Košarka

Znanih vseh 32 ekip, ki se bodo udarile za svetovni prestol

Peking, 26. 02. 2019 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po zadnjih odigranih tekmah v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo v košarki smo dobili vseh 32 udeležencev mundiala, ki ga bo med 31. avgustom in 15. septembrom gostila Kitajska. Prvenstvo boste lahko spremljali na Kanalu A in VOYO, žreb skupin je na sporedu 16. marca.

Svetovno prvenstvo v košarki se podaja na Kitajsko.
Svetovno prvenstvo v košarki se podaja na Kitajsko. FOTO: Aljoša Kravanja
Američani so v kvalifikacijah utrpeli dva poraza, enkrat na sosedskem obračunu z Mehiko (70:78), nato je bila od aktualnih svetovnih prvakov boljša tudi Argentina (63:80), ki so jo na povratnem obračunu Američani v ponedeljek ugnali za točko (84:83). Ekipo je vodil Jeff van Gundy, nekdanji trener New Yorka in Houstona, a naj bi ga na mundialu nasledil legendarni strateg San Antonia Gregg Popovich. Ekipo ZDA je sestavljalo nekaj igralcev z izkušnjami iz lige NBA, nekateri so igrali, ker so bili brez veljavnih pogodb, večina pa je prišla iz razvojne lige. Na SP naj bi igrali vsi najboljši.

Zadnja dva naslova svetovne košarkarske prvakinje je osvojila izbrana vrsta Združenih držav Amerike, ki je bila od tekmic boljša leta 2010 v Turčiji in leta 2014 v Španiji. Točen razpored kitajskega mundiala bo znan 16. marca, ko bo v Šenženu na sporedu žreb skupinskega dela. Tam bo tudi ambasador prvenstva, legendarni član Los Angeles Lakersov Kobe Bryant.

Žreb bo reprezentance razdelil v osem skupin po štiri ekipe, ki se bodo merile na tekmah v Pekingu, Nandžingu, Šanghaju, Vuhanu, Guangdžovu, Šenženu, Fošanu in Donguanu. Prvouvrščeni moštvi napredujeta v drugi del tekmovanja, v kateri bodo spet skupine s po štirimi ekipami, a se tam prvouvrščeni ekipi iz svoje skupine med seboj ne bosta več pomerili (križajo se skupine A in B, C in D, E in F ter G in H). Prvouvrščeni ekipi iz skupine v drugem krogu tekmovanja nato napredujeta v četrtfinale, kjer sledijo tekme na izločanje, tretje- in četrtouvrščene reprezentance iz vseh osmih skupin v prvem delu tekmovanja bodo nastope nadaljevale v štirih skupinah za razvrstitev od 17. do 32. mesta, dodaja STA.

Slovenska izbrana vrsta, aktualna evropska prvakinja, je bila v kvalifikacijah neuspešna, iz skupine I pa so si mundial zagotovile ekipe Španije, Turčije in Črne gore. Evropske barve bodo branile tudi Češka, Francija, Grčija, Italija, Litva, Nemčija, Poljska, Rusija in evropska podprvakinja Srbija. Španci so stari celini zadnji naslov, sicer svojega prvega v zgodovini, prinesli leta 2006 na sosednjem Japonskem. Veliki finale bo 15. septembra v Cadillac Areni v Pekingu.

Seznam držav udeleženk SP 2019 v košarki (vir: Marca.com): 

Gostiteljica: Kitajska;

Afrika (5): Angola, Nigerija, Senegal, Slonokoščena obala, Tunizija;

Amerike (7): Argentina, Brazilija, Dominikanska republika, Kanada, Portoriko, Venezuela, Združene države Amerike;

Azija (7): Avstralija, Filipini, Iran, Japonska, Jordanija, Koreja, Nova Zelandija;

Evropa (12): Češka, Črna gora, Francija, Grčija, Italija, Litva, Nemčija, Poljska, Rusija, Srbija, Španija, Turčija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kmet1
27. 02. 2019 09.35
Kje pa je "najboljšportni narod"?
elrocco77
26. 02. 2019 18.34
+1
Kje so pa naš... ????
Brabus
26. 02. 2019 15.39
+13
Še zdej ne morem verjet, da nas ni zraven, pa evropski prvaki.