Drugi športi

Roglič v trilerju zadržal 24 sekund prednosti in potrdil rdečo majico

Alto de la Covatilla, 07. 11. 2020 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zgodovinska sezona za slovensko kolesarstvo je dobila novo poglavje! Primožu Rogliču je uspelo! Na zadnji etapi, ki bi še lahko spremenila vrstni red na dirki po Španiji, je po pravi drami v zadnjih kilometrih uspel zadržati 24 sekund prednosti pred Richardom Carapazom. Kisovčan bo tako v nedeljo v Madrid prikolesaril kot vodilni dirkač na dirki po Španiji in je s tem ponovil lanski uspeh.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Roglič zmagovalec Vuelte
    02:20
    Iz 24UR: Roglič zmagovalec Vuelte
  • Iz 24UR: Velika zmaga Rogliča
    03:26
    Iz 24UR: Velika zmaga Rogliča
  • Vrhunci predzadnje etape kolesarske dirke po Španiji
    01:30
    Vrhunci predzadnje etape kolesarske dirke po Španiji

Tretja velika dirke sezone je še tretjič postregla s pravo dramo. Tokrat je bil vanjo drugič po dirki po Franciji vpleten tudi Primož Roglič, ki je na vzponu do La Covatille branil 45 sekund prednosti v skupnem seštevku. V zadnjih kilometrih je po napadih največjih tekmecev ostal sam, a je na koncu le našel dovolj energije, da je obdržal rdečo majico. Napeto pa je bilo vse do zadnjega. Richardu Carapazu je kakšen kilometer pred ciljem odlično kazalo, ko je v virtualnem seštevku zaostajal za vsega 18 sekund, a je Kisovčan v samem zaključku le našel dovolj moči, da je v šampionskem slogu prišel do druge zaporedne zmage na dirki po Španiji. 

Jumbo-Visma boj za zmago prepustila ubežnikom
Prvih pet vzponov (en prve, en druge in trije tretje kategorije) pričakovano niso ponudili obračunov med favoriti. Na začetku se je izoblikovala velika skupina 34 kolesarjev, ki so se podali v beg. Njihova prednost pred glavnino je bila vseskozi med tremi in štirimi minutami, topiti se je začela šele, ko je diktiranje tempa prevzel Movistar. 

Načrti španske ekipe so bili jasni na predzadnjem vzponu na Alto de la Graganta, ko je napadel Marc Soler, ki se je uspel v le nekaj kilometrih priključiti ubežnikom. Tako se je Movistar umaknil od narekovanja tempa, ki ga je znova prevzela Jumbo-Visma. A nizozemsko moštvo, ki je vse moči usmerilo v branjenje prednosti Primoža Rogliča, ni imelo motiva, da bi skušalo ujeti ubežnike, zato se je njihova prednost znova nekoliko povečala. Pred začetkom zadnjega vzpona je znašala dobre tri minute. 

Primož Roglič je imel pred sobotno etapo 45 sekund prednosti pred Richardom Carapazom, kar je bilo na koncu še dovolj, da se bo v nedeljo veselil druge zmage na dirki po Španiji.
Primož Roglič je imel pred sobotno etapo 45 sekund prednosti pred Richardom Carapazom, kar je bilo na koncu še dovolj, da se bo v nedeljo veselil druge zmage na dirki po Španiji. FOTO: Twitter

Na koncu drama in odštevanje sekund vse do cilja
V zadnjih 12 kilometrih pa smo spremljali pravo dramo. Favoriti v skupnem seštevku so se sicer dolgo držali skupaj. Kot prvi je resneje poskušal Hugh Carthy, ki je razbil glavnino, odpadel je celo doslej izjemni Sepp Kuss. Roglič se je tako znašel v težavah in je bil primoran sam odgovarjati na napade. Priložnost je zavohal tudi Richard Carapaz, ki je napadel kmalu za Britancem. Roglič je sprva še uspel slediti, a je Ekvadorec zastavil silovit tempo in se je sam odpeljal naprej. 

