Košarka

Terance Mann: kdo je igralec, ki je Clipperse popeljal v prvi finale zahoda v njihovi zgodovini

Los Angeles, 19. 06. 2021 19.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po poškodbi prvega zvezdnika ekipe Kawhija Leonarda, je na šesti tekmi polfinala v zahodni konferenci proti Utah Jazzom vajeti v svoje roke vzel 24-letni košarkar, ki je v seriji proti Dallas Mavsom na sedmih tekmah skupaj dosegel zgolj 30 točk. Na odločilni šesti tekmi serije jih je v koš Jazzov "nasul" kar 39.

Terance Mann uživa v pozornosti navijačev iz Los Angelesa.
Terance Mann uživa v pozornosti navijačev iz Los Angelesa. FOTO: AP

Letošnjo sezono lige NBA, ki je potekala v skrajšani verziji (72 tekem namesto 82 v rednem delu), so najbolj zaznamovale poškodbe in pandemija covid-19. Denver Nuggetsi so v končnici bili izgubljeni brez organizatorja Jamala Murrayja, saj bo zaradi poškodbe kolena, ki jo je doživel aprila letos izven košarkarskih dvoran najbrž tudi dobršen del prihodnje sezone. Med zvezdniki so občuten del rednega dela na seznamu poškodovanih preživeli tudi James Harden, Kevin Durant (oba Brooklyn Nets), Lebron James (LA Lakers) in Joel Embiid (Philadelphia 76ers). Jezerniki so po poškodbi ramena igralca Phoenix Sunsov, Chrisa Paula na prvi tekmi serije bili veliki favoriti za napredovanje v polfinale zahoda. Vse do poškodbe dimelj zvezdnika Lakersov Anthonyja Davisa v četrti tekmi serije. Do takrat se je Chris Paul že vrnil na igrišče in Sunsi so prepričljivo zmagali zadnji dve tekmi serije in napredovali.

Paul bo zdaj znova do nadaljnega odsoten z igrišč, ker je po navodilih lige vstopil v protokol za ohranjanja zdravlja in varnosti igralcev zaradi stika z virusom covid-19. V prvi peterki ga bo v finalu zahoda proti LA Clippersom najbrž nadomestil Cameron Payne. A rezervni organizator igre ekipe iz Phoenixa ne bo glavni "nadomestni zvezdnik" na parketu med prvo tekmo finala v zahodni konferenci. Glavna "zvezda iz ozadja" bo 24-letni Terance Mann, ki so ga Clippersi izbrali, kot 48 igralca po vrsti na naboru leta 2019. Po Nikoli Jokiću (41. na naboru leta 2014), ki je nedavno postal MVP lige, je Mann že drugi igralec izbran v drugi rundi, ki je v zadnjih tednih šokiral ligo NBA. Po poškodbi največjega zvezdnika ekipe iz Kalifornije Kawhija Leonarda, je na zadnjih dveh tekmah serije proti Jazzom dosegel kar 52 točk. To je kar šest točk več, kot jih je dosegel na prejšnjih 24 tekmah, ki jih je igral v končnici v dosedanji karieri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Četrtina, ki je nikoli ne bo pozabil

Med polčasom šeste tekme v Staples centru so Jazzi vodili že za 22 točk. Vse je kazalo na odločilno sedmo tekmo v Utahu. Terance Mann se ni vdal v usodo. Kljub temu, da je mesto v ekipi delil z veliko bolj izkušenimi in zvenečimi soigralci, je vajeti vzel v svoje roke. Z akrobatskimi prodori in predvsem z odličnim metom z razdalje (met za tri točke: 7/10), je v tretji četrtini dosegel kar 20 točk. Tekmo je končal z 39 točkami in prvo uvrstitvijo Clippersov v konferenčni finale v njihovi 51-letni zgodovini.  

Skoraj lastnoročno je rešil ne le četrtino, najbrž tudi sezono svoje ekipe. Mogoče še kaj več. Vprašanje je, kaj bi se zgodilo s Kawhijem Leonardom, ki bi se med poletjem lahko odločil za odhod iz rodnega mesta, zaradi že drugega zaporednega izpada v drugem krogu končnice v dresu Clippersov. Bi Paul George še vedno bil Mannov soigralec naslednje leto? Bi vodilni zamenjali že drugega trenerja v dveh letih? Odgovori na vsa vprašanja so po spektaklu Manna veliko bolj jasni. Paul George se je po tekmi dobro zavedal kako pomembno vlogo je odigral njegov mlajši soigralec: "Če sem popolnoma iskren, nas je on lastnoročno, z močjo svoje volje vrnil v igro za zmago."

Terance Mann je veliko časa preživel v družbi Paula Georga
Terance Mann je veliko časa preživel v družbi Paula Georga FOTO: AP

'Hotel sem samo videti kaj lahko naredim'

Mann je veliko časa v začetku svoje prve sezone v ligi NBA preživel v družbi Georga, ki se je takrat vračal na parket po poškodbi ramena. "T-Mann je bil moj "sparing" partner. Njegova vztrajnost je bila tisto, kar sem potreboval za vrnitev na elitno raven. En drugega sva izzivala. Ogromno dela vloži v napredovanje svoje igre. On je eden najboljših mladih igralcev, s katerimi sem se družil," je mladeniča iz Brooklyna pohvalil George.

"Zaupam v svoje delo. Ko zaupaš v svoje delo in vase, nisi presenečen, ko se zgodi kaj takega," je po šesti tekmi povedal 24-letnik. Po peti tekmi serije je zelo preprosto rekel: "Hotel sem samo videti, kaj lahko naredim." Po njegovi zvezdniški predstavi na zgodovinski tekmi za Clipperse, bodo v bodoče vsi ljubitelji NBA košarke z velikim zanimanjem spremljali vsak njegov korak. Pa da vidimo, kaj vse še lahko naredi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

2goals1cup
19. 06. 2021 21.29