Košarka

'Sploh ne vem, kako to razložiti ... Bilo je izjemno slabo'

Ljubljana, 18. 01. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Cedevita Olimpija tudi na 15. tekmi skupine A v evropskem pokalu ni okusila slasti zmage. V domačih Stožicah so zmaji izgubili proti Venezii (104:93), po tekmi pa trener Zoran Martić in igralci niso našli pravega razloga za novo slabo evropsko predstavo in recepta za vsaj eno zmago na zadnjih treh tekmah.

Ob ogledu evropskih tekem Cedevite Olimpije košarkarjem ne moremo čiste vesti očitati popolno zanemarjanje svojih dolžnosti. Trener Zoran Martić je vodenje moštva v težavah prevzel nedavno in vsekakor še ne more biti glavni krivec. Nekako je na koncu najbolj jasno, da je za glavne napake za slabe predstave v evropskem pokalu krivo porazno sestavljanje moštva med minulim poletjem. Skratka, niso krivi košarkarji, ampak tisti, ki so jih spravil skupaj. 

A v tem trenutku je jasno, da pred koncem sezone ne bo drastičnih kadrovskih sprememb. Če je definicija norosti to, da vedno znova počneš isto stvar in vsakič znova pričakuješ drugačne rezultate, se lahko vprašamo, kdo v Cedeviti Olimpiji je nor. A košarkarji in njihov trener, ki se trudijo spremeniti na videz nemogočo situacijo, za taka vprašanja nimajo časa. No, mogoče bi lahko začeli pri svojem pristopu na začetkih tekem. 

Ljubljančani so prvo četrtino izgubili z izidom 31:15, v drugi četrtini pa je bilo že 40:20. Zakaj? "Pred tekmo smo bili zelo motivirani, ampak prvo četrtino smo bili preveč v krču in igra ni stekla, tako v obrambi kot v napadu. Potem, ko smo se sprostili, smo zaostanek hitro nadoknadili, na koncu pa smo spet popustili v zadnji četrtini. To je nekaj, kar se nam ponavlja že vso sezono. Moramo naprej delati na tem. Vemo, da v Evropi že nekaj časa ni več možnosti za napredovanje v končnico, bomo pa vsako tekmo izkoristili za to, da napredujemo," je po novem porazu dejal Jaka Blažič, ki je tekmo zaključil z 18 točkami na svojem računu.

Statistika tekme Cedevita Olimpija - Venezia
Statistika tekme Cedevita Olimpija - Venezia FOTO: Sofascore.com

Njegov trener za predstavo na začetku ni našel pravega razloga: "Začeli smo, sploh ne vem, kako to razložiti ... Bilo je izjemno slabo, saj nismo niti hoteli storiti 'majhnih' prekrškov. Oni so dovolj izkušeni in dovolj dobri, da so to tekmo nadzirali. Kljub temu smo se uspeli vrniti zaradi nekaterih njihovih slabih odločitev in težkih metov."

Sledila je izjava Martića, ki, tako navijačem kot košarkarjem, ne vliva veliko samozavesti, na žalost pa smo jo iz ust nekdanjih trenerjev Olimpije v minulih letih slišali prepogosto: "Kar se vzdušja na treningih tiče, ne morem reči, da imam pripombe. Dejstvo je, da s tem kadrom in to pripravljenostjo težko igramo na visoki ravni dve tekmi na teden."

Svetla točka v izjemno temačni sezoni je vsekakor hrvaški košarkar Karlo Matković, ki je proti nasprotnikom iz Italije znova odigral odlično in tekmo zaključil s 23 točkami in številnimi atraktivnimi zabijanji. S svojim napredkom v zadnjem času je igralec, ki ga je na naboru leta 2022 v drugem krogu izbral New Orleans, zelo zadovoljen: "V primerjavi z lansko sezono sem po mojem mnenju ogromno napredoval. Na zadnjih nekaj tekmah imam veliko samozavesti in igram zares odlično. Vse to ne bi bilo mogoče brez pomoči soigralcev, ki vame verjamemo in me spodbujajo iz dneva v dan. Vedo kakšen je moj načrt in moje delo se je izplačalo."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amor Fati
18. 01. 2024 14.49
+1
Vi ste eno navadno .... Mene bi bilo sram. Ne vem, kako to, da vas ni čisto nič sram. Dajte dobit vsaj eno tekmo, če že dve ne zmorete.
JOSEPH HAYDN
18. 01. 2024 09.29
+3
Riba smrdi pri glavi, pa je lahko na klopi Pianigani ali Martić ali pa magari Obradović.
kingair200
18. 01. 2024 08.38
+1
Ilijevski in Uzbinec sta glavna krivca