Nato se je začela Rogličeva bitka s časom. Kapetan Ineosa je topil zaostanek v skupnem seštevku, približno kilometer pred ciljem je ta znašal le še 18 sekund. V tem času se je odlepil tudi Carthy, ki je računal, da bi mu lahko uspelo priti na drugo mesto. A Roglič je v zadnjih metrih, tudi s pomočjo enega od pomočnikov, Lennarda Hofsteda, ki je ostal od ubežne skupine, le našel nekaj prepotrebne energije. V cilj je prišel s 26 sekundami zaostanka za Carapazom, kar je bilo naposled le dovolj. Če se mu je rumena majica za las izmuznila na predzadnji dan dirke po Franciji, se mu rdeča ni. V nedeljo bo kot kralj dirke po Španiji v Madrid prikolesaril v rdečem. Fantastičen zaključek fantastične sezone za slovensko kolesarstvo.

"Vedno je lepo imeti razburljiv zaključek in tole je bilo zares razburljivo. Imel sem ravno dovolj moči, da sem vedel, da bo dovolj, če bom kolesaril v svojem ritmu. Na koncu se je vse razpletlo dobro," je po koncu etape dejal Roglič, ki je v zadnjih kilometrih pošteno trpel, a verjel v končni uspeh. "Vsega nisem imel pod nadzorom, ampak v takšnih trenutkih moraš ostati miren in opraviti, kar lahko," je dodal in pohvalil moštvo Jumbo-Visme, ki je taktično, tudi s kolesarjem v pobegu, Nizozemcem Lennardom Hofstedejem, vse opravilo, kot je treba.

"Poznal sem vzpon, opravil sem ga leta 2018 in točno sem vedel, kako se ga je treba lotiti. Tudi zaradi vetra. Zadovoljen sem z odločnim napadom v zaključku. Borili smo se po najboljših močeh. Sezona je bila zares spektakularna," pa je za organizatorja Vuelte sklenil na koncu drugouvrščeni Carapaz.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Samostojna zmaga, a izven soja žarometov
Boj za etapno zmago, ki je bil tokrat potisnjen v ozadje, je odločila skupina ubežnikov. Ta se je sicer na zadnjem vzponu dokaj hitro razkropila, ko je najprej napadla trojica, od katere je imel največ moči Ion Izagirre. Špancu je dolgo kazalo, da mu bo uspelo slaviti, a se je "iz nič" kar naenkrat vzel mladi Francoz David Gaudu, ki je kakih pet kilometrov pred ciljem ujel Izagirreja in ga nato kmalu tudi prehitel. V zadnjih kilometrih je tako vozil sam, zabeležil pa je svojo drugo etapno zmago na letošnji Vuelti. 

* Izidi (SequerosAlto de la Covatilla, 178,2 km): 
 1. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 4:54:32 
 2. Gino Mäder (Švi/NTT Pro Cycling) + 0:28 
 3. Ion Izagirre (Špa/Astana) 1:05 
 4. David de la Cruz (Špa/UAE Team Emirates) isti čas 
 5. Mark Donovan (VBr/Sunweb) 1:53 
 6. Michael Storer (Avs/Sunweb) isti čas 
 7. Guillaume Martin (Fra/Cofidis) 2:23 
 8. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers) 2:35 
 9. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling) 2:50 
10. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 2:56

skupni vrstni red: 
1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 69:17:59 
 2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers) + 0:24 
 3. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling) 0:47 
 4. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation) 2:43 
 5. Enric Mas (Špa/Movistar) 3:36 
 6. Wout Poels (Niz/Bahrain-McLaren) 7:16 
 7. David de la Cruz (Špa/UAE Team Emirates) 7:35 
 8. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 7:45 
 9. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe) 8:15 
10. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 9:34 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

17.24

S tem zaključujemo današnji tekstovni prenos

Vse podrobnosti boste v naslednjih urah našli na 24ur.com. Hvala, da ste bili z nami.

17.17

Slovenija je po Touru osvojila še Vuelto!

Popolna kolesarska sezona se bo jutri zaključila z zadnjo etapo dirke po Španiji, ki jo bomo seveda podrobno spremljali tudi na naši spletni strani.

17.13

Kakšna dirka za Rogliča!

