Šport

Lakersi potolkli Miami, Dragić morda končal nastope

New York, 30. 09. 2020 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
23

Prva tekma velikega finala NBA je bila izenačena le polovico prve četrtine, nato je zvezdniški Los Angeles povsem zasenčil nemočni Miami. Tega so dodatno zdesetkale poškodbe, iz igre sta predčasno odšla Goran Dragić in Bam Adebayo, po prvih poročilih je finale za Slovenca morda že končano. Končni rezultat (116:98) ne odseva premoči Lakersov, toda Heati so bili tokrat povsem podrejeno moštvo.

 Goran Dragić (z žogo) in soigralci se spopadajo z zadnjim izzivom do naslova prvakov, Lakersi na čelu z zimzelenim LeBronom Jamesom.
Goran Dragić (z žogo) in soigralci se spopadajo z zadnjim izzivom do naslova prvakov, Lakersi na čelu z zimzelenim LeBronom Jamesom. FOTO: AP

Klub iz Floride med tekmo ni poročal o poškodbi Dragića (v 14 minutah je zbral 6 točk, 3 podaje), znano je bilo le to, da so opravili rentgensko slikanje njegovega stopala. Po srečanju je zaokrožila vest, da gre za resno poškodbo pete, kar bi lahko pomenilo, da prvi strelec Miamija ne bo mogel nadaljevati tekmovanja. "Jaz in celo moštvo mu stojimo ob strani. Vemo, kako močno si želi zmagati, biti v vojni in se boriti z nami. Zaradi tega ga imamo radi in si želimo, da bi bil z nami na igrišču. A najprej mora narediti, kar so mu naročili zdravniki. Najprej mora poskrbeti zase," je Jimmy Butler soigralcu namenil spodbudne besede. Slikali so tudi ramo Adebaya (8 točk, 4 skoki v 21 minutah), ta ni pokazala poškodb, kar je prineslo vsaj nekaj olajšanja za moštvo. "Nočeš videti poškodb, veš, kako trdo so garali, da so prišli do sem. Vedno je smola, ko se zgodi kaj takšnega. Obema želim, da bi čim prej okrevala," jima je zaželel tudi tekmec Anthony Davis.

Miami bo moral seči globoko v svoje zaloge samozavesti, da si opomore po hudem porazu na prvi tekmi. Krvnika Heatov sta bila predvsem izvrstni Davis (34 točk, 5 podaj, 9 skokov, 3 blokade) in LeBrone James (25 točk, 9 podaj, 13 skokov), Kentavious Caldwell-Pope (13 točk) je z dvema trojkama pomagal preobrniti začetno vodstvo. Lakersi so s 65-odstotnim metom za tri v prvem polčasu v napadu razstavili obrambo Heatov, pod svojim košem pa zaprli pot do obroča. Pri Miamiju je najboljšo igro pokazal Butler (23 točk, 5 podaj, 2 ukradeni žogi), vprašanje je, kako močno bo ponoči zatekel gleženj po dveh zaporednih zvinih.

Ob zdesetkani prvi postavi Miamija so priložnost dobili številni igralci s klopi, dobro jo je izrabil Kendrick Nunn (18 točk, 2 podaji, 5 skokov). Novinec je v rednem delu sezone začenjal v prvi postavi, v Orlandu pa najprej zaradi osebnih razlogov zapustil izolirano območje, nato poniknil globoko na klop. Ob resnejši poškodbi Dragića bo moral zapolniti praznino, dobra igra pa je vsaj obliž na skrbi trenerja Erika Spoelstre. "Precej boljši smo od tega, kar smo pokazali nocoj. Treba je priznati, da so bili Lakersi zelo dobri, mi pa se bomo lotili priprav za naslednje srečanje," je napovedal.


