Košarka

'Ta ekipa je zrela za velike stvari. Verjamem, da je ena medalja že naša'

Ljubljana, 05. 07. 2021 22.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
69

Izjemno vzdušje, velik ponos, slovenski košarkarji so tudi tokrat poskrbeli za pravo evforijo. Slovenija je v izkupiček v Tokiu prepričana: medalja bo, vprašanje je le, katera. Na rezultat celotne ekipe, ki govori o neverjetni kemiji, pa je poleg zvestih navijačev seveda ponosen tudi oče najkoristnejšega igralca turnirja Luke Dončića. A za uspeh Slovenije niso zaslužni le naši športniki, temveč tudi selektor Aleksander Sekulić.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: V Tokio po medaljo
    03:08
    Iz 24UR ZVEČER: V Tokio po medaljo
  • Iz 24UR ZVEČER: Vtisi po košarkarskem uspehu
    08:17
    Iz 24UR ZVEČER: Vtisi po košarkarskem uspehu

 

Kakšna noč je za našo zmagovalno ekipo? "Po tekmi smo se seveda poveselili, noč je bila zato tudi nekoliko krajša. Ampak vse z dobrim razlogom," v oddaji 24UR ZVEČER odgovarja slovenski selektor košarkarske ekipe Aleksander Sekulić.

"Ta zgodba je podobna tisti izpred štirih let. Težko je to pozitivno energijo, druženje in kemijo, ki jo ima ekipa, opisati z besedami. To je preprosto treba doživeti in v veliko čast si štejem, da lahko vsaj en delček tega doživim tudi jaz. To je enkratno," pa je dejal oče našega košarkarskega asa Luke Dončića Saša Dončić.

Aleksander  Sekulić in Saša Dončić
Aleksander Sekulić in Saša Dončić FOTO: POP TV

Tudi selektor slovenske reprezentance se strinja, da je kemija res "fantastična". "Tako izven parketa kot na njem. Težko jo je opisati. Ker vidimo, kako se žrtvujejo eden za drugega. Ker vidimo, kako igralci zaupajo Luki in kako tudi Luka zaupa svoji ekipi. Mislim, da nas tako močne dela prav ta kemija. Američani bi rekli samo: Nebo je meja," pravi.

Kaj pa za ekipo pomeni Luka Dončić?

"Luka s svojo prisotnostjo igralcem daje samozavest. Tako na igrišču kot z njega," odgovarja Sekulić. "Hkrati mu pa tudi soigralci pomagajo, da je tudi še boljši. To je vzajemno," je prepričan.

Tudi Dončićev oče se strinja z besedami selektorja: "S prisotnostjo Luke so tudi vsi drugi pridobili na samozavesti. Luka je tak tip igralca, ki svoje soigralce naredi za 20, 30 odstotkov boljše in to se je zagotovo poznalo tudi na tem turnirju. Oni delujejo kot ena velika družina tako izven igrišča kot na igrišču in to je morda celo ta najbolj pomembna stvar."

Klemen Prepelič, Luka Dončić
Klemen Prepelič, Luka Dončić FOTO: Aljoša Kravanja

 "Na igrišču niso samo lepi trenutki, temveč so tudi težki. V igri so tudi padci in takrat pride do izraza to, koliko eden drugemu zaupajo, da ne pride do konfliktov. Tudi zaradi tega je pomembna kemija," pa poudarja selektor.

Dončićev oče je medtem prepričan, da se je bilo težje uvrstiti na olimpijske igre, kot bo dobiti medaljo na olimpijadi. "Ta ekipa je zrela za velike stvari in verjamem, da je ena medalja že rezervirana za nas. Vprašanje je le, kakšne barve bo," pravi. "Ciljati moramo na najvišje mesto. Imamo to pravico, vendar pa ne smemo nikogar podcenjevati. Na te olimpijske igre moremo iti osredotočeno," pa dodaja selektor, ki pravi, da verjame, "da lahko pride tudi naš čas, da zasijemo".

Pa se bo našim košarkarjem na olimpijskih igrah pridružil tudi nekdanji kapetan zlate generacije Goran Dragić? Slovenski selektor odgovarja, da je pravi naslov za to vprašanje Dragić, da pa mu v reprezentanci puščajo odprta vrata: "Tudi za njim je naporna sezona, prav tako pa se je Dragić od reprezentance že poslovil. Poskusili ga bomo prepričati, ne vemo pa, kaj bo."