Rdeča in zelena majica ter kar štiri etapne zmage! Jutri je sicer na sporedu še zadnja etapa, ki pa sprememb v skupnem seštevku ne bo prinesla.

17.12

Kot drugi bo dirko po Španiji končal Richard Carapaz, tretji pa je Britanec Hugh Carthy.

Kakšno zadnjo gorsko etapo je ponudila letošnja izjemna kolesarska sezona, ki se bo zaključila jutri s parado šampionov v Madridu.

17.11

Na koncu je prednost Rogliča znašala 24 sekund in ne 25, a kakorkoli – rdeča majica je znova slovenska!

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (253)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
08. 11. 2020 08.19
+2
Nič več mi ni jasno, da se toliko govori o pomoči ekipe. Če pogledamo Carapaza in Carthyja , sta se prisesala na ekipo Jumbo Visne in lepo v zavetrju prežala na napad. Vse gorske etape so potekale po istem scenariju. Ko se ti nekdo iz ozadja v hipu izstreli se napravi velika razdalja , ki jo potem težko pokriti. Ne vem zakaj Jumbo Visna ni taktizirala in prepustila narekovanje ritme enemu izmed favoritov. Pa bi potem Roglič in njegova ekipa lepo sledila tempu vodilnega . Carapaz je po nekaj etapah na Tur de France končal tekmovanje in potem vse do dirke po Španiji ni več tekmoval ,.Mlad in bolj sočit , pa mu kljub temu ni mogel zmagati. Za Carthyja ,pa ne vem , če je on tekmoval na Tur De France , vsaj slišalo nisem ni nič o njem . Ali se pa motim.
Roglič šampion
08. 11. 2020 08.04
+3
Zdaj pa v napad na tour de france naslednjo sezono:). Mozno je staviti ze zdaj za tour de france 2021. Glqvni favorit za zmago je seveda Primoz Roglic, pred Tadejem Pogacarjem. No, upam da Primozu tudi tam uspe.
DuhSaSjekirom
07. 11. 2020 21.58
+2
Tesktovni prenos. Res bomba. Da dol pades. Sedel sem.in bral. Ves da.
Carmenbula
07. 11. 2020 21.42
+5
Skorajda grozljivka, ne triler je bilo že 17 sekund, samo 17 sekund... na koncu, skoraj sem si kremplje pogrizla...ni in ni bilo konca pa vendarle zmaga..
šumi
07. 11. 2020 21.38
+3
Infarktni zaključek. Ampak ve se, kdo je najboljši. Sem si že ogledala traso za naslednji TDF. Se vidimo na Mont Ventoux.
deltex
07. 11. 2020 21.23
+2
Odlično. Potem ko je garal na Touru, ni zaključil sezone (kot Pogačar) ampak se je lotil še ene garaške tekme in ZMAGAL.
Roglič šampion
07. 11. 2020 21.03
+6
pa se nekaj. Primoz Roglic morda celo najboljsi sportnik sveta v letu 2020. Vsaj top 10 pa zagotovo
Let it be ...
07. 11. 2020 20.57
+6
ko je bilo še 17 sekund prednosti samo pri okoli 800 metrih, sem že začel rahlo dvomiti ... Navijal pa sem tako naglas, da mi je hčerka rekla, da se naj ne derem tako. Mi je polepšal dan.
INŠTITUT 1.APRIL
07. 11. 2020 20.07
+6
JaJezic
07. 11. 2020 20.07
+5
KRALJ! Bravo Rogla! Zasluženo. Pripada mu titula naj kolesar 2020! Bravo
krneki_123
07. 11. 2020 20.00
+8
Čestitke Primožu, ki je dokazal, da velik šampion. Po težkem porazu na TDF se je pobral in pokazal iz kakšnega testa je. Tvegal je kariero. Si lahko predstavljamo, kaj bi pomenilo zanj, če mu ne bi uspelo? Ima veliko srce in zame je ponos Slovenije. Hvala, Primož!
Brabus
07. 11. 2020 19.30
+11
