Zmage

Pionirski projekt v Evropi: novoustanovljena Cedevita Olimpija piše športno zgodovino

Ljubljana, 04. 06. 2019 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na novinarski konferenci v Ljubljani sta predsednika Petrola Olimpije in Cedevite razkrila podrobnosti o združitvi klubov oziroma o skupnem projektu, ki naj bi novoustanovljenem KK Cedevita Olimpija prinesel svetlejšo prihodnost tako v regionalnem kot tudi evropskem merilu. Gre za pionirski projekt v svetu športa.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Združitev Olimpije in Cedevite
    02:47
    Iz SVETA: Združitev Olimpije in Cedevite
  • Predstavitev grba novoustanovljene ekipe KK Cedevita Olimpija
    00:53
    Predstavitev grba novoustanovljene ekipe KK Cedevita Olimpija
  • Predsednik Petrol Olimpije Tomaž Berločnik o sodelovanju s KK Cedevito
    06:49
    Predsednik Petrol Olimpije Tomaž Berločnik o sodelovanju s KK Cedevito
  • Izjave predsednika Petrol Olimpije Tomaža Berločnika z novinarske konference v Ljubljani
    07:37
    Izjave predsednika Petrol Olimpije Tomaža Berločnika z novinarske konference v Ljubljani
  • Iz 24UR: Cedevita Olimpija predstavi edinstven in ambiciozen projekt
    02:22
    Iz 24UR: Cedevita Olimpija predstavi edinstven in ambiciozen projekt
  • Iz 24UR ZVEČER: Ljubljanska Olimpija bo združila moči z zagrebško Cedevito
    04:22
    Iz 24UR ZVEČER: Ljubljanska Olimpija bo združila moči z zagrebško Cedevito
  • Iz 24UR ZVEČER: Združitev Olimpije in Cedevite
    04:04
    Iz 24UR ZVEČER: Združitev Olimpije in Cedevite

Idejna očeta združitve dveh uglednih košarkarskih klubov iz dveh držav, KK Petrol Olimpija in KK Cedevita Zagreb, predsednika Tomaž Berločnik na eni in Emil Tedeschi na drugi strani sta na odlično obiskani novinarski konferenci v ljubljanskih Stožicah predstavila podrobnosti te prelomne poslovne in športne odločitve, ki naj bi prinesla svetlejšo prihodnost novoustanovljene KK Cedevita Olimpija tako v regionalnem (liga ABA) kot tudi evropskem merilu (Evropski pokal, Evroliga).

Berločnik je uvodoma poudaril, da sta s kolegom Tedeschijem želela javnost seznaniti o združitvi v naslednjem tednu v želji, da se še bolje pripravita na določena vprašanja.

Kluba z bogato tradicijo
"Gre za osnovno idejo, idejo o združitvi dveh klubov, ki imata bogato tradicijo, kakovosten športni duh in visoke ambicije, da igrata vrhunsko košarko. KK Cedevita Zagreb in KK Petrol Olimpija sta košarkarska centra, ki se ne zadovoljujeta s povprečjem," je na začetku druženja s predstavniki "sedme sile" dejal prvi mož ljubljanskega košarkarskega kolektiva, ki je v nadaljevanju priznal, da je poslovna in športna ideja o združitvi dveh klubov iz dveh različnih zorela dalj časa:

"S poslovnim partnerjem Emilom Tedeschijem sva se o tej možnosti pogovarjala zadnjih nekaj mesecev, še preden se je izpostavilo, da bo Olimpija izpadla iz regionalne ABA lige. Predvsem gre za prepričanje obeh, da lahko s športno zdravo ambicijo naredimo in naposled dosežemo več na vseh ravneh. Gre za širši, daljši pogled, da s skupnim proračunom, s čimer se vse, hočeš nočeš, začne in konča, storimo korak ali dva naprej." 

