Košarka

Zmaji po uspehu enotni: ključ do zmage je bila dobra obramba

Ljubljana, 30. 04. 2023 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
1

Kaj so po zmagovitem uvodu Cedevite Olimpije v končnici lige Aba povedali glavni akterji uspeha proti FMP-ju? Povratnik po poškodbi in prvi strelec srečanja Yogi Ferrell je izpostavil igro v obrambi, ki je v drugem polčasu prevesila tehtnico na stran zmajev. Mnenju Američana se pridružuje tudi trener Miro Alilović, ki ima sedaj teden dni časa, da svoje varovance pripravi na drugo srečanje v Beogradu.

"Začetek je bil dokaj nervozen, kar sem tudi pričakoval. Poznala sta se pritisk in stres. Ampak skozi celotno tekmo smo kontrolirali rezultat in vodili, čeprav ne s takšno razliko, da bi lahko bili čisto mirni. V drugi četrtini je bila obramba malce slabša, predvsem individualna 'ena na ena'. V nadaljevanju smo se dobro prilagodili. Za zmago sta predvsem zaslužna obramba in skok. Zlasti v zadnji četrtini sta bila na zame zadovoljivem nivoju," je črto pod uspešen začetek končnice potegnil Miro Alilović

Zmaji so v rednem delu proti FMP-ju, ki se lahko pohvali z drugim najboljšim napadom lige, izgubili. Tokrat pa so gostje iz Beograda nekaj minut vodili le sredi druge četrtine. V zaključku prvega polčasa je Yogi Ferrell poskrbel, da so se zmaji odlepili na devet točk. Prednost pa so v nadaljevanju zadržali predvsem zaradi zbranosti v napadu (izgubili so sprejemljivih 12 žog) in čvrste igre v obrambi. 

Vrnitev Ferrella v slogu 

Voz zmajev je z 20 točkami vlekel že omenjeni Ferrell, ki se mu ni poznalo, da pred tem zaradi poškodbe tri tedne ni stopil na parket. "Iskreno, nisem pričakoval, da bo po takšni pavzi tako odgovoril," je svojo prvo izbiro na položaju organizatorja igre pohvalil Alilović. 

Izkušeni Američan še zdaleč ne velja za obrambnega specialista – v rednem delu je bil njegov vložek v obrambi večkrat zelo vprašljiv, tokrat pa je pokazal povsem drugačen obraz. "Začeli smo počasneje, v drugem polčasu pa nam je steklo. Žoga je bolje krožila, zaradi česar smo začeli zadevati in smo si priigrali prednost," je po tekmi dejal nekdanji član Dallas Mavericksov, ki je pohvalil višje soigralce pod obema obročema.

"Z obrambo sem zelo zadovoljen. V prvem polčasu so v raketi dosegli nekaj lahkih košev, v drugem pa smo strnili vrste. Čestitke si zaslužijo naši visoki košarkarji, ker so zaprli raketo, tako da branilci FMP-ja niso več prihajali do lahkih metov," je dodal Ferrell. 

Miro Alilović ni pričakoval, da se bo v vlogi jokerja s klopi izkazal Rok Radović. Dosegel je pet točk.
Miro Alilović ni pričakoval, da se bo v vlogi jokerja s klopi izkazal Rok Radović. Dosegel je pet točk. FOTO: Luka Kotnik

V prvem polčasu so se gostje uspeli vrniti, ko je Alilović na parket poslal drugo enoto zmajev. V nadaljevanju pa so tudi rezervisti občutno dvignili svojo raven igre. Rok Radović je ob koncu tretje četrtine najprej dosegel zelo pomembno trojko, nato pa zadel še za dve, po čemer se je Olimpija znova nekoliko oddaljila. 

"Nisem pričakoval, da bo Rok Radović izpadel kot naš joker. V končnici je vse odvisno od dnevne forme. Eni so razpoloženi, drugi ne, treba je v pravem momentu najti razpoložene košarkarje," je bil zadovoljen Alilović. 

Karlo Matković je v 22 minutah igre zbral 11 točk in sedem skokov. Po zmagi je povedal:

 

"Dobro smo se pripravili na tekmo in zabeležili prvo zmago na domačem parketu. Sedaj imamo teden dni časa, verjamem, da se bomo na drugo tekmo pripravili še bolje. Popraviti moramo napake s prve tekme. Ustreza nam hitra igra, v obrambi pa moramo popraviti svojo igro." 

'Lažje je čakati v končnici kot v rednem delu'

Naslednja tekma v četrtfinalni seriji bo prihodnjo soboto v Beogradu. Zmaji so v rednem delu sezone, ko so bili poleg lige Aba aktivni še v Eurocupu, kot po pravilu igrali dve tekmi na teden. Sedaj pa imajo nekaj več časa za trening in uigravanje, kar si je – kot je nenehno poudarjal – močno želel Alilovićev predhodnik Jurica Golemac

"Kaj naj rečem, ne vem, ali je to dobro ali slabo. Toliko časa je med tekmami, da jih komaj čakamo. Z našega vidika se lahko hitro začne vleči čas, po drugi strani pa ga imaš dovolj, da se spočiješ, pripraviš, odtreniraš. A lažje je tekme čakati v končnici, v rednem delu bi bilo težje," je časovni razpon med tekmami komentiral 46-letni strokovnjak. 

Če bodo zmaji v soboto še drugič premagali panterje, potem jih v polfinalu najverjetneje čaka Partizan. Kdaj bodo tekme odigrane, še ni znano, saj so črno-beli na lepi poti do uvrstitve na zaključni turnir Evrolige. Tako se utegne zgoditi, da bodo imeli Ljubljančani ogromno časa za pripravo na Beograjčane, kar pa je lahko tudi dvorezen meč, opozarja Alilović: "Ko določene stvari ponavljaš, pride do avtomatizacij. Treba jih je dnevno ponavljati, ampak brez koncentracije ne gre. Potem se spet vrneš nazaj, kot Sizifovo delo – misliš, da si naredil napredek, potem pa dobiš kamen v glavo." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekač
30. 04. 2023 18.38
Ne sanjajte o Partizanu...