Košarka

Zahteven žreb za Slovenijo: na EP s Francijo, Litvo, Nemčijo, BIH in Madžarsko

Ljubljana, 29. 04. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.V., J.B., J.K., STA
Komentarji
36

Slovenski košarkarji so dobili tekmece v skupinskem delu EuroBasketa, ki ga bodo prihodnje leto gostile Češka, Gruzija, Italija in Nemčija. Tekme v skupini B, v kateri bodo poleg izbrancev selektorja Aleksandra Sekulića nastopile še Nemčija, Litva, Francija, Madžarska ter Bosna in Hercegovina, bodo odigrane v Kölnu. Turnir, ki bi moral biti že letos, a je zaradi koronavirusa prestavljen, in na katerem bo Slovenija branila naslov prvakinje iz leta 2017, bo sicer potekal med prvim in 18. septembrom 2022.

Edo Murić (na fotografiji) si je po žrebu zaželel predvsem zdravja in tega, da bi lahko v dresu z državnim grbom nastopali vsi najboljši rojaki.
Edo Murić (na fotografiji) si je po žrebu zaželel predvsem zdravja in tega, da bi lahko v dresu z državnim grbom nastopali vsi najboljši rojaki. FOTO: Damjan Žibert
Na prvenstvu se bomo pomerili s starimi znanci. Dobili smo zahtevno skupino. Vsaka tekma bo zgodba zase. Treba se bo res dobro pripraviti in iti iz tekme v tekmo. Upam, da se bomo zbrali v popolni postavi in napadli najvišja mesta v skupini ter se v izločilnih bojih izognili najboljšim reprezentancam. Zoran Dragić, branilec slovenske reprezentance

Že pred samim žrebom je bilo jasno, da aktualnega evropskega prvaka naslednje leto čaka zelo zahtevno delo, saj se je kakovost košarke na stari celini v zadnjih štirih letih še bolj razpršila. Slovenija kot branilka naslova bo po opravljenem žrebu v nemški prestolnici nastopila v predtekmovalni skupini B, kjer ji bodo nasproti stale ugledne tekmice: Francija, Litva, ena od gostiteljic turnirja Nemčija, Madžarska ter Bosna in Hercegovina. 

Gre za precej tekmovalno in neugodno skupino, ki prinaša kopico vprašanj predvsem s stališča (delno) prenovljene slovenske izbrane vrste. Če bo ta v Köln prispela v najmočnejši možni zasedbi (na žalost brez reprezentančno upokojenega Gorana Dragića) in jasno v želeni formi, potem bi se morala potegovati za eno od prvih štirih mest, ki vodijo v izločilne boje. Litva bo nasprotnica Slovenije že na junijskih kvalifikacijah za olimpijske igre v Tokiu, Francija bo zagotovo željna "maščevanja" po prepričljivem porazu na zadnjem evropskem prvenstvu v Helsinkih, ko so jo Dragić, Luka Dončić in druščina "zamrznili" na -27 (95:68) ... Tu je seveda ena od gostiteljic turnirja, ki bo skušala zbrati vse, kar nekaj velja trenutno v nemški košarki, da se pred domačo publiko predstavi v najboljši možni luči.

Težka tekmeca iz zadnjih bobnov
Kar se "spodnjega doma" tiče, tu mislimo na reprezentanci Madžarske ter Bosne in Hercegovine, pa je žreb v Berlinu ponujal ugodnejše možnosti za našo izbrano vrsto (Nizozemska, Velika Britanija ...). V vsakem primeru Slovenija že ima izkušnje z dvobojev z Madžari ravno z zadnjih kvalifikacij za EP 2022, ki sta več kot dobrodošlo opozorilo, da danes ne smeš podcenjevati nikogar. Prav poraz v Sombotelu je nekako predramil slovenske košarkarje, ki so v nadaljevanju kvalifikacij zaigrali skladno s svojim ugledom in se suvereno uvrstili na 41. EuroBasket, ki ga bodo poleg Nemčije (Köln in Berlin v zaključni fazi tekmovanja) gostile še Italija z Milanom ter Češka in Gruzija s prestolnicama Prago oziroma Tbilisijem. 

