Košarka

V Stožicah tudi zaradi Dončića in slovenske reprezentance

Ljubljana, 28. 09. 2022 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
0

Američan Josh Adams velja za eno najbolj odmevnih okrepitev Cedevite Olimpije pred novo sezono. Pri 28 letih je v Ljubljano prišel z bogatim košarkarskim življenjepisom, ki vključuje tudi nastopanje v elitni Evroligi. Jurica Golemac od njega veliko pričakuje v obrambi, tudi v napadu pa 188 centimetrov visoki košarkar premore kar nekaj orožij. V pogovoru za našo spletno stran je razkril, kakšno vlogo sta pri njegovi odločitvi, da podpiše z Olimpijo, imela slovenska reprezentanca in Luka Dončić. Glede ciljev pa je bil jasen: zmagovati in osvajati lovorike.

Uspešnost meta za tri v karieri Josha Adamsa se giblje okoli 35 odstotkov. Za Bešiktaš jih je zadeval skoraj 38-odstotno.
Uspešnost meta za tri v karieri Josha Adamsa se giblje okoli 35 odstotkov. Za Bešiktaš jih je zadeval skoraj 38-odstotno. FOTO: Aljoša Kravanja

Josh Adams je po osnovni izobrazbi branilec, lahko zaigra tako na položaju ena kot dve. Po štirih sezonah na univerzi Wyoming se je leta 2016 prijavil na nabor lige NBA, kjer ni bil izbran, tako da je nov izziv poiskal v tujini. Evropsko košarko je najprej okusil v dresu ruskega Avtodorja iz Saratova, nato pa se je preselil v Tučijo, kjer je – tudi v Evroligi – igral za Anadolu Efes, od koder se je preselil v Bešiktaš. Kasneje je v španskem prvenstvu zastopal Unicajo, v italijanskem pa Virtus iz Bologne. Čeprav ima izkušenj z najvišjega nivoja ogromno, ob prihodu v Ljubljano ni ostal ravnodušen. 

"Ta dvorana je neverjetna. Mesto, sploh središče, je fantastično in ugodno za življenje. Zaradi vseh uspehov reprezentance v zadnjih letih se je tu razvila bogata košarkarska kultura, to sem takoj začutil. Navdušen sem, da sem tukaj. Storil bom vse, da bomo čim bolj uspešni," ni skrival zadovoljstva, ko smo ga za rokav potegnili po ponedeljkovem treningu v Stožicah. 

Zanimivo je dejstvo, da je pri 28 letih košarko igral na štirih različnih celinah. Po začetkih v ZDA je evropsko avanturo najprej prekinil na Kitajskem, kjer je igral za Shanxi Brave Dragons, v lanski sezoni pa je v avstralskem prvenstvu branil barve novoustanovljenega kluba Tasmania JackJumpers. Da bi imel pri prilagajanju na novo okolje težave, ga ne skrbi, osredotočen je le na eno stvar. "Povsod se skušam čim bolje prilagoditi – tako na stil košarke kot posamezno kulturo. Kako mi bo šlo tukaj, bomo še videli. To bo povedal čas. Sem sem prišel za to, da dam vse od sebe in pomagam soigralcem do zmag."

Pri prilagajanju na novo okolje mu zagotovo pomaga, da je nekatere košarkarje poznal že od prej. Z Zoranom Dragićem in Edom Murićem je igral pri Efesu, Amarja Alibegovića pozna iz vrst Virtusa Bologne. "Vsi so me sprejeli z odprtimi rokami. Videti je, da imamo vsi isti cilj – da bi bili čim bolj uspešni," je nove soigralce pohvalil Adams, ki je poznan kot zelo atletski košarkar – leta 2020 je bil proglašen za najatraktivnejšega igralca španske ACB lige, obenem pa zelo dobro zadeva z razdalje. 

Pogoji za življenje in trening v Ljubljani so odlični, pravi Adams, ki je vesel, da je s pomočjo kluba hitro poiskal stanovanje v središču mesta.
Pogoji za življenje in trening v Ljubljani so odlični, pravi Adams, ki je vesel, da je s pomočjo kluba hitro poiskal stanovanje v središču mesta. FOTO: Aljoša Kravanja

Ko dobiš ponudbo iz dežele Luke Dončića, si seveda bolj pozoren

Že na začetku našega pogovora je izpostavil blagodejni vpliv slovenske košarkarske reprezentance. Sicer je naša izbrana vrsta le posredno vplivala tudi na njegovo odločitev. "Po vsem, kar jim je uspelo v zadnjih letih, na evropskem prvenstvu in olimpijskih igrah, je Slovenija takoj dobila več pozornosti, tudi moje. Kar počne Luka Dončić, je spremenilo pogled svetovne javnosti na slovensko košarko. Ko dobiš ponudbo iz takšne države, seveda takoj postane zanimiva in si nanjo bolj pozoren." 

V Phoenixu rojeni košarkar je v svoji karieri izkusil nekaj najkakovostnejših prvenstev stare celine, kamor po njegovem mnenju sodi tudi regionalna liga Aba, ki jo bo Cedevita Olimpija začela v nedeljo z domačim obračunom proti Borcu. "Tu je ogromno odličnih ekip, kakor tudi odličnih posameznikov. Mislim, da Aba liga zagotovo sodi med najboljša prvenstva v Evropi. Kot pravim, čas bo povedal svoje. Osredotočen sem zgolj na svoje predstave." 

Josh Adams in Amar Alibegović sta v predlanski sezoni skupaj osvojila naslov prvaka v italijanskem prvenstvu. Letos bosta zopet združila moči.
Josh Adams in Amar Alibegović sta v predlanski sezoni skupaj osvojila naslov prvaka v italijanskem prvenstvu. Letos bosta zopet združila moči. FOTO: Aljoša Kravanja

Lani ostal brez lovorik, a letos imajo vse pogoje, da bo drugače

Nedeljski obračun sicer zanj ne bo prvi na uradnih tekmah v dresu zmajev, saj jim je minuli petek pomagal do lovorike na superpokalnem srečanju proti Helios Suns. Ob zanesljivi zmagi (112:85) je vseh svojih 12 točk prispeval v drugi četrtini, ko obramba Domžalčanov zanj ni imela pravega odgovora. "Lepo je sezono začeti z lovoriko, a vse skupaj bomo morali hitro pozabiti. V oktobru je pred nami ogromno izzivov," pred začetkom bojev v jadranski ligi in evropskem pokalu razmišlja Adams. Lani so zmaji v Eurocupu prišli do četrtfinala, v Aba ligi pa jih je na polfinalni stopnički izločila Crvena zvezda. 

Adams pa je prepričan, da so letos v zmajevem gnezdu zbrali vse sestavine, potrebne za naslednji korak: "Mislim, da so že lani imeli dovolj kvalitete za še kaj več, ampak v košarki se dogajajo nore stvari, saj ste videli letošnji Eurobasket (smeh, op. a.). Vodilni možje kluba so poleti opravili odlično delo, da so še okrepili zasedbo. Za tiste, ki so bili že lani tukaj, vem, da ciljajo na nič drugega kot osvajanje lovorik. Tudi sam sem lani ostal brez lovorik, zato so moji cilji enaki njihovim," je odločen. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.