Košarka

Od Heliosa do Reala: 'Pri 14 letih je bil bolj zrel kot marsikateri profesionalec'

Ljubljana, 24. 12. 2021 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
10

Urban Klavžar je slovensko košarkarsko javnost nase prvič opozoril, ko je v finalu državnega prvenstva do 15 let dosegel kar 38 točk. Ko je kmalu zatem na turnirju v Španiji v konkurenci dveh let starejših osvojil naziv MVP, so se zanj ogreli evropski velikani in na koncu je bitko zanj dobil madridski Real. V četrtek zvečer pa je Domžalčan pri 17 letih dočakal prvo priložnost v članski konkurenci. Proti slovitemu CSKA-ju je dosegel deset točk, s čimer je postal sedmi najmlajši z dvomestnim izkupičkom v zgodovini Evrolige. Nad Klavžarjevim bliskovitim razvojem pa nista nič kaj presenečena trenerja Dejan Gašparin in Gašper Papež, ki sta nad njim bedela v mlajših selekcijah. Kot pravita, je bilo hitro jasno, da je izvenserijski talent.

Urban Klavžar je kot 14-letni deček v dresu Heliosa tako prepričal, da so lovke nanj vrgli pri madridskem Realu.
Urban Klavžar je kot 14-letni deček v dresu Heliosa tako prepričal, da so lovke nanj vrgli pri madridskem Realu. FOTO: helios-suns.si

Maja 2018 je Nova Gorica gostila zaključni turnir državnega košarkarskega prvenstva dečkov do 15 let. V finalu je domžalski Helios ugnal goriško zasedbo z 82:69. Za domačine je takrat nastopal trenutni član Cedevite Olimpije Saša Ciani, ki je bil nezaustavljiv z 29 točkami in 15 skoki, a to njemu in soigralcem ni pomagalo, saj je na drugi strani še devet točk več dosegel fizično nič kaj izstopajoči mladenič po imenu Urban Klavžar. Petkrat je vrgel za tri in kar štirikrat zadel. Da je bil ta izkupiček, upoštevajoč starostno kategorijo, zares imeniten, hitro postane jasno ob podatku, da so njegovi soigralci skupaj zmogli le še eno trojko.

V zadnjih minutah so se Novogoričani uspeli približati na šest točk zaostanka, a Klavžar je imel vselej pripravljen odgovor. "Urban je takrat kot leto mlajši v ključnih trenutkih tekme v petih zaporednih napadih dosegel 14 točk. V vseh elementih je tako izstopal, da smo se na KZS odločili, da ga povabimo v reprezentanco U16, kljub temu da to ni ravno ustaljena praksa. Ocenili smo, da bo kljub svoji mladosti lahko pariral dve leti starejšim fantom," se spominja Dejan Gašparin, tedanji selektor reprezentance do 16 let.

Mladeniči domžalskega Heliosa so tisto poletje odigrali še nekaj turnirjev na tujem, na katerih je kot po pravilu blestel prav nizkorasli Klavžar. Ko je na turnirju v španskem Bellpuigu v konkurenci dveh let starejših osvojil naziv MVP, je na njegova vrata potrkal madridski Real. 

Vrhunci Urbana Klavžarja na debiju v Evroligi:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Čeprav je bil na otroškem nivoju, je znal prenašati pritisk'

Pogosti so primeri, ko so se talentirani mladeniči ob odhodu v tujino izgubili v povprečju, tudi zato so imeli v domžalskem taboru ob njegovem odhodu določene pomisleke. "Dvom se poraja pri vsakemu igralcu. Jasno je, kako funkcionira Real Madrid. Tam je 20 igralcev, ki se borijo za svoj položaj. Ali splavaš ali ne, pa je odvisno od tebe. Je pa res, da je bil Urban že takrat karakterno zelo močan. Ne glede na to, kam se je šlo, je bil zelo hitro v središču dogajanja. Okoli njega so se vrtele stvari. Čeprav je bil takrat še na otroškem nivoju, je znal prenašati pritisk, ni mu bil v breme," se spominja tedanji Klavžarjev trener pri Heliosu Gašper Papež.

Kot poudarja, je Klavžarjev odhod močno vplival tudi na njegove soigralce: "Pri njemu nobena stvar ni narejena na pol. Vedno, ko se je delalo, se je delalo na polno. In s tem je potegnil za seboj tudi ostale. Ko je odšel, smo izgubili ekstremno dobrega košarkarja in nekoga, ki je vodil generacijo. Zaradi njega so vsi delali več in boljše. A ko pokliče Real, je težko reči ne."