Spodbuden začetek

Jae Crowder, veliki napadalni dolžnik finala na vzhodu, je tekmo odprl s trojko in navijači Miamija so znova upali, da bo začel zadevati svoje mete od daleč. Davis je hitro poravnal račun s svojim metom za tri, malo kasneje je težak met od daleč dodal James in udarna dvojka Lakersov je nemudoma pokazala svoje veščine. Pri Miamiju je Dragić zarezal skozi obrambo Los Angelesa za svoj prvi koš, Butler je zgodaj začel s štirimi koši, tudi trojko, in Heati so imeli pobudo v prvih minutah velikega finala NBA. Dobra obramba je Lakerse silila k napakam, Crowder je v drugo zadel za tri točke in Miami je povedel za trinajst, trener Los Angelesa Frank Vogel pa se je v dobri minuti že v drugo zatekel k posvetu z igralci.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Menjave so nekoliko razrahljale obrambo Miamija, Caldwell-Pope je dvakrat zapored zadel za tri iz desnega kota in tudi Erik Spoelstra je z minuto odmora skušal zakrpati luknje v obrambi. Tretja trojka Crowderja je nekoliko ustavila izgubljanje prednosti, toda Caldwell-Pope se je preselil na drugo stran in dobil dva prosta mete. Ko je James pod košem Adebaya prisilil k drugi osebni napaki in je odlični center Miamija odšel na klop, sta z visokim in atletskim Davisom pobirala odbite žoge, Lakersi so hkrati strnili obrambo in Heatom povzročali vse več težav pri zadevanju. Šestnajst točk velik preobrat Lakersov je s trojko zaključil še Alex Caruso in ob koncu četrtine so že vodili za tri (31:28).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugo četrtino je začel Dragić s prodorom na koš, njegovemu zgledu je sledil tudi Tyler Herro, vmes je Kyle Kuzma zadel za tri, za njim je to ponovil še Rajon Rondo. Lakersi so tako tudi z Davisom na klopi ohranjali prednost, a je Butler z drugo trojko nakazal, da v finalu ne bo varčeval svojih metov. Pridružil se mu je Herro in Miami je znova ulovil Los Angeles. Novinec je hitro dodal še en met od daleč, trener Vogel pa je ob mini seriji Heatov vedel, da je čas za minuto odmora. Ta je pomagala, med strelce trojk se je vpisal Danny Green, še en šampion na igrišču, tudi Davis je zadeval od daleč in nenadoma so Lakersi povedli za šest, Spoelstra pa je svoje varovance poklical na posvet. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ta ni pomagal, med trojkarje se je vpisal še Markieff Morris in Lakersi so Heatom, ki tri minute sploh niso zadeli, pobegnili za 11 točk. Ob dosojenem prekršku nad Butlerjem so sodniki na jezo Heatov Lakersom dopustili tako dolgo zadrževanje žoge, da si je klop Los Angelesa lahko ogledala posnetek in nato vložila ugovor. Po ogledu so sodniki razveljavili prekršek, a še vedno priznali koš Butlerja. Na drugi strani je rumeni stroj počasi mlel v napadu. Obe moštvi sta igrali zagrizeno, igralci so se metali na tla za vsako izgubljeno žogo. Toda odlična obramba Lakersov je povsem otopila napad Heatov, ki si niso mogli pripraviti lahkih metov. V zadnjih sekundah si je Butler zvil levi gleženj in nemudoma odšepal h klopi, kar je bila nova skrb za moštvo, že tako v precejšnjih težavah. Ob koncu polčasa so zaostajali že za krepkih 17 točk (65:48). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Dokončen zlom v drugem polčasu

Butler je drugi polčas začel brez težav z levim gležnjem in nemudoma dosegel koš in zadel še prosti met po prekršku. A je James z novo trojko, že trinajsto za Lakerse, hitro izničil dosežek. V postavi Miamija ni bilo Dragića, ki je z igrišča izginil že v drugi četrtini, nato je prišlo sporočilo, da ima poškodovano levo nogo in je njegova vrnitev v igro vprašljiva. Los Angeles je povsem prevladal pod obema košema, Davis je tudi v gneči črnih dresov s svojo višino in močjo pobiral odbite žoge, njihova prednost pa se je napihnila na 22 točk. Spoelstra se je zatekel k novi minuti odmora, a ni kazalo, da Miami še lahko najde izjemno razpoloženega igralca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Heati so bili na igrišču dobro minuto, a povsem nemočni proti rumenemu plazu, ki jih je zasipal, Spoelstra jih je odrešil z novim premorom. Nato pa z zaskrbljenim obrazom korakal ob igrišču, ko so Lakersi igro njegovih varovancev še naprej razstavljali na prafaktorje. Na sredini tretje četrtine je razlika dosegla 32 točk, še preden je center Adebayo z znova bolečo levo ramo odkorakal v garderobo. Trener Lakersov Vogel se je usmilil zdesetkanih tekmecev in tudi sam v igro poslal nekaj igralcev s klopi. Medtem ko so se po družbenem omrežju Twitter širili predlogi, da bi igralce oprostili zadnje četrtine in nadaljevali kar z drugo tekmo v petek, je potolčeni Miami tretjo četrtino končal s 26 točkami zaostanka (93:67). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nunn je s petimi točkami na začetku zadnjega dela igre vlil nekaj življenja v ohromeli Miami, trojka Andrea Iguodale je razliko znižala na dvajset točk in Vogel je z minuto odmora svoje igralce opozoril, da srečanje še ni končano in Heatom ne smejo dopustiti, da se razgrejejo in dobijo zagon. Medtem se je širilo nepotrjeno sporočilo, da je Dragićeva poškodba morda končala njegove nastope v finalu NBA. Nunn je dobro izrabljal ponujene minute in zadeval, Solomon Hill je s svojim košem znižal na 18 točk. To je spodbudilo klop Miamija, da je na igrišče znova poslala Butlerja. Kar je sprožilo nekaj ugibanj, ali si Floridčani brez Adebaya in Dragiča lahko privoščijo še poškodbo nekoliko načetega Butlerja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

