Zmage

Vilfan: Kvalifikacije za OI? Spoštujmo Dragićevo odločitev. Svoje je že povedal

Strunjan, 18. 07. 2019 19.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Marko Gašparin
Komentarji
10

"Goran Dragić je svoje povedal. Svoje je naredil. Je človek, ki ima svojo besedo, stališče in razmišljanje. Rekel je, da ne bo več igral za slovensko reprezentanco," nam je v intervjuju dejal nekdaj izvrstni slovenski košarkar, ki je v karieri igral tudi proti slovitemu Michaelu Jordanu, in zdajšnji komentator tekem na Kanalu A in VOYO, Peter Vilfan.

Peter Vilfan
Peter Vilfan FOTO: POP TV

Potem ko slovenska delegacija v Münchnu ni uspela z kandidaturo za naslednji Eurobasket (2021), smo se pogovarjali z dolgoletnim košarkarskim delavcem Petrom Vilfan. Ta je vrsto let nosil jugoslovanski dres, v karieri so mu nasproti stala največja imena svetovne košarke. Beseda je nanesla na neuspešno kandidaturo, govorili smo tudi o slovenski košarkarski reprezentanci in morebitnemu povabilu na kvalifikacijski turnir za OI, pa tudi o prihajajočem svetovnem prvenstvu, kjer bodo po Vilfanovem mnenju Američani nedotakljivi. 

Verjamem, da je naslov evropskega prvaka dovolj velika stvar, da se bodo vodilni odločili, da si Slovenija enostavno zasluži to priložnost, da se bori za uvrstitev na olimpijske igre. Peter Vilfan

Slovenija ni dobila priložnosti, da bi (so)organizirala Eurobasket 2021. V slovenskem taboru so bili zelo razočarani. Kako vi gledate na vse skupaj? 
Moram reči, da sem tudi jaz bil precej razočaran. Na nek način pa sem pričakoval, da se bo to zgodilo. Na to odločitev je vplivalo tudi dejstvo, da Slovenija zdajšnjega predsednika Fiba Europe Turgaya Demirela ni podpirala, ampak je podpirala njegova protikandidata Dejana Tomaševića. Na žalost ta Fiba pač deluje na tak način, da so tudi takšne stvari pomembne, včasih celo odločilne. Žal mi je, da se niso držali svojih kriterijev, Slovenija je izpolnjevala čisto vse in mislim, da bi bili vrhunski organizatorji.

Prvenstvo bo tako potekalo tudi v Gruziji, ki infrastrukturno zagotovo ni tako dobro razvita kot Slovenija. Kaj mislite, da je pretehtalo?
Pretehtali so različni razlogi. Ne bi ugibal, kaj je še prevesilo tehtnico v prid Gruzije. Slovenija je idealna za organiziranje takšnega tekmovanja. Imamo odlično dvorano, izvrstne hotelske nastanitve, sijajne prometne povezave, smo sredi Evrope. Ampak na žalost tudi to ni bilo dovolj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ne nazadnje ima Slovenija tudi izkušnje z organizacijo takšnega tekmovanja ...
Seveda so tu tudi izkušnje, ki jih imamo. Ne nazadnje smo bili zadnji sami, ki smo samostojno organizirali celotni Eurobasket. 

Slovenija še upa, da bo dobila povabilo za kvalifikacijski turnir 2020 za olimpijske igre v Tokiu 2020. Bi lahko ostre izjave razočaranih funkcionarjev KZS lahko vplivale tudi na to odločitev Fibe?
Glede na to, kako funkcionira ta Fiba, bi morda te izjave lahko vplivale na to odločitev. Upam, da ne bodo. Verjamem, da je naslov evropskega prvaka dovolj velika stvar, da se bodo vodilni odločili, da si Slovenija enostavno zasluži to priložnost, da se bori za uvrstitev na olimpijske igre. Upam in verjamem, da se bo to zgodilo, če pa se ne bo, potem pa dejansko ne vem več, kaj si še misliti o tem, kako ta Fiba deluje. Začel bom zelo, zelo dvomiti, da jim je v prvi vrsti do interesa in razvoja evropske košarke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predpostaviva, da Slovenija dobi povabilo za kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. Kako bi se tega morala lotiti. Bi morala za vsako ceno zbrati najboljše košarkarje?
Poglejte, jaz bi rekel takole: Goran Dragić je svoje povedal. Goran Dragić je svoje naredil. Goran Dragić je človek, ki ima svojo besedo, stališče in razmišljanje in rekel je, da za reprezentanco ne bo več igral. Mogoče, mogoče dopuščam, da bi bile olimpijske igre dovolj velik motiv, da bi to odločitev spremenil, ampak ne verjamem. Vse ostale košarkarje, ki so na voljo, ki so dovolj dobri, da lahko igrajo za reprezentanco, pa je treba povabiti, se z njimi pogovoriti in sestaviti tisto najmočnejšo ekipo, ki jo trenutno lahko sestavimo.

