Košarka

Slovenske košarkarice v žreb iz drugega bobna

Ljubljana, 03. 03. 2021 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Valencia bo gostila žreb skupin za žensko evropsko košarkarsko prvenstvo, Eurobasket 2021. Tretjič zapored bodo na EP zaigrale tudi slovenske košarkarice, v žrebu pa so glede na lestvico Fibe uvrščene v drugem kakovostnem bobnu.

Osemintrideseto evropsko prvenstvo bo med 17. in 27. junijem potekalo v španski Valencii in francoskem Strasbourgu. V lov za naslov prvakinj se bo podalo 16 reprezentanc. Na prvenstvo sta kot gostiteljici uvrščeni Španija in Francija, nastopilo pa bo tudi devet zmagovalk kvalifikacijskih skupin, Slovenija, Švedska, Rusija, Češka, Srbija, Belorusija, Belgija, Slovaška in Hrvaška, ter Grčija, Črna gora, Bosna in Hercegovina, Italija in Turčija kot peterica najboljših drugouvrščenih reprezentanc.

Slovenke oziroma #Rakete, kot je njihov vzdevek, bodo na prvenstvu stare celine zaigrale tretjič zapored. Na svojem prvem prvenstvu leta 2017 v Pragi so v predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu dve leti kasneje pa so se uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile končno deseto mesto. Vozovnico za ženski EuroBasket so si izbranke selektorja Damirja Grgića priigrale z odlično igro v kvalifikacijah, ki so jih s šestimi zmagami končale na prvem mestu skupine A, pri tem pa so bile poleg Srbije in Belgije ena od treh neporaženih ekip med 33 sodelujočimi reprezentancami. 

Teja Oblak
Teja Oblak FOTO: Damjan Žibert

Pred ponedeljkovim žrebom, ki bo potekal v Valencii ob 12. uri, so bile sodelujoče reprezentance razporejene v štiri kakovostne bobne. Slovenke so glede na aktualno jakostno lestvico Mednarodne košarkarske zveze (Fiba), na kateri še naprej zasedajo 30. mesto (18. med evropskimi reprezentancami), in rezultate v zadnjem obdobju uvrščene v drugi kakovostni boben. To je vsekakor nova spodbuda za Grgićeve izbranke, saj so bile še pred dvema letoma na lestvici Fibe na 63. mestu ter se v žreb podale iz četrtega bobna, so sporočili iz Košarkarske zveze Slovenije (KZS).

''Vsekakor je izredno lepo videti, da smo se uvrstili v drugi kakovostni boben. To je novo lepo priznanje za naše dobro delo v zadnjem obdobju. Naredili smo velik premik naprej in dokazali, da le kontinuirano delo daje rezultate. Ne smemo se obremenjevati z nasprotnicami. Ne glede na to, kakšno skupino bomo dobili z žrebom, je naš cilj jasen: napredovati iz skupine in v izločilnih bojih izboljšati rezultat z zadnjega evropskega prvenstva," je v izjavi KZS dejal selektor reprezentance Damir Grgić.

Na 38. evropskem prvenstvu bo šestnajst reprezentanc razdeljenih v štiri skupine. Španska Valencia (dvorana Pavello Fuente de Sant Lluis) in francoski Strasbourg (dvorana Rhenus Sport) bosta gostila vsak po dve skupini uvodnega dela prvenstva ter pripadajoči repasaž in četrtfinale, zadnja faza EuroBasketa pa bo potekala v Valencii. Gostiteljici prvenstva sta imeli možnost izbrati reprezentanco, ki bo igrala v posamezni državi. Francija je izbrala Belgijo, ki bo tako igrala v Strasbourgu, a v drugi skupini kot Francija, saj sta uvrščeni v isti kakovostni boben. Španija je izbrala Slovaško.

"Vesela sem, da nas je FIBA glede na naše igre in rezultate postavila v drugi boben. S tem se pri žrebu izognemo nekaterim močnim reprezentancam. A ne glede na to bo na prvenstvu največ odvisno od nas samih. Zavedamo se, da bomo, če želimo doseči odmevnejši rezultat, morali premagati tudi višje postavljene nasprotnice. Komaj čakam na ponedeljek, ko bomo videli, kaj nam bo prinesel ples kroglic," pa je pred žrebom dejala izkušena Teja Oblak.

Slovenske košarkarice bodo nastopile na Eurobasketu 2021.
Slovenske košarkarice bodo nastopile na Eurobasketu 2021. FOTO: Fiba

Razpored po bobnih 
– 1. boben: Španija, Francija, Srbija, Belgija;
– 2. boben: Švedska, Rusija, Slovenija, Italija;
– 3. boben: Belorusija, Češka, Črna gora, Turčija;
– 4. boben: Slovaška, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Grčija.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.