Idejna očeta zgodovinske združitve dveh klubov iz dveh držav - predsednik Petrola Olimpije Tomaž Berločnik in predsednik Cedevite Emil Tedeschi.
Idejna očeta zgodovinske združitve dveh klubov iz dveh držav - predsednik Petrola Olimpije Tomaž Berločnik in predsednik Cedevite Emil Tedeschi. FOTO: Damjan Žibert

Korenite spremembe v igralskem kadru, ogrodje slovensko
Predsednik zeleno-belih se je nadalje razgovoril o dveh osnovnih ciljih novoustanovljene Cedevite Olimpije, ki jo bosta formalno najkasneje do konca julija potrdili tudi skupščini za zdaj še ločenih pravnih subjektov.

"V tekmovalnem aspektu se želimo redno uvrščati na zaključni turnir lige ABA ter obenem nastopati v enem od najmočnejših evropskih pokalov. Bodisi v Evrokupu bodisi v Evroligi. Zavedamo se, da moramo iti korak za korakom. Moštvo bo doživelo korenite spremembe, ogrodje pa bodo sestavljali (najboljši) slovenski košarkarji, ker smo nenazadnje slovenski klub. V dvorani Stožice bomo nastopali v ligi ABA, v evropskem pokalu in državnem prvenstvu. Zdaj, ali se bomo v državno prvenstvo vključili šele v drugem delu sezone, bomo še videli. Želja obeh je, da izkoristimo izjemne pogoje tako v Ljubljani kot v Zagrebu in posledično postanemo najboljši razvojni košarkarski center v Evropi," je poudaril Tomaž Berločnik.

Na delu tudi pravniki
"V naslednjih dneh in tednih bodo na sceno vstopili naši pravniki, ki so preučili vse poti do legalne združitve. Cedevita bo prenesla svoj sedež v Ljubljano, nato se bosta kluba združila v eno celoto, v en pravni subjekt, oba pa bosta tudi prenesla vse veljavne tekmovalne licence za nastopanje v ligi ABA, Evrocupu in slovenski ligi. Intenzivno potekajo pogovori na vseh ravneh, trenutno pa nimamo športnega direktorja, saj ga bomo poiskali in kasneje ustoličili skupaj. Moj cilj je vrhunska evropska košarka v Ljubljani in najboljši slovenski košarkarji, ki bodo napolnili dvorano v Stožicah," je o veliki osebni želji dejal predsednik Petrola Olimpije. 

Nato je besedo prevzel predsednik zagrebške Cedevite Tedeschi, ki je izrazil navdušenje nad novim projektom, ki je edinstven v svetovnem merilu.

Grb novoustanovljene Cedevite Olimpije.
Grb novoustanovljene Cedevite Olimpije. FOTO: Damjan Žibert

Športni interes vsekakor, izdaja nacionalnega interesa nikakor
"Vse, kar delamo, delamo zaradi ljubezni do košarke. Priča smo zgodovinskemu trenutku oziroma dogodku, pionirskemu projektu, kajti dva profesionalna kluba bosta združila moči preko meja," je dejal Tedeschi. "Tega še nihče ni storil v nobenem športu na svetu. Neizmerno sem srečen in hkrati vznemirjen, saj verjamem v uspešnost začrtanega projekta. Da se razumemo: to ni prihod generalnega pokrovitelja oziroma še enega pokrovitelja v Olimpijo; to ni prehod kapitala iz ene v drugo državo, gre za pravno-formalno čisto združitev dveh klubov z visokimi in zdravimi športnimi ambicijami," je nadaljeval. 

"Cedevita in Olimpija imata vsaka svoj 'management', trenerje, košarkarje, kar se bo sčasoma združilo v eno celoto. V poslovnem svetu podobne združitve obstajajo že nekaj časa, jasno, znotraj iste države. A takšnega primera, da bi se združili dve svetovno znani organizaciji iz dveh držav v eno podjetje, še nisem zasledil. Gre za čisto ambicijo naju dveh s Tomažem, da pokaževa Evropi in svetu, da lahko tako močni blagovni znamki, kot sta Cedevita in Olimpija, ki prihajata iz sosednjih držav, združita moči v skupno dobro in obenem dosegata vrhunske športne in tudi poslovne rezultate," je vzhičeno povedal Tedeschi in dodal, da imata s predsednikom nekdanjega ljubljanskega evroligaša podobne poglede tako na razvoj na športnem in poslovnem področju.

