Košarka

Tina Jakovina: Vlogo favoritinj moramo potrditi tudi na igrišču

Ljubljana, 02. 02. 2021 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska ženska članska košarkarska izbrana vrsta se v tako imenovanem ljubljanskem mehurčku pripravlja na zadnji kvalifikacijski preizkušnji za uvrstitev na letošnje evropsko prvenstvo, ki ga bosta poleti gostila francoski Strasbourg in španska Valencia. Vzdušje v taboru naših košarkaric je po besedah Tine Jakovine na najvišji možni ravni, kar bodo dekleta skušala prenesti na igrišče v obračunih z Bolgarijo in Islandijo (neposredni prenos na Kanalu A in Voyo).

Tako Tina Jakovina kot tudi Zala Friškovec, ki sta bili glavni govorki na tokratni zoom novinarski konferenci pred zadnjima kvalifikacijskima tekmama za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2021, sta novembrski del kvalifikacij morali izpustiti zaradi okužb z novim koronavirusom oziroma poškodbe palca (Friškovec).

Dvanajsterica slovenskih reprezentantk za kvalifikacijski tekmi z Bolgarijo in Islandijo: NIKA BARIČ (Birevim Elezig, Turčija), MERISA DAUTOVIĆ (ŽKD Maribor), ZALA FRIŠKOVEC (KSC Szekszárd), TEJA GORŠIČ (Hannover, Nemčija), TINA JAKOVINA (Kangoeroes Mechelen, Belgija), ALEKSANDRA KROŠELJ (Kangoeroes Mechelen, Belgija), EVA LISEC (Dinamo Kursk, Rusija), TEJA OBLAK (USK Praga, Češka), ANNAMARIA PREZELJ (Quesos El Pastor, Španija), EVA RUPNIK (Rheinland Lions Köln, Nemčija), MARUŠA SENIČAR (ŽKK Cinkarna Celje) in TINA TREBEC (Montbrison, Francija).

Jakovina, ki si klubski kruh služi v Belgiji, je uvodoma priznala, da ji ni bilo lahko spremljati reprezentančnih soigralk iz hotelske sobe na poti do zelo pomembnih dveh zmag proti gostiteljici predzadnjega mehurčka Grčiji in reprezentanci Islandije."Za naju z Niko Barič je bil to velik šok, ko sva ob prihodu na Kreto izvedeli, da sva pozitivni na covid-19. Bilo je zelo neprijetno spremljati soigralke prek televizijskega zaslona, ker ne moreš pomagati. V tistih trenutkih si nemočen in komaj čakaš, da se vse zaključi. Na naše veliko zadovoljstvo so dekleta svoje delo opravile z odliko, tako da smo pred zadnjima tekmama v najboljšem možnem položaju," je dejala simpatična Postojnčanka, ki o vzdušju v naši ženski izbrani vrsti govori le z izbranimi besedami.

"To je vedno tako, ko se zberemo. Smeha ne manjka, dobra volja je prisotna od prvega trenutka, kar se navsezadnje odraža tudi na igrišču. Naša velika prednost se kaže tudi v dejstvu, da že kar nekaj let gojimo prepoznaven slog igre, ki ga je postavil naš selektor Damir Grgić. Tudi če se ne vidimo dalj časa, kot je to bil primer v zadnjem letu, v naši igri to ne pušča večjih posledic. Med nami vlada iskreno prijateljstvo, zato smo še toliko bolj vesele, da je tokratni kvalifikacijski mehurček v domačem okolju." Ko je beseda nanesla na tekmovalni del, je Jakovina več kot jasna: "Vsak nasprotnik si zasluži naše spoštovanje, a strinjam se s splošno oceno, da je Slovenija na teh dveh tekmah v vlogi favoritinje. Zavedamo se, da nas čakata zahtevni preizkušnji, še posebej četrtkova z Bolgarijo bo zanimiva, saj Bolgarke še lovijo zadnji vlak za preboj na evropsko prvenstvo. Islandke pa so v Slovenijo pripotovale z željo, da se prikažejo v čim boljši luči. Naš cilj je jasen: storile bomo vse, da te kvalifikacije zaključimo brez poraza." 

Slovensko žensko člansko košarkarsko reprezentanco do konca kvalifikacij za EP 2021 čakata še zadnji preizkušnji proti Bolgariji in Islandiji.
Slovensko žensko člansko košarkarsko reprezentanco do konca kvalifikacij za EP 2021 čakata še zadnji preizkušnji proti Bolgariji in Islandiji. FOTO: Damjan Žibert

Friškovec: "Zavedamo se svoje kakovosti."
Tudi Zala Friškovec se je pridružila besedam Tine Jakovine o odličnem vzdušju v slovenski reprezentanci in dejstvu, da bodo v stožiški dvorani varovanke v.d. selektorja Slavka Duščaka v vlogi izrazitih favoritinj. "Cilj sta dve zmagi. To je jasno od prvega dne zbora, a moramo biti previdne, saj se lahko hitro opečemo. Vse bo odvisno od našega pristopa in ne vidim razloga, da kvalifikacij ne bi zaključile z novima paroma točk na našem računu," je poudarila Friškovčeva, ki spoštuje bolgarske košarkarice (neposredni prenos tekme z Bolgarijo bo na sporedu v četrtek ob 16.15 na Kanalu A in VOYO). 

"Bolgarke zelo dobro poznamo. Že na prvi tekmi so nam pošteno dihale za ovratnik, a smo jih s kakovostno obrambo uspele streti pravočasno. Tudi v Stožicah pričakujem podobno tekmo, one bodo igrale na vso moč, me pa jim bomo na vsak način skušale vsiliti našo igro. Kot sem že dejala, vse bo odvisno od nas: če bomo na želeni ravni, pozitiven rezultat ne bi smel izostati," pravi ena od nosilk igre v slovenski izbrani vrsti, ki ob koncu sporoča: "Vesela sem, da sem lahko del te izjemne reprezentance. Počutim se privilegirano in obenem dolžno, da s svojim deležem na igrišču pripomorem uspehom naše izbrane vrste." 

KVALIFIKACIJE ZA EP ŽENSKE 2021, SKUPINA A
3. KVALIFIKACIJSKI CIKEL – LJUBLJANA, ARENA STOŽICE
5. kolo – četrtek, 4. februar 2021
ob 16.15 – SLOVENIJA : BOLGARIJA (prenos na Kanalu A)
ob 19.15 – ISLANDIJA : GRČIJA

6. kolo – sobota, 6. februar 2021
ob 17.00 – SLOVENIJA : ISLANDIJA (prenos na Kanalu A)
ob 20.00 – BOLGARIJA : GRČIJA                

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.