Košarka

'Če zaslužiš toliko, potem nisi heroj, ko se delčku tega odpoveš'

Barcelona, 28. 03. 2020 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kapetan košarkarskega kluba Barcelona Ante Tomić je po nekaj dneh nejasnosti in nasprotujočih si informacijah v medijih spregovoril o znižanju plač, ki so doletele vse člane kluba. Vodstvo Barce naj bi tik pred tem dobilo "košarico" tako nogometašev kot košarkarjev, nato pa oznanilo, da v skladu z zakonodajo uveljavlja začasno znižanje plač, ki naj bi doseglo tudi 70 odstotkov.

33-letni Dubrovničan (na fotografiji levo) je član Barcelone že od leta 2012, ko je k njej prestopil iz vrst največjega tekmeca Real Madrida.
33-letni Dubrovničan (na fotografiji levo) je član Barcelone že od leta 2012, ko je k njej prestopil iz vrst največjega tekmeca Real Madrida. FOTO: AP

Košarkarski klub Barcelona ima v svojih vrstah najbolje plačanega košarkarja v Evropi, Črnogorca Nikolo Mirotića, čigar letna plača znaša okoli 10 milijonov evrov in je primerljiva z mnogimi vidnimi člani nogometne ekipe katalonskega ponosa. Ti naj skupaj s košarkarskimi kolegi ne bi bili naklonjeni zadnjemu predlogu svojih delodajalcev glede znižanja plač, a so se predsednik Josep Maria Bartomeu in sodelavci tako kot številni tekmeci v Primeri Division odločili uporabiti zakonsko podprt ukrep, ki delodajalcem v Španiji v obdobju trajanja izrednih razmerah dovoljuje kar 70-odstotno znižanje plač.

Barcelona ni razkrila, kako močno je na koncu znižala plače svojim zaposlenim, so pa v izjavi za javnost Katalonci napovedali, da se bo odstotek razlikoval med športniki in ostalimi v klubu. Najbolj so seveda na udaru nogometaši, od katerih javnost pričakuje največjo "žrtev", čeprav pogosto pozablja, da klubu prinesejo daleč največ prihodkov, nekateri ocenjujejo, da v primeru Barcelone kar 78 odstotkov. Po drugi strani je klub načrtoval, da bo samo za plače svojih nogometašev v tej sezoni namenil več kot 390 milijonov evrov ali 83 odstotkov proračuna, namenjenega za plače.

Niso heroji
"V tej težki situaciji zaradi koronavirusa smo vsi skupaj del veliko večje ekipe, kot je košarkarska ekipa Barce. Nekdo, ki ima to srečo, da zasluži toliko denarja, ni heroj, ko se odpove delčku tega. Vsaj če to primerjamo s tem, kaj v tem času preživljajo ljudje, ki zaslužijo manj," je dejal kapetan košarkarske ekipe Barcelone Ante Tomić.

"S Pierrom Oriolo sva sprejela predlog kluba in ga predstavila soigralcem, nato pa jim dejala, da naj svoje odločitve sporočijo košarkarskemu direktorju. Predlog je sprejelo še veliko drugih igralcev. V nobenem trenutku pa nisem o tej temi govoril s predsednikom, nihče name ni pritiskal, da bi moral to sprejeti. To je bila moja lastna odločitev, s katero sem želel v tem trenutku podpreti klub," je dodal Dalmatinec.

Košarkarji naj bi ostali brez 70 odstotkov plače, novi ukrepi pa bodo trajali od 13. marca do konca trajanja izrednih razmer v Španiji oziroma Kataloniji, kjer je "koronakriza" po žepu udarila tudi slovenskega reprezentanta in člana rokometne ekipe Barcelone Jureta Dolenca, medtem ko so pri madridskem Atleticu plačo znižali tudi vratarju slovenske reprezentance Janu Oblaku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlovenijaJeFarsa
28. 03. 2020 20.46
+20
heroji ? LOL...jokice razvajene
hipidipi
28. 03. 2020 20.02
+30
ma dej kolkr so do zdej zasluzil bi se komot odpovedal celi placi....
Iztok Draksler
28. 03. 2020 19.52
+6
Nellika25
28. 03. 2020 18.56
+27
Ni vsaj ima še malo realnosti v glavi
kita1234
28. 03. 2020 18.49
+65
to bi bilo treba resetirat pa postavit na realne zneske, drugac pa bravo Ante, res niste heroji, heroji so tisti, ki delajo za minimalca pa jim uspe preziveti.
emona70
28. 03. 2020 18.41
+47
Bolani zaslužki in res niso nobeni heroji