Šport

Kukoč kritično o dokumentarcu: Upam, da bodo naslednje epizode vedrejše

Chicago, 23. 04. 2020 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Član nepozabne generacije splitske Jugoplastike s konca 80. in začetka 90. let prejšnjega stoletja ter pozneje prav tako eden ključnih členov najboljše generacije v zgodovini Chicago Bullsov Toni Kukoč je spregovoril o uvodnih epizodah dokumentarnega filma o zadnji šampionski sezoni moštva iz vetrovnega mesta. V nasprotju z nekaterimi nekdanjimi soigralci se je 51-letni Splitčan obregnil ob določene stvari.

V telefonskem pogovoru z novinarjem NBC Sportsa K. C. Johnsonom se je legendarni Toni Kukoč med drugim dotaknil uvodnih dveh epizod dokumentarnega filma 'The Last Dance', ki opisuje pot moštva iz vetrovnega mesta do šestega in do danes zadnjega naslova v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. 

Kot je 51-letni Splitčan uvodoma priznal, mu začetek dokumentarca ni bil preveč všeč. "Upam, da bodo naslednje epizode pozitivnejše in da bodo predvsem slavile košarko, namesto da se številni sprašujejo o tem, kdo je kriv in kdo ne, da Chicago ni osvojil več kot šest lovorik v ligi NBA," je bil neposreden Kukoč, ki je v nadaljevanju intervjuja izpostavil nekaj ključnih stvari na poti do zadnjega, šestega naslova prvaka. "To, kar smo počeli na treningih in pozneje na tekmah, je vredno vsega spoštovanja. Kljub zvenečim imenom je bilo to moštvo 150-odstotno predano tistemu, k čemur je stremelo. Trenirali smo veliko in naporno, da smo prišli do tega naslova, ki je meni osebno še najljubši, saj je prišel kot zaključek nepozabnega obdobja. Zato me takšne stvari še toliko bolj zmotijo in bolijo, ko vidim, da nekateri želijo popačiti to zgodbo oziroma ji pripisati negativno noto," je povedal član nepozabne generacije splitske Jugoplastike, ki je ob koncu 80. in začetku 90. let minulega stoletja trikrat zapovrstjo pokorila Evropo.

Toni Kukoč upa, da bodo naslednje epizode dokumentarnega filma 'The Last Dance' vedrejše.
Toni Kukoč upa, da bodo naslednje epizode dokumentarnega filma 'The Last Dance' vedrejše. FOTO: Reuters

Kukoč je med drugim voditelju zaupal, kako je sploh prišel v Chicago. "Pokojni generalni menedžer kluba Jerry Krause, ki je po mojem mnenju najbolj zaslužen za zmagoviti eri Bullsov, je kar tri leta vztrajal in me nagovarjal, naj se jim pridružim. Pred prihodom v Chicago sem živel zelo uspešno evropsko zgodbo najprej z Jugoplastiko in nato še z italijanskim Benettonom, poznejši odhod v NBA pa je bil nekakšna logična posledica razvoja moje kariere. Govoril mi je, da imajo sijajne starejše igralce, kot sta Paxson in Cartwright, pa neverjetne fizično usposobljene košarkarje, kot sta Jordan in Pippen, ki lahko storita vse, kar želita ...  Rekel mi je, da si predstavlja, kako v protinapad tečemo Michael (Jordan, op. p.), Scottie (Pippen, op. p.) in moja malenkost. In to je pripovedoval s takšno strastjo in zanosom, da sem mu preprosto verjel. Nikoli se ni želel izpostavljati ali pa si pripisovati zaslug za vse uspehe, čeprav je ravno Jerry ta, ki je leta sestavljal to šampionsko generacijo," se je na nekdanjega glavnega operativca kluba spomnil Toni Kukoč, ki je v zaključku priznal, da takrat ni vedel skorajda ničesar o slabih odnosih med trenerjem Philom Jacksonom in Jerryjem Krausom. 