Slovenija se je po neuspešnih kvalifikacijah za SP odločila, da na mestu glavnega trenerja ostane Rado Trifunović. Pozdravljate to odločitev ali bi vendarle po takšnem črnem nizu bil čas, da bi prišlo do zamenjave selektorja?
To bi težko komentiral. Zagotovo obstajajo različna mnenja, o tem ali naj Trifunović ostane selektor ali bi ga bilo potrebno zamenjati ali bi morda lahko celo sam odstopil. Ampak bilo je tako veliko negativnih okoliščin, ki so vplivale na te rezultate v teh kvalifikacijah, da na nek način razumem in sprejmem to odločitev KZS-ja.

Če se ozreva nazaj v kvalifikacijski ciklus: nekateri igralci, denimo Jaka Blažič in Klemen Prepelič, so dejali, da se bodo raje osredotočili na to, da si izborijo boljše mesto v klubu, zdaj jim je prav ta klub obrnil hrbet. Imate kakšno sporočilo za te reprezentante?
Izkazalo se je, da to, da sta se odločila, če govorimo konkretno o Prepeliču in Blažiču, da ne bosta nastopila za slovensko reprezentanco, ni bila najboljša odločitev. Po navadi se to tako zgodi. Igranje za reprezentanco je najprej čast, potem pa je tudi velika priložnost, da se dodatno izpostaviš, dodatno pokažeš svoje kvalitete oz. če želite, da dodatno povečaš svojo ceno. Onadva sta sprejela odločitev, kakršno sta. Upam, da na osnovi tega, kar se je zgodilo, v naslednjem ciklusu ne bosta niti slučajno razmišljala o čem podobnem. Je pa dejstvo, da če bo kdo od njiju igral v Evroligi, to spet težava. Nastopiti ne bodo mogli niti igralci, ki so v ligi NBA. Če bo Vlatko Čančar res podpisal za Denver, potem bomo še brez enega košarkarja ...

Igranje za reprezentanco je najprej čast, potem pa je tudi velika priložnost, da se dodatno izpostaviš, dodatno pokažeš svoje kvalitete oz. če želite, da dodatno povečaš svojo ceno. Peter Vilfan

Ko ste ravno omenili Čančarja. Je tik pred podpisom pogodbe z Denverjem. Za kakšen profil  košarkarja pravzaprav gre. Mnogi celo pravijo, da bi mu NBA morda bolj ustrezal kot evropska košarka ...
Če pogledam njegov način igre in sklepam po tem, kar sem uspel prebrati o njegovih nastopih na poletni ligi NBA, kjer so bili menda zelo zadovoljni z njegovimi predstavami, potem bi lahko ocenil, da mu morda igranje v ZDA bolj ustreza kot igranje v Evropi. Jaz sem o Čančarju iskreno pričakoval več, tako v slovenski reprezentanci po zadnjem Eurobasketu, kot v klubu, v katerem je igral. Ampak nekateri igralci se razvijejo prej, nekateri pozneje, nekaterim nek način igre odgovarja, drugim ne. Upam, da če bo podpisal za klub v ligi NBA, da se bo tam uspel izkazati.

Če se dotakneva prihajajočega SP na Kitajskem (prenos na Kanalu A in VOYO, op. p.). Američani se zdi, bodo sestavili izjemno močno ekipo, mnogi pravijo, da celo najmočnejšo do sedaj. Tudi Srbi in Španci kotirajo visoko, kdo pa lahko preseneti?
Težko bi rekel. To je svetovno prvenstvo z 32 ekipami. Mislim, da prvi del osmih skupin po štiri reprezentance, ne bo posebej zanimiv. Favoriti v teh skupinah bodo verjetno potrdili svojo vlogo, kar pa se tiče glavnih favoritov ... Američani že dolgo časa na velika tekmovanja pošiljajo najmočnejšo ekipo, ki jo lahko sestavijo. In so vedno med glavnimi ali pa celo kar prvi favorit. Srbija bo imela zelo dobro ekipo, absolutno so kandidati za medaljo. Španija ima ne glede na odpovedi zelo velik izbor košarkarjev in je nedvomno med favoriti. Potem pa težko rečem, kdo bi lahko presenetil od ostalih reprezentanc.

Če je že prišlo do take poteze, do take združitve Cedevite in Olimpije, potem mora seveda biti vse, kar bo ta novi klub počel, maksimalno ambiciozno. Peter Vilfan

Kaj pa Grčija z Giannisom?
Ja, Grčija bo nastopila z Giannisom Antetokounmpom in ostalimi odličnimi košarkarji. Velika tekmovanja so tekmovanja, kjer se dogajajo presenečenja. Ne izključujem tudi kakšnega velikega presenečenja, dvomim pa, da lahko resno kdo ogrozi prevlado ameriške reprezentance. Ampak spet gre tu za tekmovanje pod okriljem Fibe, tu so nekoliko drugačna pravila, drugače se igra. Morda pa se zgodi kakšno večje presenečenje, ne nazadnje so se že dogajala tudi v preteklosti.

