Košarka

Curryjeva pot do naziva najboljšega strelca z razdalje vseh časov

New York, 15. 12. 2021 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
6

Kako postaneš najboljši strelec v košarki vseh časov? Preprosto – podreš rekord prejšnjega najboljšega. To je v slovitem Madison Square Gardnu storil Stephen Curry, ki je porušil rekord legendarnega Raya Allena.

V peti minuti tekme proti New York Knicksom je organizator igre Golden State Warriorsov zadel svoj drug met za tri točke v prvi četrtini. Akcija je bila zelo preprosta, saj je resnični organizator igre pri Warriorsih, center Draymond Green, žogo pod koš podal letos odličnemu nekdanjemu prvemu izboru na naboru lige NBA, Andrewu Wigginsu, ki jo je podal spretnemu Curryju. Ta je ravno stekel za črto, ki ločuje mete za dve točki od tistih za njemu tako ljube tri točke. Branilec mu tako kot mnogokrat prej ni sledil in neuradno najboljši ostrostrelec vseh časov je žogo z metom kot po maslu poslal skozi obroč. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sekundni tišini pred stikom žoge z mrežo je sledilo bučno slavje skoraj vseh v t. i. Meki košarke. Prav ste prebrali, tudi navijači Knicksov so v tem trenutku roke dvignili visoko v zrak, saj so prav rekordi edina stvar, ki jo imajo Američani raje od zmagovanja. Še posebno tisti, ki svojega lastnika vpišejo z zgodovino športa. Popularni 'šef' Curry je glasno vzkliknil, napel mišice in skočil v objem soigralca Greena. Sledili so posnetki Raya Allena, ki spektakla v New Yorku ni mogel zamuditi. Njegov rekord 2973 trojk je bil po 2739 dneh končno porušen. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po stopinjah velikanov

Allen je svoj zadnji met za tri točke zadel 15. junija 2014. Takrat se je njegov dosežek zdel preprosto nedosegljiv. Na koncu koncev je človek, čigar met je bil tako avtomatičen, da bi ga lahko z uporabo računalniških tipk CTRL in C ter CTRL in V prekopirali v katero koli obdobje njegove kariere, imel skoraj popolno strelsko tehniko. Svojo dolgo kariero je končal šele v 38. letu starosti, po 1300 odigranih tekmah. Curry je njegov rekord porušil v 33. letu starosti, na svoji 789. tekmi. Po teh podatkih sodeč, je debata o najboljšem vseh časov nesmiselna. Jasno je, da je sin enega najboljših strelcev pred njim, Della Curryja, človek z najnatančnejšim metom za tri točke v zgodovini košarke. A kako je prišel do te točke?

Stephen Curry z očetom Dellom Curryjem, ki je tudi igral v ligi NBA. Oče je v desetih sezonah zadel 1286 metov za tri točke.
Stephen Curry z očetom Dellom Curryjem, ki je tudi igral v ligi NBA. Oče je v desetih sezonah zadel 1286 metov za tri točke. FOTO: AP

Ko si preprosto nezaustavljiv

Ni bilo tako lahko, kot se danes zdi. Trik velikanov je, da nam, navadnim smrtnikom, z neverjetno lahkotnostjo, ki jim jo omogoča talent, nenehno dajejo vtis, da je lahko kdor koli tako uspešen kot oni. Toda to seveda ni res. Delo, trud, vztrajnost in seveda tudi sreča so začimbe, ki dodajo okus zajtrku šampionov. 

Curry je davnega leta 2009 vstopil v popolnoma drugačno ligo NBA. Lastnik rekorda je bil pred Allenom nekdanji igralec Indidana Pacersov, Reggie Miller, ki je svojo kariero zaključil pet let pred prihodom 21-letnega Curryja v Oakland. Miller je nedavno spomnil, da so v njegovem času celotne ekipe v povprečju približno petkrat na tekmo metale za tri točke. Za primerjavo: Curry v svoji karieri za tri točke v povprečju meče skoraj devetkrat na tekmo. Allen je bil v svojem času daleč najboljši ostrostrelec v ligi, a je kljub temu na tekmo v povprečju metal slabih šestkrat. Kljub temu je Curryjev delež pri metih za tri točke (43) večji od Allenovega (40). Poleg tega je Curry v kar sedmih sezonah zadel več kot 250 metov za tri, Allenu pa je tak dosežek uspel zgolj v eni od 18 sezon v njegovi karieri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nesporna dinastija

Glavni razlog za veliko razliko med igro skoraj vseh moštev v ligi NBA in igro ekip v Millerjevih časih je prav igra Curryjevih Warriorsov, natančneje prav njegova igra. S Klayem Thompsonom, ki se bo letos po dolgi poškodbi vrnil na parket, sta v sredini prejšnjega desetletja preprosto terorizirala nasprotnike, saj Thompsonov met za tri točke po natančnosti ni veliko zaostajal za Curryjevim. Skupaj z Draymondom Greenom in Andrejem Igoudalo sta leta 2015 osvojila naslov. Sledila je sezona, ki je bila v vseh pogledih rekordna. Najboljšemu začetku sezone v zgodovini vseh velikih ameriških športov (24 zaporednih zmag) je sledila najboljša sezona v zgodovini lige NBA (73-9). 