Bravoooo Primož Rogfenomen. A se samo meni zdi, da ima en poseben stil gonjenja pedal?? Večina stoji, on pa sedi in goni.
jazpatipažidanamarela
07. 11. 2020 20.15
+2
Cool8
07. 11. 2020 19.27
+10
Bravo Rogla in čestitke, ko so vozili na zadnjem klancu proti cilju, me je skoraj kap zadela ! Spet se je boril za vsak centimeter, zato smo mu dolžni spoštovanje, res vsaka čast njemu, Pogačarju , ki je isti in vsem kolesarjem Slovenije, ki se borijo do zadnje sekunde !
Iniesta
07. 11. 2020 19.17
+17
Letosnja sezona je Roglina 100% ... clovek odpelje z odliko 2 najvecji dirki v roku 2 mesecev, to lahko le zunajserijski sportnik. Pogi je odpeljal TDF in ga je potem zmanjkalo, Rogla pa melje se naprej ...
Cool8
07. 11. 2020 19.28
+3
Oprosti, ne želim nikogar jeziti , vendar Pogi ni poniknil, pride še on na dirke, pride še on tudi na stopničke, ne samo na dirke.....kmalu !
Carmenbula
07. 11. 2020 19.31
+3
Pogi je sšustil hlače....preprosto o tem bo še govora..vsi so nadaljevali samo on ne..Pa tak šampion, regenerator..Vau Oh in Sploh..
dajno
08. 11. 2020 08.59
Carmenbula
07. 11. 2020 19.15
+16
Ve se samo eden Roglič je..
Cenb77
07. 11. 2020 19.15
+10
Roglič šampion
07. 11. 2020 19.06
+20
Pa to vsekakor se ni konec zgodbe o možu, ki bo na koncu kariere pomojem spadal med absolutno najvecje vseh casov. Kapo dol pred kraljem kolesarstva. Letosnje zlato kolo mu ne uide!
pojtrarara
07. 11. 2020 19.10
+8
Roglič šampion
07. 11. 2020 19.11
+9
glede zlatega kolesa...mislim, da bi ga moral dobiti ze lani, ko je bil tretji. Je pokazal vec od allaphillipa in bernala. Kaj vi mislite?
pojtrarara
07. 11. 2020 20.18
+2
če pogledaš npr lestvico uci in klikneš,da ti odpre rezultate - to kar ti odpre pri primožu je nepojemljivo - vrhunsko, izjemno... v bistvu skoraj sama prva mesta... vsekakor je naj kolesar in bi ga res tudi že lani moral dobiti... že če sam gtje gledamo - lani je bil tretji na giru in 1. na vuelti... nihče od onih dveh ni tega dosegel, da ne omenjamo še vseh ostalih dobljenih dirk... letos pa sploh v tako kratkem času - tako vrhunsko odpeljani 2 gt dirki...
apodgra
08. 11. 2020 08.23
+2
Lansko leto so v si tekmovali proti Rogliču , sam se je boril proti vsem. Ekipa ga je popolnoma zapustila in ,kar je napravil je bil vrhunski rezultat.
Uporabnik1421433
07. 11. 2020 19.00
-16
Samo upamo lahko da ga nebodo kdaj dobili na dopingu ker v kolesarstvu ni nihče “Čist”
Kuki12
07. 11. 2020 19.25
+7
Doktor še vedno se ponavljaš...bodi malo bolj optimističen. Brez dokazov ne smemo obtoževati in jim etiketirati zmage.
Road Runner
07. 11. 2020 18.54
+17
Rogla kapo dol, se enkrat vec dokazal kako se bori do konca 💪 Pohvale pa tud carapazu, nam je skoraj infarkt povzrocu hehe... se vedno pa ne vem zakaj je on pomocnik bernalu in ne obratno, ker res ne vem kaj vidijo v bernalu pri ineosu... no pa saj ni vazno, Rogla je trenutno dalec najbolj kompleten kolesar na svetu in zasluzeno stevilka 1 💪💪💪
RUBEŽ
07. 11. 2020 18.50
+15
Rogla, še enkrat kapo dol. Tekma da te kap. Ampak tudi če bi na koncu bila samo sekunda, BI ZMAGAL. TAKO PA VSEENO PREPRIČLJIVO. Bravo, šampion.