Predstavniki gostiteljic turnirja so vsi po vrsti prepričani, da je pred nami posebno košarkarsko prvenstvo stare celine, ki ga je pandemija koronavirusa prestavila na prihodnje leto. Še več, nekoč znan obraz s slovenskih košarkarskih parketov, danes pa uspešni podjetnik in obenem podpredsednik gruzijske Košarkarske zveze Vladimer Boisa obljublja, da nihče ne bo ravnodušen, ko bo zapuščal Köln, Tbilisi, Milano in Prago ter se odpravljal proti Berlinu na izločilne boje.  

Upamo, da s čim boljšim izhodiščem slovenske reprezentance ...

Slovenski navijači si želijo, da bi na evropskem prvenstvu prihodnje leto v slovenskem dresu igral tudi zvezdnik Dallasa Luka Dončić.
Slovenski navijači si želijo, da bi na evropskem prvenstvu prihodnje leto v slovenskem dresu igral tudi zvezdnik Dallasa Luka Dončić. FOTO: AP

Murić: Upam, da bodo vsi fantje zdravi in na voljo
"Primarno bo zbrati čim boljšo igralsko zasedbo, zato upam, da bodo zdravi in na voljo vsi fantje," je za spletno stran Košarkarske zveze Slovenije (KZS) dejal kapetan reprezentance Edo Murić. "Dobili smo težko skupino. Osnovni cilj je uvrstitev v osmino finala ter nato iz tekme v tekmo napadati čim višja mesta. Po drugi strani se s tekmeci ne smemo preveč obremenjevati. Na prvenstvu bomo branili naslov evropskega prvaka in naša obveza bo, da na parketu pokažemo najboljši obraz. Do evropskega prvenstva je še kar nekaj časa. Trenutno so naše misli usmerjene v zaključek klubske sezone, sam pa že komaj čakam, da z reprezentanco junija začnemo priprave na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre," je dodal član ljubljanske Cedevite Olimpije.

"Znašli smo se v atraktivni, a hkrati tudi zelo zahtevni skupini," je ocenil Klemen Prepelič, član zlate reprezentance iz Istanbula. "Prepričan sem, da bodo vse reprezentance še dodatno motivirane, saj bodo igrale proti aktualnim evropskim prvakom. Vsekakor si želim, da se zbere najboljša možna zasedba v danem trenutku. Zmagovita formula nam je znana. Potrebno se bo pripravljati iz tekme v tekmo. Razmišljati moramo izključno samo o sebi in o tem kako iz dneva v dan prikazati boljšo igro," je dodal član Valencie.

"Na prvenstvu se bomo pomerili s starimi znanci. Dobili smo zahtevno skupino. Vsaka tekma bo zgodba zase," pa je dodal Zoran Dragić, ki je zaradi poškodbe nepozabni EuroBasket na Finskem in v Turčiji pospremil zgolj kot navijač. "Treba se bo res dobro pripraviti in iti iz tekme v tekmo. Upam, da se bomo zbrali v popolni postavi in napadli najvišja mesta v skupini ter se v izločilnih bojih izognili najboljšim reprezentancam," je še povedal Dragić, branilec Baskonie, čigar brat Goran je bil kapetan šampionske ekipe pod taktirko srbskega strokovnjaka Igorja Kokoškova.

Znova štiri gostiteljice
Slovenija je bila pred žrebom v tretji skupini, v kateri so bile še Poljska, Hrvaška in Turčija, s katerimi se naša izbrana vrsta tako v prvem delu ni mogla pomeriti. Že pred žrebom je bilo jasno, da prvakov iz Istanbula pred štirimi leti nikakor ne čaka enostavna naloga. V prvem bobnu so bile Španija, Srbija, Grčija in Francija, v drugem pa še Litva, Rusija, Italija ter Češka. Žreb je določil štiri skupine s šestimi reprezentancami. Tekme bodo na sporedu v Tbilisiju, Milanu, Pragi in Kölnu. Štiri najboljše ekipe iz vsake bodo napredovale v izločilne boje (osmina finala, četrtfinale, polfinale in finale, op. a.), ki jih bo v celoti gostil nemški Berlin oziroma dvorana Mercedes-Benz s kapaciteto 14.500 sedežev. 