James in Davis sta z nekaj odločnimi koši zatirala upe o neverjetnem preobratu. Butler je medtem s svojim že tako bolečim gležnjem znova nerodno stopil na nogo Davisa in nemudoma odkorakal z igrišča. Rezervna postava Miamija je medtem počasi ščipala prednost Lakersov in prilezla le do 13 točk zaostanka, a je Los Angeles po potrebi znova pritisnil na plin in dodal koš ali dva. Dve minuti pred koncem je Vogel spraznil klop in nanjo posadil svojo prvo postavo. Tekma pa je počasi prišla do konca (116:98).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka014
01. 10. 2020 11.06
+1
Finale se je šele začel. Goran bo stisnil in se vrnil, Miami pa grez Gorana ni igral niti približno tako kot zna. Lakersi so izkoristili slabo igro. Gremo Miami.
MacekMuri75B
01. 10. 2020 09.51
+4
Tole je samo game 1, do konca je še veliko. Če bo Dragič zdrav, se tale serija lahko tudi obrne.
GeorgeBest1968
01. 10. 2020 09.39
-5
Ne mors ustavt Jamesa in Brynta.Lakers-Miami 4-1
lumpimonster
01. 10. 2020 09.36
+3
Itk ce vsi na steroidih😂😂
glavni Baja
01. 10. 2020 08.54
+4
a je že možno napovedat 17- ti Nba naslov?
Jaka014
01. 10. 2020 11.07
Hellsrael
01. 10. 2020 08.41
+2
Pa to ni res !kaksna smola...srcno upam da bo se kako tekmo odigral...si zasluzi! Goo gooogiiii
Iniesta
01. 10. 2020 08.33
-2
LeBron je “zival” ... nemogoce ga je zaustaviti ...
masina4
01. 10. 2020 08.23
+5
Roko na srce... Miami nima sans in bo gladko 4:1 skoda pa Gogija res je car🤫
Koronavirusovec
01. 10. 2020 08.36
+2
fihner
01. 10. 2020 08.56
+0
ochi
01. 10. 2020 08.14
+1
Nekako sem upal da bo zdržal ampak kot sem že rekel. Goran je garač in to ima svoj davek.
macek_garfield
01. 10. 2020 08.06
-3
saj sem vam ze vceraj rekel, nic ne bo, pa to
klukec
01. 10. 2020 08.04
-6
bravo miami😁
Koronavirusovec
01. 10. 2020 08.02
+9
V članku piše: "V postavi Miamija ni bilo Dragića, ki je z igrišča IZGINIL že v drugi četrtini, nato je prišlo sporočilo, da ima poškodovano levo nogo in je njegova vrnitev v igro vprašljiva." <--- lahko bi bolj spoštljivo napisali, da je odšel z igrišča ne pa izginil
Nikdar več
01. 10. 2020 08.02
+11
Škoda. Gogiju sem tako privoščil finale.
motorist_mb
01. 10. 2020 08.01
+10
Zdaj bo pa težka...upam da Gogi hitro okreva!
Kairos22
30. 09. 2020 21.55
+7
SenecaLucius
30. 09. 2020 21.26
+17
Goran, ta naslov prvaka si več kot zaslužiš, tako kot košarkar kot tudi kot ČLOVEK!
pako-san
01. 10. 2020 09.51
-2
Abba
30. 09. 2020 21.20
+9
Pogrešam Kobeja, ampak s srcem sem z našimi👍
Smešno
30. 09. 2020 21.13
+18
Vso srečo in mirno levico, naš zlati Kapetan!
diMarzio
30. 09. 2020 21.08
+13
GO, GO, GORAN!