Šport

Kraljevska etapa Boogerdu

Pariz, 24. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nizozemec Michael Boogerd (Rabobank) je zmagovalec 16. etape letošnje dirke po Franciji od Les Deux Alpes do La Plagna. Za kraljevsko 179,5-kilometrsko etapo je 30-letnik potreboval pet ur, 48 minut in 29 sekund.

Michael Boogerd
Michael Boogerd FOTO: Reuters

Drugi in tretji sta bila z minuto in 25 sekundami zaostanka Španec Carlos Sastre ter stari in nosilec rumene majice skupno vodilnega, Američan Lance Armstrong (US Postal Service). Edini preostali slovenski predstavnik Martin Hvastija (Alessio) je zasedel 113. mesto (+34:26), skupno pa je 125. (+2:32:43).

Po gorskih naporih zadnjega tedna kolesarjem tudi 16. preizkušnja ni prizanesla. Kraljevska etapa letošnje pentlje je postregla s kar tremi vzponi prve kategorije. Najprej se je bilo treba povzpeti na najvišjo točko letošnjega toura, na 2645 metrov visoki Col du Galibier, sledil je 20-kilometrski vzpon na sloviti Col de Madeleine (s skoraj osemodstotnim povprečnim naklonom) in še ciljni 18-kilometrski klanec na La Plagne (1970 metrov).

Začetek etape je bil pričakovano počasen in zadržan, prvi resni napadi pa so se začeli med vzponom na Col du Galibier. Kazalo je, da bo najvišji vrh letošnje dirke osvojil Marzio Bruseghin, a ga je tik pred koncem prehitel včerajšnji zmagovalec Kolumbijec Santiago Botero, tretji na vrhu pa je bil vodilni v razvrstitvi najboljšega plezalca Francoz Laurent Jalabert.

Med ubežniki, ki so ob vzponu na Col du Galibier glavnini pobegnili za več kot pet minut, pa je bil tudi Nizozemec Michael Boogerd. Ob vzponu na Col de Madeleine se je odločil za svoj tempo in si devet kilometrov pred vrhom pred Laurentom Jalabertom, Ludovicom Turpinom, Ibanom Mayo in Miguelom Martinezom prikolesaril slabe tri, pred glavnino pa že skoraj devet minut prednosti.

Jalabert si je z drugim mestom na vrhu zagotovil dragocene točke v gorski razvrstitvi, tretji na Col de Madeleinu je bil Miguel Martinez, a v spustu ne skupina zasledovalcev ne glavnina zaostanka za Boogerdom nista občutno zmanjšali.

V ciljnem vzponu so na čelu z rumenim Lancom Armstrongom napadli najmočnejši kolesarji iz glavnine, a Nizozemec je zdržal in ciljno črto na La Plagnu prečkal minuto in 25 sekund pred Špancem Carlosom Sastrejem in Armstrongom. Španec Joseba Beloki je za Armstrongom zaostal 35 sekund, a z dobrimi petimi minutami zaostanka v skupni razvrstitvi ostaja drugi. Najboljši plezalec ostaja Laurent Jalabert, nič se pa ni spremenilo tudi v točkovanju zelene majice najboljšega šprinterja, kjer vodilna Avstralec Robbie McEwen in Nemec Erik Zabel oba ostajata pri 229 točkah.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA