Košarka

V ligi NBA nenapovedani nadzori dvoran in ostre kazni za kršitelje

Los Angeles, 06. 12. 2020 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodstvo severnoameriškega košarkarskega prvenstva je konec preteklega tedna vsem ekipam poslalo 158 strani dolg protokol z zdravstvenimi in varnostnimi zahtevami v novi sezoni lige NBA, ki se bo začela 22. decembra. V tem obsežnem pravilniku vodstvo lige napoveduje nenapovedane nadzore dvoran in odvzem pravice do igranja tekem v primeru kršitev.

Komisar lige NBA Adam Silver (na fotografiji) s sodelavci ne želi ničesar prepustiti naključju.
Komisar lige NBA Adam Silver (na fotografiji) s sodelavci ne želi ničesar prepustiti naključju. FOTO: AP

Najmočnejša košarkarska liga na svetu je le objavila tekmovalni spored za prvo polovico zaradi pandemije covida-19 skrajšane sezone 2020/21, v kateri bo vsaka od ekip odigrala 72 tekem. Revialne oziroma ekshibicijske tekme vseh zvezd februarja ne bodo izpeljali. Ta bi morala biti v Indianapolisu, tekmo zvezd bo zasedba Indiana Pacers gostila leta 2024. Bo pa vseeno v zdaj odpovedanem terminu tekme najboljših košarkarjev lige NBA krajši tekmovalni premor, ki bo ločil dva dela redne sezone. Spored druge polovice rednega dela sezone bo liga NBA objavila malo pred tem odmorom, da bi se lahko pravočasno pripravili na morebitne spremenjene epidemiološke razmere, je zapisano v sporočilu lige NBA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sezona bo v znamenju precejšnjih sprememb. Predvideno je, da se bo vsaka ekipa v prvi polovici sezone v tako imenovanih mini serijah štirikrat v enem mestu pomerila z istim nasprotnikom, da bi zmanjšali potovanja in s tem tveganje za okužbe. V Združenih državah Amerike bo v prvi polovici sezone vse svoje tekme odigrala tudi edina kanadska ekipa Toronto Raptors, ki bo domače tekme igrala v Tampi na Floridi. Sezona se bo začela 22. decembra. Uvodni večer bosta na sporedu dve tekmi. V Los Angelesu se bodo udarili mestni tekmeci Lakersi in Clippersi, na vzhodni obali ZDA pa bo pri Brooklyn Netsih gostovala ekipa Golden State Warriors.

Grozijo tudi znižanje plač in neplačane karantene
Od Slovencev bo prvi na parket stopil Luka Dončić, ki bo drugi dan, 23. decembra, gostoval pri Phoenix Sunsih, dva dni pozneje, torej 25. decembra, pa pri aktualnih prvakih Lakersih. Za božič bosta prvič zaigrala tudi Goran Dragić in Vlatko Čančar. Ta bo z Denver Nuggetsi gostil Clipperse, moštvo Miami Heat pa bo gostovalo pri New Orleans Pelicansih. Liga NBA je predstavnike vseh ekip opozorila, da lahko morebitne kršitve protokolov vodijo do globe, začasnih izključitev in odvzema pravice do igranja tekem ter odvzema pravice do izbora mladih igralcev na naboru, na spletni strani poroča ESPN.

Predvidene so sankcije tako za igralce kot njihove ekipe. Igralci tako lahko v primeru ugotovljenih kršitev pričakujejo tudi znižanje svojih plač ali pa podaljšanje neplačanih karanten. Liga NBA si je tako pridržala pravico, da lahko "nenapovedano opravi pregled objektov ekipe", da bi ugotovila, ali franšize še naprej spoštujejo varnostne protokole za zajezitev covida-19. V tem memorandumu omenjajo tudi cepljenje, tega bodo predpisali, ko bo zvezna ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) odobrila cepivo. Za zdaj liga NBA še ni predpisala obveznega cepljenja igralcev, sodnikov in članov strokovnih štabov ekip. Razmišlja pa se, da bi za tiste, ki ne bodo cepljeni, predpisali obvezno nošnjo obraznih mask oziroma bodo morali biti pogosteje testirani kot tisti, ki bodo cepljeni.

Ekipe bodo lahko zapuščale varna oziroma varovana okolja tekem za odhod v predpisane restavracije, prepovedano pa bo obiskovanje nočnih klubov, barov, zabav ter javnih fitnesov, zdravilišč, bazenov ali velikih družabnih srečanj v zaprtih prostorih z več kot 15 ljudmi, piše v sporočilu.

Koronavirus pasica november

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mahh
06. 12. 2020 13.06
+1
Ta tip zgleda sumljiv.
GlavniModerator
06. 12. 2020 11.44
+2
Ukrepi taksni, kot bi jih lahko pricakovali v komunisticni kitajski. Kar pa ni presenecenje, Kitajci imajo v lasti NBA ligo, samo se igra se v ameriskih dvoranah...
vojko46
06. 12. 2020 10.39
+2
1.januar Miami -Dallas v Dallasu
jebespolitiko
06. 12. 2020 10.33
+2
silverja bi blo treba preiskati zaradi korupcije, ne pa da vlada nba
jebespolitiko
06. 12. 2020 10.32
+3
se vid da je ta silver mumija, samo poglejte njegove oci, zadeta nenasitna pijavka
rekapaka
06. 12. 2020 10.24
+4
Diktatorski ukrepi. Kot, da jih je predpisala naša vlada.