'Navijači so zagotovo naš šesti igralec'

Gosta sta spregovorila tudi o slovenskih navijačih. Čeprav jih je bilo na tekmi v Litvi veliko manj kot domačih navijačev, pa pravita, da je bilo vzdušje fantastično. "Ko si slišal, kako je peščica Slovencev preglasila Litvance, ki so res košarkarski fanatiki, je bil res odličen občutek. Verjamem, da bi brez gledalcev, igralci tudi nekoliko slabše igrali," je prepričan Dončić.

Sprejem košarkarske reprezentance na brniškem letališču
Sprejem košarkarske reprezentance na brniškem letališču FOTO: Aljoša Kravanja

"Navijače smo slišali že pred tekmo, nato med tekmo, najbolj pa seveda po tekmi," pa pravi Sekulić in dodaja: "Navijači so zagotovo naš šesti igralec. Kamorkoli gremo. Na katerikoli konec sveta gremo, oni nam sledijo in nam v veliki meri tudi pomagajo." Pozitivno presenečen je bil tudi ob prihodu domov. "Uvrstili smo se namreč na olimpijske igre, nismo osvojili medalje. Vem, da imamo podporo, ampak da nas pridejo navijači pozdraviti tudi na letališče, to je res velika stvar."

 

"Slaba informacija je le, da na Japonskem tujcem ne bodo dovolili vstopiti v državo," pa je o prihajajočih olimpijskih igrah dejal Dončić. "Uvrstitev na olimpijske igre je za tako majhno državo zelo velik uspeh," še dodaja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zziziziziu
06. 07. 2021 19.51
+1
Pocasi fantje,zreli ste za medaljo ampak ne klicite hudica.
Sentis
06. 07. 2021 19.39
+1
Zakaj hudiča se mora ustvarjati takoj pritisk. Fantje so sproščeni, pustimo jih takšne, ne rušiti kemije med njimi s takšnimi bednimi izjavami. Sploh pa ne bi pričakoval kaj takega od nekdanjega košarkarja, ki bi moral vedeti, da takšne izjave samo škodijo. Mogoče pa išče samo pozornost, katere mu Luka ne da.
profi
06. 07. 2021 18.40
+2
Lepo se sliši,vseeno ne ustvarjat presinga,da Končni rezultat šteje,verjamem da so sposobni,vseeno ne prehitevat z napovedjo,da ne bomo poklapani kot ničkolikokrat.Srečno
RedRooster
06. 07. 2021 11.31
+7
"Medalja bo, ne vemo samo kakšna", take izjave so res debilne. Po evropskem zlatu se nismo uvrstili nikamor, nabili so nas vsi, tudi po 20 in več razlike, ker ni bilo Dončića. Če se odbije 30 Dončićevih pik proti Litvi, nebi nikoli dobili tekme in vsi od trenerja navzdol bi bili kritizirani, kot je navada Slovencev. Podobno kot nogomet, Zahović je dal 35 golov za Slovenijo in moral na koncu zapustiti reprezentanco in kasneje so vsi popljuvali uspehe Slovenije in vse trenerje, če se niso več uvrstili na prvenstva. ZDA ima lahko na Olimpijadi same Dončiće v ekipi, pa ne vem, če bodo dajali take izjave. In kaj če Dončić nebo igral, bo potem dal Čančar 30 pik. Lepo je imeti takega igralca v ekipi, samo prvo skoči in nato govori. Ko je dal Rudonja zadnji gol, nas je na tisoče hitelo na Brnik, ker zmagala je Slovenija kot ekipa, čeprav je dal Zaho večino golov; včeraj pa berem naslovnice, kot bi Dončić sam premagal Litvance, kar je sicer na pol res, samo malo razuma med evforijo pa bi mediji lahko imeli..., ker streznitev slej ko prej pride...
User792410
06. 07. 2021 11.27
+7