Urban Klavžar na svojem debiju v Evroligi proti CSKA-ju. Dosegel je deset točk, zadel dva od treh metov za tri, na parketu pa je preživel skoraj 23 minut.
Urban Klavžar na svojem debiju v Evroligi proti CSKA-ju. Dosegel je deset točk, zadel dva od treh metov za tri, na parketu pa je preživel skoraj 23 minut. FOTO: euroleague.net

'Pri 14 letih je bil bolj zrel kot marsikateri profesionalec'

Leto 2018 je bilo za Klavžarja prelomno tudi zato, ker je prvič dočakal priložnost v kadetski reprezentanci. Ob kopici kvalitet, med katerimi selektor Gašparin poudarja vrhunske napadalne sposobnosti in veliko samozavest, je danes 17-letni fant že takrat navduševal tudi s svojo zrelostjo. "Ima izredno delovno etiko. To je fant, ki se je pri 14 letih obnašal bolj zrelo kot marsikateri profesionalec."

"Mislim, da izstopa prav v vseh lastnostih, razen v višini," je še povedal Gašparin. 

Kot še dodaja, so njegove fizične predispozicije, predvsem hitrost, zelo dobre. Klavžar v višino meri zgolj 184 centimetrov in vprašanje je, koliko bo še zrasel. Papež pa meni, da je prav zaradi manjka v višini v mlajših selekcijah razvil določene kvalitete, ki jih v nasprotnem primeru morda ne bi. "Zaradi svoje višine se je moral prilagoditi. A zdi se mi, da lahko s svojim telesom uspešno parira marsikomu."

Klavžar je s 17 leti, 6 meseci in 27 dnevi postal sedmi najmlajši z dvomestnim izkupičkom točk na tekmi Evrolige. Najmlajši je še vedno Gruzijec Manučar Markoišvili, ki je imel le 16 let, 4 mesece in 30 dni, ko je za Benetton Basket proti Virtusu iz Bologne dosegel 15 točk. Na seznamu pa najdemo še enega Slovenca, in sicer Luko Dončića na drugem mestu. Danes eden največjih zvezdnikov svetovne košarke je bil prvič dvomesten, ko je štel 16 let, 10 mesecev in 9 dni. Zanimivo, da mu je to uspelo prav proti CSKA-ju in tudi on je takrat nosil številko sedem, ki je trenutno v lasti Klavžarja.

Kot organizator igre lahko napreduje, v bleščečo prihodnost ne dvomita

Poznan predvsem kot odličen strelec, je v mlajših selekcijah največkrat igral na položaju visokega branilca (dvojke, op. a.), pri Realu pa ga sedaj vse bolj usmerjajo na položaj organizatorja igre, kar je po mnenju Papeža pravilna poteza. 

Kje pa vidi največ prostora za nadaljnji razvoj svojega nekdanjega varovanca? "Morda v tem, da postane pristen organizator igre. Da je on tisti, ki razmišlja, kaj je dobro za druge in za kaj v določenem trenutku odigrati določeno akcijo. Vloga strelca mu je pisana na kožo, to je dejstvo. Da ima željo in nos za koš, ni vprašljivo. Morda ima največ prostora za napredek, da ob tem razvije sposobnost biti pravi organizator igre."

"Potrebuje priložnost, minute in dobro delo. Če bo to dobil, ne dvomim, da jih ne bi izkoristil in vrnil s hvaležnostjo vse, kar mu bo ponujeno," pa še pravi Gašparin, ki tako kot Papež verjame, da je pred Klavžarjem še dolga in uspehov polna kariera.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sushilover
24. 12. 2021 21.15
+3
Mama ga "gura"naprej..... bivša košarkašica. Pa taki otroci, ko jim razpade primarna družna, še toliko bolj naprej grizejo, grizejo, grizejo ( ločena starša) :( Sicer pa fantu vse najbolje, mu privoščim - garaško delo ga čaka.
SenecaLucius
24. 12. 2021 21.37
Tudi njegov oče je bil košarkar, nekaj časa tudi predsednik KK Helios!
User2127030
24. 12. 2021 18.56
-5
Zdaj lahko tistega, ki je polagal za olimpijsko medaljo pošljemo v penzijo.
Dildoslav
24. 12. 2021 19.02
+7
Tisti je takrat položil, pa smo dobili zlato na epju.
Snow mann
24. 12. 2021 18.13
+12
Kapo dol. Vsi ki smo ga spremljali ,ko je premagoval naše fante, smo dejali da iz njega pa bo kruha. Vse najboljše še naprej Urban 🏀🏀🏀
KeepTheBlueFlagFlyHigh
24. 12. 2021 17.35
+11
Malce nizek, upam da bo znal to izkoristit kot prednost
Uporabnik2068339
24. 12. 2021 17.33
-7
Luka je bil prej, tako da bo vedno mal v senci.
Neznanec444333
24. 12. 2021 17.35
+8
Nima veze, še zmeraj bomo njegovo imel vzklikali, ko bo evropsko prvenstvo, še kako bo potreben... ;)
Uporabnik2068339
26. 12. 2021 09.35
Seveda, samo pravim kakšno težo ima če si prvi. Nič slabega nisem želel!
Neznanec444333
24. 12. 2021 17.32
+16
Dobrodošel u reprezentanci v navezi z Dončićem ;)