To bo 41. evropsko prvenstvo v košarki pod okriljem Mednarodne košarkarske zveze (Fiba) in prvo, odkar je bilo dogovorjeno, da bo Eurobasket prirejen na vsaka štiri leta, in ne več na dve, kot je bilo to v navadi do leta 2017. Turnir je bil najprej predviden od drugega do 19. septembra letos, a je pandemija covida-19 preprečila pravočasno dokončanje kvalifikacij, zato je bilo vse skupaj prestavljeno še za leto dni, kar pomeni, da bo Slovenija v vlogi evropske prvakinje (vsaj) pet let. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nemci izbrali Litovce, Italijani pa Estonijo
Nekateri pari skupinskega dela so bili sicer znani že vnaprej, saj je Fiba vsaki državi gostiteljici dovolila, da si iz komercialnih in marketinških razlogov izbere partnerico, s katero bosta avtomatično zaigrali v isti skupini. Čehi so izbrali Poljake, Nemci Litovce, Gruzijci Turke, Italijani pa so bili nekoliko bolj previdni, saj so izbrali Estonce.

Slovenija, ki je EuroBasket kot samostojna gostiteljica že priredila leta 2013, se je tokrat potegovala, da bi v Stožicah gostila eno od skupin, a nato v juliju 2019 kar nekoliko presenetljivo ni bila izbrana. Za turnir se je sicer zanimalo sedem držav, poleg Slovenije sta bili neuspešni še Madžarska, ki bi najboljše gostila v Budimpešti, in Estonija s svojo prestolnico Talinom. 

Kot že rečeno, se bo turnir prihodnje leto začel prvega septembra. Desetega bodo na sporedu prvi obračuni osmine finala, tri dni kasneje pa bomo dobili prve polfinaliste. Oba polfinala bosta nato na sporedu 16. septembra, v nedeljo, 18. septembra, pa bosta odigrani še zadnji tekmi, ki bosta določili dobitnike vseh treh kolajn.

Žreb skupin za EuroBasket 2022:

- skupina A (Tbilisi):
Gruzija, Turčija, Španija, Rusija, Belgija, Bolgarija;

- skupina B (Köln):
Nemčija, Litva, Francija, Slovenija, Madžarska, BiH;

- skupina C (Milano):
Italija, Estonija, Grčija, Hrvaška, Ukrajina, Velika Britanija;

- skupina D (Praga):
Češka, Poljska, Srbija, Finska, Izrael, Nizozemska.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

