Košarka

Albanke bodo jemale resno: Spodobi se, da obračun odigramo profesionalno

Ljubljana, 09. 02. 2023 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenske košarkarice se bodo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo po novembru 2021 znova predstavile domačim navijačem. Na Kodeljevem bodo gostile reprezentanco Albanije. V nedeljo jih čaka še obračun s Poljsko. Slovenke so sicer kot gostiteljice evropskega prvenstva že uvrščene na zaključni turnir.

Tina Jakovina
Tina Jakovina FOTO: Fiba

Slovenke, ki nastope v kvalifikacijah izkoriščajo kot pripravo za domače evropsko prvenstvo, so na dosedanjih štirih tekmah zbrale dve zmagi in dva poraza. V prvem ciklu novembra 2021 so na Kodeljevem izgubile proti Turčiji in v gosteh premagale Albanijo, točno leto dni kasneje pa zmagale na Poljskem in bile poražene v Turčiji. Kvalifikacije si pred domačimi navijači želijo zaključiti z dvema zmagama.
 


 

Za uvod v zadnji kvalifikacijski cikel jih najprej čaka tekma z Albanijo, v kateri so Slovenke izrazite favoritke. To so dokazale že na prvi tekmi v Draču, ki so jo dobile s kar 127:28 in s tem dosegle najvišjo zmago na uradnih tekmah in hkrati postavile rekord po številu doseženih točk. To je bila obenem tudi edina medsebojna tekma slovenske in albanske izbrane vrste. "Športniki na splošno veliko raje tekmujemo, kot zgolj treniramo, tako da se vse igralke dvoboja proti Albaniji zelo veselimo. A glede na to, da tekma nima tekmovalnega naboja in smo ob tem še velike favoritke, jo bomo izkoristile tudi kot del treninga in priprav na junijsko evropsko prvenstvo. Seveda pa se spodobi, da obračun odigramo maksimalno resno in profesionalno in tako bomo k dvoboju tudi pristopile. Že kar nekaj časa nismo igrale pred domačimi navijači, kar nam vsekakor predstavlja še dodaten motiv. Upam, da nas bodo v četrtek in nato v nedeljo podprli v lepem številu," je za uradno spletno stran pred dvobojem z Albankami dejala Tina Jakovina.
 

Eva Lisec
Eva Lisec FOTO: Fiba

Na tekmi sta vprašljiva nastopa Aleksandre Krošelj in Eve Lisec, ki zaradi blage bolečine v kolenu še vadi po prilagojenem programu. Slednja je zaradi slabšega počutja izpustila nekaj treningov. Odločitev o njunem igranju bo tako padla tik pred tekmo. Je pa že jasno, da Slovenke ne bodo mogle računati na pomoč Lee Debeljak, saj je iz klubske sredine na reprezentančni zbor prispela s poškodovanim gležnjem. Na prvem treningu v nedeljo je še skušala trenirati, a so bile bolečine prehude. Zdravniška služba reprezentance ji je nemudoma uredila dodatne preglede z magnetno resonanco, ki so pokazali, da Debeljakovo čaka nekajtedensko okrevanje.

Na evropskem prvenstvu v Ljubljani in Izraelu bo med 15. in 25. junijem 2023 nastopilo 16 reprezentanc. Poleg Slovenije in Izraela, ki sta kot gostiteljici na EuroBasket neposredno že uvrščeni, se bo na prvenstvo uvrstilo vseh 10 zmagovalk kvalifikacijskih skupin in najboljše štiri drugouvrščene reprezentance (iz kvote drugouvrščenih reprezentanc sta izvzeti reprezentanci iz skupin F in I).  V primeru, da bosta med temi 14 potniki na evropsko prvenstvo tudi Slovenija in Izrael, si bo napredovanje priigrala še peta oziroma šesta drugouvrščena reprezentanca. Vstopnico EuroBasketa so si po dveh kvalifikacijskih ciklih že priigrale Italija, Latvija in Španija.

Kvalifikacije za EP:
5. krog:
Slovenija - Albanija

6. krog, nedelja, 12. februar:
Slovenija - Poljska

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.