Košarka

Velika čast za Dončića: visoko na lestvici 100 najboljših za prihajajočo sezono

Dallas, 13. 09. 2019 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriška športna revija Sports Illustrated je objavila seznam stotih košarkarjev, ki bodo po njihovem mnenju v prihodnji sezoni najboljši v ligi NBA. Visoko, na 30. mestu, je tudi Luka Dončić, ki je prehitel številna uveljavljena imena najboljše košarkarske lige na svetu.

Ameriški mediji s priznanimi besedami govorijo o Luki Dončiću.
Ameriški mediji s priznanimi besedami govorijo o Luki Dončiću. FOTO: AP

"Seznam je bil narejen s pomočjo številnih analitičnih sredstev, ki so nam na voljo, subjektivnih ocen strokovnjakov in objektivnih podatkov. Vsakega košarkarja smo skušali presojati kot samostojno enoto, zato kvaliteta posamezne ekipe pri tem ni igrala nobene vloge," so v uvodu pojasnjevali na spletni strani ene najbolj branih ameriških športnih revij. Pri ocenah se je upoštevalo le to, kaj bo vsak posameznik dosegel v prihajajoči sezoni, in ne njegov morebitni potencial za v prihodnje. Na lestvici tudi ni igralcev, ki bodo sezono 2019/2020 po vsej verjetnosti izpustili v celoti, mednje spadajo Kevin Durant, DeMarcus Cousins in John Wall.

Luko Dončića so ocenjevalci postavili na 30. mesto. Kot utemeljitev za svojo odločitev pa so zapisali: "Dončić je v lanski sezoni navduševal od samega začetka in na koncu osvojil nagrado za novinca leta. Igro dojema drugače od ostalih. Ko ostale zajame panike, on ostane mirem. Ko mi vidimo priložnost za preigravanje, on vidi odprtega soigralca. Ko mi vidimo možnost za ‘pick-and-roll’, on vidi nepripravljenega branilca in to izkoristi za lahek koš. Nima veliko košarkarjev privilegija, da igra tako svobodno košarko, kot jo v Dallasu igra Luka. A to je upravičeno, saj velika večina ne premore takšne zanesljivosti, ko ima žogo v svojih rokah. Veliko njegovih najboljših podaj se je zgodilo v samih zaključkih tekem, ko so nasprotniki pričakovali, da si takšnih potez ne bo drznil."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"30. mesto je odlično za najstnika, ki lani najbrž niti ni bil optimalno fizično pripravljen. Kljub temu je prispeval 21,2 točki, 7,8 skoka in 6 asistenc na tekmo, s čimer se lahko doslej pohvali le legendarni Oscar Robertson. Dončić bi moral letos ob dodatnem fizičnem napredku postati še bolj stabilen igralec. Morda bo sčasoma postal tudi boljši v obrambi. Velike stvari so pred igralcem, ki svojo velikost odlično dopolnjuje z izjemnim košarkarskim znanjem. Bo v prihodnji sezoni z več kot dvema metroma eden najvišjih organizatorjev v ligi ali ga bodo glede na višino pri Dallasu bolj uporabljali na visokih položajih? Bi moral žogo imeti čim več v rokah, da se še bolj razvije kot organizator igre, ali bi bilo zanj bolje, da se osredotoči na doseganje košev in s tem postane eden najboljših strelcev lige NBA? Dončić ima v nadaljevanju kariere veliko možnosti, enako pa velja tudi za njegov Dallas," si na lastna vprašanja odgovarjajo pri Sports Illustratedu. Ni kaj, pred našim asom je po vsej verjetnosti še ena fantastična sezona, v kateri bo njegov cilj zagotovo prvi nastop v končnici. Če mu to uspe, potem najbrž ne bo izostal niti prvi nastop na tekmi vseh zvezd, ki se mu je lani za las izmuznil. 

Koga vse je Dončić prehitel? Na seznamu Sports Illustrated so se za Slovencem uvrstila preverjena košarkarska imena, kot so DeMar DeRozan, C. J. McColum, Devin Booker, Victor Oladipo, Kevin Love, Nikola Vučević in Marc Gasol. Na letošnjem seznamu pa se nekoliko presenetljivo ni znašel Goran Dragić. Med prvo trojico so sicer pristali LeBron James na tretjem, Kawhi Leonard na drugem in aktualni MVP lige Giannis Antetokounmpo na prvem mestu.

Giannis Antetokounmpo je razočaral na SP na Kitajskem, a se od Grka še vedno pričakuje ogromno.
Giannis Antetokounmpo je razočaral na SP na Kitajskem, a se od Grka še vedno pričakuje ogromno. FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
15. 09. 2019 08.58
+6
Dragil je že odpisani igralec, je straec ,ki več ne more igrati za slovesko reprzenetacno . Če gleda svetovno prvenstvo v košarki , se lahko na lastne oči prepriča, koliko NBA igralcev ,ki so veliko starejši in boljši dd njega, pa igrajo za svoje reprezentance . Pozabil je ,da se je košarke naučil v Slovenij in to brez plačno . Slava in denar sta ga zasvojila in on je eden redkih , ki rabi počitek in se mora spočiti in pripraviti na novo sezono. Mediji iz njega delajo narodnega heroja , bomo videli , kaj bodo potem napravil iz Rogliča in Pogačarja .
apodgra
15. 09. 2019 08.48
+13
Dončič med sto najboljših košarkašev na svetu. Roglič trenutno najboljši kolesar na svetu . Kaj je Dončič in kaj Roglič za medije? Kot da Roglič ne obstaja, sedaj po spoznanju ,da bo osvojil Vuelto, so se zadeve nekliko spremenile in po 20 etapi na cilju smo videli celo mikrofon RTV LJubljana . Sedaj so na vrsti mediji , da bodo veliko pisali zgodbe o velikem uspehu naših dveh kolesarjev in opravičili svojo dolgo spanje in zbuditev tik pred koncem te spektakularne dirke . Še dobro , da imamo Eurosport , ki je omogočil direktne prenose dirke po Španiji. Komu že plačujeno TV naročnino ? Da pa nič ne storijo , pa vendar ni popolnoma tako, imamo priložnost gledati vsaj eno tekmo slovenske nogometne lige . Vpašanje pa , je kdo gleda te tekmo.
Uporabnik443897
15. 09. 2019 09.33
-2
RTV narocnini placujemo ker je tak zakon. Zakaj pa imaš elektriko, preseli se v Hudo luknjo ce se Velencan ali Korosec in ne bo PLAČEVAL :)
setisfekšn
14. 09. 2019 20.54
+5
Mah dej no!sam se klavzar manjka!!!
Anticripstoned
13. 09. 2019 21.44
-20
Mauzahecmauzares
13. 09. 2019 21.25
+11
Luka Skywalker
DonaldMAGA
13. 09. 2019 20.53
-13
SveCko a naše...
jspatipaon
13. 09. 2019 20.52
+16
Komaj čakam začetek!