Košarka

Vzhajajoče zvezde lige NBA: Dončić daleč pred tekmeci

New York, 29. 04. 2020 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški medijski gigant ESPN je med vodilnimi možmi klubov lige NBA opravil anonimno anketo s preprostim vprašanjem: "Okoli katerega igralca bi najraje gradili ekipo v prihodnjih letih?" Na voljo so bili Luka Dončić, Trae Young, Ja Morant in Zion Williamson. "Ni bilo preveč izenačeno," so se pridušali pri ESPN.

Dončić (na fotografiji) proslavlja med obračunom s Chicago Bullsi v aktualni (in trenutno še vedno prekinjeni) sezoni.
Dončić (na fotografiji) proslavlja med obračunom s Chicago Bullsi v aktualni (in trenutno še vedno prekinjeni) sezoni. FOTO: AP

Luko Dončića je v anketi ESPN kot igralca, okoli katerega bi najraje gradili ekipo, izbralo kar 17 od 20 vprašanih, med katerimi so bili (neimenovani) trenerji, skavti in izvršni direktorji. Skupno je zvezdnik Dallas Mavericksov, ki bi po mnenju ESPN "lahko postal najboljši NBA-igralec iz Evrope", prejel 77 točk, z 52 točkami pa mu sledi Zion Williamson, ki so ga New Orleans Pelicansi kot prvega izbrali na lanskem naboru, ESPN pa pravi, da je "najbolj navdušujoč novinec po LeBronu Jamesu". Ja Morant (Memphis Grizzlies) je zbral 47 točk, Trae Young (Atlanta Hawks), ki je bil edini resnejši Dončićev konkurent za lansko nagrado novinec leta, Sokoli pa so ga na naboru leta 2018 "zamenjali" ravno za Ljubljančana, pa 24 točk.

"Ni bilo preveč izenačeno," priznavajo pri ESPN, kjer so Dončića, Williamsona, Moranta in Younga izpostavili kot košarkarje, ki bi v prihodnje lahko na svojih plečih nosili celotno franšizo. Dončić je sicer dobil 17 glasov kot prvi izbor, tri pa kot drugi izbor, nihče od vprašanih pa ga ni postavil na tretje oziroma četrto mesto, medtem ko je bil Williamson enkrat izbran v prvem krogu, enajstkrat v drugem, sedemkrat v tretjem in enkrat v četrtem. Younga, zanimivo, nihče ni postavil na prvo ali drugo mesto, temveč kar 16-krat na četrto in štirikrat na tretje, medtem ko je bil Morant dvakrat izbran kot prvi, šestkrat kot drugi, devetkrat kot tretji in trikrat kot četrti.

Že zdaj med kandidati za nagrado MVP
"Pred preložitvijo sezone v NBA je aktualni novinec leta Dallas Maverickse držal na poti proti sezoni s 50 zmagami in se povsem uveljavil v pogovorih za naziv MVP (najkoristnejši igralec sezone, op. a.). Bil je stična točka napada, ki je bil za več kot dve točki na 100 posesti boljši od vseh v NBA," so ljubljanskemu zvezdniku in nekdanjemu članu Olimpije ter Real Madrida še polaskali pri ESPN.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Postregli so tudi z nekaj opažanji anketirancev, ki so navdušeni nad košarkarjem, ki je v sezoni in pol osvojil laskavi naziv novinca leta ter zaigral v prvi peterki na tekmi zvezd. Na nedavni lestvici MVP za sezono 2019/20, ki jo sestavlja ESPN, je zasedal četrto mesto.

'Popoln žrebec'
"Vsi vedo, da je Luka popoln žrebec, zato je temu potrebno verjeti," je dejal neimenovan oglednik kluba iz vzhodne konference. "Ima velikost in elitne organizacijske ter strelske sposobnosti že v tem trenutku," dodaja anketirani izvršni direktor iz zahodne konference. "Vpliva na zmagovanje. Verjamem, da njegova igra ni le sposobna ostati na tej ravni, temveč se lahko še naprej izboljšuje," je še dodal.

Morant (z žogo) na obračunu z Dallasom in Kristapsom Porzingisom.
Morant (z žogo) na obračunu z Dallasom in Kristapsom Porzingisom. FOTO: AP

Morantu sicer večina poznavalcev napoveduje, da bo nasledil Dončića kot najboljši novinec sezone 2019/20, na dolgi rok pa naj bi njegove atletske sposobnosti še bolj prišle do izraza. Young, ki so mu anketiranci priznali mojstrstvo v napadu, pa je praviloma ostal na zadnjem, četrtem mestu, zaradi pomanjkljivosti v obrambi.

"Dončić morda ne bo nikoli boljši, ker je telesno omejen. Za danes bi rekel, da stavim nanj, a v prihodnje bi se raje odločil za Moranta, ker njegove atletske sposobnosti presegajo vse okvirje, izvrstno je grajen in strelsko se bo le še izboljšal," je povedal eden od vprašanih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zion lahko postane 'spektakularen'
Williamsona, ki mu je prvo sezono v ligi NBA poleg pandemije novega koronavirusa pokvarila tudi težja poškodba, po kateri pa je v dresu New Orleansa večkrat navdušil, je na prvo mesto postavil le neimenovani trener ekipe iz vzhodne konference. A glede na to, da ga tudi ESPN primerja z mladim LeBronom Jamesom, je jasno, da od njega na drugi strani luže v prihodnje pričakujejo ogromno.