Če se vrneva na domači parket. Kako dojemate združitev Cedevite in Olimpije. Kakšen je vaš pogled na recimo temu tako 'vaš' klub, v katerem ste preživeli več kot desetletje.
Prva stvar: Olimpija tako nizko po letošnji sezoni ni bila še nikoli. Tako slabih rezultatov dejansko ni imela. Potem se je pojavila Cedevita s svojo ponudbo in odločili so se tako, kot so se. Tisto, kar jaz poudarjam, je, da te zgodbe niti slučajno ne gre primerjati s tisto zgodbo o agenciji Modul Group izpred let, ko so v Ljubljano prav tako prišli Hrvati. Takrat mi nismo vedeli niti, kdo so oni ali imajo denar ali nimajo ali bodo vložili ali so prišli le izčrpavati Olimpijo. Na koncu se je slabo izšlo. Ta zgodba je drugačna. Tu zadaj stoji Atlantic Grupa. To je veliko podjetje z ogromno zaposlenimi, z velikim kapitalom. Gospod (Emil, op. p.) Tedeschi je vrhunski menedžer, lastnik tega podjetja, resen človek, ki mislim, da si ne bo dovolil blamaže in kakšnega takšnega neslavnega propada. Jaz bi rekel takole: počakajmo. Dajmo podporo temu, kar se dogaja, in bomo videli.

Vse skupaj pa se vendarle zdi zelo ambiciozno zastavljeno.
To je tudi prav. Slovenska košarkarska javnost, navijači Olimpije kaj drugega tudi ne bi pozitivno sprejeli. Če je že prišlo do take združitve, do take poteze, potem mora seveda biti vse, kar bo ta novi klub počel, maksimalno ambiciozno. Le z ambicioznostjo in seveda dobrimi rezultati bodo potrdili, da je ta odločitev bila pravilna. S tem bodo pritegnili ljubitelje košarke in vse ostale, da bodo na njihovi strani in da bodo v Sloveniji in Ljubljani to novo Cedevito Olimpijo sprejeli kot svojo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

športnik66
22. 07. 2019 14.35
Vilfan ima vsekakor prav. Goran Dragić je dal svoj maksimum državni reprezentanci, jo popeljal do naslova evropskega prvaka in si vsekakor zasluži vse spoštovanje. Ta prav Slovenc Beno Udrih na že kar kakih 10 let ne želi obleči reprezentančnega dresa. Pravi, da je utrujen...pa že ves čas pri vsaki ekipi le na klopi za rezervne igralce sedi...
Fuzbaler
19. 07. 2019 10.05
+2
Goran Dragic je svoje naredil in dal srce za naso reprezentanco,popeljal nas je do naslova evropskega prvaka. Prav je,da reprezentancno pot sklene na zmagovalni nacin. Pri njegovih letih telo potrebuje poleti tudi nekaj regeneracije in pa seveda tudi vec casa bo lahko posvetil druzini. Je pa pri vodstvu kosarkaske zveze na tem,da nudijo ustrezne pogoje in dobre trenerje mladim igralcem,da se evropski prestol se kdaj ponovi.
saturnsky23 saturnsky23
19. 07. 2019 09.24
-1
Dobro poznan starejšim generacijam. Vedno barufnik, nikoli gentlemen. Moralo bi se ga oddaljit.
sail666
19. 07. 2019 09.55
-3
Zato, ker pove kar misli? Daj se malo umirit, no...
KRALJKEKEC
19. 07. 2019 08.58
+2
Vilfan slovenci smo pošteni domoljubi.
hotchilipoper
19. 07. 2019 08.27
+2
Auuuu kako komentarji izginjajo.
apodgra
19. 07. 2019 08.06
-5
Ne vem zakaj bi nekoga sili , da igra za slovensko reprezentanco , če si on to ne želi. Samo brez danih možnosti , ki mu jih je nudila Slovenija in katere je tudi izkoristil ,nikoli ne bi bil to , kar je danes. Tudi veliko število košarkarjev v drugih državah , celo starejši od njega , se vedno odzovejo na povabilo njihovih reprezentanc in so ponosni , da nosilo dres svoje države. On se mora spočiti od naporne sezone , so bili njegovi stalni izgovori . Naj počiva in uživa v slavi , ki mu jo je zagotovila , ne NBA liga , ampak Slovenija .
Rookoko
18. 07. 2019 21.52
+10
Kje najdete Vilfana...
Adminjef
18. 07. 2019 21.10
+25
Če delaš na tv je že fajn, da plačaš davke..
apodgra
19. 07. 2019 08.14
+12
xeroox Ni edini, ki ne plačuje davkov . Če pa delaš na RTV Ljubljana , pa si veliki gospod . Za malo dela ali nič, vedno te čaka tvoja zaslužena mesečna plača . Ni mi jasno , kaj delajo 2200 zaposlenih ljudi , plus zunanji sodelavci ?Eden drugega ovirajo . Vedno slabši i in vedno več odpisanih programov …. ponovitve, ponovitve in še enkrat ponovitve.