Košarka

Grgić: To, da smo med najboljšimi desetimi v Evropi, nas ne zadovolji več

Ljubljana, 03. 05. 2021 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., S.M.
Komentarji
1

Selektor Damir Grgić je razkril imena 14 košarkaric, ki bodo na Rogli začele priprave na evropsko prvenstvo. Slednje bosta med 17. in 27. junijem gostila španska Valencia in francoski Strasbourg. Slovenke bodo igrale v Strasbourgu v skupini C, skupaj z reprezentancami Bosne in Hercegovine, Belgije in Turčije. Slovenke bodo na prvenstvu stare celine zaigrale tretjič zapored.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenske košarkarice na pripravah za evropsko prvenstvo
    01:40
    Iz 24UR: Slovenske košarkarice na pripravah za evropsko prvenstvo
  • Pogovor s selektorjem Damirjem Grgićem
    04:01
    Pogovor s selektorjem Damirjem Grgićem
  • Pogovor s kapetanko Niko Barić
    05:43
    Pogovor s kapetanko Niko Barić
Damir Grgić
Damir Grgić FOTO: Damjan Žibert

Z razširjenega seznama triindvajsetih košarkaric je strokovni štab s selektorjem Damirjem Grgićem na čelu izbral štirinajsterico, ki se bo prihodnjo sredo zbrala na Rogli. Pred odhodom v Francijo, kamor bodo rakete odpotovale 13. junija, bodo Slovenke opravile 28 dni priprav. 

Slovenke bodo na prvenstvu stare celine zaigrale tretjič zapored. Na svojem prvem prvenstvu leta 2017 v Pragi so v predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu dve leti kasneje pa so se uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile končno deseto mesto.

Poleg Rogle bodo Grgićeve izbranke trenirale še v Laškem, Mariboru, Zrečah in Ljubljani. V reprezentančni zasedbi po pričakovanjih ni večjih presenečenj. Med štirinajsterico košarkaric je edina novinka mlada Mojca Jelenc. Najvišja slovenska košarkarica je bila v načrtih selektorja že v zadnjem ciklu kvalifikacij, a ji je februarja načrte prekrižala okužba s koronavirusom. Preostale Slovenke so v zadnjih letih stalne članice reprezentance in selektor Grgić bo po dolgem času lahko računal na vse najboljše reprezentantke. "Najprej bi se zahvalil Košarkarski zvezi Slovenije, ki nam je omogočila vse pogoje, ki jih potrebujemo za dosego dobrih rezultatov. V zadnjem času je slovenska ženska košarka naredila velik skok naprej. Prihajamo v fazo, ko nas to, da smo med desetimi najboljšimi v Evropi, ne zadovolji več, in naredili bomo vse, da izboljšamo rezultat s prejšnjega prvenstva. Na seznamu je trenutno 14 najboljših igralk in upam, da bomo zdravi pričakali evropsko prvenstvo, na katerem bomo potem skušali prikazati svoje najboljše predstave," je na novinarski konferenci dejal Grgić. "S puncami tako kot vedno komaj čakamo, da se začnejo priprave. Letos je situacija zelo specifična, klubska sezona je bila zelo težka, zato nas čaka še nekaj dela. Rogla bo že dober pokazatelj tega, kako smo delale celotno sezono. Verjamem, da smo v dobrem stanju in pripravljene na delo," je dodala kapetanka reprezentance Nika Barić.

Nika Barić
Nika Barić FOTO: Fiba

Pred prvenstvom sedem pripravljalnih tekem
Slovenke bodo med pripravami odigrale sedem pripravljalnih tekem, prvi dve že ob koncu drugega tedna priprav v Laškem proti reprezentanci Črne gore. Konec maja se bodo Slovenke na Slovaškem pomerile z domačo izbrano vrsto in Poljsko, dve tekmi s Poljakinjami pa jih čakata tudi 7. in 8. junija v Ljubljani. Zadnji test Slovenke čaka na prizorišču evropskega prvenstva, ko se bodo tri dni pred začetkom EuroBasketa pomerile s Francijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na 38. evropskem prvenstvu za ženske je šestnajst reprezentanc razdeljenih v štiri skupine. Španska Valencia in francoski Strasbourg bosta gostila vsak po dve skupini uvodnega dela prvenstva ter pripadajoči repasaž in četrtfinale, zaključni boji EuroBasketa pa se bodo odvili v Valencii. Slovenska reprezentanca bo igrala v Strasbourgu v skupini C, skupaj z reprezentancami Bosne in Hercegovine, Belgije in Turčije.

Slovenija:
Nika Barič           1992       169      Birevim Eletzig (Tur)

Lea Debeljak         2001       176      Cinkarna Celje

Shante Marie Evans   1991       186      Artego Bydgoszcz (Pol)

Zala Friškovec       1999       179      Szekszard (Mad)

Teja Goršič          1999       189      Hannover (Nem)

Tina Jakovina        1992       182      Kangoeroes Mechelen (Bel)

Mojca Jelenc         2003       200      Cinkarna Celje

Aleksandra Krošelj   1999       174      Kangoeroes Mechelen (Bel)

Eva Lisec            1995       192      Dinamo Kursk (Rus)

Teja Oblak           1990       172      USK Praga (Češ)

Annamaria Prezelj    1997       177      Quesos El Pastor (Špa)

Eva Rupnik           1992       176      Rheinland Lions Köln (Nem)

Maruša Seničar       1997       187      Cinkarna Celje

Tina Trebec          1990       188      Montbrison (Fra)

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fejst pob?
03. 05. 2021 15.16
Pravilno, mi hočemo biti med prvimi desetimi v našem planetarnem sistemu in še dlje!!!😁 mal se mormo pa tud pohecat😇