je želel Jordan. Začeli smo dobro, a njemu ni bilo všeč, ker sem bil jaz osrednja figura v napadu. Jordan si je želel več prostora pod košem, to pa smo tudi začeli početi. Reči so se razvile v takšni smeri, da mi niso bile prav nič všeč. Izgubil sem del občudovanja, ki sem ga do njega čutil do takrat," je dodal Stackhouse.

Edini, ki je v povprečju dosegel več točk kot legendarni 'Air'
Jordan je kot direktor Wizardsov sicer sprejel nekaj solidnih odločitev, a najbolj odmeva zgrešena naložba v prvi "pick" z nabora leta 2001, Kwameja Browna, ki nikoli ni dosegel visokoletečih pričakovanj. Po povratku na parket je sicer legendarni "Air" v prvi sezoni povprečno dosegal 22,9 točke in 5,2 podaje na tekmo, v drugi sezoni pa je zadnjič nastopil na tekmi zvezd in odigral vseh 82 tekem (povprečje 20 točk) ter z dopolnjenimi 40 leti ekipi pomagal do izkupička 37-45. Športnega presežka ni bilo, se je pa Jordanov povratek poznal v klubski blagajni, saj so bile vse domače tekme razprodane, gostovanja Wizardsov pa si je v povprečju ogledalo več kot 19.000 ljudi.

Jordanova zadnja tekma, ki jo je odigral v ligi NBA, je bila v Philadelphii leta 2003 paša za oči:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Stackhouse dandanes sicer trenira ekipo nashvilske univerze Vanderbilt, z Jordanom pa je moči združil v sezoni 2002/03, ko je bil na vrhuncu svojih moči in dvakrat nastopil na tekmi zvezd. Pri Pistonsih je v povprečju dosegal okoli 30 točk na tekmo, Detroit pa je kmalu po njegovem slovesu leta 2004 za nameček osvojil naslov. Po dveh sezonah pri Washingtonu so Stackhousa poslali k Dallas Mavericksom, kjer mu je operirano koleno, ki si ga je poškodoval v sezoni 2003/04 pri Washingtonu, povzročalo veliko težav. Kljub temu je v Dallasu ostal do leta 2009, spet je le za nekaj sezon "zamudil" šampionski prstan (Mavsi so svoj prvi in do sedaj edini naslov osvojili leta 2011), nato pa v kratkih etapah igral še za Milwaukee Buckse, Miami Heate, Atlanta Hawkse in Brooklyn Netse. Bo pa v zgodovino za vedno zapisan kot edini Jordanov soigralec, ki je v rednem delu sezone v povprečju dosegel višje število točk: 21,5 proti 20.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.