Košarka

Tudi liga NBA po vzoru motoGP: na vidiku 'spopad' v virtualnem svetu

New York, 31. 03. 2020 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovna športna tekmovanja se poskušajo na najboljši možen način spopasti s pandemijo koronavirusa. Minuli konec tedna smo tako bili priča prvi virtualni dirki razreda motoGP, nekaj podobnega pa se nam zdaj obeta še v košarkarski ligi NBA.

Barve Utah Jazz naj bi v virtualnem turnirju branil Donovan Mitchell.
Barve Utah Jazz naj bi v virtualnem turnirju branil Donovan Mitchell. FOTO: AP

Čeprav številni, med njimi je med najglasnejšimi lastnik Dallas Mavericks Mark Cuban, ostajajo optimistični, da bi se lahko najmočnejša košarkarska liga na svetu vrnila v začetku junija, je zaenkrat takšen razplet malo verjeten. Vodstvo lige NBA se je tako odločilo, da po vzoru razreda motoGP (napovedana je že tudi druga dirka) priredi virtualno tekmovanje izključno za igralce moštev. S tem nameravajo vsaj delno zapolniti praznino, ki je nastala, odkar se je karavana lige NBA ustavila 12. marca.

Turnir naj bi bil na sporedu že prihodnji konec tedna, v živo pa ga bo prenašal ameriški športni televizijski velikan ESPN. Kot poroča spletni portal Yahoo Sports, bo na turnirju nastopilo 16 moštev, vsakega izmed teh pa bo predstavljal eden izmed igralcev. Tako naj bi barve ekipe Utah Jazz branil Donovan Mitchell, ki je sicer uspešno prebolel covid-19, nastopil pa naj bi tudi štirikratni udeleženec tekme vseh zvezd DeMarcus Cousins, ki je bil nazadnje član Los Angeles Lakersov, a je celotno sezono izpustil zaradi strganih kolenskih vezi, vijolično-rumeni iz mesta angelov pa so se mu konec januarja odrekli. Kdo bi lahko bili ostali udeleženci, za zdaj še ni znano, morda pa bi lahko barve Dallas Mavericksov branil prav slovenski zvezdnik Luka Dončić, ki svoje veščine igranja videoiger (predvsem igre Fortnite) pogosto deli s svojimi sledilci na družbenih omrežjih.

Podobno kot pri NBA se so odločili tudi pri ameriški dirkaški seriji NASCAR. Turnirja so se s posebnim povabilom udeležili številni priznani dirkači, virtualno dirko pa si je na programu Fox Sports 1 ogledalo kar 900 tisoč gledalcev.

Najboljši igralci igrice NBA 2k že tri leta merijo moči v virtualni ligi.
Najboljši igralci igrice NBA 2k že tri leta merijo moči v virtualni ligi. FOTO: AP

Virtualna liga 'živi' od leta 2017
Videoigra NBA 2k je sicer v zadnjem desetletju tako pridobila na priljubljenosti, da so njeni razvijalci skupaj z moštvi ustanovili virtualno ligo. Ta je zaživela leta 2017 in v njeni tretji sezoni bo sodelovalo že kar 23 ekip, nagradni sklad za udeležence pa bo skupaj znašal kar slabih 1,3 milijona evrov, kar dobrih 800 tisoč evrov pa bo pripadlo zasedbi, ki bo slavila v velikem finalu. Prvo sezono je sicer dobilo moštvo Knicks Gaming, drugo pa Wolves Gaming.

Ekipe sicer sestavljajo igralci s celotnega sveta, moštva pa jih v svoje vrste izberejo na naboru, ki je precej podoben tistemu, ki ga lahko vidimo v "pravi" ligi NBA. Sezona v virtualni ligi NBA sicer traja približno štiri mesece, vsak igralec pa v tem času zasluži med 30 in 35 tisoč dolarji. Slovenci, za razliko od lige NBA, v računalniški različici tega tekmovanja sicer predstavnika še nimamo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igor1
03. 04. 2020 13.41
-1
The Dude
01. 04. 2020 09.15
+0
Ta novica ne paše na športno stran!
Christi Miles
31. 03. 2020 17.08
+3
Samo da se stave rolajo naprej in da njim padajo milijoni, pa so srečni. V bistvu pa razni računalničarji in hekerji igrajo za njih
KiNgKoNg
31. 03. 2020 15.58
+2
Prvo sezono je sicer dobilo moštvo Knicks Gaming, drugo pa Wolves Gaming. Višek ironije da gre za dve moštvi, ki sicer pravega naslova najdlje ne bosta videli.
Diverzanti
31. 03. 2020 14.17
-1
H. Ha. Haah. Ha. Ha virtualno "bo tudi Kobe nastopil?