Mene skrbi predvsem to, da je za nekatere olimpijska medalja naše košarkarske reprezentanco že izvršeno dejstvo kot, da ne bi bilo na olimpijadi vsaj še 5-6 reprezentanc z enakimi možnostmi in pričakovanji. Moram priznati, da me preseneča, za to obdobje že kar prevelik, optimizem selektorja Sekulića, pa bi ravno on moral brzdati prevelika pričakovanja, ki lahko slabo vplivajo na njegove izbrance. Za Saša Dončića pa itak vemo, da iz njega govori izjemna navijaška strast, ki včasih ni povsem kompatibilna z realnostjo. Tu nimam v mislih samo moško reprezentanco! Vse skupaj je povsem nepotreben pritisk na igralce in lahko na koncu naredi bistveno več škode kot koristi! Ne skrbi me za Luko Dončića in mogoče še za tistih par fantov, ki so nosilci igre v svojih klubih in večkrat navajeni pritiska nujnosti rezultata, skrbi me za ostali, večinski del reprezentance. Res je, da so se proti Litvi domala vsi, ki so stopili na parket odlično odrezali, vendar pa je na tej tekmi Sekulić kar lepemu številu igralcev ni dal priložnosti, ali pa je ta bila minimalna. Verjetno z razlogom!? Olimpijski turnir je dolg in skozi celotnega ne morejo igrati le nosilci igre, ampak je nujno potrebno minutažo in obremenitve porazdeliti na celotno ekipo. Tudi na tekmah, ki bodo pomembne za napredovanje! Le tako lahko na koncu prideš daleč in se nadejaš še kakšnega večjega uspeha! Torej sedaj je pravi čas, da malce izprežemo konje evforije in pustimo reprezentanci, da v miru zadiha in pripravi na olimpijski turnir. Mogoče nas potem tam celo preseneti z medaljo, kdo bi vedel!? Vsi vemo kako delujejo mediji, še posebno "ko zavohajo kri" in če bodo začutili, da javnost pričakuje, da ne rečem kar zahteva olimpijsko kolajno, potem ekipa in strokovni štab ne bodo imeli niti dneva miru pred tovrstnimi in predvsem utrujajoče se ponavljajočimi vprašanji. Pozabljamo, da lahko prevelik pritisk slabo vpliva tudi na strokovni štab, ne le na igralce in zato še enkrat, umirimo pričakovanja vsaj do takrat, dokler se ne začne zares. Če bo reprezentanca na olimpijski turnir lahko odpotovala neobremenjena za vsako ceno osvojiti medaljo, obstaja bistveno več možnosti, da kvaliteta in ekipni duh, kar ta reprezentanca nedvomno ima, samo po sebi poskrbi, da fantje turnir zaključijo na olimpijskem podiju.
Kreden2
06. 07. 2021 12.06
+1
😂🤣😂. Kaj je lahko večji pritisk od nastopa na olimpijskih igrah? Ne vem koliko vam je znana psiha vrhunskega športnika? To so natrenirani stroji. V kritičnih trenutkih tam ni prostora za, kaj pa če falim, al pa fak, hočjo medaljo od mene. Tam in takrat je samo fokus in več ali manj instinkt, ki si ga je pridobil na svoji športni poti. Prevagajo pa nianse v trenutku odločitve. Nekateri so pač rojeni zmagovalci. S pritiskom se ukvarjajo mediji. Športniki so s pritiski razčistili takoj ko so postali profesionalci in jim je šport postal kruh.
User792410
06. 07. 2021 12.43
Večji pritisk od nastopa na OI je breme obveznosti tam osvojiti medaljo!
chiccola
06. 07. 2021 19.53
Ja s tako mentaliteto kot jo imate vi medalje res ne bo, in to je jasno vsem v ekipi od Ado Ž. Eden glavnih razlogov, da smo postali Evropski prvaki, je bila prav želja in samozavest vseh igralcev, z Goranom in Luko na čelu. Rojeni zmagovalci pač tako razmišljajo. Se sicer strinjam, da moramo predvsem mi navijači in mediji umiriti pričakovanja, ampak ekipa pa mora v podzavesti imeti, da gre v Tokio po ZLATO, ker samo na tak način je medalja sploh možna.
Ponosno na DESNO
06. 07. 2021 11.09
+7
A tastar Dončić spet vse povsod zraven ....
volvo4444
06. 07. 2021 13.41
-2
bolj malo spremljas sport posebaj kosarko da bi kej vedel
Savincan
06. 07. 2021 15.15
+1
ne vem kaj tega pijančka tak forsirajo sej nič ne pove ceu zabuhu v obraz
Definbahija
06. 07. 2021 10.20
+1
Damo peticijo da zahtevamo Gorana 🐉 in menjavo za Dimca?
dannyer
06. 07. 2021 11.32
+1
Ne prej kak rupnik ali čebažek ali kako se piše pod obročem smo slabi sam toby ne more rabimo dimca še več če bi bil vidmar cel bi verjetno imeli kar vse tri dimec vidmar toby ker toby lahko igra 4 in 5 dimec samo 5 in vidmar 5.
