Košarka

Umrl član košarkarskega hrama slavnih lige NBA Bob Lanier

Ljubljana, 11. 05. 2022 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V torek je po kratki bolezni umrl član košarkarskega hrama slavnih severnoameriške košarke Bob Lanier, so sporočili iz lige NBA. Septembra bi praznoval 74. rojstni dan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bob Lanier, ki je do upokojitve leta 1984 v ligi NBA preživel 14 sezon, je v 959 nastopih v povprečju dosegal 20,1 točke na tekmo. Prvo desetletje svoje kariere je preživel pri Detroit Pistonsih, preden se je v sezoni 1979/80 pridružil Milwaukee Bucksom, za katere je igral pet sezon. V zadnji sezoni kariere, 1983/84, je prišel do svojega prvega konferenčnega finala. Z Detroitom ni zaigral v končnici.

"Bob Lanier je bil eden najbolj nadarjenih centrov v zgodovini lige NBA, vendar je njegov vpliv na ligo presegel tisto, kar je dosegel na igrišču," se je košarkarju v izjavi poklonil komisar lige NBA Adam Silver.

Lanier je po upokojitvi služil kot globalni ambasador lige NBA in je bil predsednik iniciative, ki jo je podprla liga in ki je spodbujala otroke, da bi pridobili šolsko izobrazbo. Leta 1992 je bil uvrščen v hišo slavnih v Springfieldu, medtem ko so njegov dres s številko 16 upokojili tako pri Pistonsih kot pri Bucksih.

"To je bil izraz ljubezni do Boba, ki je bil eden najprijaznejših in najpristnejših ljudi, kar sem jih kdaj poznal," je dodal Silver.

Lanier, ki so ga leta 1970 kot prvi izbor na naboru izbrali pri Detroitu, je hitro postal eden najboljših igralcev lige NBA, vendar pa je bil večinoma v senci Kareema Abdula-Jabbarja. Na igrišču je izstopal po svojih telesnih značilnostih – visok je bil 2,11 m, tehtal je 113 kg, nosil pa je športne copate s številko 57.

V letih 1994 in 1995 je bil trener pri Golden State Warriorsih, nato pa je tri desetletja opravljal delo posebnega svetovalca nekdanjega komisarja lige NBA Davida Sterna in nato Silverja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.