'Govorjenje o izdaji nacionalnega interesa so smešni napadi na projekt'
"S Tomažem se poznava že lep čas. Vanj imam brezpogojno zaupanje tako na človeški kot na poslovni ravni. Eno brez drugega preprosto ne gre. Ko sem pred leti z Atlantic Groupom vstopil v hrvaško košarko, sem to storil iz dveh temeljnih razlogov: pod številko ena, da povrnem nekaj družbi, v kateri sem se tudi sam izoblikoval v uspešnega podjetnika, in da mladim ljudem skozi njihovo udejstvovanje v košarki ponudim možnost tako osebnostnega kot profesionalnega razvoja. V zadnjih dneh, odkar je ta naša skupna zgodba prišla v javnost, prebiram različne komentarje češ, da gre za izdajo nacionalnega interesa na obeh straneh, kar oba s Tomažem ocenjujeva za smešne napade na projekt, ki bo skozi čas zagotovo obrodil sadove. S pomočjo vas, medijev, sem prepričan, da se bomo skupaj veselili velikih športnih in poslovnih zmag."

Torej, KK Cedevita Olimpija Ljubljana bo imel kar dve razvojni košarkarski jedri - v Ljubljani in v Zagrebu. V slovenski prestolnici bodo še naprej ohranili razvoj in delo v vseh skupinah in selekcijah kot do sedaj, v glavnem hrvaškem mestu pa bo še naprej sedež KK Cedevita Junior, ki bo z razvojem mladih košarkarjev ter z domačo ekipo igralcev in trenerjev nadaljeval s tekmami v hrvaškem državnem prvenstvu.

