Košarka

Strokovnjaki v en glas: Slovenke so med kandidatkami za stopničke

Niš, Riga, 22. 06. 2019 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred začetkom evropskega prvenstva v košarki za ženske so pri Mednarodni košarkarski zvezi opravili pogovore s tremi strokovnjaki, ki so predstavili svoja pričakovanja pred turnirjem, ki bo potekal v Nišu in Rigi. Prav vsi so med kandidatke za najvišja mesta prišteli slovensko izbrano vrsto, ki bo sicer šele drugič nastopila na velikem tekmovanju.

Več videovsebin
  • Selektor Slovenije Damir Grgić po zmagi nad Kitajsko
    00:56
    Selektor Slovenije Damir Grgić po zmagi nad Kitajsko
  • Iz 24UR: Peter Vilfan o pripravljenosti slovenske ženske izbrane vrste
    02:10
    Iz 24UR: Peter Vilfan o pripravljenosti slovenske ženske izbrane vrste
Uvodno tekmo z Madžarkami boste lahko v četrtek na Kanalu A in VOYO pospremili od 15.50 naprej, sledita še petkova tekma s Turčijo (15.50) in nedeljska z Italijo (18.20) ter seveda obračuni izločilnih bojev, če se bodo Slovenke vanje uvrstile.

S tekmo proti Madžarkam bo slovenska košarkarska reprezentanca v četrtek, 27. junija, začela z nastopi na letošnjem evropskem prvenstvu, ki ga bo poleg Niša v Srbiji gostila tudi latvijska prestolnica Riga. Pri Mednarodni košarkarski zvezi (Fiba) so na svoji uradni spletni strani opravili pogovore z nekaterimi košarkarskimi strokovnjaki in strokovnjakinjami, ki so vsi v najožji krog favoritk za končno zmago prišteli tudi izbranke Damirja Grgića.

"Slovenija, Švedska in Rusija se bodo vse borile za prvih šest mest. Slovenija je bila na pragu nekaj velikih presenečenj in morda je to njihov trenutek. Če se bo žoga prav odbila, so lahko tudi prve v skupini C," meni Shona Thorburn, dolgoletna kanadska reprezentantka, ki je v zadnji sezoni nosila dres ekipe USO Mondeville.

Slovenske košarkarice v soboto čaka zadnja pripravljalna tekma na enem od dveh prizorišč EuroBasketa z Latvijo v Rigi.
Slovenske košarkarice v soboto čaka zadnja pripravljalna tekma na enem od dveh prizorišč EuroBasketa z Latvijo v Rigi. FOTO: POP TV

Vadeeva prva ruska violina
Presenečenje prvenstva bi lahko bile tudi Švedinje, meni Thorburnova, saj imajo več igralk z izkušnjami iz Evrolige, evropskega pokala in ameriške WNBA, medtem ko naj bi bile Rusinje na krilih vzhajajoče zvezdnice Marie Vadeeve in pod taktirko trenerskega lisjaka Olafa Langeja prav tako sposobne spisati izjemno zgodbo, kakršna je nedavno uspela Belgijkam.

Za spletno stran krovne košarkarske zveze sta spregovorila tudi Pierre Ploszajski, soavtor medijskih vodičev pred ženskima EuroBasketoma 2017 in 2019, in Paul Nielsen, svetovalec Fibe na področju ženske košarke.

Nova slovenska generacija pod drobnogledom
"Rusija, Slovenija, Švedska, Srbija in Italija so vse zraven. To je tako naporno tekmovanje in spet bo nekaj ključnih držav razočaranih," meni Ploszajski. "Lahko Maria Vadeeva Rusiji povrne svetovno slavo z uvrstitvijo pod stopničke? Bo nova generacija Slovenije prikazala dovolj stanovitnosti, da bi pustila svoj pečat? Lahko res odpišete nepredvidljivo Srbijo, še posebej na domačem parketu?" se je še vprašal.

Nielsen je dodal: "Strinjam se z vsemi državami, ki sta jih naštela Shona in Pierre, čeprav bi tudi rekel, da je z Ukrajino možno vse, če bodo znale postaviti obrambo v podporo Alini Iagupovi. Bi pa stavil tudi na presenečenje Švedske pred (olimpijskimi igrami, op. a.) Tokiom. Imajo izvrstne igralke, ki jih vodijo Amanda Zahui, Farhiya Abdi in dvojčici Eldebrink. Če ne bodo prišle do četrtfinala in se borile za stopničke, potem mislim, da bo to neuspeh. A to je takšen izziv in cilj, ki ga potrebujejo." 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pako-san
22. 06. 2019 21.35
-1
Ma sanja svinja kukuruz....
pokercat912
23. 06. 2019 11.15
-1
Rde?iAlarm
22. 06. 2019 19.19
+2
ravnokar končana tekma z zmago slovenije Latvija Ž 79 -80 Končana Slovenija Ž
Rde?iAlarm
22. 06. 2019 19.21
+2
sLOVEnija2019
22. 06. 2019 17.47
+5
odlične soo👍
Lisec7
22. 06. 2019 16.32
-7
a je zraven kaka, ki se piše Dončić ali Dragić??
j_coob
23. 06. 2019 10.25