Stephen Curry in Draymond Green
Stephen Curry in Draymond Green FOTO: AP

A Curry si to leto ni znova nadel šampionskega prstana – ta čast je pripadla Lebronu Jamesu, ki je kot član Cleveland Cavaliersov osvojil svoj tretji naslov prvaka. Warriorsi niso obupali in že naslednjo sezono jih je okrepil Kevin Durant, s katerim je Curry osvojil še svoj drugi in tretji šampionski prstan. Leta 2019 je bilo za Curryja in Golden State ključno. V finalni seriji, ki so jo izgubili proti Toronto Raptorsom, sta se hudo poškodovala Durant (ahilova tetiva) in Thompsom (koleno). Sezono 2019/20 je Curryjevo moštvo ob dejstvu, da je ostrostrelec zaradi poškodbe roke zaigral na zgolj petih tekmah, zaključilo z najslabšim razmerjem zmag v zahodni konferenci. Lansko sezono pa so končali šele na devetem mestu, kar pomeni, da se po štirih zaporednih nastopih v finalu lige že drugič zapored niso uvrstili v končnico.

Zgodovinski met Stephena Curryja
Zgodovinski met Stephena Curryja FOTO: AP

Nova era

V tem obdobju so v ospredje stopili novi zvezdniki. Nazive najkoristnejšega igralca lige (MVP) sta osvojila Giannis Antetokounmpo in Nikola Jokić, prvaki pa so postali Los Angeles Lakersi in Milwaukee Bucksi. Ob Thompsonovi odsotnosti ni Wariorrsov v tem času nihče videl kot resne kandidate za osvojitev naslova. Vse do letošnje sezone, ki jo je Curry skupaj s pomlajeno ekipo začel odlično. S 23 zmagami in petimi porazi so vodilno moštvo v ligi, ki nestrpno čaka Thompsonovo vrnitev. Ta jih bo dokončno katapultirala na mesto prvega favorita za osvojitev novega naslova. Curry je tudi glavni favorit za osvojitev svojega tretjega naziva MVP. 

Statistika Stephena Curryja v letošnji sezoni
Statistika Stephena Curryja v letošnji sezoni FOTO: Sofascore.com

Očitno je, da je Curry svoj pohod po lestvici zadetih metov za tri točke šele dobro začel. V ligi, ki je ravno zaradi njegove uspešnosti praktično zasvojena z meti za črto, je glavni proizvajalec najpopularnejše "droge". Pri kateri številki se bo ustavil šef, še nekaj časa ne bo jasno. Pot pa bo vsekakor dolga, kar pomeni, da bomo lahko še lep čas uživali v vragolijah najnatančnejšega strelca, ki se je kadar koli dotaknil košarkarske žoge.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Clavamax
15. 12. 2021 21.56
-13
Cestitke Curryju - mozakar je legenda.
Clavamax
16. 12. 2021 11.05
-9
10 minusov??? Dajte Urednistvo, preverite, od koga so prisli.
yanay
15. 12. 2021 20.55
+2
Curryja krasi izjemen met, ki ga je razvil do popolnosti. Njegov izmet žoge je izjemno hiter, zato ga je zelo težko blokirati. Tak način metanja na koš igralca enostavno prisili, da je skok met, en sam gladek gib, ki je zaradi tega tehnično povsem pravilen, brez sledi oklevanja. Ko enkrat osvojiš tako tehniko meta, pride tudi samozavest serijsko. V jugo košarki je imel tak hiter izmet žoge Dragan Kičanović, ki je zadeval, kot za stavo. Vsekakor pa ne smemo pozabiti Brazilca Oscarja Schmidta, ki je v svoji dolgi karieri zadel, reci in piši, neverjetnih 49.737 doseženih točk v karieri v 1.615 odigranih tekmah (30,8 točke na tekmo), nikdar pa ni uradno igral za nobeno NBA ekipo, čeprav so ga izbrali na naboru New Jersey Nets.
gregggegg2
15. 12. 2021 19.51
+1
vi ste bolani, najboljši strelec vseh časov??? pa sej ni kareem abdul jabar al se js motm???