Šport

Krimovke izpadle

Ljubljana, 24. 03. 2007 21.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rokometašice Krima Mercatorja so na povratni tekmi četrtfinala lige prvakinj izgubile proti Slagelseju s 26:28.

Opogumljene z dejstvom, da je avstrijski Hypo v petek nadoknadil kar deset golov zaostanka s prve tekme v Aalborgu in se prebil med najboljše štiri, so Galjevičanke v Tivoli prišle z željo po igri na vse in ne na nič. Toda očitno ob dejstvu, da niso mogle računati na napotke prvega trenerja Roberta Beguša, ki je tako kot njegova kolegica na Slagelsejevi strani Anja Andersen svoje varovanke zaradi disciplinske kazni spremljal le "od daleč", nikakor niso zmogle sestaviti spodobne igre, ki bi jim vsaj približala tako želeni četrtfinale. Tako svojo pot proti svojemu tretjemu evropskemu naslovu (Krim ima dva) nadaljujejo Danke, ki so bile za Krim usodne že v finalu sezone 2003/04.

Prvi dvoboj so Danke dobile s 30:23
Prvi dvoboj so Danke dobile s 30:23 FOTO: Reuters

V Krimovem taboru so napovedovali, da si želijo ponoviti igro z druge letošnje tekme proti Aalborgu. Toda kot je že med tednom dejal Beguš, bi morale njegove varovanke ponoviti prvih 20 minut takratnega dvoboja, ko so se edinkrat letos vsaj približale tistemu, kar bi morale igrati vso današnjo tekmo. A izšlo se je povsem v skladu z letošnjimi predstavami, od vrhunskih pa do povsem začetniških napak. In te so bile ob Bojani Popovič, s 13 goli prvi streli že na prvem dvoboju, in Cecilie Leganger tudi usodne.

Uroš Bregar, ki je tokrat opravljal Beguševo nalogo, je v poskusu ponovitve lanskega četrtfinalnega razpleta, ko je Krim izločil Lado prav tako po zaostanku sedmih golov s prve tekme, je od prve minute dalje zaupal vratarki Katalin Palinger, levemu krilu Tanji Oder, levi zunanji Gabrielli Kindl, organizatorki Marini Vergeljuk, desni zunanji Anji Frešer, desnemu krilu Oleni Jacenko in krožni napadalki Ljudmili Bodnjevi.

Kljub številnim izkušnjam na obeh straneh je bila tekma vendarle precej živčna. Ekipi spet nista prikazali iger, ki sta jih sposobni. Želja po trdi obrambi je bila prisotna, toda kljub temu se je vsaj v Krimovi našlo preveč lukenj, ki sta jih spretno izkoriščali (spet) Popovičeva in Carmen Lungu. Na drugi strani so krimovke skušale nekaj protinapadov zaključiti preveč na silo, tako da so sledile izgubljene žoge. V igri na postavljeno obrambo tudi ob igralki več na igrišču je bilo znova premalo rešitev, nekaj manjših prebliskov pa je - dokaz tudi o ne povsem vrhunski predstavi Slageseja - bilo celo že dovolj za prednost s štirimi goli.

Dvorana Tivoli, gledalcev 3000, sodnika: Breto Leon in Huelin (oba Španija).
Krim Mercator: Alizar, Derepasko, Jacenko 4, Vergeljuk 1, Bodnjeva 3, Golubič, Palinger, Oder 10 (8), Kurent-Tatarovac, Siti 2, Argenti, Hrnjič, Frešer 6, Kindl.
Slagelse: Melgaard 2, Lungu 4, Loft, Krogshede, Friis, Savič 2, Obradovič, Popovič 11 (1), Kristensen, Hovgaard, Batinič, Bulatovič 5, Turey 4 (1), Leganger.
Sedemmetrovke: Krim Mercator 9 (8), Slagelse 2 (2).
Izključitve: Krim Mercator 6, Slagelse 10 minut.
Rdeč karton:/.

Po izenačenem začetku se je to zgodilo v 24. minuti, ko je Odrova, ki dotlej sploh še ni zadela iz igre na letošnjih tekmah s Slagelsejem, izkoristila svojo peto sedemmetrovko. Ko je kazalo, da se vse skupaj že nagiba v želeno smer, pa so spet sledile nepotrebne napake, ki so Dankam dovolile vnovičen priključek na 13:14, kar je bil tudi izid polčasa. Gostiteljice je tako pred nadaljevanjem čakalo kar precej težko delo, posebej ob dejstvu, da je igra vse preveč nihala, kar je Bregar s številnimi menjavami in letos redko videnimi postavitvami (tudi z Natalijo Derepaskovo v obrambi in Agnes Eszter Siti na levem zunanjem položaju) sicer skušal preprečiti.

Krim je tudi v drugem polčasu nadaljeval s posamično obrambo na najboljši strelki Slagelseja Popovičevi, ki pa je to ni prav veliko motilo. Ob sebi je imela kar nekaj razigranih soigralk, sama pa je tudi izenačila na 15:15 v 34. minuti. To je bilo ob spet dovolj velikemu deležu obramb nekdanje krimovke Legangerjeve dovolj za - vsaj na videz - precej zanesljivo in lahko branjenje prednosti s prve tekme.

Ko je Maja Savič v 38. minuti poskrbela za sploh prvo vodstvo vodilne danske ekipe (17:16), je bilo dokončno konec sanj privržencev galjeviške ekipe, ki so sicer dobro napolnili tivolsko dvorano. Spet so danske igralke z odliko opravile tudi morda najpomembnejšo nalogo. Tako kot na prvi tekmi so uspešno preprečile podaje do Bodnjeve, kar je bilo doslej eno glavnih Krimovih orožij v napadu. Brez deleža ruske reprezentantke namreč Krimu očitno ne gre, tako kot tudi Slagelseju verjetno ne bi brez Popovičeve. Toda 27-letna Srbkinja je za razliko od Bodnjeve spet brez težav rešetala mrežo slovenskih prvakinj, ki se v zadnjem mesecu dni očitno niso dovolj naučile. Skupaj z Legangerjevo sta odigrali nekakšno simultanko in se zasluženo veselili novega, velikega koraka proti evropskemu vrhu.

Izidi:

- liga prvakinj: 2. tekme 1. tekme
- četrtfinale:
Krim Mercator - Slagelse 26:28 (14:13) 23:30

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KESS
26. 03. 2007 12.05
ja res je kriza s trenerji, itak je bil tiselj neki druzga, vendar je pršl pa do trenja med njim in igralkami, če se spomnim prov zarad ne-igranja oziroma preveč/ premal igranja posameznih igralk. Beguš kaj čmo reč, če je uprava zanjga pa nej bo, če mislijo da je on najboljši nej pa bo še naprej, imajo pa tud tko neizkušenga pomočnika kot je Bregar...? in to je najboljši slovenski in eden najboljših evropskih ženskih rokometnih kolektivov, pa s takimi trenerji...
zavedni@gmail.com
24. 03. 2007 23.37
Najprej bi bilo treba Beguša zamenjat, potem poslat domov madžarke, Derapaskova je pa tudi počasi že... Pohvalil bi le Odrovo, Bodnjevo in Frešerco.