30. 04. 2021 15.41
+1
Morgan,Dončič,Prepelič,Čančar,Dragič 1postava
baldahin
29. 04. 2021 20.36
+5
Zahteven? Smo mar pričakovali Ferske otoke, Liechtenstein, Andoro....?
fedr?k
30. 04. 2021 12.16
+4
Sam res. Zreb je pac zreb. Itak je treba vse premagat.
Viejo cabron
29. 04. 2021 20.10
+4
Če hočeš doseči kakšen dober rezultat moraš itak vse premagati, drugače pa je boljše doma ostati. Naši pa so bolj za Olimpijska načela....
Ho Chi Joža
29. 04. 2021 19.00
+1
Karamba ne glupiri
karamba34
29. 04. 2021 18.38
-4
Kot desničar upam, da bomo septembra že imeli novo vlado. Rasistična janševa vlada je zelo škodljiva za slovenski šport.
Styria
29. 04. 2021 20.03
+4
Ti desničar, ostali so pa čudni al kaj ....hahahaha...a ni kao v enotnosti moč družbe....jao smo mi eni kekci....Cankar ;)
Definbahija
29. 04. 2021 18.35
+1
Sedaj pa je zadni cajt da pride un Grk iz CSKAja na klop, ker če ne nas bo BIH zmagala za 10
fedr?k
30. 04. 2021 12.16
+1
radar
29. 04. 2021 18.31
+2
radar
29. 04. 2021 18.31
+2
Ho Chi Joža
29. 04. 2021 18.25
+3
Ja katera skupina bi pa nam pasala na žalost vedno najtežjo fašemo????
blade90
29. 04. 2021 17.47
+1
Vse kar rabimo je dončić, on lastnoročno premaguje nba klube, ni sila da ne bi na evropskem prvenstvu
Definbahija
29. 04. 2021 18.36
+3
sam če pride Dončič jih pride tudi enpar v Nemško, Francosko in Litvansko reprezentanco. Al misliš da ostali ne bodo klicali NBA igralcev ki bodo na dopustu?
GO INTER
29. 04. 2021 18.51
+4
ja slovenija bo zmagla brez problema k itak ponavadi da doncic 80 tock na tekmo, mi sploh ne rabimo 15 igralcu k dončič itak nrdi vse sam
Zaskrbljeni
29. 04. 2021 17.43
+2
Srbija najlažje dobila. Nemčija ni več to kar je bila. Litva in Francija največji preizkušnji.
09ZarMan10
29. 04. 2021 15.45
+2
Bi se tudi sam strinjal. Brez Dončića in naših Evroligašev imamo sicer srčno, vendar podpovprečno moštvo, katere domet seže nekje na nivo igre Madžarske. Jedro ekipe, z enim ali dvema zvezdnikoma, pa bi tudi iz preostalih igralcev znal izvabiti več, kot so v danem trenutku realno sposobni odigrati! Drugače pa prvih 16 evropskih (1-4 boben) ekip vrhunskih. Kar pa se tiče razporejanja na bobne, bi moral biti aktualni evropski prvak vsekakor v prvem bobnu, kakor tudi morebitni svetovni in olimpijski. Evropski prvak pa bi se moral nujno na naslednjo prvenstvo prebiti brez kvalifikacij!
Dinho8O
29. 04. 2021 15.37
+2
Si bodo peli vsepovsod je lepo, ampak najlepse doma.
Komendator
29. 04. 2021 15.14
+6
Glede na ostale skupine in križanje imamo najtežji možni žreb!
tekač
29. 04. 2021 15.06
+3
Brez Dragiča in Dončiča nimamo šans. Seveda bi še kako še kakše naturaliziran igralec. Predvsem na poziciji centra in visokega krila. Potem bi bili morda konkurenčni...rekel sem morda...
Komendator
29. 04. 2021 15.13
+6
Pa brez kakšnega dobrega črnca pod košem tudi nimamo šans!
Sale nacionale
29. 04. 2021 15.17
-6
cakej malo pa ne morejo vsi tujci igrat dragic doncic kak amer pod kosem...
snip
29. 04. 2021 14.40
+5
Treba Dragića reaktivirat
09ZarMan10
29. 04. 2021 14.35
+12
če ne bomo 101% s celotnim kadrom, nam bo trda predla! Nemčija, Litva, Francija, nenazadnje tudi BIH so vrhunske ekipe.
blef
29. 04. 2021 14.57
+0
Tudi proti Madžarom smo nazadnje izgubili.
Žac
29. 04. 2021 08.08
+17
Prvak Evrope v tretjem bobnju. A Ceska pa v drugem. Po kaksnem merilu delajo te skupine je samo njim jasno.
titomeni
29. 04. 2021 08.59
+3
GO INTER
29. 04. 2021 09.00
-1
to si reprezentance izberejo s kom bodo v bobnu se mi zdi
zogajeokrogla
29. 04. 2021 09.46
+4
Žac
29. 04. 2021 10.08
+6
Ceska 6 mesto na SP. Za njih je to uspeh,ampak za vsakega drugega nic posebnega. In takoj v drugo skupino na osnovi tega. Prvak Evrope pa v tretjo. Ni logike.
Sortegilio
29. 04. 2021 14.13
+6
drzi res ni logike. Biti prvak je večji uspeh.
Pessi1
29. 04. 2021 14.56
-2
Dej ne trosite gluposti usral se jim je na enem ep in zdej naj bi bili v prvi skupini za prvo skupino je treba malo vec pokazati na par turnirjih kaj ti pomaga eno prvenstvo osvojit ostal pa na 15 mestu
Pessi1
29. 04. 2021 15.17
-2
Kaj sm kej narobe napisu na fibini lestvici se nahajate na zavidljivem 30 mestu a vam napisem vse dosezke slo 14,12,14, 10,15,10, 6,7,4, 5,12,1 in vi pricekujete da se najdete v prvem bobnu noro
Nimiuseen
29. 04. 2021 16.02
+2
Ojojoj kakšen priseljeni nadneumnež. Pojdi nazaj ker te tvoj brat srbski oinkoink zelo pogreša.
Pessi1
29. 04. 2021 20.29
-1
A vam bo ratal se koga naturalizerati recimo kakega ljuljzima da vam kej rata v sportu omeni mi enega uspesnega spotnika slovenskih koreni pa da to ni pikado ali balinanje hahahahah