"Morda sem bil preveč osredotočen na svoje stvari. Sicer nekaj slutiš oziroma v ozadju se čuti določena napetost, toda kot košarkar imaš toliko svojega dela, da ne posvečaš posebne pozornosti ostalim, reciva temu, obrobnim stvarem. Jasno je bilo, da Jordan ne bo igral za nobenega drugega trenerja, kot za Phila, prav tako ne Scottie, in tu je bil začetek konca. Kljub temu sem srčno upal, da se bodo nesoglasja uredila in da bomo v nespremenjeni zasedbi vstopili tudi v naslednjo sezono. Da bomo branili naslov, a šele čez leta sem dojel, da so očitno določeni odnosi prišli do točke, ko vrnitve ni bilo več. Toda čas, ki smo ga preživeli skupaj, je bil edinstven in neponovljiv," je še dodal splitski 'Pink Panter'.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bajkerrado
23. 04. 2020 12.30
+32
ESPN je Kukoča iz reklamne slike izrezal ven in umestil Kerra, kar je že sam izjavil, da mu je zelo neprijetno in da je Kukoč bil v prvi peterki in veliko bolj pomemben. To kar so naredili v prvih dveh delih je sramota...Kukoč ni omenjen niti kot sporedni igralec.
Hulk Zalepi
23. 04. 2020 11.57
+12
to so bili časi...
mrtvi_macak
23. 04. 2020 11.12
+16
Prevec se serje po pokojnem gm- u bullsov, ki je razen jordana na draftu izbral vse pomembne igralce iz. jih pridobil skozi menjave z drugimi klubi. Krausu se zameri izjava, da je organizacija najbolj zasluzna za vse naslove. Tega mu jordan ni mogel oprostit. Na drugi strani pa tudi krause ni nikoli dobil zaslug. Kot da so se ekipe same skupaj sestavile.
Sebaibro
23. 04. 2020 11.24
+6
to bi moralo Jordanu bit najbolj jasn, saj zaradi kolektiva je dobil vse naslove in ne samo zaradi njega
User416781
23. 04. 2020 11.42
+20
To drži le delno. Med Joradnovo pavzo Bullsi niso dve leti prišli daleč...
borut30
23. 04. 2020 11.57
+14
Tukaj je bil Jordan tisti, ki je držal Bullse nad vodo, o tem ni dvoma. Je že res, da je ekipo sestavljal Kraus, ampak brez Jordana ta ekipa ne bi bila nič in o Krausu se ne bi govorilo niti besede. Po 98-tem, je ekipa to, kar je danes. Nič od nič. Jordan je bil večji od NBA-ja samega in to je jasno, kot beli dan. In to se sam Michael zelo dobro zaveda, kot tudi večina tistih, ki je nekdo v košarki. In Kraus je bil izjemno trmasta osebnost, ki je bil večina življenja tarča posmeha in se je z raznimi ukrepi hotel znebiti tega "fenomena". Želel je dokazati, da lahko zmagujejo tudi brez Jordana. Seveda temu ni bilo tako in zgodbo poznamo vsi......
mrtvi_macak
23. 04. 2020 21.43
+2
To, da bullsi med jordanovo pavzo niso prisli dalec ne drzi. Ne vem zakaj se pise neresnica. Bullsi so v sezoni 92/93 imeli z jordanom 57 zmag , v naslednji sezoni brez njega 93/94 pa 55 zmag. Izgubili so v polfinalu vzhodne konference z 3:4 , ker je v 6 i tekmi sodnik dosodil v zadnjih dekundah neobstoječo osebno pippenu. Liga je takrat zelo rada prirejala sodniske odlocitve. Vemo za skandal s sodniki ,ki so igrali stave. V sezoni 94/95 so bullsi slabo začeli, vendar je potrebno povedat, da so jih zapustili horace grant, williams ,king... upokojila sta se cartwright in paxon. Bullsi so cez poletje izgubili dobesedno visoko linijo pod kosem. Tako da taksne povsslne berije, da niso prisli dalec. Liga ni pustila,da bi pippen popeljal bullse v finale, ker bi to bilo slabo za jordana.
mrtvi_macak
23. 04. 2020 11.08
-11
Jordan je svojo "genialnost" kot generalni maneger washington wizardsow wizardsov pokazal,ko je na draftu izbral enega najslabših igralcev vseh casov kwame browna. Pa tudi kot vecinski lastnik charlote hornetsov se ves cas vmesava v delovanje gm-a in hornetsi pod njegovim lastnistvom niso naredili nic.
franceprešeren8
23. 04. 2020 09.54
+5
o mrtvih vse dobro, ampak gledalci očitno zahevamo kri, sicer ni gledanosti, žalostno a vse bolj resnično...
WaX P
23. 04. 2020 08.57
+15
Pa kaj.. Dokumentarc gledamo zarad Jordana.
Sebaibro
23. 04. 2020 09.39
+17
to je res, ampak toliko pluvanja po Krauseju pa res ni potrebnega...
nivampomo?i
23. 04. 2020 10.03
-43
Zase govori.Dražen bi bil večji kot Air če ga Matilda ne bi obiskala(in tega se Mike zaveda).
DEEP
23. 04. 2020 10.14
+4
Ne resico pisat ker te zbriše !Mi kateri smo gledali 80-90 košarko ,malo DNARJA , puno muziku!⬆😘