"Njegov talent presega vse okvirje. Ima potencial, da vpliva na igro z žogo ali brez nje, na obeh straneh. Ker razume igro, bo lahko organizator igre na neverjetno visoki ravni, strelske izboljšave pa bodo sčasoma še prišle. V tem trenutku se poskuša vklopiti, za to bo morda potreboval še kakšno leto. A do tretjega leta, če bo napredoval tako, kot mora, in če ga bodo pravilno učili, bo precej spektakularen," pravi omenjeni trener iz vzhodne konference.

Williamson (na fotografiji desno) je že na prvih nekaj tekmah dokazal, da je bilo navdušenje pred njegovim prihodom v New Orleans in ligo NBA upravičeno.
Williamson (na fotografiji desno) je že na prvih nekaj tekmah dokazal, da je bilo navdušenje pred njegovim prihodom v New Orleans in ligo NBA upravičeno. FOTO: AP

'Vsi so res unikatni'
"Luko sem izbral samo zato, ker imam glede Ziona zdravstvene skrbi," je dejal neimenovani trener zahodne konference in se tako dotaknil telesnih predispozicij zvezdnika Pelikanov, ki se s precej okroglo postavo ne sklada s splošno sprejeto podobo športnika na vrhunski ravni. Strahove glede njegovega dolgoročnega zdravstvenega kartona je še okrepila hitra poškodba na začetku sezone, zaradi katere je moral počivati kar tri mesece. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Če bo (Williamson) zdrav, potem bo MVP. Tako dober mislim, da je," je dodal omenjeni trener ekipe z Zahoda, ki je Dončića izbral kot prvega, Williamsona pa kot drugega. Vsem omenjenim sicer napovedujejo vsaj deset let na najvišji ravni, če jih bo usoda seveda obvarovala pred težjimi poškodbami.

"Vsi so res unikatni glede na svoj položaj. Pošteno povedano pa ... Kdo za vraga ve, kaj se bo zgodilo?" je v smehu sklenil generalni direktor enega od NBA-klubov, ki je sodeloval v anketi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kratkovidni
30. 04. 2020 16.48
+2
kaj se hecajo v nba, luka je najboljši igralec te lige,,
AS1983
29. 04. 2020 15.17
+1
Luka se v košarki počuti kot riba v vodi
majsta
29. 04. 2020 09.36
+10
Generacijski talent
brac
29. 04. 2020 09.16
+13
Luka je car in car bo v budoče:))
Geniusslo
29. 04. 2020 09.06
+12
še lepo bo gleženček pocajtal zdle... potem se pa začne show :)
riss
29. 04. 2020 08.57
+14
Daleč najkompletnejši košarkar vseh časov. Seveda bo to dokazoval in potrjeval vsaj še 15 let. Seveda je veliko rezerve, kot je met s pol razdalje v igri 1 na 1, mogoče tudi meti za 3 točke, ko se odloča za met daleč od črte, ki to označuje,..., rezerve je veliko, saj ima dostikrat lepo statistiko ob povprečni igri za njegove sposobnosti. Čudno se sliši ampak spremljam vse tekme in vem kaj govorim. Bo pa veliko odvisno od načina življenja, prehrane, treninga,..., upam, da bo Luka kos vsemu, kar sodi še zraven in da bo z glavo pri stvari, to je košarki!
dark horse
29. 04. 2020 10.30
-1
Daleč najbolj kompleten vseh časov :D :D Koliko časa pa spremljaš košarko?? 5,6 let? Me ne čudi torej tvoje mnenje
Ramloc223
29. 04. 2020 10.50
+4
No, pa mi prosim povej enega bolj kompletnega pri 20 letih in da ima taksen vpliv na celotno fransizo! Ljubitelji Dallasa v nba imajo pred seboj verjetno eno najlepsih prihodnosti kosarke. Ze ko poslusas trenerje v nba vidis s kaksnim respektom govorijo o njem, ti mora biti jasno, da je special one! Vsi komentatorji in analitiki ga imajo za enega najboljsih kosarkarjev, pa niso ravno prizanesljivi do belcev in igralcev izven amerike. Tako da ja...prosim povej enega, samo enega:)
dark horse
29. 04. 2020 11.17
-4
A sm jst ali on kateremu sem odgovoril pisal o kakšni starosti?? On je napisal da je najbolj kompleten vseh časov ne do starosti 20 let. Ne obračaj besed. Preden pa bo približno dosegel nekaj kar so mnogi pred njim pa bo preteklo še mnogo vode. Če pa že hočeš dončič bi v 80,90 letih naredil kaj? Nič ker bi ga pojedli na igrišču s tisto obrambo.
Michael Jordan
29. 04. 2020 19.05
supergigi
29. 04. 2020 08.25
+16
Luka je predober, da bi ga primerjali z omenjenimi v članku. Luka magic 🏆💍
iwilliwillhacku
29. 04. 2020 08.25
+13
LUKA = FUTURE MVP