Vse ostale organizacijske, pravne in kadrovske podrobnosti združenega kluba KK Cedevita Olimpija Ljubljana bodo znane v prihodnjih dneh oziroma tednih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1035319
08. 06. 2019 16.44
VSi se nekaj jocete , in vsi vi maste doma cedevito , ne razumem
Bojan Berloznik
06. 06. 2019 12.22
+1
To je katastrofa. Košarkarski klub s katerim se poistovetimo mnogi po vsej sloveniji. Ena od največjih vrednosti kluba je njegova identiteta. Takale združitev z košarkarskim klubom iz druge države je verjetno res katastrofa. Že če pomisliš na mnoge navijače na kakšen način bodo to sprejeli in koliko časa bodo potrebovali.
gogi_
04. 06. 2019 16.12
-8
So rajs prodal Olimoijo da sobse nesposobnega zdovca resil.
velikiblek
04. 06. 2019 16.07
+12
Združujeta se dva luzerja in nastal bo instant klub katerega navijači ne bodo sprejeli.
User416781
04. 06. 2019 19.13
-3
awontuwej
04. 06. 2019 15.54
+6
Balkanska posla...
Castrum
04. 06. 2019 15.54
+5
Leta 2005 so prišli rvati v Olimpijo. Trener Grdović in skriti lastniki, oziroma rvaški sklad iz davčne oaze. Epilog? Bankrot Olimpije. Katero rvaško lastninjenje slovenskega podjetja, je bilo uspešno? Mercator? Elan? ??? Nič, vse kar so prevzeli, gre v maloro.......OK, zdaej je Olimpijin lastnik Nemec pa bo mogoče bolje....
User416781
04. 06. 2019 19.13
+3
smu?ar1
04. 06. 2019 15.48
+6
Odlocno naprej !
Kikinda2000
04. 06. 2019 15.48
+2
Slovenec1973
04. 06. 2019 15.46
+1
Spet neka fora da ostanejo v aba, rezultat pa je znan že naprej. v roku dveh let spet izpad in se večji puf. LOLimpija
Castrum
04. 06. 2019 15.32
-5
Torej, bosta oba kluba nemška, torej v lasti Nemca.
Castrum
04. 06. 2019 15.33
-4
mariomandzukic
04. 06. 2019 15.11
-17
Akrapović je tud Hrvat
rekapaka
04. 06. 2019 15.30
+18
Castrum
04. 06. 2019 15.35
+10
Trije najboljši rvaški nogometaši so Slovenci, dva Kranjčarja en Zajec.....
Žac
04. 06. 2019 16.07
-6
Castrum
04. 06. 2019 16.47
+3
žac.....mogoče, a to je vaš rvaški način zavajanja, pa sem se vklopil )))))
Žac
04. 06. 2019 17.40
-1
Ta tri katera si navedel so 100 % Hrvati. Vsa tri so rojena v Zagrebu. Tako,da ne vem odkod ti takšne informacije.
mariomandzukic
04. 06. 2019 15.03
-48
brez nas Hrvatov(,Katanec,Jakov,Roglic,Josip Ilicic,Ante Simundza.,.)bi bil slovenski sport v rangu Maltezanov
lotkolba
04. 06. 2019 15.05
+60
rekapaka
04. 06. 2019 15.22
+26
Hrvatska imajo to srečo, da ne mejijo na Hrvate. Edina stvar , ki jim jo zato zavidam so sosedje!
Castrum
04. 06. 2019 15.39
+28
Ampak ta zafrustriranost rvaških modelov me vedno znova nasmeje, do solz.....država v bankrotu a oni bi šteli krvna telesca še na antarktiki....hahahahhaa, patetično.....
reaf
04. 06. 2019 14.45
+28
Očitno se nismo nič naučili ... z Rvatom se ne pajdaši ... slej kot prej sledi ... nateg!
tedoVV2HCmedo
04. 06. 2019 14.38
+5
WTF? Spet isto, slovenski šefi česarkoli hočejo spet imeti Jugoslavijo, zato se hočejo združevati s Hrvati. Oni so pa - čeprav jih ne maram - nacionalni narcisi, kar je prav in se nočejo združevati z nikomer (razen morda z Bosanci, ne vem).
tirolc20
04. 06. 2019 14.08
+13
Malce čuden a zanimiv projekt. Podpiram! Žal pa če hočemo igrati na najvišjem nivoju brez kvalitetnih tujcev ne bo šlo, tako kot ne gre v nobenem klubu ;) Računat na jedro z slovenskimi košarkaši je nerealno, ker tisti ki so kvalitetni igrajo v tujini ;)
JApajaDAja
04. 06. 2019 14.48
+9
najboljše, da se klubi, ki imajo visoke ambicije preimenuje v tujske legije! kako naj srčno navijamo za tuje igralce, tuji kapital in ne slo igralce...pa če so zadnji-naši so!
Johnny_J
04. 06. 2019 13.59
-14
Zelo zanimivo, ampak ne morem se znebiti obcutka, da ima od te zdruzitve korist le olimpija in dvomim, da bodo hrvati to mirno sprejeli. Vse bo v Sloveniji, le iz petrol olimpije, se bo preimenovalo v cedevita olimpija. Dejansko je olimpija pozrla cedevito.
knap11
04. 06. 2019 13.55
+17
Bla, bla, bla... ali, denar je sveta vladar. Le kdo bo napolnil Stožice, ko pa se v Olimpiji vsako leto zamenja tričetrt igralcev in igrajo le trije, štirje Slovenci. Je to slovenski klub?
User416781