Definbahija
06. 07. 2021 10.16
+1
Kej a res ne obstaja v Sloveniji kak boljši center od Dimca? Ker še Goran 🐉 je boljši center od njega
User792410
06. 07. 2021 11.18
+3
Obstaja in sicer Gašper Vidmar, ki pa je bil menda pred turnirjem za kvalifikacije za uvrstitev na OI, fizično preveč izčrpan, da bi lahko sodeloval!? Glede na to, da bo kmalu dopolnil že 34 let je tudi veliko vprašanje, če bo za reprezentanco še kdaj zaigral. No, mogoče mu možnost igrati na olimpijskih igrah vlije dodatnih moči. Ne vemo pa, v kateri smeri je potekal pogovor in dogovor z Sekulićem, pred tem kvalifikacijskim turnirjem!?
big_foot
06. 07. 2021 09.53
+2
Gogi.... tokrat pa bi res lahko šel v reprezentanco. OK, ja ni več najmlajši ja, pa malo več časa rabi za regeneracijo ampak Slovenija je pa tudi prvič na olimpijadi.
Roman Kosmos
06. 07. 2021 09.49
+3
Veseli me velik optimizem,ampak uspeh je že uvrstitev vse ostalo bo pa smetana na torti. Kakor koli že bo bo super.
KOdOvce
06. 07. 2021 09.42
+3
Dobro, bilo bi odlično, če bi dobili medaljo ampak kam rine selektor z napovedovanjem medalj?
hanss
06. 07. 2021 09.42
-2
Saša ne nakladaj,če ne bi bilo Lukove mame ni bi nikoli dosegel to kar je.Ti bi ga prodal v Vojvodino,ker si bil brez ficka,zdaj si pameten.
kivzfccz
06. 07. 2021 09.40
+2
Odlični fantje. Bilo bi prav, da se hvalimo, če bomo imeli medaljo, kar jim pri želim. Tudi za evrovizijo smo bili po mnenju novinarjev najboljši od najboljših, pa?
evanderkane
06. 07. 2021 13.37
Pa kaj ti tlačiš evrovizijo skupaj z športom, saj nima niti en odstotek sorodnega z športom. Evrovizija je v resnici samo ena navadna protievropska in leva politična propaganda, kjer je kvaliteta glasbe, ne vem, na kakšnem petem mestu.
bohinj je zakon
06. 07. 2021 09.33
+0
Itak bo zlata.
I Zola
06. 07. 2021 09.09
-8
Skoda samo ker je American notri. Pac drugace ni slo. To kosarka omogoca.
jodr
06. 07. 2021 09.08
-7
Ne se prehitro hvaliti, ena lastovka še ne prinese pomladi. Bo treba premagati kakšno bolj resno ekipo, kot so Poljska, Venezuela, Angola.....
mitkob
06. 07. 2021 11.59
+1
Styria
06. 07. 2021 09.07
+3
Ata, je faca :) naj se mu besede pozlatijo, rabimo Dragica in se, kakšnega centra solidnega dentra, Dimec je podpovprečje, zal. Dečki, svoje ste že naredili, bravo !
I Zola
06. 07. 2021 09.15
+5
Centrov ni. Ket politiki kupujejo tenke, namesto da vlagajo v sport in se uboge otroke zaprejo v karanteno. Mi pa se veselimo ene zoge v kosu. Vse lepo in prav, a da bi skocili za nase otroke pa nic. Septembra spet otroci zaprti, OI mimo in mi cakamo da pade komet z neba. In leve in desne veste kam, otroci so osnova vsega. Vse nastane od njih, oni so nepokvarjeni. Kar jim pa delajo, ne bo se dolgo centra. Dosti je.
Kreden2
06. 07. 2021 09.18
-2
Ajde driska ne seri. Življenje je lepo, če si ga znaš narest. Lahko pa si celo življenje nesrečen, ker so drugi idijoti.
slohren
06. 07. 2021 09.04
Walter Pravicek
06. 07. 2021 08.53
-6
A bo Republika Srbska zopet darovalec kolajn?
I Zola
06. 07. 2021 09.16
+2
To sem pisal spodaj. To ste vi. Sovrazit in konec.
big_foot
06. 07. 2021 09.49
+3
Več dobrega so naredili za slovenijo kot pa bo tvoj čalavi osel kadarkoli.
podalpski
06. 07. 2021 09.52
-3
vidimo po sloveniji Ljubljani in Mariboru kako nas ,,bogatoijo, sicer teli slovenaci samo odpri časopis ali glej tv dnevnik...
AbrA0_KadaBRa
06. 07. 2021 08.44
+4
Treba it korak za korakom. Da se ne bomo prehitro zaleteli v zid