04. 06. 2019 14.11
+9
Spet en intelegenten komentar. Koliko angležev igra v Liverpoolu, pa so bili te dni vsi nori. Klub ima 600 mio navijačev po vsem svetu in vsi ga dojemajo kot angleški klub...menjajo pa se igralci zaradi neurejenih finančnih razmer in ker želijo igrati na najvišjem nivoju tekmovanja v Evroligi. Evroliga pa je dosegljiva le z zadostnim finančnim vložkom...bo šlo...?
knap11
04. 06. 2019 14.21
+9
Seveda lahko sprejemem tvoja dejstva, za razliko od tebe, ki...., ampak, zakaj je bil Tivoli v časih gospoda Sagadina velikokrat premajhen, nabito poln in kdo je takrat igral? Si bil kdaj na tekmi v devetdesetih letih? O inteligenci pa jaz raje nebi, da ne bo užaljenosti. :)
aristotel
04. 06. 2019 14.48
+7
knap11...Tivoli v časih gospoda Sagadina velikokrat premajhen, nabito poln.......zato ker je Slovenija imela sponzorje ki jih sedaj nima več Pivovarna Union...pa tudi veliko manj denarja se je vrtelo kot sedaj in so bili domači igralci (dobri ne vrhunski)...večina skoraj tako plačani kot v tujini ob vrhunskem delu z mladimi pa takrat se je tudi ustvaril dolg ki ga je Olimpija še sedaj plačevala to kar se nam sedaj obeta je kot sedmica na lotu !!! Ampak nekateri so vedno proti zakaj ni važno samo da so proti in se njihov EGO krepi !!!
Uporabnik458403
04. 06. 2019 14.50
+6
Peropetarda...... Ne mores primerjati globalnega kluba kot je Liverpool z neko lokalno Olimpijo...... Olimpiji bo slo dobro ce bo vzajala mlade kosarkarje pa ni potrebno, da so v vecini slovenci....... Olimpija nima potenciala za globalni klub
User416781
04. 06. 2019 15.11
+5
Zakaj tega ne bi mogel primerjati? Saj ne primerjam dimenzij kluba. Povedati hočem, da je vseeno od kje so igralci, dokler igrajo za Olimpijo iz Ljubljane oz. Slovenije. Tudi podmladek se bo boljše razvijal, če bo Olimpija igrala na višjem nivoju. Neumno pa je obujati Sagadinove čase...svet in klubska tekmovanja sta se od takrat popolnoma spremenila. Danes več ne gre brez večjih finančnih vložkov. Sicer pa je tudi vaš Sagadin imel prste pri tem, ko so vodilni zavozili klub.
Uporabnik458403
04. 06. 2019 15.41
+3
Peropetarda........ Svakemu sportniku je interes oziroma vrhunec kariere, da igra za svoj ljubljeni klub..... So redki sportniki, katerim je vrhunec kariere igrati za Olimpijo, ampak je Olimpija le ena stopnica, da pridejo do vrhunca kariere..... Vecina tujcev kot okrepitev pride zaradi lastne statistike in ne zaradi uspeha kluba...... Nekemu americani olimpija ne pomeni nic.......... Vprasanje je, ce se bo podmladek boljse razvijal, ce bodo igrali na visjem nivoju, ce pa vidis, da je ze Aba liga previsok nivo.........
odbojka77
04. 06. 2019 13.51
+28
želim si samo to, da niso to v ozadju "mutni posli"....lepo bi bilo ponovno gledat basket, kot smo ga nekoč v Tivoliju, ko je poku po šivih
JApajaDAja
04. 06. 2019 14.00
+4
to je bila zgodovina, ki se žal ne bo več ponovila !
hotchilipoper
04. 06. 2019 16.42
+3
Saj samo za to se gre,mutni posli in polna dvorana.Pri drugem so se zmotili,ker ne bo
aazz
04. 06. 2019 13.37
-7
nov balkanski hrvaški našpon naivnih balkanoljubcev...
COVID21
04. 06. 2019 13.35
+39
Kaj vsi jokate. A ko je Mandarić prevzel Olimpijo v nogometu pa je bilo vse v redu? A Mandarić je Slovenc?! Vsi ste ga nosil po rokah, ko je Olimpija osvojila naslov državnega prvaka. V nos vam gre, ker se bo Cedevita v Slovenijo preselila iz Hrvaške! V nos vam gre, ker v šport mešate politiko. Če bi katerikoli drug sponzor prišel bi bilo pa v redu? Ko bojo ponovno uspehi boste pa vsi norel v Stožice. Malo se zamislite. Glede na trenutno stanje je to najboljša odločitev Olimpije v zadnjih letih. Če bi ostal tako kot je bilo v zadnjih sezonah, z Liscom, bi se Olimpija v ABA 2 borila za mesta na sredini lestvice. Potem vam spet ne bi bilo prav. Vsi bi jokali, da je treba spremenit vodstvo. Da je treba pripeljat nove sponzorje. Sponzorjev ABA 2 in blamiranje v Ligi prvakov ter državnem prvenstvu ne zanima. Kdo bi bil pripravljen investirat 2,5M evrov v klub, ki se po domače povedano bori za nič. Za klub, ki igra v eni vaški ligi. Tisto bi bil šele potop Olimpije.